Jätteskräll – Rosa Kafaji och Hanna Lundkvist i landslaget

Inlägget uppdaterat med fler tv-matcher.

Rosa Kajafi

Den senaste tiden har Peter Gerhardsson huvudsakligen kört på säkra kort i sina uttagningar. Men i dag har han bjudit på två riktiga jätteskrällar.

AIK:s Rosa Kafaji har inte spelat en enda damallsvensk match. Och hon har bara startat 15 matcher i elitettan. Men i dag blev 17-åringen, som är född den 5 juli 2003, uttagen i A-landslaget. 

Tillika AIK-fostrade Hanna Lundkvist spelar för Hammarby sedan 2019. Inte heller hon har spelat någon damallsvensk match. Nu kan alltså även 18-åringen, som är född den 17 juli 2002, få göra landslagsdebut innan hon spelar i vår högsta serie.

Hanna Lundkvist

Det här är förstås två kul uttagningar. Jag kan inte säga att jag har följt Kafaji och Lundkvist i elitettan. Men när jag såg dem i F17-landslaget för knappt två år sedan föll jag direkt för deras kvaliteter. Lundkvist kallade jag för ”bolltrollare på yttermittfältet”. Och om Kafaji skrev jag så här:

”Kafaji har nämligen mycket av det jag vill se hos svenska forwards. Hon vill ha bollen, hon är bra på att söka sig till fria ytor och hon är fantastisk med bollen.

Mot Slovakien i går hörde jag några gånger folk framför mig på läktaren som suckade när Kafaji några gånger gick själv istället för att passa. Personligen jublade jag över att vi fick in en spelare som bröt mönster. För tyvärr var mönstret att alldeles för många av de svenska spelarna passade för passandets skull. Alltså att de oftast passade bollen även när det hade varit bäst för laget om de tagit med sig bollen och drivit den framåt.

Även om Kafaji är lite bollkär blandar hon soloaktionerna med fina framspelningar. Hon känns som en smart spelare, och med större rutin vid matcher i högt tempo kommer hon att bli ännu bättre på att avgöra när hon skall passa och när hon skall gå själv.”

Nu kan alltså Rosa Kafaji få göra debut i A-landslaget. Om hon får spela i någon av de två matcherna under Maltalägret – Österrike den 19 februari och Malta den 23 februari – blir hon den näst yngsta debutanten på mycket länge.

Jag har kollat efter tonårsdebutanter, och hade underlag från 2004. Och perioden 2004–20 är Hanna Bennison den enda som debuterat innan sin myndighetsdag. Här är den listan:

2020: Ingen
2019: Hanna Bennison, 17 år (och 23 dagar).
2018: Loreta Kullashi, 18 år (och 8 månader).
2017: Ingen
2016: Nathalie Björn, 19 år.
2015: Stina Blackstenius, 19 år.
2014: Lina Hurtig, 19 år och Marija Banusic, 19 år.
2013: Ingen
2012: Elin Rubensson, 19 år.
2011: Jessica Samuelsson (nu Wik), 19 år.
2010: Tilda Heimersson, 18 år (och 10 månader).
2009: Emelie Ölander, 19 år.
2008: Louise Fors (nu Schillgard) 18 år (och 11 månader), Kosovare Asllani, 19 år, Malin Levenstad, 19 år och Anna Lindblom, 18 år (och sju månader).
2007: Ingen
2006: Ingen
2005: Caroline Seger, 19 år.
2004: Ingen

Utöver skrällarna Lundkvist och Kafaji finns även en tredje debutant i den i dag uttagna truppen. Det handlar om Kristianstads Onsala- och Kungsbackafostrade back Josefine Rybrink.

Josefine Rybrink

Inte heller Johanna Rytting Kaneryd har fått göra sin landslagsdebut ännu. Hon har däremot tidigare varit uttagen i Gerhardssons trupp.

I förbundets text om trupputtagningen framgår att det kan bli fler debutanter. Ännu så länge är nämligen Chelseatrion Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zecira Musovic uttagen.

