VM-kval med folk- och frisparksfester

Det är alltså ett landslagsfönster den här helgen, och det spelas också landskamper över hela världen. För svensk del spelar U19 viktig EM-kvalmatch mot Nederländerna 16.00 i eftermiddag, medan U23 träningsspelar mot Frankrike.

Apropå Sverige och Frankrike debuterade Thomas Dennerby som nigeriansk förbundskapten i går mot just Frankrike. I Dennerbys elva fanns fem svenskbaserade spelare i Josephine Chukwunonye (Asarum), Osinachi Ohale (Vittsjö), Faith Ikidi (Piteå), Ngozi Sonia Okobi (Eskilstuna) och Rita Chikwelu (Kristianstad).

Alla i det nigerianska laget vill nog dock glömma den här matchen så fort som det bara går. Dennerby åkte på en riktig käftsmäll i sin debut – Frankrike vann nämligen till slut med förkrossande 8–0.

Från klippet nedan ser det ut som att Dennerby har en del jobb att göra med Nigerias försvarsspel…

Det var en träningsmatch. Fokus ligger förstås annars i första hand på alla de tävlingsmatcher som har spelats, och kommer att spelas.

I går var en stor dag för europeisk damfotboll. När publiksiffran 25 603 ropades ut på St Mary’s i Southampton mellan England och Wales skulle det ha varit tidernas publikrekord för en kvallandskamp för damer i Europa – om matchen hade startats en halvtimme tidigare.

För några minuter tidigare meddelades att hela 30 238 personer hade bänkat sig på PSV Stadion i Eindhoven för att se Nederländerna möta Nordirland. Så tidernas två högsta siffror i Europa noteras alltså samtidigt i går kväll. En kul utveckling.

Dessutom noterades nytt publikrekord för det belgiska landslaget och för det irländska. Det var helt enkelt en bra fredag för europeisk damfotboll.

Sportsligt så fick rekordpubliken i Eindhoven se Nederländerna köra över Nordirland med förkrossande 7–0. Lieke Martens gjorde de två första målen, och sedan fyllde Vivianne Miedema 50.

Åldersmässigt fyller Miedema 22 den 15 juli. Det Miedema har uppnått som 21-åring är att hon nu gjort 50 landslagsmål. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges forwardshopp Stina Blackstenius, som är fem månader äldre än Miedema, står på sju landslagsmål. Och bara fem svenska spelare någonsin har nått upp i 50 landslagsmål – Lotta Schelin, Hanna Ljungberg, Victoria Sandell, Pia Sundhage och Lena Videkull.

I Southampton dominerade England gruppfinalen mot Wales stort. Man hade 29–3 i avslut, 11–1 i avslut mot mål, 1–0 i avslut i målramen och 15–1 i hörnor. Ändå var det Wales som var närmast att göra mål. För närmare än så här går ju inte att komma:

Kanske att bollen faktiskt var över linjen innan Lucy Bronze hann ta bort den. Matchen slutade dock 0–0, vilket innebär att båda lagen fortsatt är obesegrade samt att båda fortfarande håller nollan i VM-kvalet. Efter att Sverige släppt in mål i Ungern är det numera bara England, Wales och Nederländerna som har nollan i behåll.

Två andra matcher av stor sportslig betydelse spelades i går. Dels minskade Finlands chanser att kvala in till VM betydligt när man föll med 2–0 hemma mot Spanien.

Och i Belgien–Portugal var det dramatiskt på övertid. Där hade Belgien missat straff i den andra halvleken. Men det såg ut att kunna bli hemmaseger ändå när Tine de Caigny gjorde 1–0 i 91:a minuten. I 94:e fick dock Portugal straff, och på den kvitterade Dolores Silva.

Trots poängen innebär resultatet att Portugal sannolikt är borta från VM-diskussionen. Kampen om segern i grupp F kommer i stället att stå mellan Italien, som vann med 3–1 mot Moldavien i går, och Belgien. Just Italien och Belgien möts för övrigt i gruppfinal på tisdag.

Då spelas även intressanta VM-kvalmatcher i form av Irland–Nederländerna och Österrike–Spanien. Redan i dag möts Tyskland och Tjeckien. När lagen möttes i Tjeckien vann tyskorna bara med 1–0, så det kanske kan bli jämnt i dag också.

Det om VM-kvalet i Europa. I går sparkades de Asiatiska mästerskapen i gång. Och det blev en mardrömsstart för värdnationen Jordanien, var VM-dröm sannolikt redan är krossad.

Trots att man tog en tidig ledning i måstematchen, Stephanie Al-Naber spelade snyggt fram skyttedrottningen Maysa Jbarah, mot Filippinerna kunde motståndarna vända efter paus och vinna med 2–1. Segermålet gjordes av Sarina Bolden.

I den andra matchen i går vann Kina planenligt med 4–0 mot Thailand. Där vred Wang Shuang snyggt in en frispark till 2–0.

