Guldlöfte från Kristianstad – grova hot mot Kalmar

I går gjorde jag en utflykt till Kristianstad för att få se om ett formstarkt Hammarby skulle kunna blanda sig i den damallsvenska toppstriden på riktigt allvar.

På förhand kändes det som att Bajen skulle ha en bra chans. För hemmalaget var ganska tungt skadedrabbat. Backarna Easther Mayi Kith och Gabrielle Carle kunde inte spela, men lär inte vara borta så länge. Kajsa Törnkvist har inte blivit frisk från sjukdom. Det är oklart när hon är tillbaka. För mittfältaren Sheila van den Bulk är säsongen över. Hon har en knäskada som måste opereras. Dessutom var spelmotorn Emmi Alanen ett frågetecken inför avspark. Hon startade, men fick bytas ut i minut 42.

Hammarby hade fyra raka segrar och målskillnaden 9–0 efter EM-uppehållet och kom från vinst mot Rosengård. Men Stockholms damfotbollsstolthet hade också ett avbräck i krassliga målvakten Anna Tamminen. Det innebar att 25-åriga Hanna Kohl från Umeå fick chansen till damallsvensk debut.

Hanna Kohl

Med flera backar borta startade KDFF med Emma Petrovic som central mittback, en position hon aldrig tidigare haft. Och som hon bara hade hunnit träna 1,5 pass i positionen.

Dock märktes hennes ovana i början. För efter tio minuter satt jag bara och väntade på ett ledningsmål från Hammarby. Så långt hade gästerna haft två 100-procentiga chanser. Vid den första styrde Josefin Harrysson bollen i egen stolpe. Och vid den andra nickade Madelen Janogy utanför från bara två–tre meter.

Janogy såg rapp ut. Och KDFF:s backlinje darrade alltså.

Men i tolfte minuten förändrades det mesta. På en hörna från vänster var det Hammarbys målvaktsdebutant som darrade till. Emma Petrovic slog hörnan kort till Emmi Alanen. Hon passade i sin tur vidare till sin centrala mittfältskollega Amanda Andradottir.

Andradottir sköt ett skott som Kohl borde ha räddat. Men debutnerver och en hal boll i regnet i Kristianstad ställde till det. Kohl tappade in bollen – och Hammarby tappade både spel och självförtroende.

Plötsligt hittade Kristianstad en hyfsad defensiv kontroll, och Emma Petrovic började se ut som en ”riktigt” mittback. Det var för övrigt en match mellan två lag som spelade 3–4–3, eller 5–4–1 beroende på matchbild. KDFF hade inget anfallsspel före paus, men de hade ledningen. Bajen hade bollen, men det dröjde till halvlekens sista 10–15 minuter innan de hittade nya målchanser.

Då klev Melina Loeck fram och gjorde sitt jobb. Ja, det var så hon beskrev sina fina räddningar efter matchen. Hemmalagets tyska målvakt hade även mycket att göra direkt efter paus.

I 50:e minuten såg jag hur Elisabet Gunnarsdottir ropade till sig Evelyne Viens, som sedan flyttade ut på högerkanten, medan 16-åriga isländskan Emelia Oskarsdottir fick ta över positionen som central forward.

I paus hade Gunnarsdottir även flyttat in Mia Carlsson från vänsterkanten till rollen som offensiv innermittfältare. Justeringarna gav hemmalaget ett anfallsspel. Och ett segermål.

För i 53:e minuten bet sig KDFF fast på offensiv planhalva efter att först ha lyft en inläggsfrispark mot Carlsson. Jag trodde att chansen var borta när Tilda Persson valde borta att in slå in ett inlägg. Persson satte istället en fin passning till Viens, som bröt in från högerkanten och spelade in bollen.

Oskarsdottir släppte bollen till framstormande Carlsson. Hon sköt ett skott som tog i stolpen, och där returen sattes i mål av Tabby Tindell. 2–0 – och ridå ner för Hammarby.

Så långt hade jag räkna in sex 100-procentiga chanser för gästerna. Kristianstad hade inte haft mycket mer än de två målen. Men hemmalaget fick självförtroende vid 2–0-målet, och min statistik över målchanser slutade med 7–6-seger för Hammarby. Matchen slutade 3–1 till hemmalaget sedan 16-åriga Oskarsdottir och Vilde Hasund gjort de två sista målen.

