Lyon tappade poäng och Linköping döms av Skånedomare

Under fredagskvällen tappade Lyon poäng. Det franska storlaget hade ju redan säkrat ligasegern inför toppmötet med tvåan PSG. Så den enda intressanta frågan var om Lyon skulle gå genom serien utan poängförlust. Så blev det inte, utan prestigematchen slutade 0–0.

Det berodde mycket på PSG:s chilenska målvaktsstjärna Tiane Endler, som bland annat räddade en straff.

Hon gjorde också de här båda kanonräddningarna:

I övrigt på fredagen blev det klart att Tyskland och Spanien möts i EM-finalen för U17-lag. Finland föll mot Spanien med 1–0 i den ena semifinalen efter att Eva Navarro gjort segermålet i den 52:a minuten.

Tyskland vann sin semifinal mot England med förkrossande 8–0. Finalen spelas på måndag.

Om vi fortsätter internationellt är det tysk cupfinal mellan Nilla Fischer och Fridolina Rolfö i dag klockan 15.00. Hittar jag en länk kommer den upp här. Wolfsburg känns som favoriter till 75–25 mot Bayern München.

På söndag 20.45 är det italiensk guldfinal mellan Juventus och Brescia.

Apropå Italien noterar jag att Julia Molin har förlängt sitt kontrakt med Verona.

I England avslutas WSL på söndag eftermiddag. Där står kampen om den andra platsen i Champions League. Manchester City har en poängs försprång på Arsenal, och är stora favoriter att ta den åtråvärda platsen.

Slutligen så innehåller pingsthelgen fulla omgångar både i damallsvenskan och elitettan. I allsvenskan hoppas jag att det blir fokus på fotboll den här helgen.

Efter förra helgens cupfinal hade jag ingen tanke på att domarinsatsen skulle bli den stora snackisen. När jag skrev mitt inlägg om matchen berörde jag bara domaren i förbifarten.

Men det inlägget har fått 97 kommentarer – näst flest av alla inlägg någonsin på den här bloggen. Och de allra flesta kommentarerna rör domaren, det trots att alla verkar vara överens om att hon inte avgjorde matchen.

I dag 15.00 skall Linköping tillbaka till Malmö, den här gången för att möta LB07. Och precis som i söndags döms man av en domare från regionen – Niklas Olsson från Ystad. LFC är förstås klara favoriter till segern i den här matchen, men svänggänget LB går inte att räkna bort helt.

1,5 timmar innan den matchen tar Kalmar emot Djurgården i ett tidigt bottenmöte. Lagen ligger på varsin sida om nedflyttningsstrecket med tre poäng vardera. Det blir spännande att se hur Djurgården hanterar Kalmars uppoffrande kontringsfotboll. Tvåan är utgångstecken på tipset, men Kalmar har överraskat och jag hade nog gärna garderat med både kryss och etta.

I morgon är det förstås fokus på serieledarna från Piteå, som 15.00 tar man emot ett Hammarby som kommit ner på jorden efter att ha inlett serien med två raka segrar.

Jag hoppas att Piteås framgångar kan gör att vi får se fler än 2000 åskådare på LF Arena. Sportsligt tror jag att Piteås fina presspel leder till ännu en trepoängare. Matchen döms för övrigt av Tess Olofsson, som antagligen tycker att det är skönt att slippa döma i Malmö den här helgen.

Parallellt spelas det heta Skånederbyt mellan de båda obesegrade lagen Kristianstad och Rosengård. Med en trepoängare blandar KDFF sig i den absoluta toppstriden på allvar, medan bortaseger skulle innebära att Kristianstad även i år halkar långt efter från start. I fjol tog ju KDFF bara tre poäng på de första fem omgångarna, vilket gjorde att medaljhoppet tidigt släcktes.

Övriga söndagsmatcher är Vittsjö–Göteborg och Eskilstuna–Växjö, två rätt öppna historier. I elitettan är det toppmöte i Lidköping i dag 15.00 när tvåan LFK tar emot fyran Kvarnsveden. Båda lagen står på tio poäng inför avspark, bara två mål skiljer dem åt. Det blir intressant att se vad amerikanska Lidköping kan göra mot Kvarnsveden.

