St Pölten väntar för Rosengård i Champions League

Vid lunchtid lottades åttondelsfinalerna i Champions League. Strax innan lottningen upptäckte jag att Rosengård körde ett studioprogram kring lottningen. Det var trevligt.

Under själva lottningen satt sportchef Therese Sjögran, tränare Jonas Eidevall och  spelaren Jessica Wik, som tidigare hette Samuelsson men som bytt efternamn i samband med att hon gift sig, i studion.

Redan på måndagskvällen stod det klart att Rosengård inte skulle kunna få mardrömslottningen – alltså Atletico Madrid. På måndagen delades nämligen de 16 lagen in i två seedningsgrupper, och då visste vi att motståndarna skulle finnas i kvartetten Fortuna Hjørring, LSK Kvinner, BIIK-Kazygurt och SKN St. Pölten.

Till slut stod det mellan St Pölten och BIIK-Kazygurt. När det stod spusu SKN St. Pölten på lotten var trion nöjd med att slippa resan till Kazakstan. Eidevall hade förstås kollat in det österrikiska laget. Han sa:

”De har många unga, inhemska spelare. Det är ett rätt starkt lag, som hållit nollan i tre matcher i rad i Champions League. Det är full respekt.”

Rosengård är dock storfavorit, jag säger 90–10. St Pölten kvalade in i turneringen, och är det lag som har lägst rankingpoäng av alla de 16 kvarvarande. Dessutom har den österrikiska ligan haft paus från mitten av november. Det är återstart den 6 mars. Det innebär således att det är liknande förutsättningar för lagen när det gäller tävlingssäsong.

Således går det inte att kalla det här får något annat en en drömlottning. Första matchen spelas på svensk mark om drygt två veckor, och där gäller det att Rosengård kopplar ett rejält grepp om dubbelmötet.

Några av sina kommande motståndare kan Rosengård kolla in på SVT1 på fredag klockan 15.00. Då möter ju nämligen Sverige just Österrike i träningsmatch, och fyra spelare i Österrikes trupp kommer just från St Pölten. Det handlar om backen Anna Bereuter, mittfälten Jasmin Eder samt anfallarna Stefanie Enzinger och Lisa Makas.

Lisa Makas

Just Makas är en spelare jag minns. Hon gjorde målet i matchen där Österrike på allvar slog igenom på den internationella scenen, 1–1-matchen mot Frankrike i EM 2017. Makas spåddes en stor framtid, men stoppades av skador. Redan i kvartsfinalen mot Spanien drog hon korsbandet för andra gången.

När Makas kom tillbaka från korsbandsskadan spelade hon två säsonger i Frauen-Bundesliga för Duisburg. Nu är hon alltså tillbaka i hemlandet, och är kanske den spelare Rosengård bör ha mest koll på i åttondelsfinalerna.

I Malmöklubben var det alltså positiva tankar kring lottningen. Innan lotterna drogs sa sportchef Sjögran att hon drömde om semifinal. Visst fanns även finalen i Göteborg i drömmarna, men som hon sa:

”Om man skall drömma realistiskt är det semifinal.”

Det känns helt klart som en realistisk dröm. Åttondelen bör man klara. Men för att nå semifinal måste Rosengård sedan sannolikt slå ut något av de sju andra toppseedade lagen. Kring det konstaterade Sjögran att:

”Då måste vi kanske prestera bättre än vår förmåga.”

Det är en analys jag instämmer i. Precis innan lottningen fick trion sedan tippa vilka fyra lag som spelar semifinal. Tränare Eidevall tog ut kvartetten Rosengård, Chelsea, Lyon och Bayern München. Wik höll med, men nämnde också Wolfsburg.

Slutligen ville Sjögran byta bort de regerande mästarinnorna. Hon sa:

”Jag tror inte jättemycket på Lyon, faktiskt. Jag har nog PSG högre.”

