En fantastisk CL-final

Det har inte gått så många minuter sedan Champions Leaguefinalen avgjordes i München inför 62500 åskådare.
En final som fått enorm uppmärksamhet jorden runt.

Det är med andra ord hög tid för den stora genomgången av Champions Leaguefinalen som spelades inför 50212 i München i torsdags, men inte fick tillnärmelsevis lika stort mediautrymme.
Jag gjorde ju en stor guide inför torsdagens match. Man kan väl kortfattat säga att mina spådomar där var ganska nära att slå in. När det gäller laguppställningarna missade jag Louisa Necib i Lyon och Sara Thunebro i Frankfurt. Den andra missen kunde jag leva med…

Jag tippade ju 3–0 till Lyon efter mål av bland annat Lotta Schelin och Wendie Renard. Det tipset var väl ganska nära?

För det blev ju 2–0, och Schelin borde ha varit målskytt med de chanser hon fick. Och Renard hade en nickskarv i stolpen.
Det är omöjligt att avgöra på bilderna, men möjligen styr Frankfurtmålvakten Desirée Schumann ut bollen i stolpen med högerhanden vid Renards nick.

När det gäller just Schumann var jag dock helt fel ute inför matchen. Av de båda målvaktenra var det inte den unga tyskan som var darrig – inte alls. Hon var tvärtom lysande, och kan inte lastas för varken baklängesmål eller förlust.
Däremot fumlade Lyons målvakt Sarah Bouhaddi flera gånger. Tur för henne och för fransyskorna att hon inte sattes på fler prov.

Här är matchen i underrubriker:

Höjdaren: Publiksiffran. 50212 är förstås en fullständigt makalöst bra siffra.

Bästa spelaren: Shirley Cruz Trana. Costa Ricas stjärna låg bakom målen och mycket, mycket mer. Hon fixade fram straffen och slog djupledsbollen mot Schelin som gav 2–0.

Prestation 1: Camille Abily – för 2–0-målet. Vilken fantastisk känsla i volleyn. Många hade säkert valt att ta med sig bollen för att skjuta på andratillslaget. Men inte Abily, som hur säkert som helst lobbade in bollen. Läckert.

Prestation 2: Lotta Schelin på Abilys passning. Det var först en känslig mottagning i fart – och på volley – med vänstern, sedan en väl avvägd bröstning för att få med sig bollen och på tredje tillslaget avslut på volley med högern. Vi snackar verkligen en mästerlig aktion med extremt hög svårighetsgrad. Tyvärr för Schelin var Frankfurts målvakt Desirée Schumann med på noterna, och gjorde en fin räddning.

Prestation 3: Schumanns räddning på Abilys friläge i andra halvlek. Tyskan kom ut perfekt, skar av vinklarna – och styrde bort skottet.

Överraskningen: Just nämnda Schumann, som var lysande matchen igenom. Och nej, jag anser inte att hennes ingripande vid 2–0-målet är en tavla. Hon måste ut där och försöka avstyra Schelins friläge. Det är mer otur att bortnickningen hamnar hos Abily, som visar högst världsklass när chansen dyker upp.

Snedträffen: Sonia Bompastor, som i matchens nervösa inledning totalmissade en enkel rensning på hörna, och satte bollen i egen stolpe.

Syndabocken: Melanie Behringer, som verkligen var inblandad i mycket. Och det mesta gick emot. Först sölade tyskan med bollen i eget straffområde i 14:e minuten, så att Shirley Cruz Trana kunde sno den. Med följden att Behringer tvingades dra ner costaricanskan.
Sedan hade Behringer sannolikt Frankfurts två bästa målchanser. Först ett friläge, där avslutningen blev lös och rakt på Lyonkeepern Bouhaddi. Sedan en påpasslig nick, som Bouhaddi dock också kunde stoppa.

Skyttedrottningen: Eugenie Le Sommer som var iskall när hon fick chansen från straffpunkten. Därmed delade hon segern i skytteligan med Abily. Nio mål vardera gjorde Lyonspelarna.

Kallaste blicken: Louisa Necibs när hon gick av planen. Fransyskan jublade inte direkt över tränare Patrice Lair:s beslut att byta ut henne redan i minut 49.

Slutligen en svenskkoll:

Jenny Palmqvist
Betyg: Trea.
* Bästa svenska på planen. Straffen korrekt dömd, och stabil och säker i övrigt.

Lotta Schelin, utbytt i 88:e minuten
Betyg: En svag trea.
* Hon är förstås otroligt viktig för laget med sin snabbhet. Men hon hade tre bra lägen, där hon bjöd på usla avslut. Skjuter man långt utanför är det inte godkänt. Fast den läckra aktionen jag beskrivit ovan förlåter nästan de andra missarna…

Sara Thunebro, spelade hela matchen
Betyg: En stark tvåa.
* Med tanke på hur lite speltid hon fått på sistone gjorde hon det bra. Led inte av någon större matchovana.

Jessica Landström, inbytt i 88:e minuten
Betyg: Spelade för kort tid för att få betyg.

Matchfakta:
Lyon–Frankfurt 2–0 (2–0)
1–0 Eugenie Le Sommer (straff, 15), 2–0 Camille Abily (28)
Varning, Lyon: Amandine Henry (90+1)
Domare: Jenny Palmqvist, Sverige. Assisterande domare: Helen Caro och Anna Nyström. Fjärdedomare: Sara Persson.
Publik: 50212 på Münchens Olympiastadion
Lyon: Sarah Bouhaddi – Corine Franco, Wendie Renard, Sabrina Viguier, Sonia Bompastor – Amandine Henry, Shirley Cruz Trana – Eugenie Le Sommer (Rosana, 65), Camille Abily, Louisa Necib (Lara Dickenmann, 49) – Lotta Schelin (Ami Otaki, 49).
Frankfurt: Desirée Schumann – Meike Weber (Ria Percival, 61), Saskia Bartusiak, Gina Lewandowski, Sara Thunebro – Kerstin Garefrekes, Saki Kumagai, Sandra Smisek (Jessica Landström, 83), Melanie Behringer, Svenja Huth (Ana Maria Crnogorcevic, 64) – Dzsenifer Marozsan.

Har du inte sett matchen? Här är höjdpunkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.