Plötsligt är VM väldigt nära – men vem orkar jubla?

Vi kommer allt närmare en otroligt tråkig VM-kvalseger. Under kvällen fick ju nämligen Svenska fotbollförbundet en skriftlig bekräftelse på att det inte blir någon match på fredag.

Fast 100-procentigt klart är det väl ändå inte förrän Uefa förklarar matchen för inställd. I samma ögonblick skulle Sverige ta ett jättesteg mot VM-slutspelet 2019.

I min stora VM-kvalguide gav jag Sverige 45 procents chans att vinna gruppen. Den chansen ökar till till långt över 90 procent vid en fastställd wo-seger. Och skulle danskorna bli uteslutna kan vi nästan redan börja boka biljetterna. Trots det känner man ju inte minsta glädje. Det var ju inte så här Sverige skulle ta det största steget mot VM.

Jag har ägnat mitt arbetspass i kväll åt att försöka sätta mig in i den danska konflikten. Jag har noterat att de flesta som skriver eller säger något här i Sverige till 100 procent tar spelarnas parti. Och visst känner även jag överlägset störst sympati med spelarna.

Ändå kan jag inte riktigt förstå varför Spelarföreningen känner sig tvungen att ställa ultimatum. Varför kunde de inte halat ut på förhandlingen lite till? Det är ju trots allt inte jättemycket som skiljer mellan parterna, och nu blir spelarna de stora förlorarna – inte förbundet.

Flera av spelarna går ju miste om chansen att få spela ett VM-slutspel under sin karriärs bästa år. Exempelvis är ju Pernille Harder 27 år 2019 – alltså den ålder där fotbollsspelare brukar ha sin sportsliga topp.

Jag såg att förre förbundskaptenen Niels Nielsen anser att parterna väljer att offra ”det oviktiga” damlandslaget inför de förhandlingar som kommer om herrlandslagets kollektivavtal. Han säger så här till Jyllands-Posten (min översättning):

”Damlandslaget är ju inte viktigt för någon av parterna. Både DBU och Spillerforeningen är beredda att offra damlandslaget för en större sak. Problemet är att spelarna inte har förstått att det skulle kunna gå så här. Att man närmast stänger landslaget i fyra år. För det tror jag inte att spelarna ville.”

Det är ju otroligt tråkigt om Nielsen har rätt i att damerna använts som ett slagträ. Och det är minst lika tråkigt om han har rätt i att det blir fyra års avstängning.

Straffskalan är en annan sak jag kollat under kvällen. VM är ju Fifas tävling, men det europeiska kvalet sköts av Uefa – vilket innebär att det är Uefa som bestämmer straffet.

Till den danska nyhetsbyrån Ritzau hänvisade Uefa i ett mejl till artikel 24 i tävlingsreglerna. I den artikeln är dock skrivningarna mycket oprecisa. Det verkar vara helt upp till Uefas etiska och disciplinära enhet att ta det beslut de tycker är rimligt.

För dansk del fruktar jag att enheten vill statuera exempel som avskräcker andra landslag från att göra samma sak. Alltså ligger uteslutning väldigt nära till hands.

3 tankar på “Plötsligt är VM väldigt nära – men vem orkar jubla?

 1. Det här är min syn på det hela. När det gäller landslagen i fotboll så bör de dela lika 50/50, herrar och damer – det gäller alla resurser. Här är Norge föregångslandet, åtminstone vad gäller den nyligen träffade överenskommelsen om just ersättningar. I det här konkreta fallet (jag gör ingen generell princip av det) handlar det om att fotbollsspelare representerar sitt land/förbund (i olika turneringar). Det handlar inte om hur mycket publik respektive turnering drar, inte heller om något annat, som spelarkvalitet etc; enbart själva representationen. 50/50 gäller på alla nivåer. Och klubbarna måste få betalt för att de gör spelare tillgängliga för landslagsspel (för EM fick de nada) – per spelare i truppen.   Vad gäller UWCL så är det uppenbart att UEFA bör strama upp sin turnering och satsa på den för att utveckla europeisk damfotboll, spelare och klubbar. UWCL borde ha en tiondel av de resurser som CL har, främst när det kommer till ersättningar, prispengar och premier (idag enbart 1,5 procent, enligt uppgift). Argumentet att turneringarna inte är lika stora och drar in lika mycket pengar är delvis giltigt – det ska avspeglas – men poängen är att UWCL kan bli mycket större om den sköts på rätt sätt. För att växa måste du satsa. Tilläggas ska att jämställdeheten har ökat generellt i samhället, det måste rimligtvis på ett tydligare sätt även avspeglas i europeiska fotbollsturneringar. Fotboll är samma sport oavsett var den och med vilka den utspelar sig. För att utveckla spelarna och spelet generellt så bör en ordentlig utveckling av klubbarna (föreningar, organisationer) komma till stånd. 

