Göteborgs kris kan kosta för Mallbacken

I dag på Zinkensdamm kom Göteborg till spel med Anna Ahlstrand som målvakt. Det har på alla sätt varit dagens snackis i Damfotbollssverige.

För tyvärr kastar det inte bara en skugga över Göteborg FC, utan över hela damallsvenskan. Jag inser problematiken för klubbarna. I de allra flesta fallen räcker det med tre målvakter.

Det är minst tredje gången på 2010-talet som en utespelare får hoppa in som målvakt från start i en damallsvensk match. I maj 2010 var det Erla Arnadottir som vaktade Kristianstads mål i 3–1-segern mot Umeå. I sista omgången 2013 agerade Petra Larsson målvakt för Linköping i 4–1-segern mot Tyresö.

Vid det andra tillfället twittrade dåvarande Malmötränaren Jonas Eidevall:

”Läser att folk tycker det är roligt att LFC satte en utespelare i mål. Jag tycker det är pinsamt. Damallsvenskan har en lång väg att vandra.”

Vid båda de tidigare tillfällena har alltså laget med utespelare vunnit. I dag föll Göteborg med 3–2 mot Hammarby. När övriga topplag har hackat på sistone har Göteborg haft chansen att knappa in. Men Loes Geurts hjärnskakning har varit väldigt kostsam. Inte minst i dag.

Här skall jag först passa på att hylla Anna Ahlstrand. Hon är hjälpgumman personifierad. Inte bäst på något, men ganska bra på allt. Och hon ställer lojalt upp när det behövs. I dag gjorde hon vad man kan förvänta sig av en mittfältare som tvingas ställa sig i mål, eller möjligen lite mer, för minst en kanonräddning stod hon för.

Det går alltså inte på något sätt lasta Anna Ahlstrand här. Men sanningen är ju att hon släppte in tre mål. Inget av dem var lätt, men inget av dem kändes heller otagbart – för en riktig målvakt.

Att Göteborg ytterligare försämrar sin redan lilla chans till Champions League må vara hänt. De får liksom skylla sig själva. Värre är att tredje part drabbas.

Visst finns det en chans att Hammarby skulle ha vunnit dagens match ändå. Det får vi dock aldrig veta och känslan är tyvärr att Göteborg hjälpte Hammarby rätt rejält i jakten på förnyat damallsvenskt kontrakt. Jag förstår att Mallbackens ordförande Sven Eriksson ifrågasätter det här.

För faktum är ju att Göteborgs målvaktskris i dag kan ha givit Hammarby de poäng som avgör den damallsvenska bottenstriden. Det är verkligen på alla sätt högst olyckligt. Jag hade mått väldigt dåligt i kväll om jag hade varit ansvarig ledare i Göteborg FC. Väldigt dåligt.

Jag gissar att man även mår lite dåligt i Linköping. Visst brukar man ha det svårt i Örebro, men dagens 2–1-förlust svider nog lite extra. För den innebär ju nämligen att SM-guldet kommer ännu lite längre bort från Östergötland.

Marta såg till att Rosengård tog ett viktigt steg mot nämnt guld. Hennes frisparksmål till 2–1 i slutminuterna mot Mallbacken var både snyggt och viktigt.

Slutligen tog Umeå ytterligare ett steg mot säkrat kontrakt genom att vinna med tennissiffrorna 6–3 mot AIK.

Jag har tidigare år ifrågasatt hur det har kunnat spelas två damallsvenska matcher samtidigt i Göteborg. I dag hade vi alltså samma sak i Stockholm. AIK hade 258 åskådare på Skytteholm samtidigt som Hammarby hade 422 på Zinkensdamm. Gissningsvis hade det blivit några fler vardera om matcherna inte hade krockat.

* Dagens spelare i europeisk damfotboll är nog annars Lene Mykjåland som gjorde alla LSK:s fyra mål före paus vid 5–1-segern mot Medkila i norska toppserien. Alltså ett spetsat äkta hattrick.

Utanför Europa går titeln dagens damfotbollsspelare till Kim Little som gjorde alla tre målen när Seattle vann med 3–0 mot Houston i NWSL. Där spelas det för övrigt tre matcher det kommande dygnet som påverkar den täta slutspelsstriden.