Umeå–Kif Örebro är en annan toppmatch i dag, medan vi i morgon har två matcher i seriens bottenskikt i form av Böljan–Assi och Ljusdal–Asarum. Självklart blir det även intressant att se hur serieledande Kungsbacka tacklar att åka till svårspelade Strandvallen och möta Mallbacken.

27 tankar på “Lyon tappade poäng och Linköping döms av Skånedomare

 1. Jag har ett förslag angående domare, som jag återkommer till under dagen. Nu ska jag strax iväg och se fotboll…..

 2. Johan Rydén: Kul med engagemang och 97 kommentarer. Nu handlade ju inte alla dom 97 inläggen och diskussionen bara om det faktum ”att domaren inte avgjorde matchen” utan om det är formellt och riktigt och det principiellt tveksamma att tillsätta T Olofsson från Malmö, med gång/cyckelavstånd till Malmö IP och med aktivt förflutet i Malmö och LDB Malmö?. Nog om det.

  VIdare på samma ämne. Jo, det är säkert skönt för domare Tess Olofsson att slippa döma Rosengård från Malmö. Förhoppningsvis begriper förbundet och domarkommittén detta i framtiden. Är ju så onödigt. Noterar Rydéns information att matchen LB07 och LInköping som skall spelas i Malmö i dag döms av Niklas Olsson från Ystad. Låter vettigt, är från Ystad, lagom avstånd från Malmö och dessutom man så lär inte ha spelat aktivt i LB07? Hmm (ironi)

  Intressant är att man ibland låter manliga domare döma i DA. Är det någon som vet om detta beror på domarbrist (om det saknas kvalificerade och kompetenta kvinnliga domare) eller att man helt enkelt blandar män och kvinnor beroende på förutsättningar eller behov? Tror i grunden att förbundet vill satsa på kvinnliga domare enbart i DA men inser att tillgången på kvalificerade kvinnliga hittills inte räcker till? Någon som vet?

  Spännande med dagens matcher och hur LFC tacklar motgångarna senaste tiden och om Banusic spelar från start?

 3. Ännu en blek insats av ett håglöst LFC som förlorade med 0-1 borta mot LB07 och det var rättvist dessutom. Visserligen tillkom enda målet efter en jättetavla av mb Lantz som drällde med bollen innanför straffområdet. Synd om reservmv Haglund som gjorde en helt okey match att få släppa in ett sånt onödigt mål. LFC skapade väldigt lite framåt och hade 0 (!) skott på mål. Förvisso gjorde LB07 keepern en jätteräddning på ett friläge i slutminutrarna men ändå. Stjärnor som Asllani och Banusic fick ut väldigt lite av sitt spel och det gäller hela laget. Bara att glömma denna match och ta nya tag.

 4. LFC måste bli mer desperata och inte gå in med samma ”det löser sig nog” attityd i kommande matcher. Mot LB såg det aldrig bra ut men när man på slutet bytte in spelare som vill framåt (Maanum och Sörensen) och tog ut spelare som milt uttryckt hade det tufft (Dowie och Angeldahl) så blev det åtminstone mindre dåligt.

  Dowie känns inte alls som en spelare som tillför särskilt mycket just nu, visst är hon stark i närkampsspelet men samtidigt så klumpig i de momenten att hon mest drar på sig onödiga frisparkar. Angeldahl fortsätter välja de svåraste lösningarna och är seg som klister i benen vilket drar ner tempot något enormt i spelet, för mig är hon inte en startspelare i dagsläget och Jensen & Co borde testa att starta med någon annan där istället.

  Noterar att LFC nu tagit en poäng av 9 möjliga nere i Skåne och då har man inte ens mött Rosengård ännu, sånt dåligt facit i den södra landsänden kan man aldrig haft i seriesammanhang tidigare.

  Mest intressant nu är att Rosengård och Piteå i princip kan avgöra (?) striden om topp-2 placeringarna om de vinner sina kommande matcher för att LFC ska kunna ta igen 8 poäng på Piteå eller 5 poäng på Rosengård ser jag som helt otänkbart.

