Majgaard Jensen ut, Levenstad in

Jack Majgaard Jensen

Nyheten kom just innan lunch, Jack Majgaard Jensen är inte längre tränare för FC Rosengård.

Han och klubben har tydligen olika uppfattningar om olika saker. Vilka saker det handlar om är oklart.

Att beskedet kommer känns inte helt oväntat. Klart är ju att Rosengård trots ett massivt favoritskap inför säsongen inte ser ut att kunna vinna SM-guldet. Som läget är nu är guldet helt i Linköpings händer. Majgaard Jensen har alltså inte lyckats med sitt uppdrag.

Skall man försvara honom har han inte haft det lätt i sitt lagbygge. Den ena stjärnan efter den andra har lämnat, vilket har gjort att han gång på gång har fått börja om. Kollar man Rosengårds trupp på svenskfotboll.se är den dåligt utrensad.

Där finns namn som Amanda Ilestedt, Natasa Andonova, Marta Viera da Silva, Gaelle Enganamouit, Sofie Junge Pedersen, Emma Berglund, Sara Björk Gunnarsdottir och Lieke Martens. Åtta rätt hyfsade spelare som lämnat de senaste 18 månaderna. Klart det påverkar balansen i laget.

Sara Björk Gunnarsdottir

Framför allt var tappet av Björk Gunnarsdottir blytungt. Med henne tappade Rosengård sin vinnarinstinkt. De har inte varit nära att hitta någon jämbördig ersättare.

När jag träffade Majgaard Jensen för ungefär ett år sedan förstod jag att han såg stor potential i Ebba Wieder. Men det är klart att tränaren retar upp sitt äldre garde när han byter ut Anja Mittag efter 63 minuter i Örebro, och sätter in just Wieder.

Låt vara att Mittag bara gjort fyra mål i årets allsvenska, och varit en av seriens allra största besvikelser. Om man som tränare byter ut en rutinerad världsstjärna och sätter in en ung talang, då måste bytet bli succé – annars är risken stor att man har får problem. Både i form av oro internt i truppen och genom ifrågasättanden utifrån. Och det har väl inte gått någon obemärkt förbi att det finns många starka åsikter i FC Rosengård…

Malin Levenstad

Inhopparen Malin Levenstad är ett helt oprövat kort på tränarsidan. På ett sätt har hon en tacksam uppgift, guldet är ju redan i praktiken kört, så där kan hon inte misslyckas – bara göra succé. På ett annat sätt har hon en väldigt tuff utmaning framför sig. Hon har ju varit lagkompis med många av de äldre spelarna, och det är verkligen inte okomplicerat att bli ledare till sina kompisar. Det är lätt att bli misstänkliggjord. Här gäller det för Levenstad att visa att hon har skinn på näsan.

24 tankar på “Majgaard Jensen ut, Levenstad in

 1. Utifrån känns det rätt uppenbart att det är det äldre gardet som sagt sitt och nu fått bort Majgaard från sin post, var det tufft för unga spelare tidigare i Rosengård så lär det knappast bli lättare framöver att slå sig in. Det känns också troligt att många av årets värvningar gjorts av Sjögran och att Majgaard har haft liten eller ingen påverkan på det området. Hans kommentar angående spelartruppen efter matchen mot Örebro samt att många av de spelare som plockats in är vänner till Sjögran pekar om inte annat i denna riktning.

  • Det är också min bild (utifrån). Det går inte att undgå att få den. Jag identifierar det ”äldre gardet” som i stort sett Seger/Sjögran, att det är de som beklagat sig över dåligt spel och lagt allt det på Majgaard – som i mitt tycke ändå stått för just ett bra spel, han kan inte heller beskyllas för värvningarna (det är jag säker på, det är sportchefens ansvar, i det här fallet).

   ”Tränarbytet” (Lewenstad) och kommentarerna kring det hade varit befogat om man t.ex. hade åkt ut i första eller andra omgången av UWCL – men här har man ju inte ens börjat spela ännu…

   Så visst måste det finnas en konflikt mellan ”det äldre gardet” och Majgaard. Och, som du skriver, så lär vi inte se någon förnyelse, kompisbanden kvarstår och förstärks. Yngre spelare gör sig inget besvär, Seger, Nilsson o co driver ”utvecklingen”…

   • Så Seger/Sjögran tycker det varit dåligt spel och du tycker det varit bra?

