Kvartsfinaldags i cupen

Landslagsfönstret är stängt för den här gången, och vi laddar för en helg där det svenska, och kanske även det internationella damfotbollsfokuset är riktat mot Svenska cupen, och de fyra ”kvartsfinaler” som spelas de kommande dagarna.

Man kan förstås även kalla det för fyra gruppfinaler. Eftersom väldigt många spelare hade landskamper så sent som i onsdags ligger huvuddelen av helgens matcher på söndagen. Men redan under lördagen skall vi i alla fall få fram ett semifinallag i cupen.

Det blir antingen Eskilstuna eller Djurgården. Det känns som en vidöppen historia mellan två på pappret rätt jämna lag. United har fördel både av hemmaplan och av att gå vidare på kryss. Ändå har jag en liten känsla av att det kan bli Djurgården i semi. Bortaseger med 2–1?

Under söndagen spelas sedan de övriga tre grupp-/kvartsfinalerna. Där är det tv-sändning på glödheta mötet Göteborg–Linköping, med avspark 13.00. Där är mitt tips att Göteborg avancerar. Precis som Eskilstuna har Göteborg både fördel av hemmaplan och av att vinna gruppen vid ett oavgjort resultat. Jag tror att det borde passa KGFC att eventuellt få chansen att ligga lite på kontring.

I Malmö är det Skånederby mellan Rosengård och Kristianstad. I den matchen är det gästerna som avancerar vid kryss. Traditionen säger ju att Rosengård alltid vinner hemma mot KDFF. Fast något säger mig att det kan vara dags att bryta den traditionen. Kristianstad har känts väldigt vasst den här försäsongen.

Slutligen skall Piteå försvara ledningen i sin grupp. De svenska mästarinnorna avancerar vid poäng mot Hammarby. Sannolikt har Piteå till och med råd att förlora med ett par måls marginal. Det gör man dock inte. Piteå vinner även sin sista gruppmatch och blir det fjärde och sista semifinallaget.

I England är det spelledigt i helgen. Nästa ligaomgång spelas på onsdag. Även i Tyskland är det spelledigt. Där väntar närmast kvartsfinaler i cupen på tisdag och onsdag. Höjdaren där är onsdagens svenskmöte, Wolfsburg–Potsdam.

Även i Frankrike är det cupspel närmast, här i form av semifinaler på söndag. Där bör Lyon och Paris FC ta var sin finalplats.

Utanför Sverige är det alltså ont om spännande matcher i helgen. Nästa riktiga riktiga höjdare är nog den spanska seriefinalen mellan Atletico Madrid och Barcelona nästa söndag. Den spelas på Atleticos herrlags arena, Wanda Metropolitano. Och det är redan sålt över 40 000 biljetter. Det finns alltså förutsättningar för att bli tidernas seriefinal i en europeisk liga. Men den matchen är alltså först nästa helg.

4 tankar på “Kvartsfinaldags i cupen

  1. Dina förhandstips om cupkvartarna känns ganska säkra, Johan. Att Piteå IF och K/Göteborg FC plockar hem sina semifinalplatser känns säkrare än amen i kyrkan. Piteå just för att det är… Piteå – och Göteborg ligger ett steg före alla sina konkurrenter i allsvenskan. Lite mer åt det ovissa hållet är förstås mötena mellan Eskilstuna och Djurgården samt Rosengård-Kristianstad. Kan bli matcher som avgörs av tillfälligheter och misstag. DIF tycks iallafall ha något stort på gång jämfört med fjolåret, så bli inte förvånad om DIF lämnar ”Smestan” med en semifinalplats i bagaget. Skånederbyt Rosengård mot Kristianstad låter intressantast. FCR:s gräbbor har hittills inte visat upp något som indikerar att man ska sopa rent i Svenska Cupen och OBOS Damallsvenskan. Samtidigt som jag håller med dig om att ”Beta” Gunnarsdottirs Kristianstad har känts vasst redan från försäsongsstarten. Det finns alltså skäl till att oroa sig i Rosengård!

  2. Du fick rätt om vinnare United – DIF. Schoughs spark tog på Unitedspelare och ställde målvakten. Skjuter man kan det bli mål….

    Sneglar vi lite mot semifinalerna så har bästa två gruppvinnarna hemmamatch. Det vore en sensation om PIF inte är en av de bästa gruppvinnarna efter morgondagen. Lite tråkigt att de knappast kan klämma in någon storpublik i sin airdome. Om KGFC vinner mot LFC ligger de också bra till som en av två bästa gruppvinnare. LFC däremot får även vid vinst mot KGFC rikta in sig på bortamatch. Piteå nästa?

    Mötet FCR – KDFF blir en riktigt intressant värdemätare. Hur starka är lagen en dryg månad innan DA start? Det blir knappast något målfyrverkeri tror jag.

    Trean FCR och femman LFC från DA 2018 har mest att (be)visa – en semifinal i cupen är en indikation på deras förmåga att komma igen som absoluta topplag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.