Flera oförklarliga nomineringar

I veckan har listorna presenterats över vilka tio spelare respektive vilka tio tränare som kan komma att prisas som bäst i världen på Fifagalan i januari.

Det brukar finnas anledning att förundras över nomineringarna. Och tyvärr är det större anledning till förundran än vanligt i år. Flera nomineringar är nämligen rätt oförklarliga.

Lotta Schelin

Lotta Schelin

Det glädjande för svensk del är att vi har med både Pia Sundhage bland ledarna och Lotta Schelin bland spelarna. Det är två nomineringar jag själv inte hade gjort, men som jag ändå har full förståelse för.

De som tar ut kandidaterna till de här priserna tittar ofta mest på rena titlar, och sett till det har både Sundhage och Schelin bra år bakom sig. Sundhage ledde ju Sverige till ett oväntat OS-silver och Schelin har varit med och tagit trippeln med Lyon samt att hon var lagkapten vid OS-silvret.

Sedan är det väl ganska talande att Schelin inte ens nämndes när Radiosporten i veckan diskuterade vem som skall vinna diamantbollen. Och då lyfte ändå expert Johanna Frisk fram fem olika kandidater: Linda Sembrant, Hedvig Lindahl, Nilla Fischer, Caroline Seger och Lisa Dahlkvist.

Tillbaka till Ballon d’Or. De tio nominerade spelarna är:

* Schelin
* Carli Lloyd, USA
* Christine Sinclair, Kanada
* Saki Kumagai, Japan
* Marta Vieira da Silva, Brasilien
* Camille Abily, Frankrike
* Amandine Henry, Frankrike
* Dzsenifer Marozsan, Tyskland
* Sara Däbritz, Tyskland
* Melanie Behringer, Tyskland

Här är det riktigt häpnadsväckande att inte Ada Stolsmo Hegerberg finns med bland kandidaterna. Norskan prisades tidigare i år som den bästa spelaren i Europa – ett pris där hon ansågs ha varit bättre än åtta av de tio nu nominerade. Hegerberg skulle självklart ha varit med på den här listan.

Ada Stolsmo Hegerberg

Ada Stolsmo Hegerberg

När jag tog ut mitt världslag efter OS platsade varken Schelin, Lloyd, Henry eller Marozsan. Jag tyckte exempelvis att Tobin Heath var klart bästa spelare i USA under OS. Och de franska spelare som imponerade mest var mittbackarna Wendie Renard och Griedge Mbock Bathy. Framför allt Renard tycker jag borde vara självklar på den här listan.

För övrigt var förstås inte heller Kumagai med i mitt OS-världslag, men det berodde ju på att Japan inte hade kvalat in. När jag tittar på de tio kandidaterna tycker jag att just japanskan, Marta och Behringer borde vara de tre finalisterna. Där tippar jag tysk seger, även om jag hade föredragit om någon av de andra två hade vunnit. Men det verkar ju vara ganska mycket lotteri kring de här priserna så man vet aldrig.

De tio nominerade tränarna är:

* Sundhage
* Thomas Wörle, Bayern München
* Gerard Precheur, Lyon
* John Herdman, Kanada
* Jill Ellis, USA
* Martina Voss-Tecklenburg, Schweiz
* Silvia Neid, Tyskland
* Oswaldo Vadao, Brasilien
* Philippe Bergeroo, Frankrike
* Vera Pauw, Sydafrika

Här vimlar det av oväntade namn, vilket både är positivt och negativt. De fyra sistnämnda är exempelvis inte kvar på de poster de har nominerats för. Bergeroo fick sparken efter ett misslyckat OS, men kan nu bli bäst i världen. Udda.

Ellis har inte fått sparken, men hon ledde USA under lagets största mästerskapsmisslyckande någonsin, ändå finns hon med här. Också udda.

Voss-Tecklenburg har jag svårt att bedöma. Hon hade dock knappast varit med på min lista. Däremot tycker jag att Pauw är en kul nominering, hon gjorde verkligen ett väldigt bra jobb med Sydafrika. En jag däremot saknar är Alen Stajcic som gjort ett kanonjobb med Australien.

Silvia Neid

Silvia Neid

Vem vinner då? Det lär väl Neid göra, och det skulle inte på något sätt vara oförtjänt. Men personligen hade jag helst sett att Herdman fått priset. Det han uträttat i Kanada är högst beundransvärt.

7 thoughts on “Flera oförklarliga nomineringar

 1. Till ansvarig bloggare:
  Lägg ingen energi på den här cirkusen. Det hela är ju ett enda stort skämt!
  Om det beror på okunskap om damfotboll kan man ju bara spekulera i. Men högst troligt!
  Kunde dock ha varit kul att spekulera i vilka som vinner om det varit seriöst.

 2. Att UEFA valde norskan som bästa spelare är nog förvånande, att hon skulle konkurrera bland de bästa i världen är närmast uteslutet.
  Hon är ju bra lagspelare, utöver detta finns det inte mer
  Dessutom då skakas norsk idrott av dopning rykte i dessa dagar, en förkastlig policy där friska människor proppas med astmamedicin och saltvatten.
  Hur utbrett missbruket är, vilka sporter är drabbade, håller man tyst om. Synd bara att det krävdes ett gäng datahackare för att avslöja det rutna systemet med WADA i spetsen.

  • Det borde väl knappast vara förvånande för någon att Uefas val föll på den spelare som under 2016 har vunnit skytteligorna i Frankrike, Champions League och EM-kvalet.

 3. Hon gjorde flest mål därmed är hon bäst, enligt dig. Lite grann talar denna tanken om damfotbollens kvalité eller snarare saknaden av sådan.
  En närmast ”bufflig”, överdrivet fysisk spelare som har just detta som främsta fotbollsegenskap Får man önska mer i damfotbollen?
  Nej,sorry, jag väljer Marta alla dagar i veckan och året….tills det kommer en ny sådan.

 4. Rent befängt – minst sagt – att som den fantasifulle och skrivglade signaturen ”Axel” antyda, att ALL norsk idrott är dopad, med astmamediciner, läppsalvor eller andra märkliga medikamenter. Med all respekt – jag har svårt att hänga med i turerna när Axel drar iväg med sina funderingar som ofta motsäger sig själva. Strunt samma – bakom varje ord finns en tanke och tanken är ju fri! 😉

 5. Usch vilka märkliga listor. I min topp 10 för spelare känns följande 8 självskrivna (utan inbördes ordning):

  Marta
  Ada Hegerberg
  Pernille Harder
  Tobin Heath
  Saki Kumagai
  Wendie Renard
  Melanie Behringer
  Ashley Lawrence

  Två till får tas med som utfyllnad. Det står mellan
  Dzennifer Marozsán – bäst när det gällde
  Sara Däbritz – bättre än Marozsán mestadels under OS
  Camille Abily – Lyons säsong går inte att klaga på
  Hedvig Lindahl – Grym i straffläggningarna i OS
  Linda Sembrant – Rena rama muren mot USA och Brasilien
  Formiga – Grym i OS
  Jessie Fleming – Tog för sig i OS

  Kan egentligen inte välja men tar Lindahl och Marozsán. Får då med 4 spelare från FIFA:s lista. Då undrar man spontant om det är jag som är så okunnig eller om ‘experterna’ som tagit fram listan har noll koll?

 6. Ping: Lloyd var tydligen bäst i världen i fjol | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.