Starkt Island föll på fransk straff

Efter 91 mil och två färjeresor på 13 timmar och 45 minuter möttes jag av resultaten 1–0 till Österrike mot Schweiz. Det var ju skönt att man inte var helt fel ute i alla tips…

Under kvällen har jag kikat på Frankrike–Island 1–0 på nederländsk tv. Trots att fransyskorna vann blev jag mest imponerad av Island – av deras lag och deras publik. Däremot imponerade inte deras ledare.

Den isländska klacken såg ut att äga arenan i Tilburg. Och laget klarade sig otroligt bra med sin 5–1–3–1-uppställning. Jag hade 2–1 i klara målchanser till fransyskorna före paus, det var långt under vad jag hade förväntat mig. Dessutom borde nog isländskorna haft en straff. Å andra sidan kunde de även fått ett rött kort i den första halvleken.

Men förbundskapten Freyr Alexandersson imponerade inte. Jag hade blivit fly förbannad om jag varit domare och sett hans kroppsspråk (där han signalerade för filmning) efter att Sara Björk Gunnarsdottir fullföljt en ful tackling på Eugenie Le Sommer långt efter att bollen lämnat ytan. Det är ett ledarskap som jag ogillar skarpt. Skäms.

På något sätt var det lite rätt åt Alexandersson att just Le Sommer fick sista ordet i matchen. Det var nämligen hon som gjorde matchens enda mål på straffspark.

Men utöver att de vann så imponerade inte fransyskorna. De har inte det flyt i spelet man är van vid. I dag kom segermålet först i 86:e minuten – så Island var nära en poäng. Väldigt nära.

Isländskorna imponerade med sin fysik och offervilja. Och Dagny Brynjarsdottir med sitt huvudspel. I den första halvleken vann hon ju varenda duell, hon tog till och med Wendie Renard i en nickduell.

Däremot vann Renard en duell med Björk Gunnarsdottir i den andra halvleken. Då räddade ribban utmärkta Gudbjörg Gunnarsdottir.

Island hade även ett kanonläge att ta ledningen i mitten av den andra halvleken när Sarah Bouhaddi totalt misstajmade en utrusning, men ändå lyckades rädda.

I den isländska bedrövelsen kan man ändå trösta sig med att om de spelar få här mot Schweiz och Österrike kan det bli kvartsfinal för isländskorna igen – precis som 2013.

8 tankar på “Starkt Island föll på fransk straff

 1. Jag tycker att Blackstenius ska kolla straffsituation med Le Sommer minst 100 gånger och lära sig hur man fixar 3 poäng till sitt lag..

 2. Det franska gnället, de var precis likadana 2013 på Linköping Arena när Danmark stängde ner dom i kvartsfinalen, gav precis som då resultat när de återigen fick en straff till skänks efter en pinsam filmning. Den italienska domaren har förhoppningsvis dömt färdigt för hon var verkligen horribelt dålig åt båda håll och enormt inkonsekvent i bedömningarna. Bittert för Island som var värda en poäng men som du säger har de fortfarande stor chans att ta sig vidare från gruppen om de klarar att ladda om batterierna.

  • Fast jag håller inte med dig; franska straffen var klockren!
   Hur mycket stryk annars bör duga för att domare blåser av och pekar på 11m?

  • Tycker nog att den är solklar. Man får varken dra i eller hålla fast motståndare, och Elin Jensen både drar i och håller fast Amandine Henry. Hon gör det dessutom i fyra-fem sekunder. Väldigt klumpigt agerande av isländskan.

   • Håller med om att straffen var solklar. MEN håller också med om att det var en typisk ”storlagsstraff” då jag tvivlar på att Island hade fått straff i slutet av matchen vid en identisk situation.

    • Man hoppas ju att Island hade fått straff för en liknande situation, men visst – det är alltid lättare att blåsa för det större laget.
     Samtidigt hade isländskorna levt farligt rätt länge. Det var tjuvnyp och/eller fasthållningar i princip varje gång Frankrike hade fasta situationer kring straffområdet. Så man satt lite och väntade på att domaren skulle agera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.