Shuangs frisparksmål var snyggt. Men ändå ganska långt ifrån de drömfrisparkar som vi hittills fått se i det Sydamerikanska mästerskapet. Där inledde Colombias Yoreli Rincon frisparksfesten med den här godbiten:

Sedan följde Argentinas Estefania Banini upp med den här godbiten mot Brasilien:

Naturligtvis ville in Venezuelas Deyna Castellanos vara sämre. Hon avgjorde matchen mot Ecuador i slutminuterna med det här mästerverket till frispark:

I grupp A står Colombia och Paraguay på fyra poäng vardera, medan värdnationen Chile har två. Det är de tre nationerna som gör upp om de två platserna i slutspelet.

Resultaten hittills är:

Colombia–Uruguay 7–0
Chile–Paraguay 1–1
Paraguay–Peru 3–0
Chile–Colombia 1–1

Värdnationen Chile har alltså redan klarat av sina båda möten med huvudkonkurrenterna, och ligger bra till för ett avancemang. I nattens 1–1-match mot Colombia var colombianskorna det spelmässigt bättre laget, och man borde ha gjort fler mål än det enda som Rincon stötte in efter en hörna.

Men Chile har Sydamerikas bästa målvakt i PSG:s Tiane Endler, och hon storspelade matchen igenom. Dessutom gjorde Chile ett riktigt snyggt kvitteringsmål i matchens slutskede. Och ja, det kom förstås efter frispark, fast den här gången på en perfekt genomförd variant:

I grupp B har det bara spelats två matcher så här långt. Brasilien vann till slut över Argentina med 3–1 och Venezuela besegrade alltså Ecuador med 1–0.

 

24 tankar på “VM-kval med folk- och frisparksfester

 1. Såg Martens kanonmål mot Nord-Irland (1-0) stenhårt rakt upp i klykan – kandidat till årets mål? Och suveränt förarbete och pass av Sanden. Noterar också att du när du skriver om Miedema ännu en gång lyckas komma in med en jämförelse och ännu en negativ (och ovidkommande) kommentar om ”forwardshoppet” Blackstenius svaga målfacit ”so far”. Det är andra gången du gör den direkta jämförelsen med Miedema och vi fattade ditt budskap första gången. Pinsamt. Blackstenius är given forward i dagens svenska landslag och den som vi i första hand får lita på när det kommer till fortsatt VM kval och hårdare och tuffare motstånd. Du får leva med det.

  • Såg Martens mål nu. Och ja, det är ett kanonmål, där man även måste nämna Jackie Groenen. Hon är fantastisk på att slå precisa djupledspassningar. Det är Groenen som gör van de Sanden så bra i landslaget. I Lyon har inte van de Sanden Groenens passningar att jobba med, och därför lyckas inte yttern lika bra i klubblaget.

   Hade glömt att jag har gjort jämförelsen mellan Miedema och Blackstenius i tidigare inlägg. Den är dock lätt att göra eftersom duon sannolikt är Europas två bästa forwards födda 1996. Avsikten med jämförelsen var att visa vilken fantastisk målskörd Miedema har uppnått. Tråkigt om det uppfattades negativt.

   När det gäller Blackstenius plats i den svenska startelvan så har jag väl inte ifrågasatt den på väldigt länge? Jag tycker att hon är given, men det innebär inte att jag tycker att hon är bra i alla matcher – vilket du verkar tycka.

   • Tycker hela förspelet och Van den Sanden djupledslöpning och pass till Martens är suveränt, håller med där. Sen har Martens lite flyt att bollen går fram, den touchar väl Miedema, men men. Sen är det väl okey att jämföra Miedema och Blackstenius även om det finns en avgörande skillnad. Miedema spelar i Europas bästa lag för tillfället, kanske ett av världens 3-4 bästa lag, vilket inte Blackstenius gör. Miedema har Martens, van den Sanden, Groenen, van den Donk, Spitse jämte sig och som back-up – spelare av hög internationell klass. Blackstenius har inte den uppbackningen och dom spelarna och har inte haft på länge – i OS, EM har hon ofta haft ett medelmåttigt mittfält med då svaga Seger och Dahlqvist och en ur form Schelin jämte sig och en virrig, otydlig taktik av Sundhage. Man kan säga mycket om Dahlqvist, Seger, Asllani, Schoug men dom är inte ens på samma planet som Martens, Groenen, van den Donk och Sanden. Så det får man ha i åtanke när man jämför Miedema och Blackstenius. Nu under PG och med nytt spelsätt och med andra nya creativa spelare tror jag det kan bli bättre för Blackstenius. Ursäkta om jag missuppfattar dig, men jag tycker det oftast är lite negativt om Blackstenius och jag tycker inte att hon är bra i alla matcher, men kanske inte så dålig som du och andra tycker.

    Ha en bra dag.

