Linköping lyfter – Kalmar rasar ihop

Linköping vann med förkrossande 8–0 i kvällens hemmamatch mot IFK Kalmar. Därmed är det LFC jag räknat ut för länge sedan tillbaka i den damallsvenska guldstriden.

Vid seger borta mot Eskilstuna på söndag kommer man maximalt att vara fyra poäng från serieledning under semestern.

I dagens match gjorde Natasha Dowie tre mål, vilket innebär att den engelska toppforwarden nu har gjort åtta mål på tio matcher – och toppar den damallsvenska skytteligan tillsammans med Växjös Anna Anvegård.

I Eskilstuna gör Dowie sin sista match för Linköping. För några veckor sedan hade jag sagt att det inte blir någon jättestor förlust för laget, men nu har hon gjort mål i fem raka matcher och det är inte lätt att ersätta.

Men ekonomiskt är det inte lätt att hålla kvar Dowie. Om jag förstått det rätt är skattereglerna förmånliga på korttidskontrakt, spelaren betalar bara 20 procent på inkomsten om kontraktet är på max ett halvår. Men om LFC skulle behålla sin engelska stjärna och ge henne lika mycket i nettolön även i höst hade det kostat rejält.

Jag såg inte speciellt mycket av dagens match. Men det lilla jag såg var det enorm klasskillnad. Tyvärr har vi hamnat där jag var rädd att vi skulle hamna, nämligen i att vi har ett lag som är alldeles för dåligt för vår högsta serie.

På förhand kändes Kalmar som given slagpåse i damallsvenskan. Men under april var jag imponerad över hur laget bet ifrån sig genom stenhårt arbete och vassa kontringar. Där i serieupptakten kunde det ha blivit fler än tre poäng. Men nu talar det mesta för att det väntar en blytung höst för Kalmar.

Lagets försvarsspel i dag såg ut att hålla division I-klass. Det var alibiförsvar från de flesta, spelarna var på hyfsat rätt position, men ingen gick på bollen. Linköping tilläts därför göra flera alldeles för enkla mål.

Det värsta av allt för Kalmar är att avståndet upp till strecket redan har vuxit till åtta poäng. Sannolikt måste laget ta minst 17–20 poäng i höst om man skall kunna hänga kvar. Och det är ju fullständigt omöjligt om man inte värvar ett helt nytt lag. Eftersom man inte har råd med det riskerar hela hösten bli en transportsträcka mot elitettan. Och då kan det bli fler ras av den typ vi fick se i dag. Tråkigt.

* Tråkigt är även det besked Lotta Ökvist fick från Orlando Pride i dag. Klubben släpper henne eftersom hon inte platsar. Ökvists USA-äventyr blev garanterat inte var hon tänkt sig. Hon har varit skriven i tre olika klubbar och fått spela noll minuter i ligan. Förhoppningsvis hittar hon en klubb i höst där hon får speltid igen.

* Kollar vi internationellt meddelade i dag meriterade tyskan Josephine Henning att hon avslutar sin karriär. Tråkigt, då hon bara är 28 år, och borde ha några år till kvar på karriären.

I Italien presenterade Juventus i går duktiga forwarden Cristiana Girelli som nyförvärv. Girelli kommer från huvudkonkurrenten Brescia, alltså det lag som nu tas över av AC Milan.

Olga Garcia

I Spanien gör Olga Garcia ett liknande byte. Det har varit klart ett tag att hon inte skulle bli kvar hos ligatvåan Barcelona. Nu är det klart att forwarden fortsätter karriären hos ligamästarinnorna Atletico Madrid.

Apropå Spanien såg jag att mittenlaget Huelva i går värvade Paraguays Lice Chamorro. Kul att spelare från ”nya” länder dyker upp i de ligor som satsar.