    Du inleder med din bild och inom parentes att det är ”utifrån”. Ja, det är knappast något som trott att bilden kommer inifrån FCR. Samtidigt verkar du väldigt säker på vad som ligger bakom det som nu har hänt. Märkligt att veta så mycket ”utifrån”. Det är att göra det hela väl enkelt.

    Det finns åtminstone fyra (möjligen fem parter om man räknar med fotbollsansvarig Erling Nilsson) i detta: spelartruppen (som i sig kan innehålla olika grupperingar), sportchefen, styrelsen och JMJ själv. Beslutet om att avskeda JMJ fattas sannolikt av styrelsen och möjligen i brådskande fall av ordföranden.

    Det är minst sagt märkligt att du ”utifrån” kan avgöra vad som förevarit och är orsak och verkan. Det är MÖJLIGT att det ligger NÅGOT i det du framför, men den som vill vara trovärdig nöjer sig nog med det konstaterandet i det här läget. Fast det förstås – frestelsen att kritisera Rosengård blev väl för stor för dig…..

 2. Det finns väl ytterligare en komplicerande faktor i att just Levenstad tar över tränarskapet för Rosengårdspelarna? Jag vet inte hur man åstadkommer objektivitet i det fallet.

  • Det verkar ju vara en ”taktik” i Rosengård att bygga något slags äldre kompisgäng. Att de gör sig av med Majgaard i just det här läget – inte väntar till man har ett vettigt alternativ efter säsongen – handlar om en direkt konflikt mellan vissa spelare och tränaren. Vi har sett fler sådana tendenser i damfotbollen när tränaren vill forma ett nytt spelsätt eller lag, plocka bort äldre spelare som kanske inte presterar på topp – t.ex. Mittag, i det här konkreta fallet. Norge, ett annat exempel, men där gick ”storstjärnan” Hegerberg istället för tränaren. Hon klarade inte av att vara med när det visade sig att hon kanske inte var så bra i (i EM), inte fick som hon ville med spel och laguttagningar – det skulle spelas som det gjort tidigare i Norge, inga förändringar öht (?). Antar att det var Seger som blev rädd om sin position efter en lång rad svaga insatser – då fick det vara nog, tränaren Majgaard fick gå omedelbart.

   • Hur vet du att det ”handlar om en direkt konflikt mellan vissa spelare och tränaren”? I andra kommentarer tycker du det är viktigt att andra lägger fram bevis för det de påstår, så nu har du chansen – bevis?

  • Och i det svenska fallet är det besvärande – jag har skrivit om det tidigare, behöver inte repeteras här. Det visar sig helt enkelt att Damallsvenskan utvecklats och blivit bättre, spelare som firat triumfer mot svagare motstånd i t.ex. franska ligan (och glassat omkring i kulturstäder med behagligt klimat, i en delvis mycket ojämn liga) kommer hem och märker att de inte är så bra, ibland inte hänger med i tempot (t.ex. Seger, Schelin, Dahlqvist – inga usla spelare, men inte heller så fantastiskt bra, har det visat sig, trots att de skrivits upp och ohämmat övervärderats i svensk press). Hoppas nu inte Gerhardsson/Wikman är/blir rädda av den här utvecklingen, som Majgaard och Sjögren är exempel på – även om det fick olika utfall i Rosengård och Norges landslag.

 3. Förtroende – en digital fråga? Precis som i toppolitiken finns förtroende ända fram tills det inte finns – etta eller nolla. Självklart har det också i detta fall pågått en process inom FCR där olika personer och grupperingar varit mer eller mindre drivande eller invigda, inklusive JMJ själv.

  I Sydsvenskan framgår att det skulle handla om olika uppfattningar om Rosengårds framtid som topplag i Europa och hur det ska åstadkommas. Om det bara skulle handla om det vore det knappast akut med att sparka JMJ nu. Det finns troligen mer bakom beslutet.

