Klart med ett nytt svenskt genrep

Det OS-genrepet jag såg i Kalmar förra veckan var tydligen inget riktigt genrep. I dag står det nämligen klart att Sverige spelar mot Botafogos P16-lag på fredag.

Det blir sannolikt en match som spelas i rätt stor medieskugga. Det blir intressant att se vad och hur mycket vi som befinner oss i Sverige kan få se från det genrepet.

I övrigt händer det inte jättemycket på nyhetsfronten. Via sociala medier kan man se att alla OS-lag verkar ha det jättebra så här en vecka innan avspark.

I morgon spelas en träningsmatch mellan Nya Zeeland och Sydafrika. Där får vi en ny indikation på klassen på sydafrikanska Banyana Banyana.

Utöver den stundande OS-turneringen pågår det två landslagsmästerskap på olika nivå i världen. I Myanmar inleddes AFF Women’s Championship i går, det skulle väl närmast översättas till det sydostasiatiska mästerskapet. Det är ett högst ojämnt mästerskap.

I dag har exempelvis Myanmar vunnit med 17–0 mot Östtimor och i går vann Vietnam med 14–0 mot Singapore. Troliga semifinallag är Australien U20, Vietnam, Thailand och Myanmar. Glädjande är att publiksiffran på Myanmars match var över 10 000 personer. Kul.

I F19-EM är det semifinaler i morgon. Där spelar Frankrike–Schweiz och Spanien–Nederländerna. Båda matcherna sänds i svensk tv. Den första i Eurosport 2 med sändningsstart 15.45 och den andra i Eurosport 1 med start 20.15. Jag tror att avspark är en kvart senare i båda fallen.

Norge åkte ur EM under lite tråkiga omständigheter. Norskorna vann med 1–0 mot Frankrike och föll med 1–0 mot Nederländerna. I den sista omgången mötte man avsågade Slovakien. Den matchen fick brytas på grund av oväder, och när vädret hade blivit bättre var det ingen idé att spela klart. Då hade nämligen Frankrike vunnit med 2–1 mot Nederländerna – ett resultat som gjorde att Norge var utslaget oavsett hur stora siffror de besegrat Slovakien med. Tråkigt.

4 thoughts on “Klart med ett nytt svenskt genrep

 1. Är anledningen till att Norge är ute ur U19-EM att det är ett UEFA-mästerskap eller hur är det nu egentligen? Är det så att enligt UEFA går man på inbördes möten medan FIFA går på målskillnad då flera lag har samma poäng? För om målskillnad är avgörande i detta fall borde ju Norge inte alls vara helt ute – även om det skulle krävs 7 mål på en halvlek.

  Idag fick jag för övrigt en smärre chock när jag kollade igenom OS-trupperna ordentligt. Jag saknade nämligen ”mittfältsgeneralen” Daniela Montoya ifrån Colombias trupp, utan att ha hört att hon skulle missa OS. Efter lite efterforskning verkar det som att hon är petad, och att anledningen ska vara att hon efter VM förra året har uttalat sig i media om att Colombias förbund inte betalat ut ersättning till spelarna som de tydligen anser sig ha rätt till. Vet inte om det handlar om lön eller resultatbaserade bonusar. Min spanska är dock högst begränsad, och google translate inte helt perfekt. Någon spansktalande som kan hjälpa till? http://www.publimetro.co/deportes/daniela-montoya-no-va-a-los-juegos-olimpicos-rio-2016/lmkpgo!QUzDf9p3T2FFk/

  • Ja, Uefa går på inbördes möten. Det var därför Norge inte kunde passera varken Frankrike eller Nederländerna. Det var samma effekt som när Sverige och Danmark slog ut Italien ur Herrfotbolls-EM 2004.

   • Just det, Sverige-Danmark 2-2 minns man ju. Minns också att bl.a. Hanna Ljungberg blev förvånad när hon fick höra att målskillnaden skulle vara avgörande i VM 2007 inför sista matchen mot Nordkorea och att det därför inte räckte med vinst – vilket ju blev förödande.

    Vilket tycker du är mest rättvist av de två skiljesystemen?

    • Båda har sina fördelar, men tvingas jag välja föredrar jag nog trots allt inbördes möte. I sådana här lägen är det ju lätt att förorda målskillnad, samtidigt är det ju dödstråkigt när något lag kan ta sig vidare via målkalas mot ett omotiverat och redan utslaget lag i sista omgången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.