 

 

5 tankar på “Linköping lyfter – Kalmar rasar ihop

 1. Det verkar kanske lite konstigt att ha synpunkter på ett lag som just vunnit med 8-0, men med högre bolltempo hade det kunnat bli ännu fler mål. Jag trodde Kalmar skulle vara mer desperata och ta det sista halmstrået för att undvika en säker biljett åter till Elitettan. Det gjorde de inte och kunde de inte – svårt skadeläge och självförtroende i botten gissningsvis. Kalmar ser därför ut att bli ett av få lag de senaste åren som åker ur DA direkt de gått upp.

  För LFC var det naturligtvis viktigt att få målskyttet att lossna. Det gjorde det visserligen, men frågan är vem som kommer att ersätta Dowies målproduktion (åtta totalt och delad skytteligaledning, inte nio Johan) i höst. Så jämn som serien är/kan bli kan målskillnad faktiskt komma att ha betydelse.

  SvFF statistik, i det här fallet Livescore, fortsätter att visa sin opålitlighet. 1-0-målet kom i tredje (inte fjärde) matchminuten. 4-0-målet gjordes av Oscarsson (inte Asllani). Dowie gjorde sitt tredje mål i 63:e matchminuten (Livescore har dessutom redovisat ett mål av henne i 64:e minuten). Livescore har noterat nio mål på tre ställen, men har ändå fått ihop (rätt) slutresultat till 8-0. Apropå usel rapportering anger svenska statstelevisionens Text-Tv ännu idag: ”Anvegård hattrickhjälte för Växjö” i rubriken, men texten handlar om LFC-Kalmar. Slafsigheten breder ut sig….

  • Tyckte det kändes som för många mål på Dowie i förbundets skytteliga, men den brukar ju faktiskt vara rätt. Hade dock missat det där dubbelrapporterade målet.

   Däremot såg jag att Asllani felaktigt bokförts för Oskarssons nickmål.

   Gissar att de här felrapporteringarna beror på att LFC hade semesterpersonal som skötte statistiken.

 2. Natasha Dowie kommer att lämna ett, nej, inte ett gapande hål, men väl ett kännbart tomrum efter sig när hon lämnar Linköping. Hur tänker klubben ersätta en forward som hittills gjort nio mål i serien? Det blir svårt med tanke på ”svångremsbudgeten”, som tyvärr måste styra hela verksamheten.

  Visst satte fotbolls-VM och det vackra vädret sina spår på Linköping Arena på tisdagskvällen. Blott 370 personer svettades, men gladdes åt målkalaset på den värmedallrande arenan. Ett publikmässigt bottenrekord så här långt in i säsongen?

  Damallsvenskans direktsändningar från matcherna är ju ljusår från det som sköljer över oss från Ryssland. Ingen har heller begärt att EFD ska tävla med SVT och TV4 om sportunderhållningen, men sändningarna lämnar som bekant en del i övrigt att önska, så ock igår från Linköping. Fast det är inte bara där det brister – vilka som var målskyttar rådde det delade meningar i media långt efter matchen.

  • De felaktiga målskyttarna berodde ju på att LFC:s matchrapportör gav Asllani nickmålet till 4–0, och inte Oskarsson. Det felet, samt att ett av Dowies mål hade rapporterats dubbelt, låg kvar på förbundets hemsida fram till bara någon minut sedan.

   Nu är det korrigerat, vilket innebär att Dowie är nere på åtta mål i skytteligan och Oskarsson har fått sitt mål. Det enda som är fel nu är att Asllani inte fått sitt assist till Oskarssons mål.

   Huvuddelen av media tar sin info från förbundets hemsida. Så om det står fel där blir det fel hos de flesta medier också.

   • Allting ordnar sig med tiden! Det blev nog lite för många målskyttar och assisterande att hålla reda på för ansvariga protokollförare, från LFC och uppåt. Å så var det värmen… 😉

    Om Dowie gör ett mål till i sin sista match kommer ju statistiken att stämma. Som sagt – slutet gott, allting gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.