Lottning som skapar möjligheter

Grupp B: Tyskland, Sverige, Italien och Ryssland.

Vår öppningsmatch blir mot tyskorna i Breda den 17 juli – det är på många sätt en intressant lottning. Det innebär ju att vi vid avancemang inte kommer att kunna möta Tyskland förrän i finalen.

För Tyskland är självklart stor guldfavorit, inte bara för att de tog OS-guld i år utan mest för att de varit helt överlägsna i Europa under drygt 20 års tid. Tyskland har ju exempelvis hela sex raka EM-guld.

Italien och Ryssland är två lag som vi skall slå. Det känns som att båda nationerna är på nedgång. Vi möter Ryssland i andra matchen, den 21 juli i Deventer. Ryskorna kryssade både mot Turkiet och Ungern i kvalet, och man föll nyligen klart i två matcher mot Belgien.

Gruppspelet avslutas mot Italien i Doetinchem den 25 juli. Italien är det lilla hotet mot en svensk kvartsfinalplats. Italienskorna kom tvåa bakom Schweiz i sin kvalgrupp och är rätt stabila på nivån under topplagen. Men det var länge sedan de fixade att rubba någon av toppnationerna.

I förra inlägget önskade jag just att vi skulle placeras i grupp B ihop med Tyskland, så på många sätt fick jag som jag ville i lottningen. Den utfördes för övrigt av Nadine Kessler, med hjälp av Sverigebekanta Manon Melis, som tidigare under dagen meddelade att hon avslutar sin karriär. Grattis till en fin karriär.

Manon Melis

Manon Melis

I sin helhet föll lottningen ut så här:

A: Nederländerna, Norge, Danmark och Belgien. Den klart jämnaste gruppen på förhand.
C: Frankrike, Schweiz, Island och Österrike. Kan bli hårt om andraplatsen.
D: England, Spanien, Skottland och Portugal. Superlottning för England och Spanien.

Om lagen följer seedningen får vi följande slutspelträd:

A1–B2, Nederländerna–Sverige
D1–C2, England–Schweiz

B1–A2, Tyskland–Norge
C1–D2, Frankrike–Spanien

Det slutspelsträdet vore förstås en jackpot för svensk del. Så det är bara att hoppas att seedningen håller…

2 thoughts on “Lottning som skapar möjligheter

 1. Intressant lottning helt klart. Men är Italien verkligen så dåliga? Är de sämre än Island? Då sista matchen mot just Italien ser ut att bli avgörande får man hoppas att Sverige går vidare på kryss, mardrömsscenariot är ju att Italien gör fler mål mot Ryssland/släpper in färre mot Tyskland så att Sverige måste vinna, för den Svenska offensiven är ju inte hypervass…

  Ja slutspelsträdet ser ju kul ut om det blir så. Antar man att Sverige blir tvåa i gruppen är det bara Frankrike som kan förstöra vår halva genom att bli tvåa i sin grupp, annars ser ju faktiskt final inte helt otänkbart ut. Om det blir Norge eller Danmark istället för Holland i kvarten spelar mindre roll, som jag ser det är alla tre jämbördiga. Sverige har inte vunnit något av de senaste mötet mot något av lagen så någon enkel kvartsfinal blir det verkligen inte oavsett.

  • Vi får se hur dåligt Italien är. Jag har inte sett dem spela på länge, utan har bara resultat att gå på.

   I EM-kvalet har de vunnit sina matcher mot Tjeckien, Nordirland och Georgien, men förlorat båda mot Schweiz. I övrigt i år har de kryssat mot Irland och Österrike samt vunnit mot Ungern och Tjeckien i Cypern cup. I december i fjol mötte man Kina i en dubbellandskamp, med ett kryss och en förlust som facit.

   Krysset mot Kina är det enda riktigt bra resultatet. I övrigt känns det ju som ett lag som Sverige bör klara, men man kan ju aldrig vara säker nuförtiden.

   Och våra förbundskaptener får bra chans att studera Italien och Ryssland nu i december, eftersom de båda är med i en fyrnationsturnering i Brasilien mot just Brasilien och Costa Rica.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.