Andersson målskytt när Chelsea säkrade guldet

Chelsea behövde en poäng på de två sista omgångar. Man tog dock det säkra för det osäkra och fixade tre pinnar redan i näst sista omgången, och säkrade därmed en dubbel med ligan och FA-cupen – grattis.

Dagens 2–0-seger borta mot Bristol innebär att Jonna Andersson och Magdalena Eriksson vinner ligatitlar för tredje året i rad. Andersson gjorde för övrigt 2–0-målet i slutminuterna, hennes fjärde för året.

För Hedvig Lindahl var det andra ligaguldet i England, hon var ju även med 2015, då också Chelsea tog hem dubbeln. Lindahl och Andersson spelade hela guldmatchen, medan Eriksson blev kvar på bänken.

Därmed har alla de tre stora europeiska ligorna avgjort på bara ett par dagar. Att Lyon och Wolfsburg skulle säkra sina guld i förväg var väl ingen skräll, men sett till hur jämnt det varit i WSL större delen av säsongen är det lite överraskande att Chelsea är klara mästrinnor redan med en match kvar att spela.

9 tankar på “Andersson målskytt när Chelsea säkrade guldet

 1. Lite extra kul för Andersson. Hennes uttagning i landslaget har ju varit omdiskuterad, inte minst på denna blogg. Det var väl inte heller självklart att hon skulle lyckas i England med sin litet mer ”försiktiga” spelstil (en varning på ca 150 matcher i DA, apropå varningar i cupfinalen i söndags). Fyra mål av en back är inte heller illa. Det är många backar i DA som inte når dit. Och visst har hon tagit flera titlar i rad.

  Däremot undrar jag litet om hur det räknas för Erikssons del, då hon lämnade LFC i juli 2017, alltså efter halva säsongen. Har hon därmed 2017 års titel i DA? Finns det någon regel för detta? Ska man ha spelat minst halva säsongen eller ett visst antal matcher för att kunna tilldelas titeln?

  Och hur är det egentligen med de fysiska medaljerna. Hörde för något år sedan att det delades ut 16 guldmedaljer, vilket skulle innebära att både vissa spelare och ledare blir utan. Är det i så fall klubben/laget som bestämmer vilka som får (gjort sig mest förtjänta av) de fysiska medaljerna? Finns det kriterier för detta eller traditioner som följs? Hur ser det ut i andra länder som just England eller Tyskland?

  Många frågor. Någon som vet?

  • Det delas ut lika många medaljer som man har spelare i en matchtrupp. Alltså har antalet medaljer genom åren ökat från elva, tolv, 13, 14, 16 till 18.

   Medaljerna ska tilldelas de spelare som gjort flest matcher.

   Sedan något år tillbaka har dock SvFF släppt på reglerna, och tillåter att klubbarna beställer extra medaljer. Vet inte om det finns några regler kring hur många de får beställa.

   Med sina tio matcher i fjolårets damallsvenska kvalade Magdalena Eriksson gott och väl in bland de 18 med flest matcher (delad 14:e plats), hon tog alltså SM-guld i fjol.

   Jag kan inte de engelska reglerna, men man tycker att Jonna Andersson borde få medalj, trots att 14 andra spelare har gjort fler matcher. Andersson har ju som bekant bara spelat halva guldsäsongen med Chelsea.

 2. Peter Gerhardsson följer väl Chelsea eftersom 3 landslagsspelare spelar där. Det är väl inte match med landslaget förrän 7 juni. Ingen spelare från allsvenskan i Jannes VM trupp. Blir kanske likadant med damallsvenskan. Konstig utveckling. Fel tycker jag.

 3. Det stämmer nog att Jonna Anderssons landslagsplats varit (och är) omdiskuterad och hennes spel i samma landslag starkt kritiserat, men inte bara på denna blogg. Två kända kvinnliga tv-kommentatorer (inga namn) har nästan som regel att redan FÖRE avspark ta upp Anderssons förväntade svaga insats. Vissa sportjournalister (inga namn) väljer att granska vissa spelare under lupp, medan det i andra fall blir ”skygglappar på”. Bortsett från det rent fotbollsmässiga är det väl så att mediamänniskor är som alla vi andra med våra mänskliga svagheter, sympatier och antipatier.

  • En landslagsplats är inget man får, utan något man förtjänar. En landslagsspelare får därmed räkna med att bli analyserad och kritiserad.

   Andersson var rätt passiv och osäker i de första landskamperna, och kändes verkligen inte som någon självklar landslagsback. Därav rimligt ifrågasättande. Men i takt med att hon blivit mer varm i kläderna har kritiken avtagit.

   Det är en utveckling som gäller för ganska många landslagsspelare. I Anderssons fall har kritiken avtagit ganska fort. För Hedvig Lindahl tog det väl sisådär tio år innan hon slapp kritiken.

   Vet inte vilka du avser med skygglappar. Men allmänt, gäller både journalister och supportrar, är det så att spelare som en gång hyllats kan leva på sina gamla meriter rätt länge efter deras namn förknippas med framgång.

   • Jodå, visst kan Jonna Andersson blanda både högt och lå…, mindre högt. Om det nu beror på osäkerhet, nervositet eller på den kritik hon får (har fått) stå ut med. Det är förstås inget unikt för en fotbollsspelare. Bara att bita ihop och kämpa! Framgångarna i England bör ge Jonna ett rejält lyft för både tekniken och självförtroendet.

    Tyvärr är det så att många lirare med passerat bäst-före-datum får en förlängd tid i rampljuset p g a gamla fina meriter. Värre är det dock när den som inte håller tillräcklig standard, eller sviktar alltför för ofta, ändå får förtursbiljett till blågult. Det räcker med att hänvisa till damlandslagseran före Gerhardsson. Nog sagt.

  • Gillade inte alls ”bevakningen” av Jonna Andersson. Men börjar någon så följer andra efter.
   Tror det beror på bristande kundskap om spelarna och laget.
   Hur många matcher ser Johannesson, Fjäll och Härenstam live på en säsong?
   Eller Lundh och Hussfeldt?
   Att låta Nannskog kommentera damfotboll är ju bara patetiskt. Noll koll!
   Brukar heller inte se damerna Brolin, Marklund, Östberg eller Björck på några damallasvenska matcher. Förutom när de är utsända för att arbeta förstås.
   Men till mästerskapen dyker ”experterna” upp. Okunskapen lyser snabbt igenom.
   TV-profilerna skulle inte få behålla jobbet om de var så dåligt pålästa om herrarnas fotboll!

   • Jag förstår inte grejen. Klarar man inte av kritik/granskning har man inte i landslaget att göra.

    Det är oftast två-tre platser i elvan som är öppna, kandidaterna till de platserna får räkna med att deras styrkor och svagheter ställs mot varandra.

    Jonna Andersson imponerade i hur hanterade situationen när hon var som mest ifrågasatt, hon visade att hon har psyke att spela i landslaget.

    Man kan absolut tycka synd om spelaren när det blåser, men det är stormen som skiljer agnarna från vetet.

 4. Tycker inte Jonna A landslagsplats är omdiskuterad. Tycker hon är självskriven i landslaget. Tycker hon är en av de bästa i landslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.