Men i nuläget tillåts inte spelare från England resa in i Malta. Om de restriktionerna ligger kvar blir det i stället trion Emma Holmgren, Amanda Nildén och Emma Kullberg som åker med Gerhardsson till Medelhavet.

Apropå Chelsea så bröts deras långa svit utan ligaförluster i söndags. Man föll med 2–1 hemma mot Brighton.

Det var istället en väldigt bra dag för Manchester City. City vann toppmötet med Arsenal samtidigt som både Chelsea och Manchester United förlorade. Därmed har City återigen ligaguldet i egna händer.

Det är för övrigt ett par riktigt spännande WSL-matcher i veckan. Både onsdagens Londonderby mellan Chelsea och Arsenal samt fredagens Manchesterderby mellan City och United är matcher av högsta betydelse för den engelska guldstriden. Båda sänds dessutom på svensk tv.

Veckans TV-guide (uppdateras löpande när jag hittar nya sändningar):
Onsdag:
17.00: Madrid CFF–Athletic Club i spanska Liga Iberdrola. Sänds på Viaplay.
19.00: Barcelona–Betis i spanska Liga Iberdrola. Sänds på Viaplay.
20.00: Chelsea–Arsenal i engelska WSL. Sänds på Viasat Sport 1 och Viaplay. 

Fredag:
19.15: Eintracht Frankfurt–Essen i tyska Frauen-Bundesliga. Sänds på Viaplay.
20.00: Manchester City–Manchester United i engelska WSL. Sänds på Viasat Football och Viaplay. 

Lördag:
13.00: Kif Örebro – Linköpings FC, träningsmatch. Sänds på SportExpressen Play samt na.se och corren.se.
14.00: Bayern München–Werder Bremen i tyska Frauen-Bundesliga. Sänds på Viaplay.
16.00: Häcken–Kristianstads DFF, träningsmatch. Sänds på gp.se.

Söndag:
13.00: AIK–Djurgården, träningsturnering, match om tredje plats. Sänds av Sportbladet. 
16.00: Hammarby–BP, träningsturnering, final. Sänds av Sportbladet. 

21 tankar på “Jätteskräll – Rosa Kafaji och Hanna Lundkvist i landslaget

 1. Undrar vad som fått landslagsledningen att så totalt byta spår, var det inte för att hålla en elitnivå på samlingarna som Gerhardsson inte ville testa nya spelare inför slovakienmatchen i höstas.
  Vilket fall kul med lite nya ansikten och så hoppas jag att fler kan få visa upp sig i blågula tröjan framöver.

  • Bra spårbyte, dags att sänka medelåldern i landslaget! Titta på Island som har många yngre spelare och kan kvalificera sig till ett stort mästerskap.

   • Håller med om att det är bra att testa unga talanger. Men ser inget egenvärde i att sänka medelåldern i landslaget. Speciellt inte när det skulle innebära att gå från starka till svaga årgångar.

    Tittar vi på Sveriges lag i den avgörande hemmamatchen mot Island i höstas såg födelseåren ut så här: 1993 – 1993 (1993), 1987, 1993, 1993 – 1997, 1985 – 1990, 1989, 1991 (1997) – 1997 (1996). Det tycker jag är en väldigt bra åldersstruktur på ett landslag.

    Problemet är ju alltså att efter starka årgångar 1993–97 har det sett oroande svagt ut. Det känns inte som att vi har speciellt många landslagsmässiga spelare födda 1998–2001. I varje fall inte om vi tänker fortsätta slåss i världs- och Europaeliten.

    • När det gäller åldersstruktur så tycker jag man hamnar i lite av en moment 22-diskussion. Å ena sidan har vi ett bra, men lite åldersstiget landslag (så länge man inte räknar bort Lindahl/Fischer/Seger/Sembrant). Å andra sidan är det frågan om när man ska skola in yngre talanger. Nog tycker jag att man måste våga språnget ibland, och låta talanger växa/blomma ut parallellt i klubb- och landslag. Hur ska de kunna känna förtroende, om de aldrig får förtroende?