   • Det finns ett mängd av skillnad mellan Miedema och Blackstenius. Den första är en genuin anfallare, med spel / målsine; den andra är inlärd anfallare med mycket begränsad teknik.
    I sitt sätt att agera då är den första exempel på en modern spelare den andra på en gammaldags
    Vidare, de holländskor har bättre fotbollsutbildning,bättre fotbollskultur runt om kring, allt detta i det landet som upptäckt bl a ”totalfotboll”, en spelfilosofin som förändrade fotbollen och skördade många framgångar, som dessutom satte ett litet land som Holland bland de världens giganter. Totalfotbollen gav fotbollen som spel en rätt riktning, som i dessa dagar bygger man på vidare
    Blackstenius vara eller icke som ”nyckel” anfallare i den svenska landslaget berör mest på henne själv, precis som för andra spelare i truppen
    Sedan är väl en sak prestera på U19 nivå en hel annan på högsta nivån
    Att även media bygger upp något slags status som given för Blackstenius är löjeväckande tanke, som ofta baseras på en dogmatisk syn på fotbollen
    Svenska damfotboll ligger riktig risigt till om man drar sina fotbollsreferenser från ”Aftonblaska” respektive TV4..lol

    • axel – Intressant inlägg och du har många poänger, förvisso har Nederländerna en bättre fotbollsfilosofi och bättre grundutbildning och bättre spelare rent tekniskt. Däremot var min invändning när man jämför spelare mot varandra, Miedema och Blackstenius så har Miedema betydligt bättre spelare runt sig och bakom sig – Martens, Groenen, van Sanden, Van den Donk – än Blackstenius. Självklart är det lättare att komma till målchanser och göra mål med ett lag som spelar offensivt, är det spelförande laget med hög press och som kan förse Miedema med dom rätta bollarna, djupledsbollar, inlägg i boxen, snett-innåt-bakåt-pass etc. Hon kan knappast inte slå dom bollarna själv, hon gör många mål med huvudet efter fina precisa inlägg. Dessutom är det ju lättare att söka upp spelare och ha bättre kontakt om det är nära mellan lagdelarna. Har man dessutom så spelskickliga spelare runt sig som Miedema är det naturligtvis lättare att skapa målchanser. För svenska forwards och Blackstenius tex är det inte så självklart att Sverige är spelförande och har spelet högt upp i banan, ligger på och skapar mängder av chanser utan ofta är Sverige tillbakapressat eller har långt mellan lagdelarna och mittfältet får oftast springa i tomrum utan att ha bollen och oftast blir det då chansbollar eller enstaka genomtänkta anfall. Så det beror knappast inte enbart på Blackstenius själv om resultatet skall bli bra – det beror även på samspelet mellan lagdelar och hur skickliga spelare som finns på banan. En isolerad forward som inte har några spelare i närheten eller som man kan söka kontakt med har det naturligtvis svårare. I många år har det saknas creativa spelare, spec på mittplan och det har mest blivit långa bollar mot Schelin eller Blackstenius.

     Att Miedema är en ”modern” forward och Blackstenius är en ”gammaldags forward” – kanske det, men Montpellier gav henne iaf ett 2-årskontrakt då man tydligen såg kvaliteer i henne ”omodern” eller ej. Hon har denna säsong gjort 12 mål på 17 matcher mot internationellt motstånd i franska ligan samt i CL och hon gjorde 20 mål på 22 matcher i Linköping säsongen innan hon blev proffs i Frankrike och gjort en hel del bra matcher i landslaget, i OS, EM och lite mål också i Algarve Cup (3 mål) senast – så hon kan prestera även på internationell nivå och inte enbart i U21.
     Att Blackstenius är ganska given som forwards beror knappast inte på vad media eller Aftonbladet eller TV 4 tycker, utan att vi har ont om goda forwards i Sverige och det finns inte så mycket att välja på. Under Sundhages tid körde man mest med Schelin och Schoug och andra lovande spelare fick knappast chansen även om det börjar se lite bättre ut nu under P Gerhardsson som inte är rädd att testa lite nytt, Kullashi är ett exempel.

     Så tills dess det dyker upp fler ”moderna” forwards så är det nog ”omoderna” Blackstenius som vi mest får lita till tillsammans med S Jacobsson, M Larsson och Kullashi, vilket nog P Gerhardsson är medveten om och det beror som sagt inte på vad media, AB eller TV4 tycker. Att Svensk damfotbolls vara står och faller med AB eller TV4 stämmer knappast heller – även om vi har mycket att lära av många andra länder som Nederländerna, England och flera andra. Är mer en fråga om organisation, vision, resurser och pengar.

