Kris i Eskilstuna – och sparkad förbundskapten

De senaste dagarnas stora damfotbollsnyheter har på hemmaplan handlat om ekonomisk kris i Eskilstuna United, och om att även Nederländerna nu har sparkat sin förbundskapten efter EM-slutspelet.

I dag meddelades nämligen att Mark Parsons blev tredje förbundskapten att få lämna sitt jobb efter mindre lyckade resultat i England. Skall man försvara Parsons så hade han ett rätt hopplöst uppdrag. Han kom efter Sarina Wiegman med instruktionen att föryngra det nederländska landslaget.

Om man har den typen av arbetsbeskrivning måste man få omedelbara toppresultat, annars är risken uppenbar att man drar på sig stort missnöje från de äldre spelare som skall växlas ut. Kalla det gärna Lex Tom Sermanni i USA.

Parsons fick inga omedelbara toppresultat, även om kvartsfinal i EM ändå borde ha ansetts vara okej med tanke på det skade- och sjukdomselände som de orange hade under mästerskapet i England. Spelarna såg dock inga rimliga förklaringar till att Parsons lag misslyckades, utan han fick rätt hård kritik. Inte minst från Danielle van de Donk.

Och nu har han gjort sitt i Nederländerna. Parsons blir den tredje förbundskaptenen efter svenskarna Martin Sjögren (Norge) och Anna Signeul (Finland) att få lämna sitt jobb efter EM.

Gemensamt för alla tre är att de kommer från ett annat land är det de coachade under mästerskapet. Totalt var det fem lag som hade utländska förbundskaptener. De två som har kvar sitt jobb är Englands guldcoach Wiegman och danske Nils Nielsen i Schweiz.

Så till den största inhemska nyheten, den om att Eskilstuna United snabbt måste ha in stora summor för att klara elitlicensen och få spela kvar i damallsvenskan nästa år.

Jag har inte tillgång till artiklarna i Eskilstuna-kuriren och är lite osäker kring summan tre miljoner kronor. Det har skrivits att det är just tre miljoner som klubben behöver få in redan till månadsskiftet, då man måste lämna in ett periodiserat bokslut som visar att det egna kapitalet är noll, eller positivt. Plus en likviditetsplan som visar att föreningen kan klara sina betalningar under resten av året.

Jag hörde en alternativ uppgift om att United behövde få in tre miljoner kronor under det här året för att klara elitlicensen. Vilket som är svårt, men att få in de där miljonerna på tre veckor låter otroligt jobbigt.

Apropå damallsvensk ekonomi så såg jag nyligen att förbundet presenterade de ekonomiska rapporterna från fjolåret:

* Analys av de damallsvenska klubbarnas ekonomi 2021

* Analys av elitettanklubbarnas ekonomi 2021

I den damallsvenska analysen kan man läsa mer om vad som gäller för Eskilstuna United. Där kan man också läsa att snittlönen i vår högsta serie har ökat till 18 530 kronor per månad. Räknat på
tolv månaders anställning och antaget att klubbarna har 22 spelare i sina spelartrupper.

I fjol låg snittlönen på 15 113 kronor per månad, vilket innebär en ökning med 22,6 procent, vilket förstås är rätt mycket. Dock är ju inte 18 530 kronor speciellt mycket. Det blir spännande att se hur snittlönen utvecklas nu när vi har 14 lag i damallsvenskan. Min gissning är att vi får se en sänkning med några tusen kronor.

En annan högst anmärkningsvärd notering från de damallsvenska klubbarnas ekonomier är de rapporterade intäkterna för de tre Stockholmsklubbarna som även har lag i herrallsvenskan: AIK, Djurgården och Hammarby.

Av övriga nio lag hade Vittsjö GIK lägst intäkter i form av 7,3 miljoner kronor. De tre stora Stockholmsklubbarna rapporterade följande intäkter till sina damsatsningar:

* Hammarby 4,9 miljoner kronor
* Djurgårdens IF FF 3,8 miljoner kronor
* AIK 2,1 miljoner kronor

Noterbart här är att de tre Stockholmsklubbarna rapporterade kostnader på 8,9–11,1 miljoner för sina damlag. Här är frågan om man antingen redovisat intäkter på ett konstigt sätt, eller om man väljer att koncentrera sig på att skapa intäkter till sina herrlag och sedan sponsra damlagen med ”herrpengar”.