Sett till matchbilden var 3–1 inte något logiskt resultat. Men det är målen som räknas, och ett brandskattat KDFF skall vara stolt över sin insats.

De två isländska tonåringarna skall förstås nämnas. Amanda Andradottir var väldigt bra på mittfältet. Jag frågade tränare Gunnarsdottir om 18-årigen varit så bra någon gång tidigare. Svaret: ”Ja, i en landskamp nyligen mot Belarus. Men det är ett sämre motstånd än Hammarby.”

Emma Petrovic

En annan tonåring som skall vara stolt är Emma Petrovic. 19-åringen med rötterna i Helsingborg och Eskilsminne värvades till Kristianstad som offensiv mittfältare. I onsdags fick hon veta att hon var aktuell i den central positionen i trebackslinjen mot Hammarby. Så här sa hon när jag frågade om positionen:

”Det kom lite som en chock när vi hade möte i onsdags. Då sa hon att: ‘Emma, du skall kolla på den positionen för det finns en chans att du spelar där.’ Då var jag nästan i chock. Men det tränaren säger, det gör man alltid. … Men det kändes väldigt bra. Jag har väldigt bra spelare runt mig som stöttar mig och hjälper mig med att hålla linjen, att positionera mig rätt och att alltid vara på tårna.”

Hon berättar att hon inte hade en tanke på att det var hennes defensiv som skulle göra mest nytta i damallsvenskan under det här året.

”Det var verkligen inte det jag tänkte. Det var mer de offensiva aspekterna. Men det blir lite mindre och mindre av dom…”

Var ser du dig om ett år, vilken position föredrar du?

”Wingback. Eller som innermittfältare. Men wingback.”

Sedan konstaterar hon att hon nu spelat i de flesta defensiva rollerna – utom målvaktens. Det var under en landslagssamling med Serbien tidigare under året som hon testades som högerback. Det gick så bra att hon sedan även blev högerback eller kantspelare i KDFF.

Petrovic har varit så bra under året att hon höll Juventusspelaren Evelina Duljan utanför Kristianstads startelva under våren. Men trots att hon är född och uppväxt i Sverige kan hon inte spela i det svenska landslaget. Hon har valt Serbien, och spelat bindande matcher för dem.

”Jag har spelat för dem sedan jag var 14 år gammal. Jag var på en samling för Sverige för två–tre år sedan. Men Serbien har alltid känts som mitt hem, så det var ett självklart val.”

Min sista fråga till Petrovic var vad som talar för att KDFF tar SM-guld. Det var visst en rätt dum fråga.

”Det är klart att vi tar SM-guld. Komg igen, vi spelar den finaste fotbollen. Och jag tycker att vi är ett lag som är väldigt unikt. Vi har olika spelartyper överallt på planen – och jag tycker att vi har det bästa laget, helt enkelt. Det är klart att vi kan ta SM-guld. Och vi kommer att ta det. 100 procent att vi kommer att ta det.”

Därmed vet vi alltså att KDFF tar guldet. Frågan är nu vilka lag som kommer att sluta tvåa och trea…

Skämt åsido. Noterbart är att KDFF i princip har guldet i egna händer. Vinner man de matcher som återstår kan det som sämst bli en målskillnadsaffär om segern mot Rosengård. Kristianstad har ju nämligen kvar att möta både Rosengård och Linköping.

För Hammarby försämrades läget ganska rejält. Madelen Janogy var rätt deppig efteråt, även om hon inte tyckte att prestationen var lika dålig som resultatet. Men med 18 poäng kvar att spela om har Hammarby nu åtta poäng upp till KDFF, och elva till Rosengård. Känslan är att Bajen nu får väldigt svårt att sluta topp tre.

I gårdagens andra match vann Rosengård med 6–2 mot IFK Kalmar. Det var ett väntat resultat, som fick ett väldigt tråkigt efterspel. Strax efter slutsignalen fick flera spelare och ledare mordhot på mejl och sociala medier. Till tidningen Barometern säger sportchef Tommy Nyberg:

”Det är ett otäckt mejl, som visar total brist på respekt för människor och det vi håller på med.”

