Sensationella beskedet: Danmark ser ut att lämna walkover

Danmark

Danmark kommer inte till spel på fredag, det sensationella beskedet kom nu vid lunchtid.

Det var ju sagt att det danska förbundet skulle meddela det svenska ett besked vid 10.00. Då skulle också dagens danska landslagsträning starta. Men inte heller i dag dök det upp några spelare. Vid 11-tiden kom obekräftade uppgifter om att parterna förde samtal igen. I samma länk framgår att det svenska förbundet då fortsatt räknade med match.

Men strax innan 12.00 meddelade generalsekreterare Håkan Sjöstrand via SVT att danskarna lämnat besked om att det inte blir någon match. Ännu så länge har jag inte sett någon kommentar från den danska spelarföreningen eller från enskilda spelare.

Jag är ingen expert på arbetsmarknadspolitik och de stridsåtgärder som finns där. Men nog är väl tanken att någon av parterna skall vinna på en strejk?

Följden av att Danmark nu ser ut att lämna walkover upplever jag bli att både landslaget och förbundet står som förlorare. Däremot är Sverige vinnare, för vårt landslag är plötsligt väldigt nära VM 2019.

Lämnar man walkover är man alltid mycket illa ute. Wo är ju mot idrottens principer, vilket innebär att Fifa/Uefa lär döma ut ett mycket kännbart straff. Det enda europeiska landslag som skall ha lämnat walkover i ett mästerskapskval var Wales damer i kvalet mot EM 2005. Det uppgifter som spridits, och bland annat jag har trott på, kommer från det danska förbundets generalsekreterare och säger att Wales dömdes till böter och uteslöts dels ur det pågående EM-kvalet, dels från det nästkommande VM-kvalet. Men det här verkar stämma dåligt, se faktakoll nedan.

Om dagens besked blir verklighet innebär det alltså sannolikt att Danmark kan uteslutas ur VM-kvalet, vilket automatiskt innebär att man inte kan nå OS.

Jag har mycket svårt att tro att Fifa/Uefa (det är Uefas kval till Fifas turnering) skulle vara snällt och låta danskorna spela kvar i VM-kvalet. Men säg att de är snälla, och att Danmark får spela kvar trots en walkover.

Då har ändå Sverige fått ett drömläge i VM-kvalgruppen. Det är ju nämligen inbördes möten som räknas, vilket innebär att Sverige skulle ha med sig 3–0-ledning till nästa års bortamatch i Danmark. Minns jag rätt från när Elfsborg dömdes till en 3–0-förlust på grund av att ha använt en oregistrerad spelare så räknas dessutom utdömda 3–0-segrar som starkare än sportsliga 3–0-segrar, vilket innebär att Danmark skulle vara tvunget att vinna med fyra måls marginal för att få inbördes fördel på Sverige.

Dessutom är det ju troligt att danskorna tilldöms ett poängstraff, vilket ytterligare skulle öka Sveriges VM-chanser.

Under förmiddagen har jag funderat lite över dels varför den danska spelarföreningen lät herrarnas U21-landslag spela sina EM-kvalmatcher för två veckor sedan – de ingår ju i samma förhandling som damerna? Dels om vad som skulle hända om övriga nationer inom europeisk damfotboll går ut i en stor stödstrejk? Fast de funderingarna orkar jag inte fördjupa mig i nu.

Däremot tycker jag fortsatt att damfotbollen borde bryta sig loss från herrfotbollen och starta egna förbund. Det skulle inte innebära att fördelningsfrågorna ströks från dagordningen, men de skulle bli av en annan art.

För övrigt håller det svenska landslaget på att träna just nu. De har sin pressträff efter träningen, med start 13.05. Blir intressant att höra reaktionerna därifrån. Tyvärr är jag inte på plats i dag.

Tillagt i efterhand: Ser här att Danmark alltså ännu har drygt ett dygn på sig att trots allt hitta en lösning, samt att Sverige jobbar utifrån att så blir fallet. Fortsättning lär alltså följa.