7 thoughts on “Göteborgs kris kan kosta för Mallbacken

 1. Att Göteborg hade två målvakter skadade är inte mycket att göra åt. Men att en målvakt inte kan spela en seriematch i landets högsta serie – en av damfotbollens bästa ligor – pga bröllop? Det är pinsamt för Göteborg, för damfotboll i Sverige och för damallsvenskan som produkt. Nu vet jag att utövarna inte har i närheten av samma förutsättningar som herrarna, men ifall man vill bli tagen på allvar är det ju bra om utövarna själva tar sin sport på allvar. Eller är det något jag missat?

 2. Det är intressant att de styrande organisationerna kräver att arenorna ska uppfylla vissa krav, vilket ligger utanför klubbarnas bestämmande , men tydligen inte har några krav på att det ska finnas ungdomslag som utgör en backup i såna här lägen, vilket definitivt är en fråga som klubbarna har möjlighet att ordna.
  Nu vet jag inte hur det ser ut för Göteborg eller övriga, men som jag lite sömndrucket har tolkat gårdagen, så fanns ingen juniormålvakt att tillgå.

 3. Kopparberg/Göteborg FC har ingen egen ungdomsverksamhet. Klubbens F 19-lag består av spelare från ett större antal (åtminstone 14 olika,om jag minns rätt)klubbar i västra Sverige, främst från Storgöteborgområdet. Spelarna i F-19 laget spelar därmed även i sina ordinarie klubbar, och det var sannolikt av den anledningen som man från Kopparberg/Göteborgs FCs sida tvingades till denna nödlösning.
  Vill Mallbackens ordförande, med sitt uttalande, hävda att Kopparberg/Göteborg spelade en läggmatch mot Hammarby, eller gör jag en övertolkning av hans uttalande?

 4. Målvaktskrisen i KGFC är förstås pinsam, men Mallbackens gnäll och konspirationsantydningar är ännu mer pinsamma. Historien ska sorteras in under rubriken otur tillsammans med andra, svårkontrollerade och orättvisa faktorer som alltid påverkar fotbollen, matchers resultat och i förlängningen tabellplaceringar och t o m nedflyttning: skador, dåligt väder, domarmisstag, magsjukeepidemier m m. Minns att Mallbacken nyligen lämnade nedflyttningsplatsen tack vare en mycket omstridd straff.

 5. Hade detta varit någon annan liga än den svenska hade det spekulerats i läggmatch och mutor.
  Håller med alla de övriga kommentatorerna.
  Tycker EDF borde inför krav på någon form av ungdomsverksamhet för de allsvenska klubbarna, tex ett F19-lag och ett F17 lag, då ska det mycket till för att ett lag ska stå utan målvakt.

 6. Både KDFF och Umeå är väl inte helt säkra från att åka ur. KDFF har ”säkra” matcher Hammarby och AIK hemma. Mallb har ”säkra” Hammarby, Krstd hemma. Umeå har ”säkra” Krstd och Mallb hemma. Hammarby har ”säker” AIK hemma. Det blir spännande men det ser nog ut som Hammarby åker ur. Men det skall spelas om det. Ingenting är klart förrän det är klart som någon sa.

 7. Om AIK ställde upp med ett bästa så skulle dom nog ha mer poäng , i alla fall ta mer poäng resten av säsongen, Nordin på topp ät nog inte lösningen, skulle behövas bättre på ett mittfält som har varit minst sagt usla hela året utan att tränarna har provat nått nytt, Thorén på bänken är det konstigaste under hösten , utan att veta orsaken till bänken och inhopp ? Mittbackarna i laget får ju förtroende gång efter annan ,hur många misstag borde man få göra ?? Nya tränarna har lekt hela havet stormar under hösten och dom får väl ta på sig en stor del av detta haveri, ett AIK som innehåller många spelare som skulle klara sig bra i alla lag en och en , men tillsammans är alldeles för lätta ,naiva och barnsliga i sitt spel ,och det ät naturligtvis tränarens uppgift att se till att spelarna uppträder som allsvenska spelare, ett lag fyllt av talanger , sa bli kul att se var alla hamnar,för jag tror inte dom stannar i AIK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.