AIK tog ett stort steg mot damallsvensk comeback genom att vinna dagens Stockholmsderby i elitettan mot Hammarby med 2–0.
Eftersnacket på twitter har dock rört AIK:s supportrar, och deras uppträdande. Ämnet är intressant.
Även om det var 2862 på Tyresö–Malmö i dag har det inte blivit någon publiksuccé i seriespelet till följd av EM. Men mästerskapet har åtminstone lockat en del nya åskådare till damfotbollen. Som till derbyt i elitettan i dag.
Bland de 466 åskådarna fanns ett gäng AIK-supportrar som hade tagit med sig både bengaler och diverse ramsor som inte är vardag på damfotboll.
Länken till bilden med bengaler kommer från ett twitterkonto som tillhör en Joakim Hall. Han skrev även följande två inlägg:
”Ramsor på Skytteholm just nu: ‘PMS sprids från Söder’, ‘Ge dom tamponger’ och ‘Visa pattarna, visa hela kiosken'”
Och:
”Grym bengalbränning av SI och LGN på Skytteholm. Bajen gick i taket, hotar med polisanmälan och grejer. Hahaha.”
Ramsorna ovan fick Hammarbys supportrar att reagera. Och bengalerna fick många att gå hem.
Man kan säga att två olika kulturer krockade här. Damfotbollen kännetecknas normalt av 100 procent kärlek från läktarna. I herrfotbllen är det väldigt mycket hat, ibland med milt med glimten, ibland på allvar.
Jag minns hur den numera före detta franske förbundskaptenen Bruno Bini efter bronsmatchen i VM 2011 beklagade sig över de burop som förföljde Sonia Bompastor efter den situation som ledde till Josefine Öqvist:s röda kort. Han sa:
”Så gör publiken i herrfotboll, inte här.”
Bengaler och sexistiska ramsor är tyvärr också herrfotboll – men inte damfotboll.
Därför blev reaktionerna i dag högljudda. Exempelvis så lämnade Urban Rybrink, som har varit ordförande i Hammarby Damfotboll och ledamot av Hammarbys huvudstyrelse, matchen på grund av AIK-klacken. Han var också aktiv på twitter i eftermiddags.
Rybrink skrev:
”Skapligt ocharmig AIK-klack som växlar ramsor mellan hora och visa pattarna på damderbyt. Längtar till Kanalplan.”
Och:
”Maken till passivitet från AIK:s organisation är svårt att se. Halva publiken hann lämna innan speakern slog på systemet.”
Och:
”Hade språket rört hudfärg och inte kön hade det varit ett intressant pilotfall för regelverket.”
Det här är förstås ett väldigt intressant ämne. Frågan är om damfotbollen kan öka engagemanget samtidigt som man behåller den goda stämningen på läktarna.
* Sportsligt innebär derbysegern att AIK är närmar sig en omedelbar comeback i högsta serien. Hammarby har däremot tappat kontakten med topplagen. Utöver AIK är det Eskilstuna och Sirius som slåss om de båda platser som innebär uppflyttning.
Kvarnsveden, Hammarby och Umeå Södra har mikroskopiska möjligheter att blanda sig i striden. Men då krävs nog att de tar full poäng i de nio eller tio matcher som de har kvar.
Tillagt i efterhand: Här är ett bra och välskrivet blogginlägg i frågan signerat Elena Lövholm-Eriksson.
Rybrink har inte varit ordförande i Hammarby Damfotboll sedan 2012, eller tidigt 2013. I dagsläget är Marielle Nakunzi ordförande.
Tack för påpekandet. Felet är nu korrigerat.
En rättelse: Urban Rybrink är sedan mars i år inte ordförande i Hammarby damfotboll. Han avgick i samband med årsmötet, enligt uppgift från lagets hemsida .
Tack för påpekandet. Det är nu korrigerat. Man skall inte tro att man vet saker, utan man bör alltid dubbelkolla…
Fast, jag står full ut bakom Urbans synpunkter på matchen. Jag var dock kvar till slutet och kan konstatera att det blev värre. /
Här är en länk till bengalerna och ett hett samtal mellan en funktionär? och folk vid läktaren. Samt en AIK funktionär och folk på läktaren.
Pingback: Martas skada kan bli kostsam | På EM i fotboll 2013 i Sverige