Slutligen har F20-VM startat i Costa Rica. Alldeles nyss vann Colombia öppningsmatchen mot Tyskland med 1–0 efter sent segermål av inhopparen Mariana Munoz. Jag såg slutet på Fifa+, och noterade att även målvakten Natalia Giraldo bör bokföras som matchvinnare. På övertid räddade hon nämligen ett friläge från Eintracht Frankfurts Carlotta Wamser.

Sverige är inte med i mästerskapet. I varje fall inte med ett lag. Däremot är domarna Tess Olofsson och Almira Spahic på plats. Det udda är att F19-EM från 2019 räknas som kvalturnering för de europeiska lagen. Jag har inte kollat trupperna från den turneringen, men antar att knappt någon av de spelare som var med då håller åldern för det här mästerskapet.

Utöver Tyskland representeras Europa av Frankrike, Nederländerna och Spanien.

Tyvärr är det ett mästerskap utan ålderskategoriens största stjärnor. Tyska Jule Brand är exempelvis inte med, det är inte heller USA:s Trinity Rodman. Båda de två spelade nyligen seniormästerskap.

En spelare som var med i ett seniormästerskap, och som nu även spelar F20-VM är Colombias Linda Caicedo – hon som sköt sitt land till OS, och till final i Copa America.

I övrigt var det inte många namn jag kände igen när jag kollade igenom de 16 lagens spelartrupper. I USA:s trupp noteras att omskrivna 16-åringen Olivia Moultrie (fyller 17 i september) från Portland Thorns finns med. Hon är en av blott två amerikanska spelare som klivit in i proffsvärlden- Övriga representerar olika skolor.

Hos Spanien är löpstarka Salma Paralluelo truppens affischnamn. Hon var uttagen i den spanska EM-truppen, men tvingades då lämna återbud till följd av skada. Nu får hon chansen att trots allt spela ett mästerskap den här sommaren.

Hos Frankrike finns högerbacken Alice Sombath med som ett affischnamn. Hon fick speltid i tolv av Lyons 22 ligamatcher i fjol. Även PSG:s Laurina Fazer är en spelare som fått speltid i en fransk storklubb. Mittfältaren startade tre liga- och fyra Champions Leaguematcher den nyss avslutade säsongen.

En Sverigebaserad spelare är med i turneringen. Ghanas Azumah Bugre har spelat 269 minuter i elitettan för IFK Norrköping.

En spelare jag sett i Sverige är Japans Yuzuki Yamamoto. Hon var 15 år när jag såg henne briljera mot äldre spelare i Gothia cup 2018. Då beskrev jag henne så här:

”Hon är inte bara en bra målskytt, och har även ett fantastiskt spelsinne. Hennes rörelseschema håller redan otroligt hög nivå.”

I höst fyller hon 20, och det skall bli intressant att se hur hon har fortsatt utvecklas.

Matcherna går att se streamade på Fifas egna tv-kanal Fifa+. Spelschema finns här, notera att det är åtta timmars tidsskillnad till Sverige.

22 tankar på “Kris i Eskilstuna – och sparkad förbundskapten

 1. Värt att notera är att Svenska Spel:s F19 serie har delats in i en A och B serie beroende på resultaten under våren! Vilket innebär resor från Malmö i söder till Piteå i norr för dessa unga tjejer. Klubbarnas ekonomier kommer också att belastas hårt. Är detta verkligen en rimlig lösning? Det måste finnas bättre sätt att utveckla våra talanger!