  • Verkar vara en kollektiv kollapps, dom flesta verkar vara ur slag och framför allt saknas det attityd och jäklar-anamma. Etablerade spelare som Arndt, Asllani och Banusic tillför inget, varken med sitt spel eller med några ledaregenskaper. Dowie är förvisso kringskuren och väldigt ensam på topp men har dålig touch och spelar lite ovvårdat dessutom. Det var andefattigt, temposvagt och med dålig rörelse och dåligt passningsspel. Blev inte sämre när Sörensen och Maanum kom in som du nämner och Sörensen hade lite oflyt när hon missade friläget i slutet. Men överlag var LB07 det bättre laget och vann rättvist, även om målet var en bjudning av Lantz, som ännu en gång blev syndabock. Synd om målvakt Haglund som för övrigt var en av de få som var godkända i LFC och som stod för en bra benparad när LB07 hade ett friläge till 2-0.
   Tränare H Jensen och Rohlin har en del att tänka på inför fortsättningen. Nu försvinner Banusic en eller flera matcher, ingen större förlust om man ser till hennes nuvvarande spel och inställning, men ändå. Förhoppningsvis kommer Kildemoes tillbaka i spel och även Johanna Rasmussen borde få chansen, kan inte bli sämre.

   • Din aversion mot Lantz är verkligen tydlig. Ja visst stod hon för ett tokigt ingripande i den här matchen men jag vill påstå hon hade otur i Manchester med en mycket billig (felaktig?) varning i första läget som gav frisparken där hon sedermera drog på sig det däremot givna röda kortet. I denna match var hon återigen bortsett från missen vid målet den försvarare som hade klart bäst kontroll på bollen och stod för ett flertal fina längre svepande passningar som anfallarna borde kunnat göra mer av.

    Att Kildemoes ska in i spel när hon är redo för det håller jag med om men då istället på mittfältet där LFC desperat behöver en spelare som kan vinna boll och luftdueller så att inte motståndarna kan vända spelet genom att lyfta långt så fort de hamnar i ett utsatt läge på egen planhalva vilket såväl LB som andra motståndare gjort framgångsrikt under säsongsinledningen.

    Håller med om Rasmussen som också skulle vara ett alternativ på det centrala mittfältet vilket är LFC:s klart svagaste lagdel i dagsläget och detta trots att man har sin största stjärna Asllani där.

    • Martin – Han inget personligt emot Lisa Lantz eller någon ”tydlig aversion” mot henne. Bedömer henne efter vad hon presterat under 1,5 säsong som nyförvärv från Umeå. Tycker inte hon har infriat förväntningarna och gjort en rad svaga insatser där hon (även om han otur med en del och fått tveksamma domslut mot sig) gjort en rad misstag som tyvärr har gett henne en stämpel som ”olyckskvinna”. Inget som jag har hittat på. Senast nu mot Lb07 där hon gick in i banan och försökte dribbla och tappade bollen med mål som följd, för att istället gå ut ur straffområdet, men även i tidigare matcher som nämts CL mot Chelsea) men även mot Rosengård i Cupen där hon inte sammarbetade med och gav understöd till vb Landström som betydde oceaner av plats på den kanten så att Rosengård konstant kunde lägga upp spelet där och skapa chans på chans, men även förra säsongen mot Eskilstuna (0-6) där hon stod för 1 självmål och orsakade ytterligare 2 mål, även om naturligtvis hela laget skall lastas för den insatsen. Hon är dessutom lite långsam och har svårt i vändningar mot snabba forwards, vilket även gäller Arndt och Kildemoes vilket inte gör det bättre i försvarsspelet.

     Med detta sagt så tycker jag helt enkelt inte att Lantz håller måttet i backlinjen om nu LFC vill fortsätta vara ett topplag i damallsvenskan. Hon kan vara inhoppare eller avbytare på mb eller back men någon annan måste skolas in där jämte Arndt om det nu är Kildemoes eller kanske t o m att tillfälligt skola om ”hjälpgumman” Emma Lennartsson som spelar enkelt och rejält och dessutom har vikarierat för Lantz och Oscarssons under deras avstängningar.

     Sen måste man även göra något åt mittfältet där man nu konstant verkar vara undertaliga och tappar boll konstant och med för små och veka spelare. Sen kan man inte spela med enbart Dowie som toppforward, hon räcker helt enkelt inte till som jag ser det.

