Nu spelade USA som världsmästare

Mitt tips om tysk seger mot USA var inget vidare. Visst borde Celia Sasic ha gjort 1–0 på straff i 60:e minuten. Men totalt sett var amerikanskorna det klart bättre laget.

Jill Ellis valde att ställa upp sin elva 4–4–1–1 med Carli Lloyd i den släpande forwardsrollen. Med både Morgan Brian och Lauren Holiday bakom på centralt mittfält hittade USA mästarspelet.

Den första halvleken var det bästa jag sett USA spela på flera år. Även om det var 0–0 i paus imponerade amerikanskorna med prickfritt försvarsspel där de höll tyskorna på behörigt avstånd från Hope Solo:s mål. Det var 6–2 i hörnor, 3–0 i klara målchanser – och ett USA som uppträdde som blivande världsmästare.

Den första kvarten efter paus hittade tyskorna vägar till att skapa målchanser. Genom snabba spelvändningar fick de isär den amerikanska backlinjen – och då gick Julie Johnston vilse ett par gånger. Hon är bra när hon får jobba rakt fram eller rakt bakåt. Men när hon även rycktes i sidled hamnade Johnston flera gånger på fel ställe. Det var också hon som drog i Alexandra Popp och orsakade den tyska straffen. Den slog dock Sasic utanför.

Här känns det för övrigt som att Johnston borde ha blivit utvisad. Väljer domaren att blåsa straff skall hon väl även bedöma det som målchansutvisning. Eller?

Några minuter senare vände Annike Krahn ryggen till när Alex Morgan stormade fram. Det har diskuterats på twitter huruvida förseelsen skedde utanför straffområdet eller inte. Och huruvida det var Morgan som sprang in i Krahn eller inte.

Personligen var min spontana uppfattning att straffen var korrekt dömd. Det är solklart att Krahn sprang in i Morgans löpväg och vände baken till. Jag uppfattade det som att förseelsen började utanför, men fortsatte in i straffområdet. Men jag har inte sett 100 repriser ännu, så jag kanske ändrar mig…

Fast domaren måste gå på sin omedelbara bild av situationen och jag förstår att hon blåste straffen. Den placerades säkert in av de stora matchernas spelare nummer ett, Carli Lloyd.

Efter målet hittade USA tillbaka till kontrollen. Tyskland skapade inte en enda riktig kvitteringschans innan inhopparen Kelley O’Hara kunde stöta in 2–0-målet på passning från Lloyd. Det var för övrigt Krahn som blev ifrånsprungen i förstadiet till 2–0-målet.

USA åker till Vancouver som stora guldfavoriter. Det spelet de presterade i natt var grymt imponerande. De spelade inte lika vacker fotboll som Frankrike, men de spelade stabilt och effektivt. Det blir något för Japan eller England att bita i.

För tysk del blir det alltså bronsmatch. Det blev också väldigt tydligt att tyskorna måste hitta nya mittbackar – eller åtminstone en ny. Annike Krahn hänger nämligen inte med när motståndet är av högsta världsklass.

Frankrike sprang ifrån den tyska backlinjen i fredags och i natt snurrade Morgan upp Krahn gång på gång. Det var så tydligt att USA hade som strategi att Morgan skulle utmana Krahn – en segertaktik.

4 thoughts on “Nu spelade USA som världsmästare

 1. – En forseelse i form av en tackling kan inte forsatta utan sker enbart dar kontakten ager rum. Det att spelarna sedan ”ramlar” in i straffomradet ar betydelselost. Att domslutet ar fel ar soklart pa basis av repris men att doma kontaktpunkt ar ju klart svart utan TV-bilder for domaren.

  – Det betydligt storre felet domaren gor i situationen ar ju att hon blaser direkt frispark (straff). Tysken ”kapar” av anfallarens loplinje genom att stiga in mellan anfallaren och bollen. Detta ar i mina ogon en ”textbook obstruction” vilket ger indirekt frispark (oberoende av var forseelsen sker).

  Och jo, frilagesutvisning borde det val nog ha varit. Hon var ensam med malvakten och fasten bollen studsade ganska hogt sa var det val anda en solklar malchans.

  Det blir intressant att folja utvecklingen gallande forhallandet mellan spelare och domare. Om spelunderlaget ar diskriminering sa vad ar da inte faktum att damerna far klart samre domare till VM?

  • Visst är domarstandarden ett jätteproblem. Domarna ligger totalt sett långt efter spelarna nivåmässigt, vilket leder till att det tas alldeles för många konstiga domslut. Dessutom undrar jag varför man inte har straffområdesdomare i VM, som man har i herrfotbollen. Sådana hade nog kunnat reparera några av VM:s värsta domartavlor – som Colombias hands mot Frankrike.

 2. Jag ser fortfarande Japan som det lag jag tror tar guld, huvudanledningen till att USA nu är i final är ju att man hade tur som slapp Frankrike (jag vill påstå att Frankrike var klasser bättre än Tyskland i deras kvartsfinal). USA är ett lag som till största del bygger på fysik och att vinna närkampsspelet, jag tycker de känns klart sämre än 2011 och dessutom missgynnas de av konstgräset.

  Japans stora fördel mot ett lag som USA är att de spelar så snabbt passningsspel att motståndarna oftast inte hinner in i närkampsspelet (jag tror också detta kommer avgöra mot England), därmed försvinner den största fördel USA annars har om man jämför lagen. Det ska ju sägas att även Japan känns svagare än 2011 men jag tror de gynnas kraftigt av konstgräset som ju premierar snabbt kortpassningsspel och individuell skicklighet på ett tydligt sätt.

  Faktum är att jag tror USA får det svårt även om England skulle skrälla och ta sig till final då engelskorna skulle stå upp i närkampsspelet på ett helt annat sätt än Tyskland gjorde och därför skulle kunna bli en obehaglig finalmotståndare.

  • Jag delade den uppfattningen om USA innan nattens match. Men där visade amerikanskorna dels en god defensiv stabilitet, dels ett snabbt och vägvinnande anfallsspel. Till skillnad mot tidigare matcher hade man ett bra passningsspel och kändes farliga varje gång man gick till anfall.

   Japan är starkt och skall inte underskattas. Men japanskorna måste bli effektivare om de skall rå på USA – om de spelar som mot Tyskland. Jag skulle nästan känna att England vore ett jobbigare motstånd för USA. Mot England skulle inte amerikanskorna kunna ligga på kontring som de skulle få mot Japan. Och Jodie Taylor är en besvärlig motståndare för alla backlinjer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.