   • Det finns en poäng i det du säger Rolf P. ,nämligen Blackstenius kräver mycket spelar-resurser, för att hon själv kan fungera. Igår då såg vi att även det räckte inte till.
    Grundläggande problem ligger i fotbollsfilosofi; ett ”state of the art” variant av Blackstenius hete Lotta Schelin. Den fotbollen spelade man en gång i tiden, utvecklingen verkar stå still sedan dess

    • axel – Du har nog inte fattat vad diskussionen handlar om eller förstått mitt inlägg. Om du inte tror att det spelar någon roll om Miedema spelar i Europas bästa lag omgiven av spelskickliga spelare som Martens, Groenen, Van Donk jämfört med Blackstenius som hittils spelat i ett stereotypt, medelmåttigt lag och haft sega Seger, Dahlqvist och Schoug som spelare bakom sig – då finns det inte mycket att diskutera. Nu ser det bättre ut med ett nyare spelsystem under P Gerhardsson, ett mer spelande lag än som var fallet under 5år då Sverige föll från nr 3 i ranking till nr 11. Då stod Sverige still. Så det kommer att gynna Sverige och Blackstenius – fortsättning följer.

 2. Jaså Dennerby är fk för Nigeria. Bor han i Nigeria nu ? Dom vill väl ha en europeisk tränare som kan tillföra fotbollskunnande. Kostar nog en hel del. Idag flyger och far spelare över hela jorden för att spela för sitt land, miljön nja. Var inte Lagerbäck fk för något afrikansk lag under VM i Afrika ? Tror jag såg på text tv att matchen Ung Sv drog endast 250 åskådare! 30000 åskådare på Nederländernas match är otroligt bra. I norden är väl Sverige bästa nation före Danmark Norge Island Finland. Det är iofs många finska spelare i Sverige.

  • Tror inte att T. Dennerby bor i Nigeria. Enligt UD:s landinformation är Nigeria ett farligt land med hög brottslighet och stor kidnappningsrisk. Utlänningar i landet behöver noggranna säkerhetsarrangemang. Med tanke på att merparten av Nigerias landslagsaktuella spelare spelar utomlands är det dessutom lättare att följa spelarna från Sverige bara av den anledningen..
   Lars Lagerbäck var mycket riktigt förbundskapten för Nigeria under fotbolls-VM 2010.

 3. Off topic Rydén; Sampa Diop /18år/, spelade i Le Havre/Frankrike/ dog i sömnen
  Det var 5 fotbollsspelare död inom 1 månad
  Skrämmande utveckling…

 4. Om du inte begriper att det är lättare att spela forward (Miedema) i ett lag fullsatt med olika spelartyper som är creativa och med bra speluppfattning (Martens, Groenen) och kan slå bra passningar och ge understöd och som är spelförande och spelar högt upp i banan och med bra samband mellan olika lagdelar och där spelare har olika alternativ kontra en forward (Blackstenius) som är isolerad på topp i ett lag av sämre kvalitet och som har långt mellan lagdelarna – då begriper du dig inte på att fotboll är ett lagspel och det kallas FotbollsLAG? Du tycker inte det spelar någon roll om man spelar i ett lag med skickliga medspelare eller i ett lag med sämre – det är upp till Blackstenius att lösa det själv”det spelar ingen roll vilket lag man spelar i eller vilken omgivning man har?
  Sen kan man fråga sig om spelet var mycket bättre under Sundhages 5 år – då stod tiden still enligt många och landslaget utvecklades knappast, tappade från nr 3 till 11 på rankingen och Schelin var ordinarie oavsett hur dåligt hon spelade. Under P Gerhardsson har en positiv trend inletts med ett mer spelande lag och en tydlig spelide som kan bli bra om vi ger oss till tåls – ett mer variantions rikt spel som är bra för vårt landslag och för Blackstenius?

  • Du får det att låta som att Vivianne Miedema har kommit till dukat bord, medan svenska forwards har haft det tufft de senaste åren. Men är det verkligen så?

   Innan fjolårets EM-slutspel hade Nederländerna aldrig varit rankat högre än plats 11. Sverige hade alltid varit rankat topp tio.

   När Miedema debuterade i A-landslaget i september 2013 var Nederländerna rankat som nummer 14. De hade nyligen spelat EM-slutspelet i Sverige, där de blev sist i gruppen utan att göra ett enda mål.

   Miedema kom inte till dukat bord. Hon är tvärtom en av dem som har dukat bordet för damfotbollen i Nederländerna. Eller för att uttrycka det klarare. Hon har inte gjort 50 mål i ett världslag, utan det är snarare hennes 50 mål som har fört laget till världstoppen. Hon har på 4,5 år i landslaget alltså gjort 50 mål. Det är ett snitt på drygt elva mål per år.

   När det gäller Sundhage konstaterar jag att Sverige tog två mästerskapsmedaljer på fyra försök under hennes tid som förbundskapten. Det är lika många mästerskapsmedaljer som Nederländerna tagit genom tiderna.

   Och jämför du mästerskapen under Sundhage gjorde Sverige fler mål än Nederländerna i både EM 2013 och VM 2015. Dessutom slog vi ut Nederländerna i kvalet till OS 2016. Sedan gjorde Nederländerna fler mål än vi i EM 2017. Men det borde totalt sett inte har varit så väldigt mycket svårare att göra mål för Sverige än för Nederländerna under de 4,5 år Miedema har spelat A-landslagsfotboll.

   Jag tror att om Sverige skulle ha haft en Miedema så hade vi haft en bra chans att vara topp tre i världen nu.