  Att JMJ kan ha sagt och gjort saker som väckt opposition är ingen högoddsare. När Mittag kom sa ha att hon inte längre var den spelare hon varit och satte henne på bänken. Kanske ville han inte alls ha henne tillbaka i laget? Kanske ville han inte ens ha tillbaka Seger? Eller Schelin?

  Rosengård har haft hög svansföring i olika frågor och gissningsvis en självbild som inte stämmer med lagets prestationer på senare tid (trots exempelvis cupvinst). Att inte prestera bättre och gå längre i WCL är en sak och att slira i DA en annan. I Sverige är det bara vinst som gäller för FCR och att vara ohotad etta. SVT-dokumentären om Rosengård andades inte precis en förening i harmoni och att vinna något utlöste inte något större glädje – det var bara som det skulle och inget mer med det.

  Om tre grupperingar som spelare, sportchef och närstående respektive styrelse alla (eller åtminstone två) vänder sig emot tränaren, nästan oavsett skäl, är dennes dagar räknade.

  Visst har FCR tappat många bra spelare och jag håller med om att Sara Björk var en karaktärsspelare och pådrivare av rang. Samtidigt har FCR knappast haft ett sämre läge än serieledarna LFC när det gäller spelartapp och skador inför eller under säsongen. Dessutom har FCR rekryterat in beprövade toppnamn, vilket LFC sannolikt varken haft råd med eller velat.

  Om vi ändå antar att det handlar om FCR:s framtid i Europa, vad kan man då vara oenig om? Spelarrekrytering? Rekryteringsstrategi? Vilka som spelar och hur mycket? Relationen mellan talanger och etablerade spelare i ett lagbygge? Spelsystem? ”Fotbollsfilosofi”? Eller…?

  Jodå, visst finns det kopplingar mellan nya tränaren Levenstad och spelare i laget, men SÅ många är det ju inte. Däremot kanske någon/några som är tongivande, vilket i sig kan vara en utmaning.

  Som vanligt i sådana här lägen är alla naturligtvis rörande överens om allt och önskar varandra lycka till. Tja…ingen har väl just nu något att vinna på att säga något annat….

 4. Kan tillägga att tappet av Björk förstås var förödande för Rosengård då de ju förutom Masar nu i stort saknar spelare med killerinstinkt ute på planen. Samtidigt ska det sägas att man som LFC-supporter var orolig för att samma sak skulle hända här när karaktärsspelaren och givna lagkaptenen Magdalena Eriksson försvann men det känns som att man lyckats behålla den kollektiva hungern på ett bättre sätt än Rosengård gjort. Det kan förstås handla om att Arnth är en bättre ledare på planen än Seger men det känns ändå inte som något som skulle kunna förklara hela skillnaden.

  Att LFC:s värvningar av ersättare varit bättre både inför och under säsongen än Rosengårds är ju en sak, särskilt Anna Oskarsson har på en förbluffande kort tid lyckats ersätta Jessica Samuelsson på ett mycket bra sätt vilket jag inte hade förväntat mig även om jag förstås visste att hon är en kompetent spelare. Med det sagt så vet man ju inte hur läget hade varit om Boye inte hade blivit skadad under EM-finalen men samtidigt så har ju LFC fått klara sig länge utan lagets på pappret kanske viktigaste spelare Claudia Neto så båda lagen har ju haft problem att brottas med på det området i år.

   • Kanske var jag otydlig. Vad jag menade är alltså att jag inte tror att så är fallet men att det om om jag har fel kan ha gjort att Rosengård presterar sämre än Linköping trots att man på pappret borde vara ungefär lika bra.

 5. Lite oväntat faktiskt. Tyckt JMJ varit en bra tränare. Men dom kom överens så det är väl inget att säga om detta. Tänkte på Örebro matchen och den omgången att ingen av landslagsspelarna var bra. Både Seger och Hanna F var sega likadant med Asllani, Banusec m.fl. Peter Gerhardsson körde tydligen slut på spelarna och den tuffa regn matchen mot Kroatien.

