Turistvisum – en het potatis i elitettan

I dag hettar det till kring elitettan. Det handlar om hur vissa klubbar kringgår proffsreglerna genom att ta in utländska spelare på turistvisum. Fotbollskanalen har gjort en väldigt gedigen och intressant genomgång.

Här är huvudtexten där bland annat Assi och Asarum pekas ut för att kringgå proffsreglerna. Hos Asarum känns det som ett systematiskt arbetssätt.

Här är en uppföljningsartikel där klubbarna anklagar varandra.

AIK:s tränare Caroline Sjöblom säger så här om ämnet:

”Jag blir irriterad av att flera klubbar låtsas göra det korrekt men fifflar. Det handlar om skattepengar. Det handlar om att arbetstillstånd skall fungera, men det följs ju inte. Ursäkten är att man inte hade spelat på den här nivån annars, ja men då skall man inte spela på den här nivån. Man kan inte låna sig tid genom turistvisum. Då får man använda juniorer och ligga i en annan division.”

Här är en genomgång där alla klubbar i elitettan får chansen att uttala sig om att ta in spelare på turistvisum.

Och här är en artikel om hur förbundet ser på saken.

3 tankar på “Turistvisum – en het potatis i elitettan

 1. För några år sedan var så kallade artistkontrakt något som många klubbar, också i Damallsvenskan, utnyttjade för att minska sina kostnader. Att klubbar i Elitettan gör vad de kan för att minska kostnaderna i den dyra serien är knappast förvånande. Att sedan spela ut klubbarna mot varandra i ett ”blame-game” är ett billigt trick. Det skulle inte förvåna mig om det finns ett antal ”kreativa lösningar” också i Damallsvenskan. Vad SvFF säger är en sak, men vad säger EFD och spelarföreningen? Finns det en ägare till frågan?

  • Det är stor skillnad på att betala artistkontrakt, vilket är lagligt, och att använda sig av ”obetalda” turister.

   Som bekant måste medborgare från länder utanför EU ju ha arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. Det kringgår klubbarna genom turistupplägget. Men för att det skall vara lagligt måste spelarna spela gratis. Och flera av dem uppger ju att de är proffs, vilket ju inte går ihop. Det känns som att den här kreativa lösningen är lite för kreativ…

   • Självklart är det skillnad på att spela på artistkontrakt och att vistas här på turistvisum och spela som ”proffs”. Båda sätten syftar dock till att reducera kostnader och är dessutom ofta både korta och osäkra anställningar. Min poäng var bara att det sannolikt finns en del att gräva i (både i DA och EE) om exempelvis skattemyndigheten så skulle vilja.

    När det gäller spelarrekryteringar kopplat till detta så finns det nog en viss dynamik: när en klubb lyckas attrahera en spelare från ett visst land (eller kulturkrets) blir det lättare att ”fånga” nästa och så vidare. Sannolikt blir det också lättare att nå sponsorer när klubben kan visa på offensiva satsningar och rekryteringar. Detta bara som exempel på att frestelserna kan vara många och belöningarna förhållandevis stora med ”kreativa lösningar”. Det finns naturligtvis exempel på lag som när de klättrat i seriesystemet eller utmanat i toppen av sin serie gjort det med ett antal på kort tid värvade utländska spelare. Vilka som kan falla i de kategorierna de senaste åren kan den intresserade nog själv räkna ut. ”Kreativt” behöver naturligtvis vara varken fel, omoraliskt eller olagligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.