Tillagt i efterhand, faktakoll: Jag har försökt kolla upp det där exemplet med Wales från EM-kvalet 2005. Först hittar jag faktiskt ingen uppgift om att laget faktiskt lämnade walkover till någon match, på Wikipedia står det ”bara” att man drog sig ur. På Uefas hemsida är Wales bara struket ut tabellen. Så jag hittar inte någon källa kring om Wales blev uteslutet eller om man drog sig ur på eget initiativ. Om någon av er hittar bättre uppgifter tveka inte att dela med er av dem.

När det gäller uppgiften om att Wales stängdes av från det kommande VM-kvalet (mot VM 2007) ser den ut att vara felaktig. Både enligt Fifa och Wikipedia spelade man i det VM-kvalet. På den tiden var ju dock de europeiska kvalen uppdelade efter klass, och Wales ingick i den lägre divisionen, där man var utan chans att nå VM.

En rimlig slutsats av det här är väl att den risk som jag först skrev om, den att Danmark vid wo även skulle kunna uteslutas från kvalet mot EM 2021 känns väldigt, väldigt liten.

5 tankar på “Sensationella beskedet: Danmark ser ut att lämna walkover

 1. Notera att det definitiva beslutet inte kommer förrän 18.15 på Torsdag för fram tills dess kan Danmark teoretiskt anmäla ett lag till matchen. Det finns nämligen en möjlighet att detta är extremt cynisk utpressning från DBU:s sida.

 2. På DBU:s hemsida nämns ekonomiska sanktioner eller poängavdrag eller uteslutning som möjliga straff från FIFA/UEFA. De verkar därmed se alternativ och att uteslutning inte är den enda möjligheten.

  Ja, finns det någon vinnare? Kortsiktigt och på något års sikt kanske bara förlorare. Samtidigt ser tydligen DBU ett så stort principiellt värde i att exempelvis undvika att vara arbetsgivare till spelare när de spelar i landslaget så att det är värt priset. Tyvärr kan man också se det som en värdering av dansk damfotboll från förbundets sida – det är värt att gambla i denna fråga. Hade det varit det med herrlandslaget? Spelarna hade kanske förväntat sig att mer skulle hända efter det tillfälliga avtal som slöts inför förra kvalmatchen. Detta i kombination med sakfrågorna gör tydligen att de vill sätta hårt mot hårt. Det enda som verkar säkert är att det knappast handlar om den halva miljon som varit på tapeten.

  I efterspelet av Danmark och Norge borde det börja brännas för SvFF i dessa frågor. Sverige vill ju sällan vara ”sämst i klassen” i något – vill det det nu?

  Lägger man ihop nu aktuella spelarkrav med ersättningar till klubbar i WCL-spel devalveras signal- och symbolvärdet av allehanda kampanjer som FIFA/UEFA (och SvFF) ägnar sig åt och som spelare förväntas ställa upp på – nu senast ”Equal game” i WCL. Förbunden vågar väl inte skylta med ”Equal opportunities for all” – det skulle kräva mindre snack och mer verkstad. Put your money where your mouth is?

 3. Gött ! 😉Sverige får tre poäng och det blir väl 3-0 som resultat. Blev det inte så i en herr match mot Danmark där en dansk åskådare sprang in och attackerade domaren.
  Sen en lättare match mot Ungern och tre poäng till. Visst rent sportsligt skall det ju avgöras på planen men men …

 4. Nu är nog hoppet ute ändå. I kväll, onsdag, meddelade det danska förbundet (DBU) skriftligen till det svenska förbundet att det definitivt inte blir match på fredag. Och från spelarhåll inga positiva tecken. Verkar som om parterna accepterar läget trots hotet om kännbar bestraffning från UEFA/FIFA-håll. Alltså ett ställningskrig som får två förlorare. Ja, ibland är en strid idag värd att ta inför utsikten om kommande segrar.

  Vad ska nu Domanski-Lyfors och landslagsledningen hitta på som ersättning för den försvunna VM-kvalmatchen? Det borde ju gå att snabbt skrapa ihop ett lokalt göteborgskt pojklag till en träningsmatch på Valhalla. Säkert lagom tufft men ändå något att bita i för kapten Seger och hennes kamrater…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.