Lyon har alla de bästa spelarna

I dag presenterade UEFA de tio spelare som kan bli Europas bästa spelare säsongen 2015/16. Vinnaren tas ut bland alla spelare som antingen representerar ett europeiskt klubb- eller landslag.

Bland de tio kandidaterna finns ingen svensk spelare. Däremot finns nio spelare med koppling till Lyon. Även om Lyon är Europas klart bästa lag känns det lite överdrivet.

De tio spelarna är för övrigt:

Camille Abily (Lyon)
Ada Hegerberg (Lyon)
Amandine Henry (Lyon/Portland)
Saki Kumagai (Lyon)
Eugenie Le Sommer (Lyon)
Amel Majri (Lyon)
Dszenifer Marozsán (Frankfurt/Lyon)
Louisa Cadamuro, före detta Nécib (Lyon)
Alexandra Popp (Wolfsburg)
Wendie Renard (Lyon)

Noterbart alltså att tyska mästarlaget Bayern München inte fick med en enda spelare.

Högst placerade spelare från damallsvenskan var Pernille Harder, som slutade på elfte plats. De svenska spelare som fick röster var Caroline Seger (delad 15:e plats), Nilla Fischer (delad 19:e), Lotta Schelin (delad 19:e) och Olivia Schough (delad 34:e).

Övriga damallsvenska spelare på listan var Marta (18:e) och Sara Björk Gunnarsdottir (delad 19:e).

Min vinnare är Ada Stolsmo Hegerberg, närmast före Saki Kumagai.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så några fler ord om tränarsoppan i Umeå. Sedan förra inlägget har det skrivits två öppna brev. Dels har tränartrion skrivit ett, där de berättar om spelet bakom kulisserna under våren. Dels har ett antal bärande spelare skrivit ett där de ger sitt stöd till de sparkade tränarna.

De bärande spelarna är Lisa Lantz, Lina Hurtig, Rita Chickwelu, Malin Reuterwall, Jenny Hjohlman, Hanna Sandström, Tove Enblom och Amanda Berglund. De skriver att de inte varit informerade och:

”Ordförande och styrelsens beslut har nu gjort oss mycket tveksamma till vår framtid i klubben.”

Det känns väl som att UIK:s klubbledning har tagit ett högst olyckligt beslut här – ett beslut som inte var förankrat hos spelarna. Och att klubbledningen kommer att få lite jobb med att lugna ner stämningen.

För om UIK skall vara ett damallsvenskt lag även framöver behöver man de där spelarna.

* Utöver de svenska OS-spelare som spelade på Malmö IP i lördags spelade även Hedvig Lindahl ligamatch i helgen. Hennes Chelsea åkte på en tung 2–1-förlust, trots att Arsenal bjöd på ett högst anmärkningsvärt självmål i början.

Slutligen två klipp från lördagens landskamp, Frankrike–Kina:

5 tankar på “Lyon har alla de bästa spelarna

 1. Ja vad säger man och UEFA:s topplista? Det är klart att CL-finalen är den enda stora matchen som spelats under UEFA-året och att Lyon då ska dominera listan. Men 8 spelare (+ Marozsan) känns lite väl saftigt? Le Sommer till exempel har väl inte haft någon supersäsong. Att Popp är med begriper jag inte då hon verkar ha varit blek under säsongen, med endast 6 mål i ligan, klent för en striker. I CL-finalen var hon dessutom osynlig fram till kvitteringen. Ska Wolfsburg ha med någon spelare alls på listan röstar jag på Caroline Graham Hansen, för trots att hon varit skadad stora delar av säsongen tycker jag att hon åstadkom mer än någon annan i laget. Vilka borde varit med från Bayern, Miedema, Leupolz, Behringer eller Däbritz? Ja kanske Miedema i alla fall, som var så nära att skjuta Nederländerna till OS på Sveriges bekostnad. Från damallsvenskan tycker jag att Marta och Harder borde platsat. Marta är bättre än på läge och ja, vad ska man säga om Harder? Vilka offensiva mittfältare/släpande forwards på topplistan har varit bättre än danskan? Necib? Abily? Marozsan? Förvisso klassspelare alla tre, men ändå knappast någon av dem va? Men det är klart, spelar man inte CL så syns man ju tyvärr inte. Tycker att hon borde vara topp tre, eller åtminstone vara där och nosa. Snart blir det nog ändring på det (tyvärr för Linköping)…

  Umeå-soppan är bara tragisk. Spontant undrar man bara vad ledningen håller på med. Man undrar ju dessutom om situationen hade varit helt annorlunda med två straffmål av Hjohlman tidigt på säsongen och fyra poäng fler.

