Blixten slog ner på samma ställe – Sverige är i final

Svensk våg

Svensk våg

Ny försvarsbragd. Ny straffseger. Blixten slog ner på samma ställe igen – och Sverige är klart för OS-final. För Pia Sundhage är det tredje raka.

Vem hade trott det för en vecka sedan?

Det blev en ny nervpers över drygt 120 minuter. Personligen sitter jag alldeles svettig, och skall strax skriva en finalkrönika till BT. Men först några ord om den här nervpersen där hjältarna återigen hette Lisa Dahlkvist – och Hedvig Lindahl.

Den senare höll på att ställa till det i 121:a minuten, men räddade läget, tog två av Brasiliens straffar och lät återigen Dala avgöra i tionde straffen.

Sverige har haft oddsen emot sig i båda slutspelsmatcherna, slitet helhjärtat i 120 minuter plus tillägg och visat kyla i straffläggningarna. Både mot USA och Brasilien har vårt lag missat i lotten och fått skjuta som tvåa – vilket innebär en nackdel.

Men det här svenska laget har inte brytt sig om odds de senaste dagarna. Nu får de stanna i Rio och njuta av att vara OS-medaljörer. På fredag väntar en final där vårt lag återigen kommer att slå ur underläge.

5 thoughts on “Blixten slog ner på samma ställe – Sverige är i final

 1. Ja, det är inte bara Usain som är ”A Bolt of lightning”! Sverige reste sig på nio efter gruppspelet, blev ett helt annat lag och är nu i historisk OS-final.

  Insikter från gruppspelet omsatta till fotbollspraktik mot först USA och nu Brasilien. Varken USA eller Brasilien lyckades tråckla sig igenom och få hål på ett superdefensivt Sverige. 5-1-förlusten mot Brasilien har tjänat Sverige väl. Ingen ville se laget överkört igen. Sundhage funderade efter den matchen på om man istället skulle spelat ”vansinnigt lågt”. Tja, det var tydligen melodin – bra att Sundhage vaknade i tid även om det skär i det offensiva fotbollshjärtat (och i många andras).

  Plötsligt efter att ha fått ca 5-10% odds att vinna mot USA och ca 20-25% idag måste det väga betydligt jämnare i finalen. Det är två ”kurvor” som skär varandra – ju högre förväntningarna varit, desto sämre spel/resultat och ju lägre förväntningarna varit, desto mer framgångsrikt spel/resultat. Frågan är hur laget hanterar läget i finalen nu när förväntningarna utifrån igen stiger och sannolikt även inom laget.

  Det var en klassisk svensk laginsats som tog laget till final. Men visst är det befogat att lyfta fram inte minst Lindahl i mål. Även om det svajade vid något tillfälle under matchen var hon säker och vältajmad. Brasilien hjälpte henne kanske också vid straffläggningen (oavsiktligt). Hon var rejält uppvärmd medan Barbara behövde stretcha innan! Och Lisa – The coolest cat in Rio!

 2. Ja, blixten slog sannerligen ner på exakt samma ställe! Mina stackars nerver pallar inte mer… vilket psyke Dala har! Efter detta måste det väl vara en självklarhet var bragdguldet hamnar, oavsett hur det går på fredag. Sverige har hittat sitt framgångsrecept; parkera bussen och spela grisfotboll i 120 minuter, sen är det bara att skicka fram Dahlkvist för den avgörande straffet. Enkelt!

 3. Lider med Marta! Den bästa gick inte vidare..
  Nu är fotbollens antipropaganda i final..där kommer tyska maskineriet och fotboll man gillar att segra..
  Annars då blir det hög tid att tala om bragden i Rio..

 4. Frågan är, rent objektivt,om ett landslag som förlorat med 1-5 under turneringen verkligen är ett värdigt mästarlag.Vinner Sverige så är man värdiga mästare kan man säga men ändå.Det blir nog Tyskland som vinner finalen men går det tills straffar så.Som vanligt är det ett en massa nedvärderande prat om finalmotståndaren,kallas Skit-Tyskland bla,tar Tyskland av bara farten säger Vickoria Svensson,hur många fotbolls förutsägelser har hon haft om sanningen ska fram,inte många,det känns som inget kan stoppa dom,säger Hanna Marklund osv.Lägg av med sådant och kom med respektfulla analyser om finalmotståndaren Tyskland i stället som slagit Sverige 9 gånger i rad i Mästerskap sedan 1997

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.