Hoten är polisanmälda. Ordförande Håkan Brynielsson säger:

”Polisen säger att det är ett grovt hot. … Det här är väldigt allvarligt och polisen har samma uppfattning. Vi tycker att det är viktigt att synliggöra det här och protestera mot det. Om vi valt att inte synliggöra det hade det kunnat få motsatt effekt. Det är viktigt för klubben och spelarna att visa tydligt vad vi står för och att vi markerar. Annars kan det bli som ett tyst medgivande och det vill vi definitivt inte visa mot det här.”

Sjukt att det här skall behöva hända. Och extra konstigt att det sker efter en match med rimligt resultat. Visst hände IFK Kalmar med målmässigt rätt länge i matchen. Men det är ju inte ovanligt att man tappar lite när målen börjar trilla in. Och fyra måls skillnad mellan serieledarna och ett bottenlag, det är fullt normalt.

I dag har Häcken vunnit med 2–1 mot Eskilstuna. Därmed är Häcken fortsatt sju poäng bakom Rosengård och fyra bakom KDFF. Lite illavarslande att de båda lag som skall spela playoff mot Champions League på onsdag har knackig form. Häcken fick verkligen kämpa för de tre poängen och Rosengård låg under med både 1–0 och 2–1 mot Kalmar.

I elitettan tappade Alingsås två viktiga poäng i toppstriden i dag när Bromölla kvitterade på övertid. Vid seger hade Alingsås legat på damallsvensk uppflyttningsplats efter 20 omgångar. För under söndagen är det toppmöte mellan Växjö och Uppsala.

Lek med tanken att toppmötet slutar oavgjort samtidigt som IFK Norrköping vinner i Sundsvall. Då har vi fyra lag inom tre poäng i toppen av elitettan.

I botten avgjordes nog bottenstriden på övertid i Karlskoga. Rävåsen ledde länge med 1–0 mot Team TG. Men Umelaget kvitterade i slutet av den ordinarie tiden. Och i femte övertidsminuten avgjorde Alexandra Sandström. Därmed har TG nu sju poäng ner till strecket. Det lär inget av bottenlagen ta ikapp.

Så en kort internationell utblick. WSL startade i går med match mellan Brighton och Arsenal. Där fick Emma Kullberg en riktig mardrömsstart. Hon hakade i Stina Blackstenius och åkte på en målchansutvisning redan i sjunde minuten. Blackstenius hade en bättre dag och gjorde Arsenals andra mål i 4–0-segern.

De 24 sista minuterna fick Lina Hurtig hoppa in och debutera. Hon bytte av just Blackstenius.

Även Frauen-Bundesliga hade premiär i går. Där blev det mållöst mellan Frankfurt och Bayern München. I dag har Wolfsburg inlett säsongen med 4–0-seger mot Essen. Där fick Rebecka Blomqvist spela sista kvarten.

I det italienska toppmötet Juventus–Roma vann Juve med 1–0. Linda Sembrant var avstängd. Men Amanda Nildén spelade hela matchen som högerback och Evelina Duljan hoppade in sista fem minuterna.

I dag var det även ligapremiär i Spanien. Barcelona vann med 2–0 mot Granadilla Tenerife. Fridolina Rolfö spelade hala matchen. Tenerife försvarade sig länge väldigt bra. Barcelona kom inte till många avslut mot mål före paus. Länge skapade man bara chanser på hörnor, och det krävdes ett turmål för att spräcka nollan. En försvarsrensning täcktes av Geyse och studsade in i mål. Caroline Graham Hansen satte tvåan med ett fint distansskott från mer eller mindre stillstående.

Noterbart är att Viaplay inte längre har kvar rätten till spanska Liga Iberdrola. Vill man se de spanska matcherna får man göra som med Champions League, kolla på DAZN på youtube. Fördelen med det är att det erbjuds långa och matiga klipp med höjdpunkter.

14 tankar på “Guldlöfte från Kristianstad – grova hot mot Kalmar

 1. Hade ungefär samma analys av KDFF-HIF. Inget dåligt spel från bortalaget, men tillräckligt mycket oskärpa/otajmat. Och ett rejält avbräck att inte ha Tamminen på plan. Hennes spel med fötterna saknades verkligen.

  Såg också att Hanna Lundqvist i Atlético Madrid startade som högerback och gjorde 70 minuter. Ser ju lovande ut.