 6. Är förvånad över beslutet, i synnerhet med så lite kvar av säsongen. Tycker att Jack Majgaard Jensen gjort ett godkänt jobb som tränare under rådande förutsättningar. Samtidigt vet till och med jag att SM-guld alltid är kravet i FC Rosengård och när laget nu ser ut att missa det för andra året i rad så är beslutet på sitt sätt väntat även om jag tycker att det kunde väntat till säsongen var slut. Ser att många som kommenterar verkar ha tittat djupt i kaffesumpen och utläst både det ena och det andra skälet bakom beslutet som vi vanliga dödliga inte har en susning om. Imponerande…
  FCR har spelat med många yngre spelare under säsongen. Man har varit så illa tvungen med tanke på skador och en tunn trupp, ofta med gott resultat. Eftersom damallsvenskan är så ojämn har man inte råd med mer än nåt enstaka dåligt resultat under säsongen för att vinna SM-guldet – då toppkonkurrenten sällan tappar poäng – och FCR:s svackor den här säsongen har varit för många. Kanske också att CL-uttåget i våras, liksom i fjor, satte en negativ ton i säsongsinledningen. Stor spelaromsättning har också gjort det svårt att få kontinuitet. Till sist kan konstateras att JMJ varit en stor profil i damallsvenskan som bidragit till att uppmärksamma serien och damfotbollens villkor. Där kommer han att saknas.

 7. Jag tror de flesta vill veta varför Majgaard fick gå i just det här läget, det är ovanligt att avskeda någon med några omgångar kvar i Damallsvenskan när man spelar om SM-guld – det är häpnadsväckande. Vad vill de uppnå? Många undrar nog också vad skiljaktigheterna består i mellan Sjögran och Majgaard (de skiljaktigheter som angivits som en orsak)?

  Nu finns en del ”svar”… av ingen annan än Musovic (!) – reservmålvakten (!) Jag häpnar över att hon blivit talesperson nu, helt plötsligt. Alternativt är min förvåning gigantisk över att både Aftonbladet och Expressen väljer att intervjua just Rosengårds reservmålvakt angående angelägenheterna. Det blir konstigare och konstigare… Varför inte intervjua sprtchefen Sjögran? Istället? Vem är talesperson?

  Såhär säger ändå Musovic:

  ”Vi har en lagkapten och ett spelarråd som har lyssnat på truppen och framför sina åsikter så klart. Det finns alltid grejer som man är nöjd med och som man är mindre nöjd med så vi har framfört det. Sen tror jag inte att vi har gått ut konkret med att vi vill få bort Jack utan det här är nog ett beslut som vuxit fram i klubben”.

  Så varför inte intervjua Seger, då? Och ta reda på varför Majgaard fick gå (med sex omgångar kvar)? Hon har ju beskrivits som frispråkig, lättpratad, tycker om att synas och har figurerat flitigt i media (kanske alldeles för mycket skulle många säga) – förutom just nu, när det finns intressanta fakta att ta reda på… stor förvåning, igen.

  Vem är talesperson?

  Hmmm…. ?

  Varför ska vi inte få reda på orsakerna till Rosengårds beteende/handlande? Tja, varför överhuvudtaget bry sig om Damallsvenskan?

  • Jag ser ingen som helst anledning att vara varken häpen eller förvånad. Pressmeddelande och en kort officiell kommentar från Sjögran samt Seger är vad man får ut från klubben. Locket är på i samförstånd. Varför skulle FCR tvätta sin byk offentligt? Det är internt, sa Sjögran till Sydsvenskan. Hur skulle det påverka avslutningen av DA till det bättre för deras del att offentliggöra detaljer?

   FCR är naturligtvis medvetna om att det kommer att spekuleras i vad det hela handlar om. Trots detta gör de som de nu gör. Medierna tröttnar snart och vad som skrivs på bloggar är tämligen oväsentligt för de flesta.

   Talesperson? FCR har redan uttalat sig och har sannolikt inte mer att säga. Att media ”väljer” att intervjua Musovic har kanske mest att göra med att andra inte vill. Hennes svar är också halvkvävt och ger upphov till lika många frågor som svar, såklart. FCR har inte lyckats hantera ekvationen mellan självbilden, sitt favoritskap och sitt spel samt möjligen sin framtid. Klart att det pyser ut på något sätt. Skadan av att avskeda Majgaard ansågs mindre än skadan av att ha honom kvar. Det är bara naivt att tro att någon utanför de invigda skulle få reda på detaljer kring de verkliga orsakerna. Det ska inte heller uteslutas att Majgaards tystnad ”köpts” och avtalats. Att han nu fått lämna två tränaruppdrag, ett i Danmark och ett i Sverige, kan ses som ett problem hos vissa, men likaväl en merit hos andra.