 5. Det är nog kört för LFC i år. Får se imorgon om det blir vinst igen för Piteå. Annars blir det väl mellan Rosengård och Piteå det kommer att stå. Inte omöjligt att Cajsa Andersson går in och tar Carlens plats i landslsget ?

 6. Bara glömma och ta nya tag? Jo, det ju så det heter, käckt men lite klyschigt. Sanningen är nog snarare den att man ska minnas sina misstag för att inte upprepa dem. Låt oss hoppas att Linköping (laget, lagledningen) ägnar en dag för en ”sittning”, där allt som gått snett hitintills analyseras grundligt och att diskussionens vågor går höga. Förmodar att Henrik Jensen inte är den tränartypen som klemar, duttar och slätar över för att hålla besvikna och deppiga spelare vid gott mod.

  Vad gick fel mot LB 07? Inte kan det skyllas på domarna, på underlaget, på vädret och absolut inte på Matilda Haglund i LFC-målet. Meningslöst att älta svagheterna om och om igen: ett svajigt försvar, ett ojämnt mittfällt och ett näst intill obefintligt anfall. Idag slogs förmodligen ett bottenrekord vad gäller forwardssidan. Inte ETT ENDA riktigt skott på mål!! Största chansen att spräcka nollan hade dock pigga Nicoline Sörensen med sitt stolpskott. Vet inte var Banusics problem ligger, känns som om hon kämpar mot både yttre och inre demoner, och Natasha Dowie…

  Dowie gjorde en lovande försäsong med många och snygga mål, men det var då det. Efter fem matcher i allsvenskan har hon gjort ett enda mål, låt vara ett viktigt sådant mot Växjö. Sedan har hon blivit mer och mer osynlig och som ”Martin” påpekar drar hon på sig för många varningar och frisparkar. Inte speciellt produktivt av en spelare som LFC säkert skulle ösa in mål och konkurrera i täten på skytteligan. Tror inte att Dowie får förlängt kontrakt när det löper ut i sommar.

  Lisa Lantz är lagets olycksfågel, för att uttrycka sig milt. Hon ställde till det med galen passning till en fri motspelare i målområdet och 1-0 var ett faktum. Vill minnas att Lantz också inledde det som blev 0-6-förlusten mot Eskilstuna förra hösten genom ett ”onödigt” självmål. Sorglustigt nog var det Matilda Haglund som vaktade målet den gången, precis som hon gjorde idag mot LB 07. Gissar att Haglund känner sig smått vidskepligt nervös med Lantz alldeles framför sig…

  • U – ”Bara glömma och ta nya tag” – visst en klyscha men det var mera en egen beskrivning av tankarna efter matchen och inte direkt riktat mot laget, men jag förstår vad du menar. Däremot så kanske laget och spelarna inte skall gräva ner sig alltför mycket efter denna match, dom flesta begriper nog att man har gjort en dålig match och att älta detta i timmar vet jag inte om det hjälper och att peka på enskilda misstag som tex Lantz gjort är lite problematiskt, hon begriper nog detta och hon gjorde det ju inte medvetet men är inget blir bättre av att älta detta om igen. Däremot kanske skall Lantz sitta på bänken och sätta in Kildemoes jämte Arndt. Lantz har nu bakom sig flera misstag och senast mot Chelsea i CL, där hon först blev uppsnurrad, blev varnad och sen ramlade och tog med hand och blev utvisad.
   Tränaren och laget kan ha en genomgång men istf att se allt nattsvart får man försöka se framåt och se vad man kan göra bättre.

 7. Om det nu är så att alla domare som dömer i DA är kompetenta och följer regelboken så gott det bara går och om det inte lägre (alls) spelar någon roll var domaren är bosatt, så undrar jag varför SvFF inte redan gjort det uppenbara.

