Sjögren till Norge – det var en bomb

I förmiddags briserade en bomb i Damfotbolls-Sverige – Martin Sjögren presenterades som ny förbundskapten i Norge.

Martin Sjögren

Martin Sjögren

Det var långt ifrån bara jag som blev överraskad av beskedet, det var tydligen också en bomb för spelarna i Linköping.

Faktum var att jag satt och funderade lite över förbundskaptensfrågan i det norska landslaget häromdagen. Jag såg en tweet om lag och tänkte kolla upp hur det går med arbetet att hitta Roger Finfjord:s ersättare. Det har ju varit rörigt i Norge sedan Even Pellerud klev av efter det halvlyckade VM-slutspelet i fjol.

Jag skriver halvlyckat för att jag tycker att Pellerud mönstrade ett mycket starkt och välspelande lag, trots att ena storstjärnan Caroline Graham Hansen saknades. Trots bra spel blev VM ett misslyckande. Man åkte ju nämligen ut mot England i åttondelsfinal, i en match där norskorna enligt min uppfattning var det bättre laget. Man vann exempelvis avsluten mot mål med 5–3.

Efter Pellerud kom Finfjord, men han stannade bara drygt ett år. I september, direkt efter att han kvalat in Norge till sommarens EM-slutspel, avgick Finfjord till följd av missnöje från alla möjliga håll. Trots det lyckade EM-kvalet kommer hans tid på posten att bli hågkommen som ett misslyckande – mest beroende på vårens OS-kval.

Det var ju ett kval där Norge underpresterade rätt rejält. Man föll både mot Sverige och Schweiz och det var inte mycket kvar av fjolårets fina VM-spel.

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen

Sedan slutet av september har Norge stått utan förbundskapten. Under den perioden har några av lagets äldre, bärande spelare tackat för sig. Trion Trine Rönning, Solveig Gulbrandsen och Ingvild Stensland lägger av – tre spelare som startade EM-finalen 2013. Även Lene Mykjåland hade tänkt lägga av, men sedan har hon fått anbud från flera storklubbar vilket gör att hon kanske fortsätter trots allt.

Hursomhelst är det långt ifrån något dukat bord som Sjögren kommer till. Norge har många unga talanger, men känslan är väl att laget och sporten behandlas rätt illa av förbund och media på sin hemmaplan. Norsk damfotboll ligger nog minst tio år bakom svensk när det gäller utvecklingen.

Toppserien har pinsamt låga publiksiffror och även landslaget är långt ifrån det intresse och erkännande som skapats för vårt här i Sverige.

För Martin Sjögran väntar alltså utmaningar på många plan, inte bara sportsliga. Det positiva för honom är att han har två unga superstjärnor i Graham Hansen och Ada Stolsmo Hegerberg att bygga sitt lag kring – om nu bara Graham Hansens ömtåliga kropp håller. Det skall bli spännande att se hur det går. Det är ju bara ett drygt halvår till nästa mästerskap, så Sjögren får verkligen ingen mjukstart.

För Linköping är dagens besked förstås mycket besvärande. Men inte bara för LFC, dagens besked är besvärande för hela damallsvenskan.

Vår högsta serie mår bra av tuff konkurrens, det är alltså viktigt att någon klubb på allvar över tid klarar av att utmana storlaget FC Rosengård. När nu utmanaren Linköping (jag kallar LFC för utmanare även om de just nu är mästare) tappar både offensiva stjärnor och sin tränare/sportchef riskerar det att röra om i toppen.

Det känns otroligt viktigt att LFC hittar rätt ersättare. Det är ingen lätt uppgift, och den underlättas inte av att det är ont om tid. Det är ju inte många dagar tills laget skall dra igång uppbyggnadssäsongen. Eftersom man kommer att få bygga om laget en del är det en väldigt viktig uppbyggnadssäsong som väntar.

Jag är inte avundsjuk på Maria Hagström och de andra i LFC som på kort tid måste hitta en värdig ersättare. Inte avundsjuk alls. Men som sagt, för damallsvenskans och svensk damfotbolls skull hoppas jag verkligen att LFC lyckas.

