Klart: Häcken säljer Rytting Kaneryd till Chelsea

Johanna Rytting Kaneryd

Alldeles nyss blev det officiellt att Häcken säljer Johanna Rytting Kaneryd till Chelsea. Hon har skrivit ett treårkontrakt med mästarlaget i WSL.

Jag har ju redan presenterat mina tankar kring Rytting Kaneryds övergång.

Det är den tredje spelaren Häcken säljer till engelska WSL på mindre än ett år. De två andra är ju Filippa Angeldal till Manchester City och Stina Blackstenius till Arsenal.

19 tankar på “Klart: Häcken säljer Rytting Kaneryd till Chelsea

   • Ja eftersom hon bara har några månader kvar på kontraktet bör det landa på ungefär samma summor som Häcken sålde Angeldahl för.

    Nu ska det bli spännande att se vart Cankovic hamnar. Vad jag hört har Chelsea inte shoppat färdigt den här sommaren. Det väntas komma in en mittfältare till samtidigt som några utfyllnadsspelare försvinner.
    Det låter onekligen som Cankovic mycket väl kan vara påväg till norra London hon med. Samtidigt verkar de sugna på Amandine Henry så vi får se.

    Det som talar för att Cankovic väljer Arsenal är väl Eidevall. Känslan är dock att hon blir tredjefiol där bakom Wälti och Little. I Chelsea som har lite ont om innermittfältare bör hon kunna bli en startspelare när hon väl har kommit in i det.

    Det har även ryktats om att Keira Walsh ska flytta på sig efter succén i EM, men det känns inte så troligt att hon flyttar till London.

 1. Damfotbollsklubbar är generellt väldigt dåliga på att presentera de faktiska övergångssummorna. Beror det på att de fortfarande jämför sig med herrklubbarnas summor och skäms för skillnaderna?

  Det är antingen dålig ekonomi hos klubbar det pratas om eller så är det tystnad som råder när det gäller pengar inom damfotbollen.

 2. Gick förbi min lokala fotbollsplan, Stadshagens IP och såg Karlberg möta Smedby i division 1 södra i går. Jag tyckte jag kände igen en av spelarna, som stack ut lite. Det visade sig vara Elaine, brasilianskan som spelade i både Tyresö och Umeå under dessa klubbars glansdagar. Enligt förbundets sida är det fem år sedan Elaine senast spelade i Sverige, då i Enskede i division 1. Vet inte om hon varit utomlands åren emellan eller helt enkelt haft en paus. (Smedby vann med 3-0.)

 3. Eftersom Jelena Cankovic spelade med Rosengård igår är väl känslan att hon blir kvar?! Då får både Arsenal och Chelsea jaga vidare efter sin mittfältare.

  Säga vad man vill om att JRK gick till Chelsea, men det är ett gott betyg till svensk fotboll. Att ett av världens bästa klubblag är ute efter en sådan spelare är fantastiskt och det tyder på att svenska spelare numera är eftertraktade på marknaden. Först Angeldahl, sedan Blackstenius och nu JRK. Angeldahl tror jag kommer få större förtroende i år, Blackstenius är redan cementerad i Arsenal.
  Sedan är det alltid svårt att veta hur mycket speltid dem får. Men även om JRK inte får spela så mycket nu i början så tar hon ändå med sig Chelsea-mentaliteten när hon kommer till landslaget. Det ska man inte underskatta, hon kommer till ett lag som har otroligt höga krav och gör allt för att vinna. Klarar hon av den pressen och hittar sin roll har hon alla möjligheter att utvecklas något enormt. Ska vi vara helt ärliga har hon aldrig vistats i en så pass bra omgivning, damlandslaget i all ära men det här är minst en nivå upp. Här kommer hon inte behöva dra 2 eller 3 spelare som hon gjorde i Häcken, nu kommer hon sättas upp i bättre lägen närmre mål vilket gör att hon kanske ” bara” behöver dribbla en spelare eller till och med serveras lägen där det bara är att raka in bollen.
  Egentligen har vi aldrig sett henne i ett lag som fungerar lika riktigt bra som kollektiv. Under hennes tid i landslaget har spelet hackat betänkligt och i Häcken har de levt på individerna snarare än ett välfungerande passningsspel. Det ska bli väldigt intressant att se hur hon kommer leverera i ett lag där hon inte måste göra så mycket på egen hand. Något jag tycker hon har utvecklat de senaste året är hennes kombinationsspel och det kommer hon få mycket nytta av nu. Till exempel samarbetet med Asllani som växter fram under EM.
  Jag skulle iallafall inte vilja möta en högerkant med JRK och Eve Perisset när de har lärt känna varandra. Där kommer det gå undan! Jag vet att många är skeptiska till den här övergången men det finns potential i att detta kan bli riktigt bra för både JRK och Chelsea. Hon är en spelartyp som de saknar. Sedan får vi se vart det landar i.

  Är det någon som vet hur det går för Eskilstuna United? Kommer de fortfarande spela i damallsvenskan i september eller uppfyller de inte kraven? Annars stänger väl det svenska transferfönstret snart om många av deras spelare måste byta klubb.

 4. Johanna gör rätt. Tjäna pengar på sin fotboll borde fler kvinnor göra. Runt 10-11 000 tjänar en damallsvensk spelare. I Chelsea blir det mer betalt för Johanna. Och sportsligt då? Vi får se hur det blir för henne

 5. Det är ju dock enorm skillnad på lönerna i Rosengård & Häcken och Kalmar & BP.
  Troligen det tredubbla.
  I mellanskifkitet ligger väl Hammarby, Linköping, Eskilstuna och Kristianstad. Möjligen också Vittsjö och Djurgården.
  För övrigt skrivs det väldigt lite om damklubbarnas usla ekonomi.

 6. Häcken ska spela träningsmatch mot Everton. Om den sänds i någon stream, så snälla, meddela!
  GP skriver:
  ”En viktig höst som kräver viktiga förberedelser. Därför åker laget till Liverpool på torsdag.

  – I vanliga fall åker vi på träningsläger till Bohuslän eller så. Men vi ville lägga de pengarna på en förberedelse inför Champions League och få till en så lik resa som möjligt. Det är bra att förbereda sig på hur det fungerar, säger lagets tränare Robert Vilahamn.

  Avresa på torsdag, matchförberedande träning på fredag och match mot Everton på lördag. Så ser upplägget ut.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.