  Låt den domare som bor närmast ett lag i DA döma ALLA deras hemmamatcher. Det finns en rad fördelar med detta om det jag tagit upp i första stycket stämmer: 1. Lagen vet vilken/vilka domare de kommer att möta på planen, 2. Domaren lär efterhand känna det ”egna” laget med dess eventuella för- och nackdelar på ett ingående sätt. Det bör därför exempelvis bli lättare för domaren att avslöja en spelare som otillbörligt försöker tillskansa sig fördelar – domaren och spelaren har mötts tidigare och kommer att mötas igen, 3. Alla lag i DA får samma upplevda/eventuella för- och nackdelar då de vet vilka domare de kommer att möta, 4. Diskussioner om och eventuellt misstänkliggörande av s k ”hemmadomare” bör avklinga och kanske helt upphöra. Alla lag är i princip i samma sits, 5. Resekostnader, hotellkostnader och traktamentskostnader med mera bör minska väldigt mycket. En domare som bor i Malmö behöver inte ta sig till Piteå för att döma en match, 6. Planering av domarnas schema bör underlättas och kan offentliggöras mycket tidigt, 7. Rekryteringen av domare kan kanske öka, då arbetet mindre ofta kräver ansträngande resor med mera, 8. Minskade kostnader kan komma domarkåren till del genom ytterligare professionalisering, 9. Planering för assisterande domare kan göras med samma grundprinciper, vilket ger ytterligare en stark kostnadsreducering. Dessutom kan möjligheten till att skapa starka och kommunikativt goda domarteam öka och 10. Matchdelegater kan minskas kraftigt eller helt tas bort. Domarens insats utvärderas genom en egen bedömning och rapportering – en självvärdering. Bedömning av matcharrangemanget och att SvFF:s reglemente följs görs genom motsvarande självvärdering från arrangerande klubb.

  Så frågan är: varför skulle Olofsson tycka det var ”skönt” att slippa döma i Malmö denna helgen? Hon har ju uppenbarligen gjort en professionell och oantastlig insats i cupfinalen. Hon har uppenbarligen både sina domarkollegor och SvFF i ryggen. Walk tall, walk proud Olofsson! Du ska naturligtvis döma i Malmö alla helger och alla matcher med Rosengård (och kanske LB07 om det inte kolliderar)! Vem vill inte ha ett jobb där man kan cykla eller gå till jobbet och slipper en massa ansträngande resor? Vem vill inte kunna komma utvilad och fräsch till jobbet för att göra en ny gedigen insats? Och SvFF – vem vill inte ha en sådan mer klimatsmart arbetsgivare? Att skicka Olofsson så långt norrut som det går i DA efter cupfinalen kan tyvärr ses som ett tyst medgivande från SvFF att allt kanske ändå inte var så bra i cupfinalen. Eller är det ”personalvård” för att ”skydda” henne från oönskad uppmärksamhet ännu en match? Eller är det helt enkelt så att SvFF inte själva tror på det jag nämnde i första stycket?

  • Eller så tycker SvFF att Olofsson är Sveriges bästa domare för tillfället och vill därför att hon skall döma så många toppmatcher som möjligt. Och någon sådan spelas ju inte i Malmö i helgen, däremot möts ettan och fyran (inför omgången) i Piteå.

   • Ojdå, du menar att Olofsson är formtoppad? Vet inte om jag ska bli glad eller allvarligt oroad om det är så. Och då måste det i så fall också finnas några kluriga personer som sitter och bedömer domarnas insatser och ger dem uppdrag utifrån detta? Vet du vilka det är och vilka kriterier de bedömer domarna efter? Tänka sig att Sveriges för närvarande bästa domare fegar ur och kompensationsdömer varning till en FCR-spelare bara för att Asllani klagar och själv får varning? Jaha, då kanske Asllani ändå inte var helt fel ute med sitt utspel om att prispengarna skulle gå till domarutbildning? Ajajaj – tänka sig – Sveriges bästa domare…..

    Nä, jag tycker Sveriges för närvarande bästa lag, serietvåan Rosengård, förtjänar att få njuta av Sveriges för närvarande bästa domare. Därför skulle naturligtvis Olofsson dömt deras match mot Kristianstad. Även i det fallet hade ”närhetsprincipen” funkat. Piteåmatchen skulle självklart dömts av Wiinikka från Svensbyn utanför Piteå. Tänk vad billigt och bra – en tar tåget och en tar cykel!

   • Och du Johan – varför skulle Olofsson tycka det var ”skönt” att slippa döma i Malmö denna helg? Varför trodde du det? Jag menar när du nu lanserar att hon dessutom kanske ses som Sveriges för närvarande bästa domare av SvFF? Då är hon väl så fantastiskt professionell att ”skönt” kommer mycket långt ner på listan om det alls hör hemma hos Sveriges bästa domare? Är kostnadsdrivande och onödiga resor samt ersättningar en löneförmån för domare? En gratifikation med långresa, hotell med mera? Det kanske är det som är ”skönt”, eller?

