Skön poäng i premiären

Det blev en blytung, svensk poäng i EM-premiären. Nu kan det ju faktiskt räcka med seger mot Ryssland för avancemang till kvartsfinal.

Det svenska laget var lite darrigare efter paus, men totalt sett tyckte jag att det gjorde en väldigt bra insats, defensivt sett. Passningsspelet höll väl inte den nivå man hade hoppats. Men man kan ju inte få allt. Det här var ju den bästa svenska mästerskapspremiären på evigheter.

Jag räknade till 3–1 till tyskorna i högklassiga målchanser. Den svenska skapade Stina Blackstenius på egen hand. Hon stärkte väl sina aktier?

Jag har just lämnat spelarbetyg till BT. Jag satte två fyror, de gick till Linda Sembrant och Hedvig Lindahl. Men glädjande också att man fick chansen att dela ut en trea till tidigare ifrågasatta Jonna Andersson. Defensivt sett gjorde hon absolut sin bästa landskamp hittills.

Någon längre analys finns det inte tid för nu. Mycket tidigt i morgon bitti rullar bilen mot Nederländerna. Nästa inlägg kommer att skrivas där nerifrån.

9 tankar på “Skön poäng i premiären

 1. Ja snacka om att ge svar på tal. Vilken match av Jonna Andersson och det mot Tyskland i en EM-premiär! Känns som Pia hittat rätt taktik med Rolfö från start och att ha Blackstenius som inhoppare. Dock känns det som att sista yttermittfältsplatsen är öppen då varken Schough eller Rubensson gör nån bra match. Spetsmark/Hammarlund kanske är värda en chans mot Ryssland?

  • Två djupledsforwards mot Ryssland e väl helt galet, sätt aslani o seger centralt , spara Lisa , rubenson , hammarlund / spetsmark på kant, oxh som de såg ut idag Blackstenius och Rolfö framåt med Larsson som joker, i fall det kör ihop sej !!

 2. Egentligen skilde sig inte den här matchen sig från OS-finalen 2016,som var mer underhållande förvisso, och EM-semifinalen 2013,skillnaden var ju förstås att Tyskland inte vann med uddamålet.Bara 4 tyskor var med från start i denna matchen,jämfört med OS-finalen,jämfört med 9 svenskor som var med i denna match från start jämfört med OS-finalen.Simone Laudehr saknas nog mest i Tyskland som förvisso inte var med i OS 2016

 3. Väntad matchbild. Viktigare för Sverige att visa att de inte förlorar än för dem att vinna? De två (flera?) saker som identifierats som problem i Sverige kvarstår delvis eller helt.

  På vänsterkanten fick Andersson mer understöd än tidigare och klarade sin uppgift bättre än tidigare. Frågan är om hon får samma understöd i en match där inte hela laget är så defensivt fokuserat. Noterade också att Andersson fick få passningar till sig för att göra uppspel på. Du skriver ”tidigare ifrågasatta” om Andersson – betyder det att hon inte längre är det eller i varje fall betydligt mindre än tidigare? Tycker hon klarade sin mästerskapsdebut helt OK.

  Sveriges andra problem med anfallet kvarstår även om det här var ett särskilt tufft motstånd. Många i Sverige gjorde fina insatser defensivt. En av dem var Asllani och en annan var Seger. Här finns inga större klagomål. I omställningar visar sig problemen liksom vid fasta situationer, särskilt hörnor. Asllani borde vara en av de som antingen levererar bollar till anfallare eller ibland söker sig in själv i boxen. Seger kan visserligen hålla boll bra, men blir alldeles för långsam för ofta i uppspelen (och inte borde man behöva ropa ”kommer rygg” på den här nivån?). Sundhage har identifierat/bestämt att Blackstenius är bäst som inhoppare. Samtidigt: hur många gånger har hon fått chansen att spela en hel match? Ett sorgligt underutnyttjande av ett av Sveriges få giftiga anfallsvapen och där näsan så fort det är möjligt pekar mot mål. Sundhage tror att motståndare blir skrämda av Schelin – pyttsan, de har sannolikt mer problem med Blackstenius. Med nuvarande startelva borde det dessutom vara självklart att ersätta Schough som hörnläggare. Asllani är betydligt bättre.

  Rubensson från start mot Ryssland tack, liksom Rolfö och Blackstenius. Man behöver inte slita ut en generation i taget Sundhage! Såväl Ryssland, Norge som Tyskland vågar ta in 18/19-åringar i spel och startelvor. I det perspektivet är Blackstenius varken särskilt ung eller oerfaren. Ibland undrar jag om inte tråcklandet genom alla flick- och ungdomslandslag gör att de största talangerna hålls tillbaka litet för länge…

  • Jag brukar inte svara på mina egna frågor, men detta blir ett undantag. Jag funderade över hur ofta Blackstenius fått spela en hel match i landslaget och varför Sundhage bestämt sig för att Blackstenius ”bara” kan vara inhoppare. Svaret kommer. Först lite statistik (SvFF och Soccerway) för att ha något att jämföra med och falla tillbaka på.

