En liten tanke inför Tysklandsmatchen

En tanke slog mig just. Om jag hade varit Pia Sundhage och jag hade kommit fram till dagens startelva – då skulle jag ha gjort en taktisk justering i matchupptakten.

De första 10–15 minuterna hade jag flyttat om och kört Lotta Schelin och Sofia Jakobsson som forwardspar. Sedan hade jag försökt trycka upp Lisa Dahlkvist så högt som möjligt så fort vi vunnit bollen.

Medveten om att Tyskland sannolikt återigen kommer att sätta tokpress från start hade backlinjen fått instruktioner om att spela många långa passningar i början av matchen, gärna genom att sikta uppspelen mot Dahlkvists huvud för skarvnickar. Schelin och Jakobsson får som uppgift att hela tiden vara beredda att hugga på bollar bakom tyskornas backlinje.

När tyskornas press sedan börjar bedarra och backarna känner att de får lite mer tid på sig justerar man till den uppställning Sundhage har valt.

Utöver att man har minskat risktagandet under matchupptakten kan man även lätt få effekten att tyskornas backlinje har fallit några meter och har en lite lägre utgångsposition, vilket i sin tur ger oss större utrymme för att börja med en passningsorienterad anfallsuppbyggnad.

Men, som sagt, det här var bara en liten personligt tanke. Om en timme får vi se hur Sundhages plan ser ut för att klara den tyska pressen.

2 tankar på “En liten tanke inför Tysklandsmatchen

  1. Halvtid, visst var det onödigt med Sjögran på topp, varför inte Hjolman eller någon annan av de yngre som behöver visa vad de går för, om Sjögran ska spela ska det vara på mittfält. Tyvärr blev min oro igår besannad, Tysklands mål är ju en direkt bjudning av Rubenssons brister i det defensiva arbetet. Nu sätter vi in flera unga och hungriga och vinner när andra halvlek är spelad

    Heja Sverige

  2. Hej igen, matchen nu slut och tyvärr en tydlig förlust mot Tyskland. Med tydlig menar jag att Sundhage gör allt för att vinna matchen samtidigt som Tyskland gör alla de tidiga byten man ska passa på att göra i en träningslandskamp, och ändå vinner Tyskland.

    Sammanfattar jag Algarve ger jag plus till Söberg, Fischer, Berglund, Lina Nilsson, Folkesson, Jakobsson och delvis Hjolman.

    Minus ger jag till Sundhage. Träningsmatcherna i Algarve är till för att spela runt på många spelare och testa av, och särskilt flera de yngre spelarna har fått alldeles för lite speltid i Algarve.

    Konstaterar att Jakobsson och Kosovare producerar betydligt mer tillsammans än Schelin men jag förstår att jag svär i kyrkan. Schelin kommer genom två gånger idag, tar vid båda tillfällena avsluten själv trots att det vid båda tillfällena varit betydligt bättre att spela in bollen. Vid andra tillfället har vi tur och avslutet tar i stolpen och går vidare till Jakobsson som kan göra mål.

    Nu satsar vi vidare mot VM, heja Sverige !!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.