    • Domare är också människor. Efter Asllanis sågning senast hade det varit högst problematiskt både för LFC och Olofsson om hon skulle ha dömt LFC igen bara några dagar senare. Det inser du väl också? För övrigt hade det i så fall blivit Olofssons tredje LFC-match i rad då hon även dömde LFC-Göteborg.

     Det var väl ändå du som lanserade Olofsson som Sveriges bästa domare? Jag konstaterade ju bara att helgens riktiga toppmöte spelas i Piteå.

     Med det sagt är det kanske ändå inte orimligt att det är just Olofsson som förbundet satsar på nu. Sverige har fyra Fifa-domare. Två av dem är födda 1976, Pernilla Larsson och Sara Persson. De andra två är födda 1988 (Olofsson) och 1990 (Laura Rapp). Eftersom inte Larsson och Persson har lyckats fullt ut på internationell är det väl inte orimligt att tro att det är ”ungdomarna” Olofsson och Rapp som man satsar hårdast på nu? Den bilden förstärks av att Olofsson har fått LFC-Göteborg, cupfinalen och nu Piteå-Hammarby.

   • Tycker du att det ser ut som att jag ”lanserade” Olofsson som Sveriges bästa domare i min kommentar kl 23.10 igår? I så fall får jag väl rekommendera dig att göra det du ibland rekommenderar andra kommentatorer – läs igen.

    Tvärtom var det du som i ditt korta svar inte alls berörde det som var huvudpoängen i min kommentar, utan valde att återigen fokusera på Olofsson – nu genom att rycka ut med ambulansen till både SvFF och hennes försvar genom att lägga orden i munnen på SvFF att hon är ”Sveriges bästa domare för tillfället”. Min fortsatta kommentar utgick bara ifrån om det nu skulle vara fallet, inget annat. Jag är fullständigt ointresserad av att varken utse bästa eller sämsta domare eller ens fortsätta diskutera Olofssons insats i cupfinalen. Mitt intresse var och är förslaget om nu SvFF tror på de två saker jag nämnde – domarnas kompetens och professionalism och att det är oväsentligt var domarna är bosatta.

    Jaha, att domare ”bara är människor” var ett lika överflödigt som svagt argument för att hon inte skulle fortsätta att döma i Malmö eller Skåne. I din fortsatta argumentation understryker du bara det du lagt i munnen på SvFF – toppmatch och då ska hon döma. Om det är någon som lanserar något, förutom mitt förslag som du inte alls tycks vilja kommentera, så är det du som kopplar samman hennes resa till Piteå med att SvFF ”satsar” på henne. I det du skriver fortsatt verkar det snarast handla om SvFF självbild genom att få fram domare för export och internationella uppdrag. Då handlar det inte längre om vad som är rationellt och försvarbart sett till uppdragen i DA. Då handlar det om att val av domare och domarinsatserna i DA är ett medel snarare än ett mål i sig, vilket är problematiskt.

    Visst är domare ”bara människor”. Märkligt nog tyckte du inte det var ett argument varken när Olofsson (som kanske är Sveriges bästa domare) kompensationsdömde varning på FCR-spelare när Asllani blev varnad. Märkligt nog var det inte heller ett argument när Asllani i affekt gjorde sitt utspel om att ge prispengarna till domarutbildningen. Trots att det i grunden är ett svagt och nästan obefintligt argument hade det ändå varit mer motiverat att använda i dessa två fall än som en motivering för att Olofsson skulle tycka det var ”skönt” att slippa döma i Malmö i helgen. Bara-människor-argumentet kan förklara och försvara allt och inget i världen.

    För övrigt får du, eller vem som helst, gärna kommentera de tio punkterna i mitt förslag. Olofsson är i det fallet ointressant, mer än som ett konkret exempel.

    • Nu tar vi det här från början. Du skrev ett långt förslag på hur domartillsättning skulle kunna gå till framöver. Jag tolkade det som allmänt hållet, och kände inte att det var riktat mot mig.