Här är hela lottningen:

Rosengård–St. Pölten
VfL Wolfsburg–LSK Kvinner
FC Barcelona–Fortuna Hjørring
BIIK-Kazygurt–Bayern München
Olympique Lyonnais–Brøndby
Sparta Praha–Paris Saint-Germain
Manchester City–Fiorentina
Chelsea–Club Atlético de Madrid

Åttondelsfinalerna spelas 3/4 och 10/11 mars. Toppmatchen är förstås svenskmötet Chelsea–Atletico Madrid. Gissa om Hedvig Lindahl kommer att vara taggat att möta sin gamla klubb. Som ni kanske minns valde ju Londonklubben bort Lindahl härom året. Nu har hon möjlighet att visa att de gjorde fel.

 

32 tankar på “St Pölten väntar för Rosengård i Champions League

 1. Lite off-topic, men jag reagerade på att FCR kör eget studioprogram kring lottningen (såg det inte, men kvalitet, innehåll etc spelar ingen roll för det fortsatta resonemanget)
  Det är ju sedan länge så att Rosengård har mest resurser, och om de nu kan börja jobba på det här sättet med sitt ”content”, så kommer de förmodligen att fortsätta öka sitt försprång.
  Att bygga/vårda/vidareutveckla sitt varumärke är kanske inte prio 1 för alla klubbar, men de som avsätter resurser till det kan nog i både det långa och det korta perspektivet vinna på det.
  Skillnaden i ”presentation” mellan topp och botten i allsvenskan/elitfotbollen är idag mellan FCR som kör egen studio (samt lite avsomnad kanal på Youtube) och de lag som inte klarar av att presentera sin egen laguppställning på valfri social media. Vilken klubb vill du som rikstäckande sponsor arbeta med?

  Jag tror att det finns mycket mark att tjäna snabbt för de klubbar som förstår att satsa på att synas, och att lägga resurser på det. Hammarby kommer snart att ha samma genomslag som FCR, med tanke på hur medvetet damerna är integrerade i aktiebolaget och hur klubben arbetar med egen media. Häcken bör ju ha resurser, men en ”kargare” jordmån, då de kommer från en klubb utan medlemmar och nu är en klubb med publiksvårigheter.

  På lägre nivå är Alingsås FC ganska pigga i sitt byggande, och det är spännande att följa. Det ätt också ett lag som verkar ha lätt att attrahera talanger från närområdet, om det sedan beror på varumärket får vara osagt för den här gången.

  • Det är en trend som Rosengård snappade upp i USA och England och det är nog dit det lutar åt om några år. Det blir allt svårare att få intervjuer med spelare utomlands eftersom klubbarna har börjat med egna sändningar och egna intervjuer som de lägger ut på sina sociala medier. På så sätt kan de totalt styra kommunikationen utåt. Även i Tyskland blir det svårare med varje vecka som går. Det leder till att klubbarna inte ens svarar mer när man frågar efter att få intervjua spelare Antingen raderas mailen direkt eller så hamnar man direkt i en spamfilter. Tråkigt.

   • Som ett av de råd till unga spelare som skriver på sitt första professionella kontraktet då skulle jag rekommenderat att aldrig gå med på den obligatoriska ”ställa upp för media” paragrafen. Denna är utbredd i det ”öppna samhället” typ Sverige, där öppenhet är ett normativt begrepp medan budskapet av sådan tillstånd i praktiken förstås ser likriktad- ut …När sist, herr F. har du lyssnat på en tjej som efter en fotbollsmatch sågar sina kompisar, tränaren, hela rubbet.? Eller åtminstone talar med lite variation gentemot sina lagkamrater eller officiella klubbhållningen
    Därför har klubbarna reducerat spelarnas möjlighet att vädra ut sina tankar ute i det mediala rummet..det ska vara likriktat
    Sedan finns det rätt korkade journalister som kan knappast sin grej, ute efter billigt story som kan göda numera bara klick behöv på tidningen eller vad det kan vara.
    Principiellt att ställa upp för media borde vara frivilligt, inte ses som givet
    Annars kan det gå som för Sara Hector idag när hon provocerades efter sitt misslyckade storslalomåk av en riktig SVT journalistisk analfabet, med helt fel riktade frågeställningen.