     • Visst blir det lätt ett moment 22. Men de spelare som skall in i landslaget bör ju åtminstone ha tunga roller i damallsvenskan. Och det finns ju tyvärr inte så många sådana i åldrarna 20–23 år. Gissar att det är just därför Gerhardsson redan börjar testa ett antal tonåringar.

 2. Undrar hur ser det ut för Terese Simonsson forward i Linköping och förra året i Umeå. En anfallare som allsvenska försvaret får se upp med ! Är hon med PG bok ?

  • Linköpingsförvärvet Therese Simonsson borde finnas med i Gerhardssons bok. Hon gjorde mål när U23-landslaget föll mot Göteborg i en träningsmatch i december. I den matchen gjorde för övrigt Rosa Kafaji ett spännande inhopp i U23. Kanske att det är den insatsen som tar henne till Malta?

 3. ”Jätteskräll – Rosa Kafaji och Hanna Lundkvist i landslaget”—————————————nej Rydén, jätteskräll är väl att N. Fischer togs in. Inte på de fotbollsmässiga grunder om man ska vara helt rättvis. Å andra sidan attackerade hon ett suveränt land och dess politik nämligen den katolska Polen med sådan hat att detta var nog för medverkan i det svenska landslaget
  Som sagt svenska landslaget är sällan bara fotboll…..

  • Börjar bli tröttsamt med dina analyser axel, för övrigt kan jag garantera dig att hela landslaget liksom en majoritet av svenska folket är bestörta över den politiska utvecklingen i Polen med attacker på kvinnors rättigheter och mot HBTQ-rörelsen.

   Nu är ju dock inte detta varför Fischer tas ut utan det sker fortfarande på fotbollsmässiga grunder. Nog att hon inte är den världsback hon en gång var men som stabilt och rutinerat ‘man vet vad man får i alla lägen’-alternativ så har hon med undantag för Sembrant och Eriksson få alternativ som matchar henne idag i mina ögon. Då det också ska vara osäkert om proffsen i England kan delta så känns det rimligt att hon är med.

   • ”Börjar bli tröttsamt med dina analyser axel, för övrigt kan jag garantera dig att hela landslaget liksom en majoritet av svenska folket är bestörta över den politiska utvecklingen i Polen med attacker på kvinnors rättigheter och mot HBTQ-rörelsen. ”——————————–visst kan du ”garantera” men bara att du talar för dig själv…allt annat är väl pretentiöst, okunnigt och missvisande..
    Du bor i landet där partiet med 5% stöd av svenska folket bestämmer politiken
    Du bor i landet där pedofiler dyker upp i Riksdag….Ska man försätta…nej du
    Kvinnors rättigheter respekteras i Polen bättre än i Sverige kan jag tycka,, liksom ”val” av sexuell läggning..Å andra sidan propagera för det sistnämnda till små barn är ett annat femma. Landet bestående av 95% folket med de kristna värderingar väljer att leva därefter. Bara att acceptera, hur än man lever i sin bubbla

  • Vad bra med referensen till Polen. Plötsligt får man en kontext till dina inlägg, Axel, och begriper dem lite bättre. Du får så klart tycka vad du vill, men då får du acceptera att andra kan tycka annorlunda. Personligen gillar jag högt i tak i debatten. Och att politik och fotboll inte hör ihop? Självklart hör idrott och politik ihop. Går inte att sära på.

   • ”Vad bra med referensen till Polen. Plötsligt får man en kontext till dina inlägg, Axel, och begriper dem lite bättre”———————–kul för dig att bilden om saker och ting klarnade upp lite gran….min tankegång har sitt ursprung i regeln att i -fotbollen får inte blandas politiken. Ett vettig och inte minst nödvändig regel, annars kommer länderna kriga med varandra efter en fotbollsmatch
    Den anglosaxiska hållningen, som långtifrån är utvecklande eller framåtsträvande väljer att strunta i det, istället tvinga på politiken inne i sporten och på det sättet styra andra- samhällen.
    ”Du får så klart tycka vad du vill, men då får du acceptera att andra kan tycka annorlunda.”———————————visst kan de göra det, tycka annorlunda
    På 1930-talet Svreige ALLA riksdagspartier välkomnade och accepterade Hitlers framfart. de få röster som hade lite större bilden framför sig, var någonstans detta kommer att leda, tystades när, skickades i mentala sjukhus eller liknande
    Jag undra har sakerna ändras nämnvärt?