     Du avslutade dock med att hugga mot min formulering om att Tess Olofsson antagligen tycker att det är skönt att slippa döma i Malmö i helgen (alltså döma LFC och Asllani igen). Det uppfattade jag som riktat mot mig, därför besvarade jag det.

     Sedan tolkade jag helt klart några av dina meningar om Olofssons stöd från SvFF på ett sätt som inte hade täckning i texten. Men du måste väl inse att det hade varit att söka onödig konflikt att sätta Olofsson som domare till Asllani bara dagar efter Linköpingsstjärnans utspel?

     Jag har för övrigt inte skrivit att Olofsson är Sveriges bästa domare, bara att det är fullt möjligt att förbundet ser det så. Hon är ju ändå en av de fyra topprankade, samt tilldelas hela tiden toppmatcher.

     Jag vet inte varför du tolkade mitt inlägg som att den viktigaste uppgiften för domarna är att få döma internationellt. Det är att hela tiden erbjudas utmaningar på sin egen nivå. Precis som klubbarna sällan ställer en nyuppflyttad juniormålvakt i en Champions Leaguefinal ger man inte cupfinaler eller seriefinaler till nyuppflyttade domare. Domarcoachernas uppgift är att domare hela tiden erbjuds utmaningar på rätt nivå. Därför har de flesta toppmatcherna de senaste åren dömts av Pernilla Larsson och Sara Persson. Men nu har förbundet helt tydligt även börjat matcha Tess Olofsson i de stora matcherna.

     Jag tror inte (men kan förstås inte veta) att domarcoacherna såg det som ”ett tyst medgivande från SvFF att allt kanske ändå inte var så bra i cupfinalen” att skicka Olofsson till Piteå i dag. Snarare tvärtom. Alltså att det var ett sätt att ge henne fullt stöd.

   • OK, ett svar i alla fall. Att S.J. tycker det är dålig stil var knappast oväntat. Han kunde väl inte säga så mycket annat. Sakfrågan om Olofssons prestation undvek han naturligtvis. Hans svar visar också hur känslig kritik mot domare är. Att säga att ”det drabbar fotbollen” med mera är ett annat sätt att be folk, kanske särskilt spelare, hålla käften.

    Jag tycker frågan om motiven till domaruttagningar är intressant, vilket väl bör framgå vid det här laget. Detta inte minst eftersom hela kritiken om ”hemmadomare” och liknande skulle kunna minska eller utraderas med kanske rätt enkla och kostnadseffektiva medel. Man vänder helt enkelt på perspektivet – ”Malmödomare” eller ”Skånedomare” är inte längre något potentiellt problem – det är en självklarhet. Vilka tar ut domare, med vilka kriterier, hur långt i förväg, i vilken utsträckning är uttagningen en konsekvens av domarens prestationer i närtid eller över tid? Några av många frågor.

    Jag kan visserligen hänga på ett tag till i frågan och i tråden, men har ingen ambition att ”göra en Persson”, om uttrycket accepteras…..

    • Mer från Corren. Johannesson hade inte sett matchen, men hade diskuterat efterspelet i förbundets domargrupp. Och han tyckte inte att det var några problem med domarinsatsen.
     ”Nej, det tycker jag inte, efter vad jag har hört av de som var där. Det var inga problem, säger domarbasen”.

     För att avsluta min del i det här. Jag funderar inte över domartillsättningar så ofta, men tycker att det är tveksamt att lag döms av domare från samma ort. Jag tycker även att det kan vara tveksamt om samma domare dömer ett lag för många gånger.

     Men eftersom man låtit domare från samma ort döma ”sina hemmalag” i nio år, och jag inte hört någon kritik från klubbarna, är väl det här ingen stor sak. Antar att Fotbollssverige är överens om att det skall funka på här sättet.

   • ….och jag antar att ”Fotbollssverige”, som knappast är något enhetlig och likatänkande församling, kanske inte penetrerat frågan tillräckligt. De verkar vara i gott sällskap av SvFF som en del av ”Fotbollssverige”…

  • Visst var mitt förslag om domare riktat till vem som helt, men det utesluter ju inte dig.

