Sverige gjorde sitt jobb i Trnava, och vann med solklara 6–0 mot Slovakien. Det som är mest imponerande med det resultatet är att vårt svenska landslag tidigare har haft svårt att göra så många mål på bortaplan mot svagare motstånd.
Men i det EM-kval som just är avslutat för svensk del har vårt landslag tagit stora steg vad gäller förmågan att vinna på beställning.
Tidigare har vi i och för sig vunnit de här matcherna, men det har sällan blivit fler än fyra–fem mål, hur dåligt motstånd vi än haft. Framför allt har vi fått kämpa på bortaplan.
Även det här kvalet inleddes halvdant med en långt ifrån imponerande 4–1-seger borta mot ett odugligt Lettland. Den matchen spelades den 3 september i fjol. I år har landslaget däremot imponerat i mötena med de lågt rankade lagen. I höst har vi radat upp:
Ungern (h) 8–0
Island (b) 1–1
Lettland (h) 7–0
Island (h) 2–0
Slovakien (b) 6–0
Island borta är ju plumpen här. Men övriga resultat är väldigt starka och stabila. Framför allt gör landslaget återigen otroligt många mål på fasta situationer.
I dag var det en dålig tv-produktion där bilderna var borta när Jonna Andersson gjorde sitt första landslagsmål någonsin. Så jag vet inte om det kom i samband med en fast situation. Det gjorde däremot fyra av de andra fem målen. Två efter frisparkar och de två första efter hörnor.
Vårt landslag har blivit betydligt mer säkert i spelet. Det har både hittat bättre i press- och återerövringsspel och fått bättre passningsspel. Nästa steg måste vara att göra betydligt fler spelmål.
I dag överraskade Peter Gerhardsson lite genom att starta med Göteborgstrion Filippa Angeldahl, Rebecka Blomqvist och Stina Blackstenius. De två första gjorde utmärkta insatser och kom i målprotokollet två respektive en gång. Även för Blomqvist var det första landslagsmålet, medan Angeldahl nu står på tre mål på fem landskamper. Hon känns betydligt mer målfarlig i gulblått än i Göteborg.
För Blackstenius fortsätter den här säsongen där det inte riktigt vill stämma. Hon harchanserna, men inte självförtroendet i avsluten. Känslan är att hon är en favorit hos Gerhardsson, så hon får nog fler chanser. Men personligen skulle jag ranka ganska många svenska forwards som bättre i dagsläget.
Som bekant var inte någon sportslig spänning i den svenska matchen. Däremot har det spelats ett antal andra viktiga EM-kvalmatcher i dag.
I eftermiddags tog Tjeckien och Island viktiga segrar i kampen om EM-biljetter. Island vann ”bara” med 1–0 i Ungern, medan tjeckiskorna gjorde hela 7–0 på Moldavien. För Tjeckien innebär segern med stor sannolikhet att man får spela playoff om en EM-plats. Men de får vänta in de uppskjutna matcherna i gruppen innan de vet med säkerhet.
För Island var EM-platsen långt ifrån säker när slutsignalen ljöd i Budapest. Men under kvällen ljusnade läget mer och mer för isländskorna.
Först spelade Italien 0–0 i Danmark. Det innebär att italienskorna behöver ösa in mål i den uppskjutna matchen mot Israel för att ta en direktplats, och slippa playoff
Senare under kvällen sköt Nicole Billa sitt Österrike lite närmare EM-slutspelet. Det blev 1–0-seger mot Serbien – ett resultat som innebär att Österrike slutar ett mål bakom Island i jämförelsetabellen mellan grupptvåorna. Alltså ett resultat som framkallade jubel i Reykjavik.
Och senare på kvällen vann Belgien med förkrossande 4–0 mot Schweiz – vilket plötsligt innebar att Island är klart för EM-slutspelet. The Dottirs har gjort ett starkt kval, och poängen hemma mot Sverige visade sig bli otroligt viktig.
Den belgiska storsegern innebar också att Belgien vann sin grupp, och för första gången har kvalat in till ett stort mästerskap som gruppsegrare. Belgien kvalade ju även in till EM 2017. Men då gjorde man det som en av de bästa grupptvåorna.
För Schweiz riskerar storförlusten bli kostsam. Över julen kommer schweiziskorna att ligga på en direktplats, men det räcker att Italien vinner med två måls marginal mot Israel för att tvinga Schweiz till playoff. Utöver Italien är det även sannolikt att tvåan i grupp E kan slå sig in bland de tre lag som tar en direktplats.
Island är alltså EM-klart, och Österrike ligger nära en säkrad plats, medan Schweiz nog skall börja planera för playoff. Det troliga är ju nämligen att Italien vinner med minst två måls marginal mot Israel.
Det finns alltså även en ganska stor chans att tvåan i grupp E kan komma upp i tillräcklig poäng för att sno åt sig en direktplats. I den gruppen tog Finland sent i kväll en blytung 1–0-seger borta mot Skottland.