En tränare som är ledig, och som gjort ett utmärkt jobb i Djurgården i år, är ju Yvonne Ekroth. Om hon är rätt person för det här jobbet vågar jag inte uttala mig om. Det är ju rätt stor skillnad mellan att leda en nykomling mot att leda svenska mästarinnorna, inte minst är det gigantisk skillnad i press och mediahantering mellan Djurgården och Linköping.

Det går ju även att hämta tränare från herrfotbollen, men då får ju någon annan ta över den sportchefsroll som Sjögren också haft. För att klara den måste man ju ha en gedigen koll på damfotbollsvärlden.

Apropå LFC blev det i dag officiellt att Pernille Harder:s nästa klubbadress blir Wolfsburg. Men det var ju ingen bomb, tvärtom är ju det en nyhet som läckt ut för rätt länge sedan.

18 tankar på “Sjögren till Norge – det var en bomb

 1. Grattis till: Norge, Sjögren och inte minst Rosengård (som nu ökar sina chanser att återta titeln i DA). Är det här ”droppen” som får Blackstenius att besluta sig?

  Beklaganden till: LFC och – DA

  Ny tränare i LFC? Ett ”självmordsuppdrag” eller pga uppkommet läge en gyllene chans för den som vågar? Ja, Ekroth kanske vore möjlig, LFC kanske ska köra en LdB/FCR-variant = assisterande tar över och så plockar man in ny ass.tränare?

  • Känner personligen inte till Anders Jacobson, men en bekant beskrev LFC:s assisterande tränare så här: ”En mer påläst och ambitiös tränare hittar man knappast”.

   Det låter ju lovande. Jacobson har dessutom fördelen av att ha varit med i fyra år i LFC och kan föreningen inifrån. Spontant känns det som ett väldigt bra alternativ.

 2. Hmm inget så där drömjobb kanske?? Kuska runt i Norge och se ett antal matcher med dåliga publiksiffror. Men money talks. Synd Sjögren hade behövts i Sverige och Linköping. Men Rosengård blir nu ännu större favorit till guldet. LFC får väl flytta upp biträdande tränaren istället så löser sig det problemet.

 3. Svikaren. Ett år kvar på kontraktet. ”Vi har bästa utvecklingsmiljön blabla”. Värvar bl.a. Hurtig och Banusic och drar sen. Hade varit mer hederligt om han sagt upp sig efter guldet.

  • Sjögren lär ju haft en ”förbundskaptensklausul” i sitt kontrakt, dvs en möjlighet att avbryta anställningen om han fick ett sådant erbjudande. Nu fick han det. Även tränare har karriärer och han sa själv att detta är ett karriärsteg. Jag tycker det är svårt att klandra Sjögren för detta. Förutom lönen, som en del vill hävda avgjorde (vilket jag inte tror på som huvudskäl), KAN det faktiskt vara så att han är tilltalad av uppdraget att utveckla och bygga nytt, precis som det KAN varit hans drivkraft i LFC.

   Det är väl naturligt att det blir fokus på enskilda individer oavsett om det är spelare eller ledare när sådant här händer. Jag tycker strålkastarljuset också bör riktas mot styrelsen. Jag har svårt att tro att de inte vetat om detta en tid. Har de ”suttit still i båten” och hoppats på det bästa? Har de trott att denna klausul aldrig skulle utlösas? Trodde styrelsen att de hade honom ”i säcken”?

   Hade det varit bättre att Sjögren inte hade värvat spelare? Hade en ny och sannolikt hastigt rekryterad tränare haft bättre förutsättningar till kvalitetsvärvningar? Knappast. Det går att se Sjögrens värvningar dels som ett tecken på att han länge planerat för att stanna även 2017, dels som att det var ”hederligt” att inte bara dra. Svikare? Drygt fyra år som tränare/sportchef och avslutning med SM-guld ligger i andra vågskålen…..