   Vi har båda ägnat oss åt spekulationer (eller antaganden, om man så vill). Du om Olofssons status som domare och båda om rationaliteten bakom att skicka henne drygt hundra mil norrut från Malmö.

   Jag tycker fortfarande att SvFF inte, på det tydligaste sätt de kan, visar varken stöd för Olofsson eller rationalitet kring val av domare. Nog vore det ett starkare ”statement” att låta Olofsson döma LB07-LFC eller möjligen KDFF-FCR om de själva tror på de två grundsatser jag nämnt – kompetens/professionalism och att bostadsort är oväsentligt. Det är väl just genom att ”utmana” som SvFF visar att de tror på det de säger och att de tror både på sina domare och sin egen uttagning, inte genom att backa och skicka Olofsson till Piteå för att ”kyla ner” efter cupfinalen. Visst kan det ses som att ”söka en onödig konflikt” att låta Olofsson döma LFC igen helgen efter, men allt var tydligen i sin ordning enligt vad jag kunnat utröna: Olofsson var stum, domarchefer var stumma, SvFF var stumma. Varför skulle de då plötsligt tycka att detta vore en onödig konflikt? Samtidigt som de har ett utmärkt tillfälle att visa att de tror på det de själva hävdar? Eller handlar det om det magiska i att vara ”bara människor”?

   Bristen på konsekvent och hållbar (i alla avseenden) domaruttagning öppnar för att SvFF:s intresse i detta kanske minst lika mycket som kvalitet i DA, handlar om SvFF självbild och bidrag till UEFA:s och FIFA:s domarkader. Nej, det var inte du som skrev det, men du spekulerade i varför de gör som de gör och då hängde jag på.

   Min enkla, men också högst preliminära, slutsats är att SvFF inte rett ut varken rationaliteten kring domaruttagningar, de motstridiga intressen som kan finnas, eller hanterar och fullföljer optimalt sportsligt samt kostnadseffektivt. Ett alternativt sätt att se det är att de är medvetna om allt detta, men vill inte göra det offentligt, lika lite som summorna i spelarersättning till A-landslaget. En maktspelare håller tillbaka information i ”lämplig” omfattning och flinar utåt samt omger sig med en kader kommunikatörer som ett skyddande skal mot en medieperforerad omvärld.

   • Jag skulle nog säga att domarbasen Stefan Johannesson har svarat på den kritik som florerat i media – alltså Asllanis kritik. Där var han knappast stum.

    ”Jag tycker att det är dålig stil. Det drabbar fotbollen, vi har svårt att hitta domare som det är. En profilerad landslagsspelare som dömer ut hela utbildningssystemet, jag tycker att man får tänka lite på vad man säger,” sa Johannesson till Corren.

    Frågan om Olofssons bostadsort har däremot inte kommenterats. Men det är väl inte så konstigt. Den har ju bara diskuterats i bloggar och social media, varken någon klubb, spelare eller någon media har lyft den.

 8. Visst kan man hålla på och kritisera vissa spelare, individuella missag, vissa taktiska felaktigheter, otur med domslut etc. Men sanningen är ju att hela Linköping som klubb och förening har fallit sönder.
  Var finns goda ledare/styrelse som ska anställa duktiga tränare?
  Var finns den sportchef/sportkommitté som ska scouta och värva intressanta spelare?
  Var finns den röda tråd som ska genomsyra hela verksamheten?
  Vem är det egentligen som styr LFC nu?
  Föreningen misste grunden i hela bygget när Martin Sjögren/Anders Jacobsson slutade och drog till Norge. Klubben har försökt täta med några läckande sandsäckar.
  Riv och bygg nytt!
  Ge tillbaka klubben sin själ igen.

  • Svenneberka – Det gäller väl helheten, det handlar om allt det du säger men även vilka som spelar, på vilka platser och hur dom presterar och vilken attityd man visar som lag. Det hänger ihop.

   Så innan man river och bygger nytt – vilket man bör göra på sikt – så skall verksamheten och laget fungera under tiden, rätt taktik och ett spelsystem utifrån dom spelare man har till förfogade nu – inte vad man har i morgon eller i framtiden?

   Vad som behövs nu är att man sluter sig samman i föreningen och som lag och knyter nävarna och ger sitt bästa. En klyscha men tror nog det är där man får börja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.