Finlands svenska förbundskapten Anna Signeul mönstrade en startelva med tio spelare som spelat i damallsvenskan. Fem av dem har spelat i Sverige i år – Natalia Kuikka, Emma Koivisto, Emmi Alanen, Ria Öling och Eveliina Summanen.
Men det blev en debuterande inhoppare från den inhemska ligan som sköt Finland tre steg närmare England. Amanda Rantanen från PK-35 Vantaa byttes in i fjärde övertidsminuten. Minuten senare sköt hon matchens enda mål. Ett osannolikt mål där hon blev helt fri med målvakten. Skottet räddades, men returen träffade Rantanen i ansiktet – och bollen studsade in i mål.
Samtidigt som Rantanens boll gick in grusades alla skotska drömmar om att få spela EM-slutspel i sitt södra grannland.
Segerskytten Amanda Rantanen är en spelare jag har dålig koll på. Faktum är att det enda jag hade läst om henne tidigare är att hon kämpat sig tillbaka till fotbollen från att ha haft ätstörningar.
Det jublades alltså i Finland sent på tisdagskvällen.
En stund tidigare jublades det även i Nordirland. Landets landslag vann nämligen med 5–1 mot Färöarna, och har därmed säkrat en playoffplats. Så nära ett stort mästerskap har aldrig Nordirland varit tidigare.
Slutligen. Här har jag räknat ut hur läget är i jämförelsen mellan alla grupptvåor:
Grupptvåornas jämförelsetabell:
Kursiverade lag är inte klara grupptvåor ännu
F: Island 8 25–5 19 poäng +20
G: Österrike 8 22–3 19 poäng +19
H: Schweiz 8 20–6 19 poäng +14
—————————————————
A: Ryssland 8 16–6 18 poäng +10
B: Italien 7 18–5 16 poäng +13
I: Ukraina 8 16–21 15 poäng –5
C: Nordirland 8 17–17 14 poäng +–0
E: Finland 6 18–2 16 poäng +16
E: Portugal 6 8–1 16 poäng +7
D: Spanien 6 32–1 16 poäng +31
D: Tjeckien 8 24–9 16 poäng +15
D: Polen 7 16–2 14 poäng +14
Finland hade i princip två chanser första fem minuterna, och så chansen i slutet som ledde till mål, annars dominerade Skottland, dock utan att skapa mer än ett fåtal farliga chanser.
(Skottland kan inte mera bli grupptvåa, de ligger sju poäng efter med två matcher kvar)
Tack. Just det. Hade gjort klart tabellen innan det där finska målet. Uppdaterade, men tänkte inte på fler följder.
Blackstenius verkar ju inte heller varit särskilt effektiv i allsvenskan när man ser till matchstatistik över målchanser kontra antal mål. Har alltid ansett att hon har för bristande teknik för att nå högsta nivån som forward. Till viss del kompenseras det med snabbhet och styrka men samtidigt blir hennes spel ganska endimensionell, så det handlar nog inte bara om bristande självförtroende. På landslagsnivå har vi idag anfallare mer betydligt högre teknisk nivå och bredare register att tillgå.
Haha, det finska målet är helt osannolikt. Det känns som ett sådant mål som Finland normalt – både damer och herrar – brukar få EMOT sig. /Luttrad halvfinne
Tittade med ett halvt öga på Slovakien-matchen igår. Utifrån det kan jag hålla med om att Sverige har oerhört svårt att få till spelmål. Inte så konstigt mot låga lag i kvalgrupperna, men lite oroande.
Med min bristfälliga fotbollsbildning har jag också svårt att se skillnad på hur Blomquist, Blackstenius och Rolfö spelar. Är de väldigt lika som spelare? Och i så fall, borde en eller två plockas bort för att få in andra, mer kompletterade spelare? (Jakobsson, Anvegård)
Och till sist, är det så att Nilla Fischer har fasats ur backlinjen? Ju fler kamper som går med Sembrant/Eriksson, desto svårare att bryta dem?
Fischer uteblev av familjeskäl igår.
Jag tycker vi ska vara nöjda att Sverige gör mål överhuvudtaget. Förut var ju även mål på fasta ett problem.
Om man tänker sig en skala från vänster till höger där vänstra sidan är finlir och högra sidan är kraft/rakt på sak så hade jag rangordnat dem från vänster till höger: Blomqvist, Rolfö, Blackstenius.
Rebecka Blomqvist är kanske inte på samma tekniska nivå som Anna Anvegård, men hon ligger betydligt närmre Anvegårds spelstil än vad Rolfö och Blackstenius gör.
Grupp E var på förhand den ovissaste gruppen i det här EM-kvalet. Att Skottland skulle vara bortspelat från EM-slutspelet med två omgångar kvar att spela hade nog ingen trott. Finlands sena (och ovanliga) segermål var på ett sätt symtomatiskt. När ett lag har ett stort spelövertag utan att lyckas omsätta övertaget i mål så blir laget ofta straffat för det i eget straffområde.