  • Håller helt med ”Palle” i ovanstående.
   För 7-8 år sedan åkte Victoria Svensson Sandell, som då var biträdande sportchef på halvtid på EFD, runt bland klubbarna och beordrade dem att starta att starta F19-lag. Samtidgt arbetade hon på ST. En märklig kombination, för övrigt.
   EFD: ”I sin roll som Sportchef på EFD kommer Victoria främst att fokusera på talangutveckling och matchmiljön för yngre spelare samt framtida sportsliga kriterier för föreningarna i Damallsvenskan och Elitettan”.
   F19 är i och för sig ingen dum tanke men man tog ingen som helst hänsyn till (rese)kostnader för klubbarna. EFD/SvFF gör sällan det! (TV-avtalet är ett skämt!)
   Norrlandsklubbar som Piteå och Umeå IK har lagt enorma pengar på resor runt halva/hela Sverige. Morön tvingades i konkurs. Samma förstås för Kristianstad och Rosengård längst ner i söder.
   EFD/SvFF trodde att F19 skulle vara den naturliga övergången till damallvenskan men så är det inte riktigt. För landets bästa 19-åringar är F19-serien för dålig. De mår bättre i sin utveckling att spela i div 1 eller Elitettan. Där kan de förberedas inför damallsvenskan. Glappet är för stort för de flesta. Där är de flesta tränare överens. Och det kostar alltså oerhörda pengar för klubbarna.
   Några ord om Eskilstuna, en av flera toppklubbar med stora ekonomiska problem. Linköping är en annan.
   Vem bär ansvaret i Eskilstuna? När man anställer klubbchef, hållbarhetschef + assistent, kanslipersonal samt sex personer kring A- och ungdomslag – trots röda siffror i balansräkningen. Att dessutom tränare även är sportchef och erhåller dubbel lön blir det nästan komiskt.

   • Dom flesta av dessa unga flickor som spelar i F19 går i skolan, ska dom då kuska runt med buss i hela Sverige? Hur många av dom överåriga spelarna som får lite speltid i Damallsvenskan är intresserade av att spela i denna serie? Låt dom riktigt unga flickorna spela i dom lokala serierna, slussa sen in övriga i div.1 och Elitettan. Såg att Bromölla dragit sig ur.

 2. Roligt att se att tv-produktionen för U20 VM håller så hög kvalite.
  Tillräckligt med vinklar och en väldigt bra placerad huvudkamera.
  Sen Costa Ricas 1-0 mål WOW!

 3. Utan att ha någon närmare insyn i hur det fungerar tyckar jag det ser ut som att Hammarby i sina intäkter endast räknat in intäkter som är specifika för damlaget, alltså biljettintäkter och TV-avtal. Hammarby sålde kring 1200 säsongskort, och spelade rekordmatchen 2021, bara de två posterna borde täcka den angivna summan, eftersom jag antar att man inte räknat bort kostnader för arrangemang av evenemang i intäktstabellen. Sponsor- och merchintäkter delas förmodligen inte in i dam och herr, utan det är pengar som föreningen (eller AB:et egentligen) får in som en helhet.

  Samtidigt tror jag att tabellen för kostnader också ljuger. För damerna redovisas knappast kostnader för personal som jobbar med både dam- och herrverksamheten, t.ex. media och marknad.

  Det här tror jag stämmer för alla ”dubbel”föreningar, BP och Norrköping gjorde också ett ganska stort minusresultat i Elitettan.

 4. Från ekuriren

  Som vi tidigare har skrivit behöver Eskilstuna United uppvisa ett positivt eget kapital den 31 augusti för att få elitlicens för säsongen 2023.

  Lyckas de inte riskerar klubben, som redan under året sagt upp personal, att degraderas en division.

  Med lite drygt tre veckor kvar, till att deras öde avgörs, vädjade under lördagen den tidigare kommundirektören Pär Eriksson – som inför säsongen 2019 klev in i Uniteds styrelse som vice ordförande – till både supportrar och sponsorer om ekonomisk hjälp via sociala medier.

  Erikssons mål är nu att samla in 50 000 kronor på egen hand.

  – Det jag gick ut med på sociala medier var en signal om att det är på allvar. För läget är allvarligt.

  Enligt Uniteds vice ordförande handlar det i storleksordningen om 2,5–3 miljoner kronor som klubben måste hämta hem under hösten.