   Mer allmänt går det att fundera över hur kontrakt skrivs och vad de egentligen är värda. Oftast släpper klubbar spelare (tränare) i förtid – ”man vill inte hindra någons utveckling” som det heter. Plusvärdet för klubbarna kan vara viss ekonomisk ersättning (I LFC:s fall för Rolfö och tidigare Fischer) även om den är rätt blygsam. Vem vill ha en spelare eller tränare som tvingats kvar? Alla framtida prestationer riskerar att bedömas mot måttstocken ”motivationsbrist”. Det handlar inte bara om papperskontraktet utan också om ett ömsesidigt psykologiskt kontrakt mellan spelarna och klubben.

   • Min stora irritation är att Lfc som det verkar återigen inte får en bra chans att försvara guldet. Efter 2009 splittrades också guldlaget och det kom in för mycket nytt folk som inte lyckades särskilt bra. Tredje plats och massa poäng bakom Ldb. Varför blir det återigen så för Lfc?

    • Nuförtiden är det dyrt att försvara ett guld. Stjärnspelarna lockas av höga löner i andra länder. Därför har LdB/Rosengård haft svårt att hålla kvar stjärnorna efter sina guld. Nu får LFC känna på samma sak.

     Storklubbarna på kontinenten har tyvärr lite för mycket pengar för att damallsvenska klubbar och spelare skall kunna stå emot. Det verkar ju inte heller som att LFC hade ett klockrent kontrakt med Rolfö, utan Bayern kunde köpa loss henne för kaffepengar.

   • Mmmm, visst kostar det att ligga på topp! Medan LdB/FCR har haft ekonomi att ersätta vissa stjärnor och behålla andra står den möjligheten inte öppen för LFC. FCR har också kunnat behålla sin viktigaste spelare Marta, vilket inte är gratis, tvärtom. När Tyresö kraschade och det diskuterades lönegarantier framkom uppgifter att Marta och Bouquete hade drygt 160 000/månaden (Seger ca 70000/mån som jämförelse). Marta har nog fått gå ner i lön i FCR, men kanske 100 000/mån? Det lär väl också kosta en slant att plocka in Schelin (även om jag tror man skulle fått ”mer pang för pengarna” med en (?) annan spelare). Gissar att man får två eller kanske rent av tre svenska damallsvenska landslagsspelare för 100 000/mån. Detta sagt för att få in lite relationer och proportioner i pengadiskussionen – också ”stjärnor” har mycket olika ”prislappar”.

    Varför spelare lämnar och vart de flyttar handlar nog bara delvis om pengar. Vinna titlar, ett äventyr, miljöombyte kan vara andra skäl som spelar in. Kanske gäller det också den nu aktuelle Sjögren. Tror för övrigt att han inte kommer tillbaka till svensk klubbfotboll på damsidan.

    Och LFC har nog en del att lära sig när det gäller kontraktsskrivning. Möjligen kan man så här utifrån vara förvånad över att de inte redan gjort det…..Good morning styrelsen – this is your wake-up call!

   • Observer: Tyvärr har du fel ang klausulen. Den gällde endast om Sjögren fått erbjudande om att bli svensk förbundskapten, inte förbundskapten. Jag förstår inte vad du vill säga med ditt inlägg. Menar du att så fort motivationen brister är det dags att dra oavsett om kontrakt finns? Då undrar en ju vilken funktion kontrakt fyller.

  • @Karin: Vad jag menar? Jo, att det inte är så enkelt som att om det finns ett kontrakt ska det till varje pris fullföljas. Det betyder inte att jag ser det som önskvärt att kontrakt bryts – tvärtom. Min andra poäng och fråga var precis det du tar upp: vad är ett kontrakt egentligen värt? Det höjer nog tröskeln för att lämna, men mer än så är det kanske inte? Vad tycker spelare om att ha en tränare som helst vill vara någon annanstans?

   Du vet tydligen mer än jag om Sjögrens kontrakt (att det bara gällde svensk FK och då bara för A-landslaget?), kanske har du läst det? Så du har nog rätt.

   Jag tycker fortfarande styrelsens roll är intressant. Sjögren säger att styrelsen vetat om kontakterna med Norge ”en tid”. Under den tiden fortsatte Sjögren värva inför kommande säsong. Det verkar som att det fanns en överenskommelse om detta. Satte styrelsen igång en febril aktivitet under denna ”en tid” för att hitta en ersättare eller chansade man på att det inte skulle bli något? Det vill man naturligtvis inte svara på eftersom styrelsen då sätter sig själv i skottgluggen….

