Klart för kvartsfinaler

Då är det kvartsfinalklart. På övre halvan har vi:

Nederländerna–Sverige
England–Frankrike

Och på den undre halvan:

Tyskland–Danmark
Österrike–Spanien

Jag återkommer med tips kring de fyra matcherna. När jag åkte till Deventer tidigare i kväll hade jag inga stora förhoppningar om att få uppleva någon spänning. Ärligt talat hade jag inga förhoppningar alls.

Men det blev ganska många kastade blickar på tv-skärmarna under kvällen.

Och spänningen levde till efter slutsignalen. Spaniens spelare var samlade på planen när de fick beskedet att det har gått vidare, trots dagens 1–0-förlust.

Det spanska laget har fortfarande god medaljchans. Ändå tycker jag att det är en av turneringens besvikelser. De har bara gjort två mål, båda i den första halvleken mot Portugal, båda efter grova försvarstavlor.

Men starkt ändå att gå vidare trots 0–3 på de fem senaste halvlekarna.

Till slut fick jag faktiskt helt rätt i mitt tips kring den här gruppen. För Skottland slutade trea och Portugal fyra. Men jag trodde ju aldrig att både skotskor och portugisiskor till slut bara skulle vara ett mål vardera ifrån kvartsfinal.

När det gäller det skotska laget hade de sannolikt avancerat om de inte hade haft sina tusen tunga skador. Det roliga med skadorna var att 19-åriga Erin Cuthbert fick chansen på allvar. Det är en riktig klasspelare. Med Kim Little, Cuthbert och dagens segerskytt, spelskickliga Caroline Weir på planen tillsammans kan Skottland bli riktigt bra framöver.

England valde alltså att vila tio av sina startspelare, men vann ändå med 2–1 mot Portugal. Förbundskapten Mark Sampson har matchat två olika lag under våren, så man borde kanske ha anat att det här har varit hans avsikt länge. Trots att England har en vilodag mindre än Frankrike kommer nu det engelska laget ändå mer utvilat till kvartsfinalen än sina motståndare.

4 tankar på “Klart för kvartsfinaler

 1. Österrike är naturligtvis överraskningen i kvarten. Deras vinstmatch mot Danmark innan EM hamnar nu i ett annat perspektiv. Danmark kanske inte var så dåliga ändå?

  I övrigt rätt förväntade lag, även om det kunde varit Norge istället för Danmark ur ”dödens grupp” och även om exempelvis Spanien klarade sig vidare med ett nödrop.

  Igår överraskade Sampson med att ställa ett nästan helt nytt England på planen. Visserligen var det en knapp seger till slut, men ändå seger. Det är naturligtvis ett styrkebesked att vinna med ”B-laget”, dock ett delvis mycket rutinerat sådant. Det fanns också minst tre andra vinster med Sampsons val – hungriga spelare som får känna på EM-spelet och vill visa kvalitet att spela mer och, vilket möjligen kan hävdas vara motiverat, chans att ”vila” i stort sett hela ordinarie startelvan. Dessutom en del boost av självförtroende för de som fick spela och laget i sin helhet – man vet att det finns klass även på bänken i kommande matcher. Om Sundhage hade gjort detsamma hade även Sverige kunnat nå samma fördelar. Tyvärr valde Sundhage en misslyckad och inkonsekvent halvmessyr.

  Det pris Sverige får betala för att inte ens allvarligt försöka bli gruppetta ser vi nu i finalspelsträdet (och det var ingen större konst att räkna ut det inför sista gruppspelsomgången). Även om ingen väg vidare är ”lätt”, så visst hade i alla fall jag hellre sett att Sverige fått möta Danmark och vinnaren Österrike-Spanien på väg mot en final än formstarka hemmanationen Nederländerna och vinnaren England – Frankrike. Men Sundhage kommer naturligtvis att kontra med att om man ska gå hela vägen måste man kunna vinna mot alla lag – sant, men också en dåres försvarstal. Så upptill bevis Sundhage och Sverige – en gigantisk klantighet per mästerskap räcker!

  NU har jag tjatat färdigt om Sundhages misslyckande med Italienmatchen….

 2. Hade Portugal inte envisats med att spela Neto som forward i början av gruppspelet hade man mycket väl kunnat ta sig vidare. Man föll på grova försvarsmissar både mot Spanien och England men visade samtidigt upp ett bitvis rätt fyndigt anfallsspel samt att man har fler skickliga spelare än Neto även om hon förstås är i en klass för sig.

  Skulle jag välja någon som jag tyckte imponerade speciellt utöver Neto skulle jag säga Ana Borges som inte hade gjort bort sig i Damallsvenskan med sitt stabila försvarsspel och fina teknik.

 3. Läste att Bank i Aftonbladet satt oddset på matcherna i kvartsfinalern. Lite förvånad över Eng Fra 35/65. Där Eng visade styrka och bytte ut hela laget mot Portugal. Tippar nog 50/50 Tycker Fra bara kommer upp till 70% av sitt spel.
  Öst Spa håller jag med om 65/35. Öst är i kanon form och kör över Spa.
  Ty Dan tippar han 90/10 nja skulle nog vilja ge Dan lite bättre odds säg 70/30
  Sedan Ned Sverige tippar Bank faktiskt lite överraskande 40/60. Nja enligt mitt tips och enligt Johan också så får det bli 50/50. Sv skjuter för dåligt. Det var nån statistik att av 30 skott var ca 5 på mål.
  Det skulle finnas den precisionen att från 30 m kunna placera bollen t.ex 50 cm från ribban och 40 cm från storlpen. Vem i laget kan ha den precisionen och göra det under stress i en match. Tycker svenska spelare kunde hålla sig lite mer teknikcoola men det är nog inte så lätt. Men bra matcher blir de i varje fall. Har inte Fr iofs några spelare avstängda också. ?
  Bästa matchen tänkar jag. 1/ Eng mot FRA
  2/ ned mot sv 3 /Tyskland mot Danmark och 3/Öst mot Spa.

  • Inget ont om Bank som är en bra sportjournalist men han har inte järnkoll på damfotbollen vilket b l a visat sig i hans allt för positiva omdöme angående Schelin samt de här lätt märkliga oddsen.

   Jag skulle sätta 60/40 på England-Frankrike (England är numera min guldfavorit och Frankrike verkar fortsatt ha problem att få ut all potential man har i sitt lag).

   55/45 på Österrike-Spanien (Österrike har imponerat rejält men det måste finnas mer att hämta i det spanska laget).

   60/40 på Tyskland-Danmark (och då bara för att Tyskland ”alltid” går långt, sett till spelet har Danmark varit bättre så här långt).

   50/50 på Nederländerna-Sverige (Nederländerna är bättre sett till spelet men liksom Tyskland har vi en starkare tradition vilket betyder en hel del i ”cupmatcher”).

   Totalintrycket för mig är fyra rätt öppna kvartsfinaler där det kommer bli någon ”skräll” och där jag i strid med mitt tips hoppas Danmark blir landet som äntligen stoppar Tyskland från att vinna EM.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.