OS-genrep på fel sida av Sverige

På torsdag spelar Sverige OS-genrep i Kalmar. Det är tredje gången det spelas en A-landskamp i stan. De två tidigare har varit en herrlandskamp 1954 och en EM-kvalmatch mot Schweiz för damer 2003. EM-kvalmatchen slutade för övrigt med svensk 6–0-seger.

Att jag känner till det här beror på att senaste numret av Bolletinen (tidningen som ges ut av Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker) innehöll listor över vilka kommuner som stått som värdar för samtliga svenska hemmalandskamper.

På damsidan har det varit 136 sådana och 24 av dem har spelats i Göteborg. Näst flest (tio) har arrangerats i min hemkommun, Borås.

Det som överraskade mig var att bara sju matcher har spelats i Stockholmsområdet. Fyra i Solna och tre i Stockholm. Även om jag är en vän av decentralisering tycker jag att sju av 137 är alldeles för få. Landslaget borde spela fler matcher i vår huvudstad.

Visst är konkurrensen om publiken stor där, men det är också i Stockholm som det stora underlaget finns. Planerar man rätt borde det gå att få till riktiga folkfester. Varför inte sikta mot stjärnorna? Varför inte bjuda in USA, Tyskland eller Frankrike och lägga matchen på Friends – och försöka sälja ut herrarnas nationalarena?

Det är förstås inte lätt. Men det borde inte heller vara omöjligt, det gick ju nästan vid EM-finalen – trots att Sverige inte nådde dit.

EM-finalen 2013 på Friends Arena

EM-finalen 2013 på Friends Arena

Fast torsdagens match borde inte ha lagts i Stockholm. Inte i Kalmar heller. Den borde naturligtvis ha spelats i Göteborg. Där pågår Gothia cup, med 40000 deltagare. Där hade landskampen mot Japan mycket väl kunnat fyllt hela stora Ullevi – och blivit en makalös folkfest.

Så blir det inte.

Inget ont om Kalmar, landslaget får säkert ett kanonläger där (och på Öland) den här veckan. Men personligen tycker jag att det är vansinnigt synd att inte kunna dra nytta av att drygt 40000 unga fotbollsspelare befinner sig i Göteborg i veckan.

För träningsmässigt skulle landslaget garanterat kunna ha en minst lika bra OS-uppladdning i Göteborg, Bohuslän eller Halland den här veckan.

Det har förresten arrangerats stora seniormatcher under Gothia cup några gånger – alla har dragit storpublik. Såvitt jag kan minnas har det dock aldrig handlat om någon damfotbollsmatch. Nu hade man en chans som inte lär återkomma på många år. Det är ju inte direkt vardag att landslaget spelar träningsmatcher på hemmaplan i mitten av juli.

4 tankar på “OS-genrep på fel sida av Sverige

  1. Jodå, EM-finalen 2013 fick till slut en fin publiktillströmning. Samtidigt föregicks det av ett antal mer eller mindre ångestfyllda delbeslut om hur många och vilka etage som skulle öppnas för att visa eller dölja publikantalet. Kanske har SvFF inte särskilt gott självförtroende när det gäller damfotbollens attraktivitet TROTS vackra ord? Är det en delförklaring till att en OS-förberedande match mot ett toppnation läggs en bit ifrån det skarpaste mediala rampljuset?

    En match på damfotbollens officiella nationalarena mitt under Gothia cup framstår som självklar. Inte minst i ljuset av att damfotbollen och damallsvenskan behöver all draghjälp den kan få publikt och medialt. Återinvigningen av ”nya gamla Ullevi” och utnämningen till nationalarena med match mot Brasilien (för övrigt var andra halvlek nog en av de bästa jag sett ett svenskt damlandslag göra) liksom EM-matcherna 2013 visar att det går att fylla de flesta platserna och skapa bra ”tryck”.

    Men nu får vi flaxa till Guldfågeln på torsdag!

  2. Jag håller med! Förbundet verkar själv tro på minimal publik eftersom bara ett fåtal sektioner är öppna för biljettköp. Om det nu inte är så att övriga sektioner öppnas för köp samma dag.

    Min gissning är 1 500-3 000 åskådare.

  3. Pingback: 17.30 – landslaget firas i Kungsan | En blogg om internationell damfotboll

  4. Pingback: Tyskland på Friends | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.