   • Du missuppfattar det mesta som jag skriver och menar och sen gör du en förenklad analys av Miedema:s betydelse för Nederländska landslaget och jämförelsen mellan Miedema och Blackstenius. Låt mig förtydliga i punktform.

    1- Tycker jämförelsen mellan Miedema och Blackstenius är meningslös och tröttsam. Dom representerar helt olika spelartyper, Miedema är i första hand en ”targetspelare” och måltjuv och i första hand en målområdesspelare. Hon är mer teknisk och driven än Blackstenius som är mer en löpstark djupledspelare. Men båda kan inte göra allt själv utan måste ha assistans av sina medspelare i olika grad – Blackstenius i större grad – medan däremot Miedema kan avgöra mer på egen hand.

    2- Har aldrig hävdat att Miedema har ”kommit till dukat bord” men hävdar fortfarande att hon har (och spelar) spelat i ett bra lag med skickliga spelare, individuellt skickliga och med god speluppfattning. Att det är nästan enbart Miedemas förtjänst att Nederländerna numera tillhör världstoppen, som du hävdar, är en förenkling – tror det handlar om mycket mer, långsiktig satsning, god organisation, bra coachning, tydlig spelidé och ett väl sammansatt lag av skickliga spelare – Martens, Van Den Donk, Groenen, Spitse, Van den Sanden mfl – vilket man visade innan EM, under EM och nu i VM kvalet. Matcherna i EM visade ju på ett komplett lagspel med varierat och offensivt spel och inte bara Miedema, även om jag absolut inte föringar hennes insats och hennes 50 mål. Men man kan ju nämna Martens som ju som tillbakadragen forward eller yttermittfältare gjort snart 30 mål i landslaget. Martens har dessutom valts till Bästa spelare i EM, UEFA:s bästa spelare 2017 och FIFAS bästa spelare 2017 före Miedema – som rankas 7:a eller nåt – så det är knappast inte enbart Miedemas förtjänst att Nederländerna har nått toppen.

    3- Blackstenius har däremot haft det lite trögare i sin landslagsroll hävdar jag. Hon var knappast ens ordinarie under Sundhages ledning och i OS 2014 fick hon vara inhoppare först när Rolfö gick sönder en bit in i turneringen. Blackstenius svarade för 2 bra matcher och 2 mål mot USA och Tyskland i OS finalen. När Sverige tog delat EM brons 2013 var inte ens Blackstenius med. 2015-17 stagnerade spelet under Pia Sundhages ledning, oklart spelsystem, otydliga roller, stereotypt, andefattigt förutsägbart spel och man körde med samma spelare (Schelin, Schoug ex) och nya spelare – inkl Blackstenius – fick inte chansen eller väldigt lite speltid. Banusic var inte ens uttagen då hon inte passade in i Pia och Lilly:s planer. Sverige rasade också från att ha varit rankat 3:a till 11 plats på FIFA rankingen under Pia S och LIlly P ledning. Nu under P Gerhardsson ledning har det skett en klar förändring och förbättring, klarare och tydlig spelidé, tydliga roller och ett mer spelande lag som spelar genom lagdelarna på ett helt annat sätt. Märks också på attityden och spelglädjen hos spelarna. Blackstenius har därmed fått mer speltid och är nu närmast given och får anses som ordinarie forward, vilket hon knappast var under Sundhages era.

    4- Du J Rydén och ”alex” hävdar ju att Blackstenius är så beroende av sina medspelare (har du skrivit tidigare) och så begränsad i sitt eget spelsätt och skapar så lite på egen hand, samtidigt som du skriver, citat: ”Kvaliten på anfallsuppbyggnaden är viktig, det är inte bara avsluten och avslutaren som är viktigt utan övriga delar i anfallsuppbyggnaden är minst lika viktig”. Stämmer precis och stämmer även på att Miedema och Blackstenius inte alltid kan göra allt på egen hand utan måste ha assistans och back-up av sina lagkamrater. Inget konstigt i det. Man kan ju gå tillbaka och se på alla mål som Nederländerna gjorde under EM eller senaste VM-kvalet mot N-Irland – där är det oftast otroligt många inblandade i anfallsuppbyggnaden innan målen och goda prestationer som leder fram till målchanser eller mål. Sverige är inte på samma nivå när det gäller det offensiva spelet och har inte dom spelarna, hävdar jag med en dåres envishet och det gynnar knappast inte Blackstenius i sin forwardsroll – även om det ser mer lovande ut numera under PG med bättre speluppbyggnad och mer creativa spelare i Asllani, Kullashi, Banusic som offensiva spelare på mittplan som kan slå dom bollar som Blackstenius behöver.

