BK Häcken FF – nya namnet på Göteborg FC

För en stund sedan damp det ner ett pressmeddelande i min mejlkorg. Det hade rubriken ”BK Häcken tar över Göteborg FC”.

På förmiddagens extra årsmöte i Kopparbergs/Göteborg FC avgick den tidigare styrelsen och man valde istället BK Häckens styrelse, vilket gör att KGFC nu är ett dotterbolag till BK Häcken.

Årsmötet beslutade även om stadgeändring i KGFC som innebär att de befintliga lagen – dam, F19 och F17 – i år kommer att spela i gulsvart matchställ.

BK Häcken skriver i pressmeddelandet att de tre lagen i år kommer att spela under namnet BK Häcken FF. KGFC kan nämligen inte i nuläget införlivas i BK Häcken fullt ut eftersom det befintliga organisationsnumret äger platsen i damallsvenskan.

Det står inget om hur man kommer att organisera sig i framtiden. Personligen tycker jag att lösningen med dotterbolag är rätt smart, då den innebär att Häckens befintliga damlag kan spela kvar i seriesystemet som ett slags farmarlag.

I pressmeddelandet säger KGFC:s numera före detta ordförande Peter Bronsman:

”Från styrelse, spelare och övriga medlemmar är vi oerhört tacksamma, glada och ödmjuka över att fusionera våra lag in i BK Häcken-familjen. Detta är ett av de mest positiva besluten i svensk fotbollshistoria och vi önskar från KGFC:s avgående styrelse ett stort lycka till.”

Kring Bronsman fanns igår uppgifter om att han är på väg att gå in i Reading i WSL. Det var uppgifter som han dementerade rejält i GP. Han sa:

” Jag har inget på gång i England. Det är hundra procent sant. Sanningen i det här är noll.”

Och:

”Jag kan av hela mitt hjärta säga att jag inte ens har varit i Reading. Jag vet var det ligger, men det är för att tåget stannar där. Det finns ingenting i detta.”

Det om Bronsman. Hans tidigare klubb KGFC kommer nu att undan för undan flytta sin träningsverksamhet från Valhalla till Häckens anläggning Gothia Park Academy, GPA. Och matcherna kommer att spelas på Bravida Arena.

Häcken börjar för övrigt omgående att bygga om Gothia Park Arena så att anläggningen är anpassad för två elitlag.

14 tankar på “BK Häcken FF – nya namnet på Göteborg FC

 1. Enligt SvFF heter klubben Kopparbergs/Göteborgs FC. Innebär det att man, trots klubbytet, kommer att spela under det namnet 2021? För inte kan man väl byta namn redan i år? Gäller det samma här som i Spanien där Real Madrid fick vänta en säsong med att ha sitt namn på tröjorna?

  • Bra fråga. Namnbytet måste godkännas av SvFF. Jag vet inte hur sent man kan byta namn, men det finns nog en liten ”risk” att laget officiellt kommer att heta KGFC även i år.

 2. En undran om man går in på Google maps och tittar på Bravida arena så ser man en fin arena med en gräsplan omgiven av läktare. Norr om är det en väg och en jv. Söder om en väg och öster väster om byggnader och asfalt. Var tränar lagen och var skall den nya träningsplanen till damlaget placeras. Sen skulle deras omklädesrum också byggas ut ?? Är det vid arenan eller bk häcken har en träningsanläggning på annat ställe. ??

 3. Läste att Mats Gren förväntar sig att de kommer att då flera nya spelare snarast, spelare som de tidigare har haft kontakt med och nu kan skriva kontrakt. Vilka? Vad finns kvar i klass med de som de har tappat?
  Finns det någon chans att få tillbaka Sonnet? Flera av usas landslagsspelare har skrivit årslånga kontrakt med klubbar i England.
  Hört några rykten Johan?

  • Den svenska marknaden känns rätt död. Det är om de möjligen kan bredda truppen med någon ung, talangfull spelare. Men när det gäller toppspelare har det ju i drygt en månad känts som att det skall handla om utländska spelare.

   Den första värvningen presenterades för en liten stund sedan, serbiska Milica Mijatovic. Ett okej namn, men kanske inte på den nivån man hoppats.

 4. Klubbens officiella hållning är att man går till kickoff i årets damallsvenska under namnet BK Häcken FF, med fräscha gulsvarta kläder och allt. Fast då ska fotbollsbyråkraterna i SvFF först få ändan ur vagnen och säga sitt. Det finns förstås regelverk som styr, i synnerhet när det handlar om sådana här mer ovanliga händelser. På Häckens hemsida finns för övrigt ett längre inslag kring den (historiska) träningspremiären och där bl.a. Mats Gren och Beata Kollmats intervjuas. Tränare Gren verkar ärlig med beskedet att en handfull nya spelare är på på snar ingång – kanske delvis för att övertyga sig själv om detta…

  • Antingen finns det ett regelverk som säger att namnbyte går att göra till och med …. inför nästa säsong. Isåfall är det som du är inne bara pappersjobbet som ska till.
   Eller så står det i föreskrifterna att det är för sent med tanke på namnbyte. Då kan väl ”fotbollsbyråkraterna” inte göra så mycket. Jag vet inte, har du någon aning om hur det förhåller sig?

  • Tror inte det är något problem. Från förbundets hemsida: ”En förening kan när som helst välja att namnändra. SvFF har dock genom åren funnit det mindre lyckat att föreningar i förbundsserierna byter namn mitt under den traditionella tävlingssäsongen. Därför godkänns byte av föreningsnamn för dessa föreningar endast om synnerliga skäl föreligger under perioden 1 april-14 november”

 5. Då är det glasklart kring namnbytet. BK Häcken FF ska däremot, om jag läst rätt, spela med KGFC:s ”gamla” organisationsnummer under hela säsongen. Men det är ju en formalitet och har ingen sportslig betydelse.

  I fortsättningen kommer klubbnamnet ”Kopparberg” bara att handla om Kopparbergs BK i Västmanland. Det är dock en förening som huvudsakligen ägnar sig åt innebandy.

  • Om Häcken inte skulle ha spelat med det gamla organisationsnumret hade övertagandet inte varit en formalitet på samma sätt. För då hade det inte varit ett övertagande, utan en sammanslagning. Och då hade man varit tvungen att få ett godkännande från förbundet för upplägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.