  – Det går inte att dra in de summorna med insamlingar på sociala medier. Det löser inte den stora delen. Men vi jobbar stenhårt för att våra sponsorer kan hjälpa oss tillfälligt under det här året. Om ett 50-tal Eskilstunaföretag går in med en mindre summa blir det ganska mycket pengar i slutändan, säger Pär Eriksson.

  Första oktober ska United redovisa ett bokslut till Elitlicensnämnden om hur det har gått de första åtta månaderna för att sedan lämna in en prognos om vad de tror resultatet blir för helåret. Utöver de ska klubben även lämna in en budget för 2023.

 5. Med bara dagar kvar till återstarten av Damallsvenskan jobbar Uniteds styrelse för fullt för att rädda den ekonomiska kris som klubben befinner sig i, samtidigt som de är granskade av Elitlicensnämnden.

  Bakgrunden vet vi.

  Föreningen satsade för stort med hopp om att utmana jättarna Rosengård och Häcken. JAG2030 som lanserades under våren förra året bromsades av kraftigt av den rådande pandemin samtidigt som publiken uteblev när restriktionerna lättades. Det gjorde också att den allsvenska klubben i våras tvingades säga upp personal.

  Men den stora frågan kvarstår. Varför drogs det inte i handbromsen tidigare?

  – En del av bakgrunden är också att vi hade vikande försäljningssiffror. Vi var tvungna att tänka nytt, drog igång JAG2030 och tänkte att det skulle generera en ny typ av partners med förhoppningen att det skulle inbringa mer pengar. Det var i inledningen av pandemin men det var också svårt att veta vad det skulle bli av den, säger styrelseledamoten Anna Arnerdal.

  Trots att pandemin fick flera andra elitklubbar av strypa sina utgifter trodde Uniteds styrelse stenhårt på sin satsning.

  – När vi var mitt uppe i det så tänkte vi att det kommer att generera pengar och när pandemin är över är publiken tillbaka. Men det har den ju inte gjort och det har påverkat allt. Så det ekonomiska läget blev först tydligt för oss i styrelsen under våren och därefter har vi fått agera, säger Arnerdal.

  Vad tar ni för lärdom?

  – Jag tycker inte att vi gjorde fel men det gäller bara att inte gå för fort fram. Även om vi har haft bra publikstöd tidigare, en av de bästa i serien, så har vi kanske haft lite för stor tilltro att siffrorna ska fortsätta vara på den nivån även efter pandemin (United ligger i dagsläget trea i den allsvenska publikligan med hemmasnittet på 967 åskådare).

  Klubbens stora ambitioner om att nå topplagen har nu i stället satts på paus.

  – Så kan man uttrycka det. Det vi måste göra är en ordentlig omstart men ambitionen och strategin är densamma. Vi vill vara en etablerad klubb i Damallsvenskan över tid.

  Nu handlar det i stället om att hämta hem summan på 3,5 miljoner kronor för att klara verksamheten för resten av året.

  – Jag har sett att det kommit ut felaktigheter men vi behöver alltså inte ha in den summan innan den sista augusti. Vi ska ett möte i oktober med Elitlicensnämnden där vi ska visa upp ett positivt resultat sista augusti, en prognos för helåret och sedan en budget för 2023.

  – Men en framgångsfaktor i en sådan här situation är att ha en enig styrelse som är beredd att fatta tuffa beslut samtidigt som vi ska ha en tanke framåt. Vi måste klara av båda. Men vi måste få in pengarna nu annars kommer föreningen inte att finnas.

  Arnerdal, som nu är inne på sitt tredje år i Uniteds styrelse, inledde diskussioner redan under försommaren med både befintliga och nya sponsorer där förhoppningen är att några av klubbens befintliga sponsorer kan tänka sig att ge mer.

  – Under sommaren har vi fått in två nya sponsorer så det ska inte bara hänga på de företag som har stöttat oss tidigare. Men får vi bara in fler sponsorer så behöver vi kanske inte göra några fler drastiska åtgärder.

  Det finns även andra initiativ som United hoppas på.

  Som 10 000-kronorsfrågan där klubben ställer frågan till privatpersoner och företagare i Eskilstuna om de är beredda att gå in med 10 000 kronor för att rädda föreningen.