    5- En av P Gerhardsson hörnstenar och nycklar i sin filosofi är att ”skapa en tydlighet i spelsystem och taktik” samt ”ge spelare tydliga roller och i stort sett ge dom samma roller som i sina klubblag” – alltså inte göra om dom och flytta runt dom som Pia och Lilly gjorde allt för mycket – samt att ”försöka utnyttja deras bästa sidor på bästa sätt”. Det sistnämnda är något som du J Rydén och ”alex” verkar ha missat då ni hävdar att det inte spelar någon roll i vilket lag man spelar eller vilka spelare man har kring sig – skickliga eller mindre bra – man skall kunna klara sig på bästa sätt ensam, tydligen?

    6- Så sammanfattningsvis: P Gerhardsson vill alltså att man skall utnyttja Blackstenius på bästa sätt och låta henne göra det hon är bra på – sin styrka och djupledslöpningar – och till det måste hon ha goda spelare med speluppfattning med sig och runt sig för att det skall funka i ett lag och göra att man kan vinna matcher. Det är väl inte svårare än så?

    Over and out.

   • Du verkar optimistiskt Rolf P. , angående Gerhardsson och hans sätt att utveckla spelet. Visst tendenser finns men….
    Ibland då kommer jag på tanke att svenska damfotbollen sedan länge styrs, operativt från svenska polisförbundet, detta med tanke på hur många poliser som finns på diverse ställningar, samt teoretiskt uppbackade från Bonniers ”allätande sällskaps föreningen”, denna som under förmiddagar recenserar trädgård för att i nästa veva ge färdiga fotbollsrecept ..lol
    Nej, det känns som att Gerhardsson drar sina kort väldigt försiktigt samt utan någon som helst mod att låta sk talangerna/unga bra spelare/ flöda lite fritt, lite på alla positioner…och inte minst låta de göra sina fel, sina misslyckande då framgången säkert lär komma
    Paradigmskifte i svensk damfotboll, om man bestämt sig införa, kräver nytt spelarmaterial i samklang med de nya idéer
    Däremot om man vill bara visa en stor respekt för ”sundhagenismen” och allt vad den innebär då kommer man halka efter
    Observera att det nederländska landslaget är ganska jämnårig, en viktig faktum för att alla ska dra åt samma hål, spelmässigt, tankemässigt mm
    Så länge har Gerhardsson inte visat något radikal tanke, utan ganska förutsägbart, lite trävande
    Sedan snacket om ”roller” är så klart överskattad; det är inte ”roller” i sig och de spelarna som måste följa dem, det som gör ett lag bra
    Det är istället fotbollens tankegång som besitter alla i laget
    Sedan om någon annan hoppar in i den andras roll är ju bara bra, tankegången är ändå detsamma.

    • axel – Jo, är förvisso försiktigt optimstisk angående P Gerhardsson och hans nya landslag och många med mig, kommentatorer, ”experter”, journalister m f. Nu har han bara hunnit sätta sin speciella prägel under ganska kort tid, sedan sept 2017. Även spelarna i landslaget är optimistiska, visar en helt annan attityd och spelglädje, vilket visar sig i spelet men också vid intervjuer. Resultaten är ”so far” ganska upplyftande, både i träningsmatcher och i dom få VM kvalmatcher som spelats, 4 stycken med 4 raka vinster samt final i Algarve cup mot just Nederländerna som tyvärr regnade och blåste bort. Förändrat spelsystem både 4-3-3, 3-4-3 och tom 4-3-1-2, mer offensivt spel och fler mål än på väldigt länge är positiva inslag även om det är för tidigt att se vart det bär hän men ”so far so god”. Synd att just matchen mot Nederländerna blåste bort och även VM-kvalmatchen mot Danmark som blev inställd hade varit bra om den hade fått spelats, hade varit bra värdemätare. Men Svenska landslaget har redan gått upp 2 snäpp på FIFA rankingen, från 11 till 9 efter att under Sundhage eran gått från plats 3 till 11.

     Att P Gerhardsson enligt dig ”inte har någon radikal tanke” och ”är förutsägbar” får stå för dig. Han var allt annat än förutsägbar och försöker sig på olika spelsystem beroende på motstånd och matchsituationer. Att spela med 3 backar (mittbackar) och 2 offensiva wing-forwards var något helt nytt och raka motsatsen till ”förutsägbart”. Att vi har lämnat ”sundhagenismen” bakom oss trodde jag var klartlagt och begriper inte varför du ältar det?

     Däremot har du totalt missat P Gerhardsson nya upplägg när det gäller spelartrupp och laguttagning, som skiljer sig radikalt från Sundhages era. PG har nollställt allt och han är tydlig med att man är inte given i laget eller kommer med på gamla meriter. Så därför finns gamla etablerade spelare (Fischer, Sembrandt, Seger, Schoug) och sådana som inte kom med under Pia S och Lilly P ledning (som Banusic, Ilestedt) samt nya lovande som Glas, Angerdahl, Hurtig, Kullashi mfl alla är med i landslagsdiskussionen och får konkurrera om platserna, vilket visat sig under träningsmatcher och även kvalmatcher där det bytts flera spelare och hela lagdelar för att alla skall få chansen.

