Fina siffror för damfotbollen

I dag såg jag sammanställningen över de evenemang som hade störst tittarsiffror under fjolåret. Och det är glädjande siffror för damfotbollen.

Framför allt är det förstås EM som lyfter statistiken. Tre svenska EM-matcher finns med på listan över fjolårets tolv mest sedda idrottsevenemang. En länk finns här. Noteras gör bland annat att Sverige–Tyskland hade större tittarsiffror än herrarnas ödesmatch mot Österrike i VM-kvalet. Hoppas styrelsen för Svenska Fotbollförbundet kollar in siffrorna noga…

Men det är inte bara EM som noterat fina tittarsiffror. Kollar man in Eurosports tio bästa tittarsiffror i Sverige under fjolåret finns en svensk match från Algarve cup på tredje plats. Ingen annan fotbollsmatch på kanalen hade bättre statistik under fjolåret. Kul.

Jennifer Hermoso

Jennifer Hermoso

* För Tyresö fortsätter det däremot att komma mindre roliga nyheter. Även i dag har man tappat en spelare. Jennifer Hermoso flyttar hem till Spanien, och ansluter till ligaledarna och tillika Champions Leaguekvartsfinalisterna Barcelona det närmaste halvåret.

Hon har ju dock redan spelat för Tyresö i den pågående turneringen, och får alltså inte vara med i vårens matcher i WCL.

Därmed har Tyresö nu en startelva som håller hög internationell klass. Men bänken är tunn. När kommer nyförvärven?

4 tankar på “Fina siffror för damfotbollen

 1. Nån gång vill jag få kläm på när man får jämföra damfotboll med herrfotboll och när man inte får det. Just nu är det en enda röra för mig.

  • En jämförelse av tittarsiffror speglar bara intresset hos tv-tittarna och handlar inte om att jämföra sporterna med varandra. Det faktum att skit så som Paradise Hotel har massor av tittare visar ju om inte annat att tittarsiffror inte behöver betyda att programmet har kvalitet.

   Med det sagt är det givetvis glädjande att det är så pass många som ser damfotbollen på tv och kan man klura ut hur detta intresse ska kunna innebära ökad publiktillströmning på arenorna kanske damallsvenskan kan få ett uppsving där.

   Kvalitetsmässigt anser ju i alla fall jag att damallsvenskan ‘förtjänar’ mer publik än man har idag men då är ju inte jag direkt opartisk heller 🙂

  • Det där är en svår fråga. Men personligen tycker jag att man kan gå ganska långt i jämförelserna mellan herr- och damfotboll, bara man vet vad det är man jämför. Då tänker jag framför allt på skillnader i förutsättningar, typ fysik och ekonomi.

   Det innebär att man kan jämföra intresse i form av tittar- och publiksiffror 1:1. Däremot är det självklart att Zlatan Ibrahimovic är en bättre spelare än Lotta Schelin om man jämför dem 1:1, precis på samma sätt som Stefan Holm i en rak jämförelse var en bättre höjdhoppare än Kajsa Bergqvist eftersom han hoppade 24 centimeter högre. Där får man väga in förutsättningarna om jämförelsen skall bli rättvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.