  Ett annat är klubbens vice ordförande Pär Eriksson som i lördags drog igång en egen insamling bland hans vänner på sociala medier med förhoppningen att få in 50 000 kronor. Den summan är i dagsläget uppe i 75 000 kronor.

  – Det är fantastiskt. Alla initiativ är värdefulla, säger Arnerdal.

  När höstsäsongen drar igång för Uniteds del på söndag är förhoppningen att få tillbaka publiken till Tunavallen igen. Och motståndarna Hammarby verkar dra sitt strå till stacken.

  I dagsläget har det sålts 600 biljetter till matchen där bortaklackens supportrar är inräknade. Noterbart är också att Eskilstunaföretagen bjuder de första 1 000 till arenan på fri entré.

  – Vi hoppas att dam-EM som varit bra publikmässigt kan locka fler hit och att många fått upp ögonen för damfotbollen. Samtidigt för vi diskussioner med våra sponsorer och samarbetspartners om vi kan göra för att det ska bli en trevligare upplevelse för alla som kommer till Tunavallen.

  • Har riktigt svårt ett förstå detta.. Eskilstuna har en rätt dyr trupp med många spelare som tjänar bra, varför släpps/säljs inte de bästa spelarna för att frigöra pengar och spara in pengar?? Lyfta in yngre spelare? De kommer inte åka ut så det är ju ett sätt att spara pengar.. att gå och be företag och privata personer om hjälp.. det kanske täcker akuta skulder men sen då… kostnaderna finns ju kvar, höga löner finns kvar.. samma som Linköping, har dyra japanskor, Nilla, Vansgaard osv.. men överlever inte året utan hjälp from kommunen och har bett kommunen om hjälp.. för fjärde året på raken måste kommunen rädda dem men ändå så behålls en dyr spelartrupp.. hur kan man spendera mer pengar än vad man har? Det har jag svårt att förstå.. Örebro hade lite ekonomiska problem också men vad gjorde dem, de sålde Anna S för rekordbelopp och släppte en dyr lönepost i form av Jenna Hellström till Frankrike för att spara och problemet löst. Har svårt bara med lag som spenderar mer än vad dem har och sedan märker efter halva säsongen att pengar inte finns men vägrar släppa spelare..helt otroligt..

   • United har väl ingen spelare som någon annan vill ha. Det är väl inte svårare än så.
    Det går ju inte att bara kasta ut dom.
    Och då får man ha dyra dåliga spelare kvar.
    Gamla synder efter den, enligt rykten bland supporters, tidigare svindyra tränaren/sportchefen som klubben får dras med.

    • Kanske är så.. Stenevik har ändå varit bra så där hade man nog kunnat släppa iväg, de har två utländska dyra målvakter, en sitter alltså på bänken varje match.. hade ett företag drivits på det sättet så hade folk fått sparken eller företaget gått i konkurs…

    • Nog finns det spelare i Eskilstuna andra klubbar säkerligen vill ha. Matilda Plan, Östlund och Stenevik skulle gå in i de flesta lags backlinjer i ligan. De har Vickius, Nyström och Saving som är några av de mest talangfulla spelarna vi har i landet. Jag tror Eskilstuna skulle kunna få in en hel del pengar på spelarförsäljningar.
     Jag tror snarare det handlar om att de inte är så sugna på att bli av med spelare nu när de ligger så bra till i tabellen. De har ju faktiskt chans på top 3. Då tror jag man väntar in i det sista och hoppas på ett mirakel att någon ska gå in och rädda dem. Naivt eller ej men jag tror iallafall det är så de tänker. Sedan har de flesta lagen redan värvat färdigt så det finns inte så många klubbar som är i behov av tillskott i truppen

     Jag hoppas iallafall de klarar det. Om inte annat för spelarnas skull.