     Så ditt inlägg där du säger, citat: ”Gerhardsson drar sina kort väldigt försiktigt samt utan någon som helst mod att låta sk talanger/unga/bra spelare flöda lite fritt” är ju raka motsatsen till vad P Gerhardsson har infört, där han just har fyllt på spelartruppen med nya/lovande spelare som får ordentligt med speltid, oftast en hel match eller en halvlek eller minst 30 min – till skillnad från att bara göra några minuter här och där. En avsevärd skillnad som dom flesta har uppmärksammat. Säker på att fler unga/lovande får chansen i fortsättningen.

     I övrigt innehåller ditt inlägg text utan substans och mening och går inte att kommentera, tyvärr.

     Så det får räcka så.

   • Tack, johan! Hos rolf låter det som att nederländerna har varit topplaget genom tiderna medan sverige har varit nåt lite damfotbollland och inte top3 i europa i lång tid.

    • Du har inte förstått mycket av det jag skrev och vad det handlade om. Sverige har inte varit topp 3 på många år, man var det 2013 men har sakta fallit i rankingen under Sundhages era och mellan 2014-17 föll man från 3 till 11 och var rankad 11 när Blackstenius gjorde sina första matcher i landslaget och nu är man rankat 9:a. Så Sverige var inte (och är fortfarande inte) någon toppnation under den tid när Blackstenius har spelat vilket var min poäng. Att man har varit topp 2-3 före 2013 stämmer förvisso men hjälper knappast Blackstenius som först varit landslagsaktuell andra halvåret 2014 och framåt. Nederländerna har däremot klättrat från låg ranking och är numera nr 7 efter ett rejält lyft och en av toppnationerna och nyblivna Europa-mästare under den tid Niedema har spelat. Vad är det som är så svårt att förstå att Sverige har fallit i rankingen och var nr 11 i rankingen när Blackstenius blev landslagsaktuell och Nederländerna har haft motsatt kurva från låg ranking till nu nr 7 och troligtvis ännu högre ranking 2018 när Miedema har spelat?

    • Några rättelser. När Pia Sundhage tog över landslaget var det rankat sexa i världen och trea i Europa. Under hennes tid på posten låg vi som bäst på femte plats i världen och på andra i Europa. När hon lämnade över landslaget till Peter Gerhardsson hade det fallit till elfte plats i världen och femte i Europa.

    • Att vi var rankat sexa i världen 2013 (vilket jag är tveksam till, men okey) var knappast Sundhages förtjänst när hon tog över, hon tog över ett ganska komplett lag som tog delat brons. Oavsett så har Sundhage då tappat 5 placeringar på världsrankingen (från 6 till 11) och från 3 till 5 på Europarankingen och har under större delen varit ett landslag på nergång (oavsett OS silvret som jag inte tillskriver Sundhage:s förtjänst utan mer ett heroiskt landslag som spelade extremt defensivt och gjorde det bra och det lilla man åstadkom i offensiv väg var Blackstenius).
     Så jag hävdar att Sundhage tog över ett bra lag och ganska högt rankat och men utvecklade varken spelet, spelsystemet eller spelarna och det var i den miljön som Blackstenius gjorde sin entre och fick börja med, först som avbytare 2014, sen mera speltid men knappast förstaval då Schelin mest spelade hela tiden med Schoug som partner mestadels och sen mer och mer speltid, men knappast ordinarie. Sundhages era var mestadels stagnation och dalande ranking som slutade som nr 11 på världsrankingen. Så Blackstenius har inte spelat i något världslag (topp 2-3) utan i ett lag som sakta har dalat i rankingen från 2013 till 2017.,

     Nu har P Gerhardsson saktat vänt på skutan, stoppat stagnationen, lyft sig sakta från 11 till 9 på världsrankingen (oklart med Europarankingen) och fått igång någon som liknar lagspel och speluppbyggnad och i en positiv miljö och anda, vilket på sikt förhoppningsvis gynnar både laget och Blackstenius.

     Nederländerna har haft en klart motsats riktning och gått från låg ranking till nr 7 på världsrankingen och troligtvis ännu högre ranking 2018 då man är Europa-mästare och Miedema har spelat i ett lag i stadig utveckling och positiv miljö där man stadigt har förbättrat spelet och lagbygget (och rankingen).

    • Johan Rydén – Tack för infon. Att Sundhage tillträdde okt 2012 stämmer säkert men är ganska ointressant om nu jämförelsen gäller Blackstenius och Miedema. Blackstenius gjorde sin första A-landskamp i Sverige oktober 2015 – 3 år senare. Så Sundhages betydelse för Blackstenius och Svenska landslagets form och ranking åren 2012-2015 är irrelevanta, då hon inte deltog i landslaget förrän sent oktober 2015. Åren 2013 och 2016 var ju dessutom Blackstenius inblandad i U19 och U21 landslagen och bidrog i hög grad till framgångarna där, med massor av mål.