 2. Mycket fokus i efterhand – i flera medier – på Kristianstads 1-0 som helt ”matchavgörande”. Märkligt med tanke på att det återstod minst 78 minuter av matchen då. Borde inte ett lag som höjdes till skyarna efter den övertygande segern mot FCR ha moral och verktyg för att resa sig på den tiden? Eller var det kanske så att KDFF var lite taktiskt smartare den här gången?

  • Att släppa in ett mål ska förstås inte vara matchavgörande, men när det är en målvaktsmiss av en debutant är det väl inte så konstigt att spelet blir darrigt när utespelarna inte riktigt vågar lita på sin målvakt. Trots det tyckte jag att Hammarby hade moralen och verktygen att ta tag i spelet, dock utan utdelning. Ett återkommande problem under säsongen.

 3. När jag först såg rubriken om hot mot Kalmar utgick jag från att det gällde stollarna i herrfotbollen, men tydligen finns det en och annan även inom damfotbollen. Eller någon herrsupporter som gått vilse?

  • Oklart om det är en Kalmar-”supporter” som hotat eller om personen stödjer ett annat lag och därför hotade Kalmar. Jag utesluter inte andra bottenlags fans. De kan vilja få Kalmar ur balans.

 4. Kul att många svenskor verkar få större förtroende den här säsongen i sina klubbar ute i Europa. Det måste Gerhardsson tycka om👍 Att våra landslagsspelare i
  i damallsvenskan spelar vecka ut och vecka in är ju inget nytt. Men denna säsongen ser det ut som fler spelare i Europa kommer få större roller i sina lag.

  Blackstenius, Rolfö, Ilestedt, Eriksson, Glas när hon kommer tillbaka från skadan, Asllani, Sembrant har alla stora roller i sina lag sedan tidigare. Men nu börjar även andra spelare få mer speltid. Kullberg var till stora delar ordinarie i Brighton förra säsongen också men Olme hade det värre. Nu startade hon mot Arsenal. Bennison och Björn ser båda ut att bli nyckelspelare i ett Everton som ser mycket bättre ut än förra säsongen. Hanna Lundqvist fick inte många starter förra säsongen men nu startade även hon. Hurtig kommer få sina minuter i Arsenal också. De som är lite mer osäkra är Blomqvist som jag tycker förtjänar att få spela mer. Hon är alldeles för bra för att nöta bänk så mycket som hon gör. Wolfsburg är en av mina favoriter till CL-titeln så jag förstår att hon vill spela i ett så pass bra lag. Men det är inte lätt att slå sig in i den anfallslinjen. Sedan har vi Angeldahl och JRK där det är svårt att veta hur mycket de kommer få spela. För Angeldahl var det positivt att Walsh lämnade, kanske kan det ge henne fler chanser. Fran Kirby verkar ha någon form av skada, och lär spela sparsamt under hösten. Hon spelar normalt sett på högerkanten. Det öppnar upp för JRK för på den positionen har de inte så många alternativ.

  Amanda Nilden fick visserligen en hel del speltid förra säsongen, men det var oftast mot sämre lag när det behövde roteras i ligan. Nu har hon startat samtliga matcher i ligan som högerback och då har de mött Inter och Roma som är de två största utmanarna. Visst har de skadekris i backlinjen men det är bara mittbackar som är borta. Hon lider ju lite av att lagets bästa spelare i Lisa Boattin är vänsterback. Genom att flytta över Nilden till höger kan Montemurro ha sina bästa ytterbackar på planen samtidigt. Att byta kant som ytterback är svårt och det tar lite tid innan man hittar rätt i positionsspelet. Såg delar av andra halvlek och där såg det bra ut. Hon var ytterst delaktig i anfallsspelet och såg säker ut i defensiven. Man får ju andra dimensioner i spelet med en vänsterfotad högerback. Man får en ytterback som viker in i banan och blir ett större hot.
  Med Glas borta en längre tid tycker jag det vore spännande att se Nilden som högerback även i landslaget. Sedan vet jag att Gerhardsson vill ha sina överlapp och inspel från kanterna. Men under den senaste tiden tycker jag inte Sverige har fått till kantspelet så det kan vara värt att testa!