   Under 2016 i LFC fördelades Blackstenius 19 mål enligt följande:
   Minut 0-30 = 8 mål, minut 31-60 = 4 mål och minut 61-90+ = 7 mål.

   I Montpellier 2017 spelade Blackstenius 11 matcher varav 9 från start, 7 mål.

   I landslagets 11 matcher under 2017 (t o m Tyskland i EM) har Blackstenius fått starta 2 gånger. Båda gångerna har hon blivit utbytt i 46 min = spelat första halvlek. Vidare har hon i övriga 9 matcher blivit inbytt i 46, 46, 56, 62, 62, 62, 69, 70 och 87 minuten.

   En jämförelse med Schelin i motsvarande 11 matcher: 8 från start. Utbytt i 60, 62, 69 och 70 minuten. Inbytt i 46, 46 och 69 minuten. 1 mål (1.mars) och 1 assist.

   Vad visar och indikerar detta?

   1. Det finns inget som tyder på att Blackstenius bara skulle kunna göra mål som inhoppare. Tvärtom har de flesta målen tillkommit då hon varit startspelare och inom 60 minuters matchtid.

   2. Det finns inget som tyder på att Blackstenius inte skulle ”orka” en hel eller större delen av en match, inte heller i jämförelse med Schelin.

   3. Blackstenius har i 7 av 11 matcher fått spela mindre än en halvlek och aldrig mer än en halvlek. Schelin har i jämförelse spelat full tid i 4 matcher och mindre än en halvlek i endast 1 match.

   4. Schelin gjorde mål senast i Algarve 1 mars vilket är hennes enda på 11 matcher. Blackstenius har inte gjort något mål, men har å andra sidan mindre än hälften av Schelins speltid.

   Av den här genomgången finns inget som sakligt motiverar att Schelin nästan alltid ska vara startspelare och/eller ska få så mycket speltid. Jag vågar sätta en slant på att Blackstenius skulle sätta fler bollar än Schelin med motsvarande speltid. Dags för Sundhage att våga ompröva sitt märkliga sätt att använda Blackstenius och helt enkelt vända på steken – Blackstenius in från start och Schelin på bänken som inhoppare! Vems ögon skulle lysa mest då Sundhage?

 4. Efter en mycket bra match mot Tyskland så väntar Ryssland. Det kommer nog också att bli en bra match. Ry överraskade och slog Italien. Men lång tid mellan mån till fred. för återhämtning. Ser bra ut !

 5. Nu hoppas jag verkligen att vi inte tror vi är klara bara för att det blev poäng mot ett Tyskland som helt ärligt inte gick 100 utan snarare på 60-75 % av sin kapacitet, Ryssland är ett lag som spelar mycket på chans offensivt och hugger på varje misstag. De har också en styrka vid fasta situationer som gör att det för en gångs skull kommer vara ett hot mot oss samtidigt som vi inte kan räkna med mål när vi får hörnor o s v.

  Viktigast blir att driva upp tempot, Italien spelade väldigt långsamt och gjorde det lätt för ryskorna att försvara. Hade därför gärna sett ett byte på innermittfältet då varken Seger eller Dahlqvist är snabba i benen eller med bollen.

  Vad gäller Blackstenius vs Schelin så är det också intressant om man går tillbaka till senaste mästerskapet (OS 2016) där Stina trots blygsamt med speltid lyckades göra 2 mål (mot USA och Tyskland dessutom!) medan L8 väl gick mållös från det mästerskapet precis som i VM året innan.

  • Schelin gjorde tröstmålet i 5–1-förlusten mot Brasilien. Så hon står nu på ett mål totalt på elva mästerskapsmatcher i VM15, OS16 och EM17. Blackstenius, Sembrant och Fischer har alla gjort två mål i aktuella mästerskap.

   Blackstenius trots att hon inte var med i VM och att hon i OS bara fick starta en match (utbytt i 61:a) och göra tre inhopp (21, 29 respektive 34 minuter).

 6. Tror nog att Tyskland gick för 100%. Var tvungen för det var en mycket bra match mellan två bra lag, kul.
  Att Blackstenius skall spela tycker jag i alla fall.
  Sen om det blir Lotta eller Rolfö vet jag inte. Vet inte riktigt men tycker Seger orkar bara en halvlek sen sprider hon bollarna lite hur som helst ? Eller är bara jag som tycker det.
  Där finns ju flera duktiga mittfältare att sätta in. Men de behöver vara passningssäkra och kunna spela på fria ytor och bygga upp ett vägvinnande spel. Men det skall bli kul att se matchen mot Ryssland. Hoppas det blir några mål för Sverige det tror vi på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.