Elfenbenskusten tog plats 19

Elfenbenskusten blir Afrikas tredje och sista representant i nästa års VM-slutspel. Man blir därmed 19:e lag av 24 att kvala in.
Ivorianskorna slog Sydafrika med 1–0 under lördagen. Målet kom i minut 84 och gjordes av Rebecca Ida Guehai. Det verkar som att det annars var sydafrikanskorna som skapade mest. Fast det hjälper dem föga. Deras nästa VM-chans blir 2019.

I finalen av Afrikanska mästerskapet vann Nigeria med 2–0 mot Kamerun. Francisca Ordega, som ju brutit sitt kontrakt med Piteå och som inte skulle fått förlängt ändå, utnämndes till matchens lirare i finalen. Målen gjordes dock av Desire Oparanozie och Asisat Oshoala – båda före paus.

I Europa har playoffspelet där fyra nationer gör upp om en plats påbörjats idag. Och det är klar fördel Holland mot Skottland. Holländskorna vann nämligen bortamötet med 2–1. Göteborgsduon Lieke Martens och Manon Melis (straff) satte Hollands mål före paus, medan Kim Little reducerade på straff i andra halvlek.

Manon Melis

Manon Melis

I den andra matchen är det däremot vidöppet. Italien vann hemma med 2–1 mot Ukraina. Det är faktiskt ett riktigt bra resultat för ukrainskorna att ha med sig till sin hemmaplan. Italien är fortfarande favoriter till totalsegern, men oddset har sjunkit från 80–20 till 60–40.

I det europeiska stormaktsmötet vann Frankrike med 2–0 borta mot Tyskland. Målen därifrån går att se på det här klippet. Det första är ett självmål av Bianca Schmidt och det andra gör en frispelad Elodie Thomis efter riktigt fint franskt spel. Inte minst Thomis egen löpning är riktigt fin. Räkna med att tyskorna kommer att vara revanschsugna i Örebro i veckan.

Apropå vänskapsmatcher visade Japan klass sent på lördagskvällen när de vann med 3–0 borta mot Kanada. Siffrorna är lite oroväckande för det kommande världsmästerskapet. För man vill ju självklart att kanadensiskorna skall lyckas på hemmaplan och skapa en riktig fotbollsfeber nästa år.

Slutligen drog alltså även Oceaniens kval igång. Nya Zeeland inledde mot Tonga och vann med 16–0. I nästa omgång väntar gruppfinal mot Papua Nya Guinea som vann med 4–1 mot Cook Islands. Kanske att PNG kan klara sig under tvåsiffrigt i måndagens gruppfinal…

1 tanke på “Elfenbenskusten tog plats 19

  1. Efter att Japan gjort 0-1, så gjorde faktiskt forna Damallsvenskan-spelaren Melissa Tancredi ett väldigt snyggt nickmål, som felaktigt dömdes bort som ett offside mål. Reprisen visade ganska klart att Tancredi var onside med kanske någon meter. Kanske skulle ett 1-1 resultat i detta skede av matchen (1:a halvlek) inte påverka matchen något radikalt, men skulle kanske ändå ge kanadensiskorna en morot för att kämpa lite hårdare.

    Kanadensiskorna hade två bra kontringar, som skulle kunna resultera i gyllene lägen, men även här blåstes det av felaktigt för offside. Vidare så resulterade många 50/50 dueller till japanskornas fördel, och de kanadensiska kommentatorerna spekulerade lite om inte domaren överkompenserade lite för att inte verka vara partisk. Jag antar att domaren kom från Kanada, såsom grannlandet USA brukar göra när de använder inhemska domare för sina otaliga vänskaps-landskamper.

    Har endast sett Alyssa Chapman några enstaka gånger, och även om jag mest uppmärksammade hennes fart i Damallsvenskan, så måste jag säga att jag var mäkta imponerad av hennes teknik i gårdagens landskamp. Har inte alls sett samma kvalité av henne i Eskilstuna. Kommentatorerna var oerhört imponerade, och det var väldigt lite som hon gjorde fel igår. Det bästa var att hon spelade med en sådant stort självförtroende, och vid ett flertal gånger, grundlurade flera stycken japanskor med teknisk briljans. Klart matchens spelare enligt mig, även om Erin McLeod, gjorde några hyfsade räddningar, och kanske höll ner siffrorna en aning.

    Slutligen så kan det väl tilläggas att kommentatorerna trodde att Stephanie Labbé kommer få chansen att stå hela nästa match på tisdag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.