    • ”Vad för samhälle vill du ha?”——————————du drar för stora växlar Rydén, även om journalisterna idag känns ”inbäddade” i allt makthavarna gör.
     Kolla gärna på Hectors intervju , den speglar ett skrämmande samhälle och på sikt inget samhälle alls

     • Sara Hector är en idrottare som är så långt ifrån det där likartade och förprogrammerade robotar du skriver om. Sara Hector är rak, spontan och ärlig – intervjuer med henne är spännande för att de bjuder på variation och känslor.

      Jag inte vilken intervju du menar är så upprörande. Jag har sett den Johan Kücükaslan gjorde efter första åket i dag. Jag tycker att han ställer relevanta frågor, utan att plåga henne mer än hennes åk har gjort. Sedan är ju Hector besviken över att hon har problem att åka på is, och att skräcken för is har förstört hennes bästa VM-chans.

      Det är en intervju som innehåller äkta känslor. Antar att du menar någon annan intervju, för den jag sett speglar inget skrämmande samhälle. Tvärtom visar den ett positivt samhälle där idrottare vågar visa känslor, och inte behöver vara förprogrammerade robotar.

    • Några motsatser att fundera över:

     1a) Det finns en paragraf i spelarkontrakt som kräver att spelarna ska ställa upp i media.
     1b) Klubbarnas policy är att reducera ”spelarnas möjlighet att vädra ut sina tankar ute i det mediala rummet”

     2a) Intervjuer efter match os.v. är likriktade, vilket beror på att spelarna följer den officiella klubbhållningen.
     2b) Det förekommer en del billiga stories i medierna. Den främsta förklaringen är att vissa journalister provocerar fram citat med felriktade frågor.

   • Finns både positivt och en hel del negativt i den här utvecklingen.

    På minussidan självklart det du är inne på med intervjuer utan tuggmotstånd och kommunikation på klubbens villkor. Å andra sidan fanns det en del intressant att lyssna in i just den här klubbsändningen. Snacket med tränare, sportchef och rutinerad spelare gav åtminstone mig mer än om jag hade behövt leta reaktioner i pluslåsta lokaltidningstexter efter lottningen.

 2. Efter att ha sett båda tränigsmatcherna känns 90% för FCR en aning högt. Spelet har inte varit särskilt bra. Framför allt saknas djupledslöpningarna och anfallshoten. Dessutom sega omställningar.
  Att FCR ska slå något av de andra seedade lagen för att nå semi är nog 10-90 åt andra hållet.
  Anvegård och Seger behövs.

  • Sitter problemen från senhösten kvar även under våren? Sett till trupp är det tveklöst 90–10 mot ett profillöst St Pölten.

   Men stämmer det du skriver sjunker förstås favoritskapet i åttondelen. Sedan är jag inte så säker på att Rosengård får snabbare anfallsspel med Seger i laget. Hon vill ju gärna hålla i bollen en stund, och är inte så mycket för att jobba med snabba kontringar.

   Men FCR bör nog fila på kontringsspelet nu under våren. För i en eventuell kvartsfinal mot ett europeiskt topplag är det ju just kontringsspel Rosengård bör ägna sig åt.

