Fifa backar – inga kort för övertramp i straffläggning

Som jag varit inne på flera gånger har det slagit väldigt fel med VAR-granskningen av målvakter i samband med straffar.

Målvakter som räddat straffar efter någon centimeters övertramp har varnats, och därmed riskerat utvisning. Något som gjort att de knappt vågat försöka rädda när straffen skjutits om.

Även om en straffspark är tänkt att vara en väldigt bra chans att göra mål har det här gått till överdrift. Tanken är ju inte att knäcka målvakter. Men det är just vad VAR-granskningen har lett till.

Jag har flera gånger konstaterat att det skall bli intressant att se utespelare i mål vid eventuella straffläggningar i utslagsmatcherna. Men nu slipper vi det. Fifa har nämligen backat. Man slutar från och med nu att varna målvakter som trampar över i VM – i varje fall i straffläggningar. Beskedet om att regeln tillfälligt ändras under straffläggningar kom i eftermiddags.

Det är ett bra besked. VAR-granskningen av straffarna har inte blivit bra. Jag tycker att det är ok att straffarna får slås om, men att varna målvakter som sätter sin fot en millimeter för långt fram är ett för hårt straff. Men jag tycker att man borde ha gått hela vägen, och även strukit varningarna under ordinarie tid.

En notering efter gruppspelet är att VM inte har blivit den publiksuccé som arrangören hade lovat. Faktum är att det ännu så länge bara är publikfiaskot i Sverige 1995 som haft ett sämre publiksnitt. Nu kommer ju siffrorna att höjas under slutspelet, men inte ens vid rakt igenom fullsatt i resten av matcherna kommer man nå upp till noteringarna från 2007, 2011 och 2015. Det får man faktiskt säga är lite av ett fiasko.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.