Med mer reurser, sker utveckling och intresset ökar, publiken kommer till arenorna. Bollen måste komma i rullning; den måste spelas, framåt. Det är vad fotboll handlar om.

  

När det gäller spelarna vs. DBU så håller jag på spelarna, med Harder i spetsen. Jag tycker t.o.m. att Sverige ska visa sympati och inte bara ”sno åt sig” tre poäng (eller hela gruppsegern och VM-avancemanget). Det minsta spelarna kan göra är att sätta krav på sitt eget förbund SvFF direkt, nu under pågående kval, med samma medel och krav som de danska – med risken att förlora tre poäng och riskera avstängning. Så sug på den karamellen officiella fotbollssverige – alla som nu uttalar stöd för danskorna (men inget gör?). Gäller även svensk media: jag läser bara lovord, sympati och hur trist det är att det inte blir någon match. Vågar Aftonbaldet/Expressen föreslå att landslaget ska strejka i kommande match för att jämna ut den w.o. som gynnar Sverige? 

Detta med reservation att jag inte har hela bilden klar för mig, med alla detaljer – se det som utgångspunkt för diskussion.   Jag är ingen direkt ”jämställdsivrarre” i generella termer, men tycker att jämlikat i resurser bör utvecklas. Linköpingsspelarna skapar ett väldigt stort värde för staden Linköping, enligt min mening (tror inte någon säger mot mig här). Och det skadar inte att släppa in gummor i gubbväldet – som Asllani, antagligen menar – i UEFA/FIFA. De stora turneringarna blir inte sämre av det. I jämlikhetstermer, med mer rättvis fördelning, skulle det bara vara gynnsamt för *hela* fotbollseuropa. Resurserna i CL är gigantiska, de finns – de kan fördelas på ett mycket bättre sätt, inom systemet.   Så NU är det dags att göra något Sverige, låt inte Danmark få bära hela ansvaret, åk inte snålskjuts och beröm er sedan för att ni tagit er till VM. Spelarföreningen? Media?

  • Tja, Expressen och/eller Aftonbladet vågar nog föreslå vad som helst som säljer klick och lösnummer, som andra tabloider. Mer intressant är väl hur SVFF och EFD reagerar och agerar. Gissningsvis inte alls, så länge de slipper. EFD verkar vara en synnerligen lam anka, som inte åstadkommit något till gagn för att minska klubbarnas utgifter när spelarna ”arbetar” år SvFF.

   • Ja, SvFF och EFD. Gör de något nu?

    Många svenska spelare går ut och stöder de danska landslagsspelarna – i ord. Gör de något nu?

    Såhär skriver t.ex. Fridolina Rolfö: ”Jag lider så otroligt mycket med de danska landslagsspelarna. De har visat mod och kämparvilja. Inte bara för dem själva utan även för framtidens fotbollsspelare. Jag står på er sida”.    Frågan är om de svenska spelarna ska åka snålskjuts på de danska spelarnas mod och kämpavilja, både sportsligt i VM-kvalet och i eventuella egna förhandlingar (med SvFF). Frågan är om SvFF ska göra det sportsligt utan att behöva göra något själva?

    Återigen upp till EFD, som ska vara motpart till SvFF och UEFA/FIFA?. Läge för att ställa krav under kvalet, tycker jag.

    Vem vågar säga att svenska spelare och klubbar *inte* ska ha bättre ekonomiska villkor? Först Norge, sedan Danmark och nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.