Sverige är historiskt dåligt

Glad midsommar på er alla.

I dag har Fifa släppt den senaste världsrankingen, och det är ingen vacker läsning. Den visar att vårt landslag är sämre än någonsin tidigare, eller i varje fall sedan världsrankingen startade 2003. Landslaget får nämligen såväl sin sämsta placering som sin sämsta rankingpoäng någonsin.

Sverige har nu 1956 rankingpoäng och är rankat som nionde lag i världen. Den tidigare bottennoteringen var från den 25 september 2015, då vi var åtta på 1970 poäng.

Pia Sundhage och Lotta Schelin

Innan Pia Sundhage tog över hade landslaget aldrig haft en sämre placering än sexa, och poängmässigt hade vi aldrig varit under 2000 poäng.

Det här bekräftar den bild man haft av Sundhage, att hon medaljmässigt sett har varit en otroligt framgångsrik svensk förbundskapten. Hon har verkligen sett till att vinna rätt matcher. Men sett till resultaten match för match har hon inget bra facit.

Jag jämförde hennes facit med föregångaren Thomas Dennerby:s i det här inlägget. Där kan man se att Dennerby både har bättre resultat i kvalmatcher till stora mästerskap och i gruppspelsmatcher, medan Sundhage är bättre på utslagsmatcher – trots att hon bara har vunnit en under ordinarie tid.

Offensiven har varit ett stort problem för henne under hela hennes tid som förbundskapten. Sundhage vill spela en offensiv fotboll, men har inte hittat rätt spelsystem till de spelare hon valt. För hon har som bekant matchat sina favoritspelare väldigt hårt, även i träningslandskamper.

Problematiken med anfallsspelet följer med in i Sundhages sista sommar som ansvarig för vårt landslag. Förhoppningsvis hittar hennes lag rätt i Nederländerna så att det blir en tredje medalj, och ett lyft på rankingen.

I toppen är USA tillbaka som världsetta, man passerar Tyskland med liten marginal. Frankrike är klar trea, medan fyran Kanada har liten marginal till femman England. Engelskorna har i sin tur rätt god marginal ner till trion Japan, Australien och Brasilien.

Nia är alltså Sverige. Nordkorea har tiondeplatsen, medan Norge hamnar närmast utanför topp tio. Sverige tappar tre placeringar sedan förra rankingen. Inget annat lag på topp 30 flyttar mer än en placering.

3 tankar på “Sverige är historiskt dåligt

 1. Det har ju varit tendensen de senaste åren att Sverige dalar på rankinglistan, eller kanske snarare står och stampar medan resten av världen segar sig förbi. Så länge det inte handlar om ”fritt fall” ska vi inte vara oroliga. Låt oss i stället för en stund vara överoptimistiska och tro på ett EM-guld, eller åtminstone en silvermedalj, för lilla Sverige. Vilken underbar sorti för Pia Sundhage – och sedan kan vi med tillförsikt vända blad och se fram emot den nya eran med Peter Gerhardsson & Magnus Wikman, de nya kaptenerna på den blågula skutan!

 2. Den historiskt dåliga rankingen kan stå Sverige dyrt i framtida mästerskapslottningar.
  Men ännu dyrare är att relationen till media har brustit under Sundhage&Persson.
  Intresset för damlandslaget har minskat markant.
  Lögner samt katt-och-råtta-lekar under VM i Kanada innebar stor irritation bland svenska utsända journalister. Kortare intervjutider, särskilt utvalda spelare till presskonferenser bättrade inte på relationen mellan Sundhage&Persson och media. Krismöte krävdes efter VM.
  Än viktigare är att lappa ihop relationen igen med klubbarna. Dom som gör grovjobbet. Här har Gerhardsson/Wikman ett hästjobb framför sig.

 3. Tycker väl att det spelar ingen roll var man ligger i rankingen. Vi ligger ju före så starka länder som Norge och Danmark. Sverige spelade ju ut USA senast. Sverige skulle t.ex lätt slå Japan idag tror jag. Så rankingen säger nog inte hela sanningen. Men det blir upp till bevis nu i EM. Sen får vi se när Peter Gerhardsson tar över om vi stiger i rankingen ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.