     Citat: ”Sverige tog 2 mästerskapsmedaljer EM 2013 och OS 2016” som bevis för Sveriges höga standard? Okey, men EM 2013 deltog inte Blackstenius ens däremot OS 2016 där hon fick lite speltid, enbart 20 minuter i Gruppspelet och sen spel i resterande matcher som gav silver, där Blackstenius nätade mot USA 1-1 (vinst på straffar) och även mot Tyskland i finalen, 1-2.

     Citat: ”Att Sverige gjorde fler mål än Nederländerna i EM 2013 och VM 2015”. Stämmer säkert, men om det skall vara exempel på att Blackstenius spelade i ett bra lag, är det ju bara trams då Blackstenius inte spelade vare sig i EM2015 och VM2015 i Canada,

     FIFA Rankingen kan man ju diskutera, nu är ju rankingen lite beroende på hur många landskamper lagen spelar, träningslandskamper mot högre rankade lag, om det är kvalmatcher eller mästerskapsmatcher, EM, VM eller OS. Rankingen ger ju en viss eftersläpning och visar kanske inte alltid om ett lag är på uppgång eller nedgång under året eller mellan åren. I jämförelsen mellan Miedema och Blackstenius är då enbart rankingen mellan 2015-17 intressant och då har Sverige tappat 6 (SEX) placeringar (från 5 till 11) under den tid som Blackstenius har spelat i landslaget och Nederländerna har lyft sig 5 (FEM) placeringar (från 12 till 7) när MIedema spelat. På 2 (TVÅ) år!! Så min teori att Blackstenius har spelat i ett landslag på nedgång och Miedema i ett landslag på uppgång mellan 2015-17 är inte helt fel, enligt mig.

     Citat: ”Miedemas 50 mål har fört Nederländerna till världstoppen”. Är ett hån mot övriga spelare och tränare i Nederländerna som fört laget från plats 12 på till 7 på FIFA rankingen samt ett EM guld. Är en laginsats med flertalet goda spelare samt en tränare som Sarina Wiegman som utsågs till UEFA:s bästa tränare för 2017. Miedema har stor del i lagets starka frammarch och EM guld men det är inte enbart hennes förtjänst. EM 2017 turneringens bästa spelare, blev Martens, UEFA:s player of the year blev Martens samt FIFA:s player of the year – Martens igen. Ingen Miedema, som inte ens var bland kandidaterna, det var Harder, Marozsan och Loyd. När FIFA:s värdslag utsågs nyligen var inte Miedema med heller utan bästa forwards blev Harder, Morgan och Martens. Så, så stor och helt avgörande för Nederländerna tycker inte alla tydligen?

     Vi kan diskutera detta till dödagar men så här tycker jag, avslutningsvis:

     Miedema är en mer allround spelare som kan avgöra matcher mer på egen hand men spelar (och har spelat) i ett bättre lag, medan Blackstenius är mer beroende av bra spelare med speluppfattning för att göra sig gällande men har spelat i ett sämre lag (hittils). Gäller alltså åren 2015-17.
     Sverige har haft en negativ trend mellan åren 2015-17 och Nederländerna haft en positiv trend 2015-17.

 5. …..”man är inte given i laget”….säger du Rolf P., men det var ändå en usel Blackstenius som fick spela nästan hela matchen medan tydligen taggad Larsson fick bara sina 5min
  ”Den som ljuger för sig själv samt lyssnar på sitt lögn, kommer inte finna en sus av sanning varken i sig själv eller i sin omgivning medan självrespekt och respekt för de andra sakta bleknar bort”–Dostojevskij

  • MIssuppfattning igen. ”Man är inte given i laget” – gällde från återstarten från landslaget när P Gerhardsson startade om efter Sundhage. Startade från noll och gamla meriter gällde ej från starten och inte efter 9 matcher, då spelarna fått visa upp sig under ett antal träningsmatcher, Algarve Cup och flertalet VM kvalmatcher och då har sammantaget Blackstenius fått spela mycket och är nu startspelare enligt vad P Gerhardsson tycker, hans beslut. Mimmi Larsson har fått visa upp sig i flertalet matcher och fått speltid t o m hela matcher. Varför Blackstenius fick spela nästan hela matchen mot Ungern är åter PG:s beslut – hon skapade chanser kanske, vad vet jag. Kanske var tur att hon var kvar på plan då hon gjorde viktiga 3-1 målet efter en stark prestation och sen blev utbytt mot M Larsson. M Larsson gjorde ett piggt inhopp och ett fint mål, kul för henne och något som säkert P Gerhardsson noterar och glädjs åt. Så Blackstenius fick göra ett viktigt mål efter många missade chanser och Mimmi Larsson gjorde mål direkt efter att ha bytt av Blackstenius – kan väl inte bli bättre?

   Så oavsett om du citerar Dostojevskij och annat icke relevant material så är det så bakgrunden ser ut, händelseförloppet och P Gerhardssons upplägg som är relevant – inget annat, sen får du citera Dostojevski och mellan raderna påstå att jag ljuger men till sist är det högst ointressant vad du och jag tycker egentligen, samt media (inkl AB).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.