 3. När redaktör’n har ”diskuterat” med ”Axel” blev det två matcher under lördagen.
  Eskilstuna-Örebro 1-0. E: Vaila Barsley.
  Hemmalaget saknade några A-lagsspelare på landslagsuppdrag. Anna Oscarsson fotskadad i första halvlek.
  Fortsatt trögt offensivt för Etuna. Många långa chansbollar. Målet kom efter en hörna sedan en bortaförsvarare halkat och lämnat Barsley fri till vänster i straffområdet.
  I övrigt några halvchanser men Enblom säker i bortamålet.
  Ser alltså ut ungefär som i fjol i Etuna då man var nära att åka ur. Möjligen kan individuell skicklighet hjälpa laget upp några placeringar i år. Reflektion: landslagsaktuella Loreta Kullashi dribblar, dribblar och dribblar….
  Örebro saknade 6-7 spelare p g a skador och stod upp bra. Senaste skadan kom på målvakten Moa Öhman som drog korsbandet i veckan, laget har fem korsbandsskdor på fem månader!.
  Ett jobbigt läge för laget och för nye tränaren Rickard Johansson. Han kunde i alla fall glädja sig åt Jenna Hellstroms inhopp i andra halvlek. Kanadensiskan är tillbaka i Kif efter ett år i USA och var väldigt pigg på sin högerkant.
  Linköping-AIK 2-1. L: Cornelia Kapocs, Elin Landström. AIK: Emma Becker.
  Hemmalaget saknade landslagsspelarna Olga Ahtinen, Nilla Fischer och Uchenna Kanu.
  En hyfsad underhållning där LFC förde spelet men där AIK försvarade sig bra.
  Nyförvärvet från Uppsala, Kapocs, utnyttjade ett misstag i AIK och kunde enkelt rulla in 1-0 i första halvlek. 2-0 gjorde Elin Landström på frispark strax utanför straffområdet i andra. Landström för övrigt bra på den ovana positionen som mittback.
  Kapocs och Therese Simonsson var ständigt på hugget och blir spännande tillsammans med Kanu där framme.
  Emma Becker nickade in reduceringen från nära håll efter en hörna. Sista tio öste AIK på framåt och Adelisa Grabus var bl a nära kvittering. Samtidigt blev ytorna större för hemmalaget som borde ha gjort ytterligare något mål.
  Spännande inhopp i LFC av My Cato, fyller 19 i april .

  • Jag såg lite av matchen Etuna-KIF. KIF försökte spela sig ur varenda situation. Bra och kul men risken finns att dom kommer att gå på några minor pga det, då det såg lite riskabelt ut ibland. Etuna visar inget extra. Visst några individuellt skickliga spelare kan kanske höja kvaliteten men dom ser trista ut, i år igen. Kullashi’s utvecklingskurva ser tämligen flack ut. Det blir en viktig vår för Etuna. Hur länge har klubben tålamod med dåliga resultat? En riktigt risig säsong 2020 i ryggen..
   På det stora hela taget var det ingen bra match, det jag såg.

   • Intressanta kommentarer om United, Kullashi kom trea i skytteligan i ett hackande lag förra säsongen så jag vet inte om hennes utvecklingskurva är så flack ändå.

    Uniteds problem förra året var inte offensiven utan defensiven, den del som laget haft som sin största styrka de tidiga åren i damallsvenskan. I år är det förstärkt och ser riktigt bra ut bakåt, framåt får vi se men mittfältet är kreativare i år än vad det var förra året och vi har kvar två forwards som båda slutade trea i skytteligan så United har nog rätt mycket att visa upp senare hoppas jag, vi får se helt enkelt! Förra året var nog en plump i protokollet är min gissning.

 4. Nederländerna – Tyskland på Onsdag 18.30. Någon som har länk på fulstream till detta? Eller finns något sätt att kolla ärligt här i Svedala?

 5. Lite mer ”off-topic”: Jag hade nog trott Johan att du skulle uppmärksamma att Ebba Andersson gått bort (du var ju snabb med Alva Nilsson). Andersson var ju en av svenska damfotbolls tidigaste förgrundsgestalter, både i landslag och tidiga storlaget Öxabäck; ”Hon var lagkapten och mittback i pionjärlaget Öxabäcks IF och förde sitt lag till tre SM-guld. Hon var också lagkapten i den allra första damlandskampen på Åland mot Finland den 25 augusti 1973.” Citat från Svensson och Oppenheimer 2015, s.81 Etta på Bollen.

  De som spelar damfotboll idag ”står på axlarna” av tidigare giganter som Ebba Andersson. Kanske väntar du bara på ett bra tillfälle för att göra hennes insatser rättvisa?

  • Det var i princip jag som uppmärksammade Sverige på att Ebba Andersson har gått bort.
   Mina två BT-artiklar i ämnet gick vidare till TT, som kortade ner och skickade ut till alla svenska medier.