   • Förtydligande: Jag vänder mig mot att Sjögren, efter han blivit erbjuden jobbet i början av november, låtsats som om han skulle vara kvar i klubben. Som exv. vid värvningen av Marija Banusic: ”Hennes utvecklingspotential är stor och jag är övertygad om att den miljö vi har i LFC kommer att vara perfekt för Marija att få växa i. Med de spelartappen vi har haft utifrån ett offensivt perspektiv så är Marija ett mycket bra tillskott till vår trupp. Det ska bli mycket intressant att få jobba med Marija i framtiden.” Detta är inte seriöst! Jag förstår inte varför du vill flytta fokus från detta till styrelsen???

  • @Karin: OK, sammanfattningsvis tycker och tänker jag så här;

   1. Sjögren var, såvitt jag vet, vid rekryteringarna fortfarande anställd i LFC som tränare och sportchef. Skulle han avgå utan att ha klart med ett nytt jobb? Vem hade haft bättre förutsättningar än Sjögren att under några korta Silly-season-veckor värva nya spelare? Skulle han bara satt sig på ändan och rullat tummarna utan att jobba med sina uppdrag?

   2. Ryggmärgsreaktionen är att utse Sjögren till syndabock och inte se till andra aktörer. Bland dessa är naturligtvis styrelsen den viktigaste. Hade styrelsen något motbud till honom eller krävde de att han skulle fullfölja kontraktet? Jag vill inte ”flytta fokus”, men bredda bilden av det som hänt. Sjögren var inte ensam med ”fingrarna i syltburken” även om beslutet att lämna ytterst var hans.

   3. För att fortsätta bredda bilden och måla i gråskala, snarare än svart/vitt: Om de som värvats till LFC gjort det för att Sjögren skulle vara tränare har de väl rätt att vara besvikna. Samtidigt var det knappast enda anledningen, eller ens huvudanledningen, till att de lät sig värvas. Frågan som uppkommer är om Sjögren personligen utgjorde ”utvecklingsmiljön” och hur den kommer att gestalta sig nu. Om Sjögren inte sätter likhetstecken mellan sig själv och utvecklingsmiljön kan han naturligtvis fortsätta prata om den, även med en fot i Norge (eller båda fötterna). Jag håller med om att ordvalet ”jobba med Marija i framtiden” nu efteråt framstår som olyckligt eller kanske till och med falskt – men något annat jobb väl inte klart när han sa detta? Sedan kan han ju faktiskt uttalat sig för hela ledarstaben.

   4. LFC hade troligen varit en lyckligare och bättre organisation med Sjögren kvar, inte minst eftersom han kombinerade huvudtränarjobbet med att vara sportchef. Därför blir det naturligtvis mer kännbart att båda uppdragen nu är vakanta. Vilka tog det beslutet att ”lägga alla ägg i samma korg”? Just det – styrelsen. Bara för att ta ytterligare ett exempel med koppling till Sjögren. Du tycker Sjögren är en svikare. Det har du naturligtvis rätt att tycka, även om just jag inte vill gå så långt. Man kan också se på det han byggt upp med en utvecklingsidé för yngre spelare och ett balanserat lag. Nu är det upp till LFC att förvalta och utveckla detta.

   • 1. Han borde inte låtsas som om han skulle fortsätta i klubben
    2. Kontrakt är kontrakt. Att bryta kontrakt är att svika klubben. Lojalitet verkar vara omodernt
    3. Jo, han hade redan fått erbjudandet när han uttalade sig om värvningarna. Idag säger han att han direkt visste att han skulle hoppa på jobbet
    4. ?

  • Okidoki Karin, då kör vi ett varv till….. Vet inte om dina fyra punkter ska motsvara (vara svar på) mina fyra från 22 dec, men jag kan väl köra med fyra igen. So here we go:

   1. Sjögren skulle alltså sluta jobba som sportchef för LFC (värva mmm) trots att han naturligtvis gjorde det med STYRELSENS goda minne? Vad skulle blivit bättre av det för säsongen 2017?