    • Ja men topp tre hjälper inte deras ekonomi.. låt säga att de nu mot förmodan kommer topp tre vilket inte ens känns realistiskt då både Linköping, Häcken, Rosengård och KDFF är både en och två nivåer bättre men låt säga att de ändå kommer trea. Att komma trea ger inga pengar alls, de får en chans att ta sig det långa kvalet in till CL, först i CL-gruppspel kan det komma pengar. För att ta sig in dit behöver de en slagkraftig trupp och då måste de värva och dra på sig än mer kostnader för att klara ett sånt kval. För mig är det bara hål i huvudet det dem gör, för stora kostnader och sen gå ut och be om ekonomisk hjälp för att täcka skulder men samtidigt inte sälja/släppa spelare. Det är som att ta sms-lån för att betala räkningar.. kostnaderna finns ju kvar även om de får in pengar för att täcka de akuta skulderna.. eller tänker de att så länge vi klarar elitlicensen så kommer sponsorer och publik komma efter det? Då kommer pengar tillkomma.. eller vet de något som de inte förmedlat än?

 6. Evelina Duljan till Juventus! Om JRK till Chelsea slog ned som en bomb så vad gjorde då inte detta. Väldigt kul för henne och Juventus fortsätter att värva svenskt. Hon kan säkert få spela en del redan i år men egentligen är det backar de är i störst behov av. Förmodligen ser de henne som en framtidsspelare som ska få ett år att se och lära.
  Däremot verkar inte Hurtig ha dykt upp i Juventus än, är hon påväg bort? Eftersom de har plockat in både Beerenstein och nu även Duljan? Just nu har dem väldigt många anfallere.

  Enligt Sportbladet är Cankovic klar för Chelsea. Det var mer väntat ändå.
  Om det nu stod mellan Arsenal och Chelsea så förstår jag varför hon väljer Chelsea. Där kommer hon få spela mycket eftersom de inte har så många innermittfältare. Det finns en plats som kan bli hennes i startelvan bredvid Ingle. I Arsenal hade hon blivit tredje- eller fjärdevalet bakom Wälti, Little och kanske till och med Maanum.

  Nu kanske det här inte har med saken att göra alls, men nu har två av Eidevalls gamla adepter valt andra klubbar framför den han tränar. Kanske är det en slump eller finns det något som skaver mellan honom och flera spelare som han har ett förflutet med.
  Blir den här övergången verklighet så börjar tiden rinna ut för Arsenal att hitta sina nyförvärv. Samtidigt som Chelsea har hittat sin mittfältare och kan vara nöjda med sitt fönster.

 7. Kul för Evelina Duljan att få spela i en riktig proffsliga ock att kunna leva på sitt fotbolls kunnande. Det är sådana affärer dom Svenska klubbarna bör göra, sälja dom egna produkterna till dom Europeiska storklubbarna. Dessutom hade KDFF precis förlängt 2023 med Duljan viket bör generera större övergångssumma!

 8. Jag minns när Eskilstuna United gick upp i Damallsvenskan. Då talades det, inte utan stolthet, om att de hade så fantastiskt många mindre sponsorer att de inte var känsliga för om någon enstaka drog sig ur (till skillnad från andra klubbars fåtal förstås). Mmmm….saker och ting förändras. Och som vanligt har styrelsen inte gjort något fel – de har bara fixat United till konkursens brant. Grattis styrelsen! Är det så här ni sköter era vanliga jobb också?

 9. För att försäljning av spelare ska ske behövs köpare. Ingen i Eskilstuna tar en plats i varken Rosengård eller BK Häcken, de enda som har pengar. Därmed är en försäljning utesluten. En klubb kan inte tvinga iväg sina spelare.
  Märkligt att ingen tar på sig ansvaret i föreningen över den våldsamma och felaktiga satsningen. Verkar dock som alla anser att ingen gjort någon fel som har äventyrat hela klubben!
  Att ge tränare dubbel lön anses alltså vara korrekt.
  De har väl en styrelse och en ordförande som i alla idrottsföreningar….

  • Ingen koll.
   Men den som låg bakom satsningen kanske inte är kvar i klubben. Då får ju dom som är kvar ta reda på oredan.
   Kanske även delar av styrelsen från den tiden är utbytt.

 10. Pingback: Trevlig utflykt till glödheta Kristianstad | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.