   Om Rosengård blir starkare i säsongsavslutningen eller svagare återstår att se. Beroende av vad som ligger bakom kan sådana här händelser fungera som tändvätska för lag.

 8. FCR har blivit som en amerikansk TV soppa, en reality show, typ The Kardashians. Detta intryck får jag efter att huvudperson, nämligen E.Nilsson lämnat klubben,för att låta hans goda arv förvalta ett gäng tjejer med Sjögran vid rodret.
  Precis som i The Kardashians där pappa Jenner fick identitetskris och gjorde avtryck från familjen då gjorde Nilsson också det, med förväntning att klubben klarar sig.
  Fast Therese är inte Kim, hon hade ju inte mycket att bjuda på och lyckades heller inte under tiden att göra det; att förvalta sina relationer med spelare till succe ute på plan.
  Soppan FCR försätter, kommer pappa Nilsson återvända i ny/gammal identitet eller låter han familjen väcka ännu mer avsky?

  • Ja, jag håller med om det faktiskt (även om jag inte vet något om just The Kardashians). I den här ”soppan” sitter vi nu med reservmålvaktens version som den officiella, det är Musovic som skickas fram som talesperson för klubben/laget – locket var alltså lite halvt på. Det finns så många frågetecken om vad det var som egentligen hände med Majgaard, varför han fick gå och varför just nu (mitt i guldstriden). Utan att ge några uttömmande versioner med alla detaljer så borde klubben faktiskt gått ut med vad som är de verkliga orsakerna. En officiell version med grundläggande förklaringar. Det har man inte gjort. Inte heller har journalister bemödat sig om att ta reda på fakta. Så, som sagt, det är faktiskt lite soppa över det här. Jag vet att precis alla inte håller med mig, men jag tycker faktiskt att flöjlarna av Damallsvenskan borde få en rimlig information. Det är helt enkelt inte schysst, när följare inte får reda på vad orsakerna till att den kanske mest uppburne (ett SM-guld, två Cup-guld) och duktigaste, antagligen bäst avlönade, tränaren, får gå – han lämnar ju inte bara Rosengård, utan hela Damallsvenskan (alltså, inte bara av intresse för FCR-supportrar, utan för hela fotbollssverige). Ja, i tillfällig affekt kallade han domarsystemet för Kalle Anka; frågan är om inte den synpunkten med rätta borde riktas åt ett annat håll? Jag är inte så grov att jag använder olika seriefigurer men and(e)meningen kan riktas mot åtminstone två håll, tycker jag. Det finns andra disneyreferenser att göra…

   Notera att Levenstad är en ”nödlösning”, bara för sex omgångar. Hon är inte tänkt att fortsätta efter november.

   • Vad har du fått det ifrån att Musovic ”skickas fram som talesperson för klubben/laget”? För det första kan det vara så att Musovic uttalar sig av sig själv och för sig själv. För det andra är klubben officiellt en sak och laget officiellt en delvis annan sak. För det tredje har klubben redan gett sin officiella version i form av uttalanden från Sjögran och Seger samt ett pressmeddelande där även Majgaard kommer till tals. Dessutom information på hemsidan. Mer officiellt än så kan det knappast bli. Att sedan klubben väljer att inte säga mer om detaljer är en annan sak.

    Klubben har ingen skyldighet att säga mer än de gjort. Har du tänkt på att en anledning till varför de inte säger mer kan vara att det vore ”oschysst” eller oetiskt mot någon eller några av de inblandade att gå ut med detaljer?

    Hur vet du att Levenstad inte kommer att fortsätta efter november? Jag har varken sett eller hört att något sådant skulle vara beslutat.

    Att hoppa till ostyrkta slutsatser och fabulera fram ”fakta” är ditt val och kostar inte mer än din trovärdighet. Det är kanske ett billigt pris att betala för din fortsatta envisa kritik i stort och smått mot Rosengård.