   • Oavsett om du väljer att publicera min tidigare fråga den här gången: ”Och då behövs inget i Sveriges ledande damfotbollsblogg?”, eller inte, så var ditt svar inget svar på min fråga. Det ena utesluter inte det andra. Det blir ännu märkligare att du inget skriver när du redan gjort förarbetet genom BT-artiklarna. Så, återigen Johan, varför? Var en av Sveriges damfotbollspionjärer inte värd att uppmärksammas i bloggen?

    • Det kommer. Som du säkert noterat har jag inte heller uppmärksammat två landskamper. Ibland räcker inte tiden till att blogga om allt direkt, utan man får köra uppsamlingar.

  • Grattis alla fem fåntrattar som valde tummen ner till en berättigad undran och fråga. Johan kunde faktiskt svarat ”det kommer” som han gjorde idag kl 07.11. Det hade räckt. Jag sur? Nja, inte surare än de fem fåntrattarna…..

   • ”Jag hade nog trott Johan att du skulle uppmärksamma”. Den inledningen på det första inlägget färgade kanske resten av diskussionen.

    • Kanske, men någon ”diskussion” såg jag inte till. Jag trodde det var uppenbart att min fråga och fundering gällde bloggen – inte BT, Pravda eller New York Times. Noterar också att det hela nu triggat ännu fler fåntrattar – direkt från ryggmärgen till fingret – utan att passera hjärnan. Grattis igen! Slut om detta.

    • Självklart har en suverän blogg som den här nytta av tänkande, självständiga läsare som kan ge förslag och inspel på ämnen och teman att uppmärksamma. Men det ökar knappast entusiasmen eller skrivglädjen att komma med pekpinnar eller krav.

    • Jaha du ”GC” – en undran och en fråga = ”pekpinnar och krav”? Det bör vi komma ihåg, åtminstone du och jag. Men du hade i alla fall någon substans att bidra med, till skillnad från fåntrattarna…..

 6. En kommentar efter Sveriges två matcher på Malta. Hurtigs huvudspel är oerhört imponerande. Bara den aspekten av hennes spel borde ju skapa anbud från större klubbar än Juve. England eller Tyskland?

  • Kan bara hålla med, Hurtig är djupt imponerande. Hon visar en enorm potential när hon spelar. Hoppas hon får vara skadefri så vi får se henne briljera i storlagen i framtiden.

 7. Precis sett Bajen vinna över KDFF med 3-2, vilket var rättvist. Hemmalaget klarade att hålla i bollen, även om de inledande tio minuterna bjöd på mycket felpass som ett tätt bortamittfält tvingade fram.
  KDFF hade ett klart övertag i tempo i början, men har väldigt svårt att skapa farligheter. Det känns som de spelar 5-5 och inte 4-4-2. Trubbiga.
  Målvakten Tamminen ser jag som en av planens bästa – värvningen av henne kan nog vara värd 5-10 poäng över säsongen.
  Janogy och Pedersen var något trögstartade, men kom igång. Backen med två assist (borde vart tre, Emma Jansson kom fel till ett drömläge) och utan för dagen blev bättre efter hand.
  Annars var det ungdomarna som gav godast besked idag i HIF. Wangerheim gör mycket nytta, Lundkvist på högerbacken har mycket att ge (och tappar också en del) och inbytta Winberg lovar också gott.
  Plus också till försvaret som knappt tvingades tvinga någon gång.
  Kristianstad har ju inte spelat så mycket som Bajen, men de var förvånansvärt bleka. Släppte till ganska mycket efterhand och som sagt, hade svårt att komma till andra målchanser än djupled på isländskan Jonsdottir.n

  • Hammarby såg trygga ut mot förra årets topplag – trots att stjärnförvärvet Janogy faktiskt gjorde en ganska svag match. De unga som nämns ovan imponerar med respektlöshet och självförtroende, inte minst Wangerheim, 16 år. Det var snarast K som under några perioder tvingades att slå ifrån sig. Och Bajen hade bättre koll på Jonsdottirs inkast än Gerhard & blågult …

 8. Pingback: Matcher FC Rosengård kan leva länge på | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.