   2. Tydligen tyckte inte STYRELSEN som du, dvs att ”kontrakt är kontrakt”. När det nu blev som det blev är det väl minst lika mycket STYRELSEN som svikit klubben, annars hade ju Sjögren varit kvar, eller hur?

   3. Att han som du skriver visste att han skulle acceptera erbjudandet innebär inte alls med självklarhet ett tecken på illojalitet utan kanske snarare tvärtom – trots att han visste att han skulle acceptera jobbade han vidare för att bädda för LFC:s säsong 2017. Sjögren har ju också sagt att STYRELSEN var orienterad om processen. Om de tyckte detta var olämpligt, varför agerade de inte? Varför tog inte STYRELSEN initiativ till att avsluta kontraktet omedelbart? Sjögren hade säkert fått börja bums i Norge!

   4. Just det – ett frågetecken till ditt….

   ———————————

   Apropå lojalitet så är det kanske mer sällsynt idag än tidigare av många olika skäl. Samtidigt är det klubblojala spelare som älskas mest av supportrarna. Rohlin är naturligtvis det tydligaste exemplet i LFC, men Gajhede fick nog känna det också – en kämpe på många sätt har jag förstått (och sett). Det kan också vara värt att påminna om LFC:s ”ökenvandring” på tränarsidan innan Sjögren kom in in bilden 2012 och tog över 2013: ungefär tio tränare på lika många år. Sjögren stannade drygt fyra år, dvs överlägset längst tid av alla LFC:s tränare. Ansvariga både tidigare och nu? Vågar jag säga det en gång till? Japp, STYRELSEN!

   PS. Lite om min uppfattning om klubbkänsla och lojalitet kan du se i min kommentar till blogginlägget 19 december.

 4. Den sämsta silly season jag varit med om när det gäller LFC på flera år. Inga heta nyförvärv på anfallssidan och bra personer som lämnar/sviker klubben. Rädslan att förlora ett guld verkar vara för stor när det gäller de som lämnat. Håller med Karin om att han lika gärna kunde lämnat direkt efter guldet i så fall. Nu väntar vi bara på att Stina sticker också så är ”glädjen” total.

 5. Vad gör svenska lag i Champions League då om de ändå blir sönderköpta av andra europeiska lag med mer pengar? Meningslöst att vara med om man ändå inte kan nå finalen på grund av ett för dåligt lag? ”Det var roligt den dagen vi säkrade SM-guldet i alla fall”.

  Rolfös kontrakt verkar vara ett av de sämre LFC skrivit.

 6. Vad gäller Sjögrens omtalade klausul så gällde den om jag förstått att rätt endast jobbet som svensk förbundskapten, hur som helst ska den inte ha använts enligt en artikel i ÖstgötaCorren. Med det sagt förväntar jag mig alltså att Norska Fotbollsförbundet fick punga ut en ‘skälig’ ersättning för att lösa LFC:s guldtränare från sitt kontrakt.

  Även om man från klubbhåll som vanligt lägger locket på vad gäller ekonomisk ersättning, lite trist kan jag tycka även om jag förstår beslutet, så lär det väl framgå när årsredovisningen presenteras i början av nästa år. Med tanke på att man inte haft några fler betydande intäkter av det slaget, Rolfös kontrakt var ju tyvärr som tidigare nämnts riktigt uselt, så lär det mesta som syns i den kolumnen kunna härledas till utköpet av Sjögren.

  Handlar det om en betydande summa så var det väl en no brainer att släppa Sjögren då man helst bör göra så stort överskott som möjligt och precis som med spelarna känns det inte rätt att hålla kvar individer mot deras vilja och särskilt då om man samtidigt kan göra en hacka på att låta dom lämna.

  • Att eventuell ersättning för Sjögren skulle synas i årsberättelse? Tror knappast det. Om den alls existerar kommer klubben att noga baka in den i en annan finansiell post för att det inte ska synas.

   ”No brainer…” att släppa Sjögren för ev. ersättning? Tveksamt oavsett summan (och det lär ju knappast handla om miljoner?). Vill klubben verkligen försätta sig i den här situationen för några hundra tusen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.