   • ”Hur vet du att Levenstad inte kommer att fortsätta efter november? Jag har varken sett eller hört att något sådant skulle vara beslutat. Att hoppa till ostyrkta slutsatser och fabulera fram ”fakta” är ditt val och kostar inte mer än din trovärdighet. Det är kanske ett billigt pris att betala för din fortsatta envisa kritik i stort och smått mot Rosengård”. (Observer)

    Det är allmänt känt att Levenstad är en nödlösning. Och det blir inte mindre så bara för att du inte förstått det. Så jag har alltså inte ”hoppat” eller ”fabulerat” så som du påstår. Det slår tillbaka mot dig själv, skulle jag snarare säga, när du använder de här anklagelserna och blottar din egen okunskap. Dessutom förstår var och en att Levenstad är en nödlösning, även om det nu inte varit det uttalade fallet/fakta. Hela den här diskussionen har det som en premiss. Det är det som är det högst konstiga (en del skulle säga smått korkade) i Rosengårds handlande. Och som det skulle vara bra att få en förklaring till (vilket Du motsätter dig – jobbar hårt i dessa forum). Misttanken är att Seger/Sjögran o co försöker rädda sitt eget skinn (dåligt spel, dåliga värvningar) genom att skylla allt på Majgaard – som måste ses som en högst kompetent coach. Och återigen, varför mitt i guldstriden? Det är nog bara Du Observer, i de här forumen, som inte förstår vad det här handlar om.

   • Reservmålvakten Musovic har uttalat sig på bred front, både i Aftonbladet och Expressen. Hur har Observer kunnat missa det. Men det är väl inget konstigt med att reservmålvakten blivit talesperson – i det här fallet – för klubben Rosengård? I din värld?

    • Jag delar Observers undran här. Jag har sett att Rosengårdsspelaren Zecira Musovic har uttalat sig såsom Rosengårdsspelaren Zecira Musovic i både Expressen och Aftonbladet. Däremot får du nog länka till de artiklar där Zecira Musovic har agerat talesperson för FC Rosengård. För alla de artiklarna har jag lyckats missa.

   • Det är minst sagt märkligt att du fortsätter att efterlysa fler detaljer och förklaringar från Rosengård eftersom du tycks veta precis vad allt handlar om. Om du är så säker kan du väl nöja dig med det? Eller tror du att dina gissningar och spekulationer skulle bekräftas officiellt av Rosengård?

    Självklart är Levenstad en tillfällig lösning för återstoden av DA och inledning av WCL-spelet. Det är också en mycket rimlig lösning givet att hon känner laget och klubben och varit assisterande tränare. Det hade varit betydligt märkligare om FCR tagit in någon helt ny i detta läge.

    Att Levenstad är en tillfällig lösning nu utesluter inte att det kan bli en fortsättning. Det beror väl både på hur det går för laget under tiden hon är huvudtränare och hur styrelse och sportchef arbetar med att hitta ny huvudtränare – eller –
    ny assisterande tränare. Konstigare än så är det inte.

    Jag har inte någonstans, varken på denna blogg eller andra, motsatt mig att Rosengård skulle lämna ut mer fakta och detaljer om vad som föregått Majgaards avsked. Skulle det mot förmodan hända, så inte mig emot. Det innebär ändå inte med självklarhet att spekulationer och diskussioner skulle avta, kanske till och med tvärtom – det skulle finnas ännu mer att ta ställning till och värdera. Däremot har jag upprepade gånger pekat på att det är helt rimligt, begripligt och rationellt att Rosengård väljer att inte gå ut med mer information när de valt väg som de gjort i samband med att saken blev offentlig. Att du och andra inte gillar det är en helt annan sak.

    Även om du skulle önska det är det inte du som ensam definierar eller bestämmer premisserna för varken den här diskussionen/tråden eller någon annan. Sorry…

   • Kul! Men, det finns inget att ”medla” om – The Guardian vill kanske bara retas eller härmas när han bytte från ”Ingmar” som signatur. Jag vet inte om du är ute i samma ärende, eller bara tyckte det var fyndigt med The Times. I vilket fall visar du att något sådant som ”neutral besökare” inte existerar. Ingen tvingar dig att läsa, hoppas jag. Du kan naturligtvis alltid komma med mindre tröttande kommentarer själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.