Australien satsar ungt i OS

The Matildas

The Matildas

Under tidig måndagsförmiddag svensk tid presenterades en av de mest intressanta OS-trupperna, Australiens.

Förbundskapten Alen Stajcic:s unga lag har ju imponerat stort det senaste året och är ju numera uppe på femte plats på världsrankningen. Man är det bland annat efter att ha vunnit Asiens OS-kval på ett imponerande sätt. När jag rankade OS-lagen tidigare i år satte jag The Matildas som fjärde starkaste laget.

Australien producerar för tillfället massor av talanger, och man har inte tvekat på att lyfta upp de bästa unga spelarna i sitt A-landslag. Bland de 18 spelarna i årets OS-trupp återfinns bland annat supertalangen Ellie Carpenter. Hon är född den 28 april 2000 och  fyllde alltså 16 år för drygt två månader sedan. Hon blir med stor sannolikhet enda spelaren i OS-turneringen som är född på 2000-talet.

Med i truppen finns även två damallsvenska spelare, dels Mallbackens Tameka Butt, dels Eskilstunas nyförvärv Chloe Logarzo. Där finns även två före detta damallsvenska spelare i form av Lydia Williams och Lisa De Vanna.

Lydia Williams

Lydia Williams

Truppens snittålder är 23,5. Det är väldigt ungt, inte minst om man jämför med Sveriges snittålder på 26,9. Det är för övrigt bara fyra av 18 spelare i Pia Sundhages trupp som är under Australiens snittålder (Magdalena Ericsson, Stina Blackstenius, Elin Rubensson och Fridolina Rolfö).

Här är Australiens trupp i sin helhet:

Målvakter: 1 Lydia Williams (Houston Dash, USA) och 18 Mackenzie Arnold (Perth Glory).

Backar: 4 Clare Polkinghorne (Brisbane Roar), 5 Laura Alleway (Orlando Pride, USA), 7 Stephanie Catley (Orlando Pride, USA), 9 Caitlin Foord (Perth Glory), 12 Ellie Carpenter (Western Sydney Wanderers) och 14 Alanna Kennedy (Western New York Flash, USA).

Mittfältare: 3 Katrina Gorry (Brisbane Roar), 6 Chloe Logarzo (Eskilstuna United, Sverige), 8 Elise Kellond-Knight (Turbine Potsdam, Tyskland), 10 Emily Van Egmond (FFC Frankfurt, Tyskland) och 13 Tameka Butt (Mallbackens IF, Sverige).

Forwards: 2 Larissa Crummer (Melbourne City FC), 11 Lisa De Vanna (Melbourne City FC), 15 Samantha Kerr (Sky Blue FC, USA), 16 Michelle Heyman (Canberra United) och 17 Kyah Simon (Boston Breakers, USA).

3 thoughts on “Australien satsar ungt i OS

 1. Ett ungt men ändå relativt erfaret lag. Endast två spelare var inte med i Kanada-VM, unge Carpenter och Uniteds nyförvärv Logarzo. Endast de Vanna är äldre än 30, som du påstår är Sveriges snittålder. Jag undrar dock spontant om det stämmer, utan att orka räkna noterar jag att Sverige ändå ”bara” har fyra spelare över 30-strecket, Lindahl, Fischer, Seger och Schelin. Oavsett vilket låter det som att Australien kan bli riktigt farliga i framtiden…

  • Vaket. Jag kontrollräknade, och du hade rätt. 26,9 är den svenska medelåldern vid första OS-matchen.

   Men precis som du konstaterar är det australiska laget väldigt erfaret – trots sin unga ålder. Sverige har totalt 1087 landskamper. Men av dem står fem ”gamla” spelare för långt över hälften – 687 stycken. Australiens trupp står totalt på 843 landskamper, men man har bättre spridning på dem – bara två spelare i truppen står på fler än 75.

   • Smått tveksamt egentligen om antal landskamper alltid är ett riktigt mått på erfarenhet med tanke på att det räcker att bli inbytt i 89:e för att det ska räknas. Men i brist på kännedom om annat (som t.ex. antal spelade minuter) får det väl duga.

    Noterar att Australien endast har fyra spelare som gjort färre än 43 landskamper. Detta kan jämföras med Sverige där halva truppen (9 spelare!) inte kommit upp i det. Sveriges 9:a på listan, 27-åriga Emma Berglund, har just 43 landskamper. Alltså lika många som Samantha Kerr (22) och Alanna Kennedy (21), båda ordinarie under Kanada-VM.

    Tittar även på Kanadas trupp, de har sex spelare med över 100 landskamper, och fem spelare över 30-strecket, alltså en mer än Sverige på båda punkter. 9:an på listan Ashley Lawrence har 42 landskamper, men de minst erfarna har ändå lite fler landskamper än Sveriges dito. Näst minst har nämligen unge Deanne Rose med 12. Vi har sex spelare med färre.

    Slutligen noteras att Kanadas stora mittbackstalang, Kadeisha Buchanan ligger 7:a närmst bakom deras sex 100+ -are. 20-åringen har gjort hela 60 landskamper! Jämngamla Stina Blackstenius står på 7…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.