 5. Några rader om BK Häcken som fick ge allt och lite till för att besegra krislaget Eskilstuna med knappa 2-1. De var oerhört glada efteråt, men kanske mest lättade, eftersom prestationen var synnerligen svag.
  Hemmalaget saknade fyra ordinarie spelare, plus Stenevik och Ayinde som lämnat Eskilstuna. Duktiga vikarierande mittbacken Linn Vicius tvingades dessutom lämna in i halvlek. Ändå lyckades inte laget från Hissingen rulla upp Eskilstuna som plockade in flera spelare från F19. En junior hann inte ens få en tröja med rätt namn på ryggen.
  Kanske hade man redan bortamatchen mot PSG på onsdag i tankarna men det här var FÖR dåligt. Det gick långsamt, få löpningar, lagdelarna satt inte ihop, inget flyt i spelet. Det blir en tuff kväll i Paris på onsdag!
  Plus dock till hemmalaget som jobbade hårt för varandra i 90 min. Det kunde ha belönats med en poäng.
  Tyvärr hade tränaren Elena Sadiku än en gång svårt att ta en förlust och sågade domaren:
  ”De kan inte döma!”, sa hon till Sportblandet.
  Det är inte första gången som det hoppar grodor ur den munnen i år.

 6. Ajajaj – Hedvig Lindahl ”tänkte högt” efter senaste poängförlusten. Sån’t görs inte ostraffat med mikrofoner i närheten. Blev en s.k. pudel och röda skämsöron, kanske kvartssamtal med ledningen. Jag förstår dock hennes frustration helt och hållet. Nej, Djurgårdens IF var nog inte bästa adressen efter återkomsten till Sverige…

  • Frågan är om hon hade så mycket val dock. Men har inte blivit så bra varken för henne eller Dif. Men får väl ge det lite mer tid

 7. Spännande matcher i Champions league-kvalet igår. Såg både Köge-Juve och Arsenal-Ajax som båda var jämna matcher. Juventus och Arsenal hade som väntat mycket boll i matcherna men Köge och Ajax var oerhört välcoachade och försvarade kompakt. Även Bayern hade det tufft mot Sociedad, kanske var dessa matcher bara en tillfällighet men om de mindre klubbarna kan stå upp såhär bra mot topplagen så kan det bli ett roligare och tuffare gruppspel i höst än förra säsongen.

  Även om Arsenal och Juve inte fick med sig resultaten de önskade så hade svenskorna i lagen bra prestationer och var högst bidragande till att det blev poäng över huvudtaget. Blackstenius hotade gång på gång och var den i Arsenal som såg piggast ut, till slut kom också målet. Hon ser mycket bättre ut nu än i våras, då såg det lite segt ut även om hon gjorde en hel del mål då också. Men nu börjar hon få upp intensiteten igen och närmar sig OS-formen. Hurtig fick sin första start och gjorde en klart godkänd match men eftersom hela laget inte gjorde en bra insats är det svårt att själv glänsa så mycket.

  Jag har hackat lite på Sembrant den senaste tiden men igår var hon sådär lugn och trygg som bara hon kan vara. Bra med bollen och säker i positionsspelet.
  Amanda Nilden startade återigen som högerback, är det en omskolning på gång här eller?🤔 Hur som helst blev det lyckat och hon var återigen starkt bidragande i offensiven. Dessutom knoppade hon in ett inlägg från svenskbekantingen Zamanian, var det första nickmålet i karriären?😅 Det kan man i så fall inte tro när hon snyggt och behärskat styrde in bollen. Sedan kom speedkulan Duljan in sista 5 och hann med några läckra dribblingar innan domaren blåste av. Kan det bli första starten för henne till helgen?

 8. KDFF-tränare Gunnarsdottir var, tillsammans med några spelare, och såg mötet Vittsjö – LFC i måndags. Jag vet inte om guldlöftet förstärktes eller försvagades. KDFF blev i alla fall nedpetade ett pinnhål till tredjeplatsen igen. Kanske hoppas hon på att Vittsjö ska vinna, eller i alla fall ta poäng, borta mot Rosengård på lördag? Då måste de orka i 90+. Rosengård kommer nog inte att ha mindre tryck mot Vittsjö än vad LFC hade. Hur som helst försökte speakern på Vittsjö IP trumma ihop folk till en supporterbuss. Kul att också Vittsjö nu har en klack värd namnet. Det var tidigare rätt tyst, förutom en och annan spontan publikreaktion.

  • The silent majority – finns men hörs inte – befolkar förstås ändå läktarna. Göingar (nordskåningar) är inte så expressiva till kynnet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.