    • Nu jämför du då alltså nazism med… ska vi gissa, t ex kampen mot rasism och homofobi?

     Eller tolkar jag dig fel?

    • Observera på- ord jag skrev med stora bokstäver. Där ligger den totalitära tankegången som dessvärre upprepas idag. ramen är annorlunda innehållet med påtaglig liknelse
     Angående ”kampen mot rasism och homofobi” då är det intressant ämne för folk uppväxt på sojabönor, sysselsatt dagligen med sina småborgerliga rutiner samt fullständigt ovetande på allt som händer i närmaste omgivning. I all sin förvirring då väljer man dessa kamper
     Aldrig i mänsklighetens historia fanns så mycket utbred fattigdom och misär, där- en obetydlig del av världens befolkning bossar över hälften av jordens rikedomar. De ombesörjs av ca 1 % av världens population,några av dem är forna svenska statsministrar, folk som hoppade från 1mil kr/året till 20 mil.kr /året. Globalisterna.
     Så det brukar gå när Zlatans lön ger vägriktning. Till en stor skillnad, Zlatan är knappast girig
     Man kan säga att allt dessa gör är väl kampen mot rasism och homofobi som viktigaste kamp i mänsklighetens historia ..det måste det vara Tur att du svällde betet då kan du sova lugnt om nätterna

 4. Det skrivs ju lite av varje i den här tråden, även man alltid räknar bort ”Axel”.
  Blir därför några rader om Rosengård-Eskilstuna 2-0 som spelats i kylan i Malmö.
  Det var ungefär som vanligt. FCR hade väl 70-30 i bollinnehav men hade svårt att skapa heta målchanser. Det var snygga överstegare på mitten, kortpassningsar, men flera anfall stannade upp och inget riktigt djup i spelet. Även en aning energifattigt.
  Samtidigt stod Etuna bra i försvaret och löpte mycket.
  Seger och Anvegård åter borta i FCR. Ingen aning varför men truppen är ju bred. Klar till CL?
  Mv Holmgren från Uppsala gav säkerhet till försvaret i Etuna, som försökte stå lite högre.
  Framåt var det som vanligt: En väldans massa ”lycka-till-bollar” från försvaret upp till anfall. Många gick dessutom över sidlinjen. De offesiva krafterna, Ayinde-Kullashi-Okobi, saknades förvisso men spelet påminde mycket om fjolårets….
  Spännande CL-lottning för FCR på tisdag.

 5. Lite senkomna tankar kring Gerhardssons ”sensationella” urval inför landslagsutflykten till Malta. Jo, det är positivt att han ser bortom de snäva gränserna och vill testa ”the coming generation” av spelare. Vare sig de spelar i allsvenskan eller ej. Ändå är det något märkligt att så många, mer eller mindre etablerade på U23-nivå får stå åt sidan. Fast det har för det mesta varit så att A-landslagsledningar tittat bort från U23. Det näst högsta landslaget är något av ett kylskåp där bra produkter bidar sin tid i väntan på att sista förbrukningsdatum infaller. Bortsett från detta har jag självklart ingenting emot att tränare och talangscouter kartlägger talangtillgången i lägre divisioner, så långt ner det är rimligt att spana. Dock inte så långt ner som till förskolans bollekar…

  Till sidodebatten om Polens inhemska – och hemska – utveckling är det väl överflödigt att peka på landets tysta marsch mot ett halvfascistiskt samhälle av mellankrigstyp. Detsamma gäller förhållandet i Ungern. Det är två länder där katolska traditioner sitter djupt och där dessa samspelar med högernationalistiska krafter. Vad allt det här nu har med damfotboll att göra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.