  Jösses vilket självmål av Alex Scott, men borde inte målvakten varit beredd? Fint mål av van de Donk från snäv vinkel.

  Med tanke på Kinas målvakts agerande borde Bruno Bini ringa upp petade Wang Fei snarast (inte för att det kommer hända). Tycker nog att Renards 2-0 mål borde blivit bortdömt för offside. Att man sen skickar fram inhoppande Lavogez till straffpunkten känns lite konstigt, men tänker man efter är det kanske ett smart drag så här strax före OS för att boosta hennes självförtroende ifall man går till straffläggning. För blir det straffläggning lär hon ju finnas på planen då (som inhoppare).

  Läser också att Laura Georges missar OS på grund av skada. Tur då för Frankrike att Mbock Bathy är i form.

 2. Bedrovlg insats av Hedvig Lindahl, tjejen är rätt dålig likaså som ”linjemålvakt” men också när hon springer ut för att rensa.
  Hennes tajming är urusel, reflexerna obefintliga.

  Första nickmålet då bollen passerat Lindahl 20cm övanför hennes huvudet medan hon lyfte en arm som om hon ska ”vinka till” någon, tja vad säga om denna insats när hon borde sprungit ut och försökt boxa bollen när allt hände par meter bort
  Det andra målet då ”avrundades” Lindahl efter att hon var försent ute, läste inte spelet alls..
  Man undrar hur i hela världen kan hon figurera som sveriges första målvakt?
  Angående listor och blivande vinnare; för min del då borde man dela ut priset återigen till Marta! Hon är ju ljusår från alla andra kandidater deras insatser kan sammanfattas med mycket spring och fysik lite riktiga fotbollen.
  Alla de nordiska kandidaterna har inte visat något utvecklande och rolig fotboll för min del. Harder har ännu inte vunnit något med sitt lag/ landslag medan Hansen har inte överhuvudtaget spelat tillräckligt för att man ser om hon har utvecklats
  Hegerberg då, bra arbetande spelare mef spel som ofta hänger på gränsen till fult, detta med tanke på hennes fysik som hon så gärna uttnyttjar Någon lirare är hon definitivt inte, kan unga tjejer lära sig något om fotboll från henne, knappast.
  Om man av någon anledning väljer henne då har damfotbollen lite stannat i utvecklingen sedan ”tåget” Birgit Prinz glansdagar
  Däremot Marta….

  • Härligt med åsikter. Personligen tycker jag att Lindahl är ohotad förstamålvakt. Jag tycker att hon har varit väldigt stabil de senaste två åren. Visst håller jag med om att hon borde ha varit närmare att rädda Arsenals kvittering, men det målet beror mer på bra anfallsspel än ett dåligt målvaktsingripande. Vid 1–2-målet gör Lindahl det ändå rätt bra och får ut van de Donk i dålig vinkel. Men avslutet är ju grymt bra.

   Intressanta synpunkter om vilka som är de bästa spelarna. Du har några poänger, men jag tycker ändå att du i grunden är orättvis. Exempelvis har unga forwards massor att lära från Ada Hegerberg. Bland annat om hur man rör sig i straffområdet, om förmågan att avsluta på ett tillslag med båda fötter och huvud, samt vikten av att ha en god fysik. Motståndarnas backar är inte snälla, som forward måste du kunna ge tillbaka. Hon är 21 år och har en mognad i sitt spel som du sällan ser i den åldern. Dessutom har hon en mycket bra grundteknik.

 3. Häftigt för Harder att vara bästa ”icke-CL”-spelare, då hon inte heller spelade VM så är det verkligen ett kvitto på hur het hon är på spelarmarknaden idag. Tyvärr känns det väl som om LFC kommer få svårt att behålla henne även om topp 2 placeringen (och CL-spel) i princip har säkrats redan för laget. Håller ändå tummarna då det varit tyst om den ekonomiska biten (vilket borde vara positivt) och att man därför med största sannolikhet åtminstone får behålla henne säsongen ut och därmed också kan göra upp med Rosengård om guldet.

 4. Pingback: Hegerberg, Henry eller Marozsan? | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.