Snabba vändningar i damallsvenskan

Årets damallsvenska måste vara den mest svårtippade någonsin. Vi som försöker vara experter tas gång på gång ner på jorden.

Minns ni exempelvis hur det såg ut för två veckor sedan?

Då skulle Eskilstuna och Vittsjö precis sparka i gång den nionde omgången, och tabellens övre halva såg ut så här:

1) Piteå                 +7     21
2) Rosengård      +17    19
3) Växjö                +3     13
4) Göteborg         +2     13
5) Kristianstad        0     12
6) Linköping           0     11

Piteå och Rosengård hade ryckt, och utifrån hur det har sett ut historiskt sett borde det vara ganska klart att guldstriden skulle komma att stå mellan just dessa två lag. För övriga lag kändes guldhoppet högst begränsat. Att ta in upp till tio poäng på lag som bara hade tappat tre respektive fem poäng på åtta omgångar borde ju nämligen inte vara så lätt.

Men under de senaste två veckorna har något hänt som sannolikt aldrig tidigare inträffat i damallsvenskan. Samtliga de tre lag som låg i topp efter omgång åtta har åkt på två raka förluster – och serien har packats ihop rejält.

Piteå och Rosengård har inte längre någon lucka i toppen, och Växjö har bara två poäng ner till nedflyttningsstrecket och är numera att klassa som ett bottenlag. Det svänger alltså fort i vår damallsvenska.

1) Piteå                 +3     21
2) Rosengård      +15    19
3) Göteborg          +5    19
4) Linköping          +9    17
5) Kristianstad       +1    16
6) Hammarby        +5    15
—–
8) Växjö                +1     13

I dag 18.00 drar den elfte och sista våromgången i gång med det hyperintressanta mötet mellan Rosengård och Växjö. Även om Malmölaget har varit formsvagt och uddlöst på sistone måste man räknas som klara favoriter. Växjö har ju nämligen sin ordinarie målvakt Katie Fraine avstängd. Med sin rutin är hon väldigt viktig för lagets försvarsspel Ersättaren Moa Edrud är lovande, men ännu ett oprövat kort.

Med de svängningar som varit i serien går det inte prata om måstematcher redan i elfte omgången. Men för att kunna gå på semester med hyfsad arbetsro måste nog Rosengård vinna i kväll.

En intressant match i matchen är förstås den mellan lagens båda skyttedrottningar, Anja Mittag och Anna Anvegård. Deras formkurvor pekar i helt olika riktningar. Medan Anvegård är glödhet och har gjort fyra mål på de tre senaste matcherna har Mittag svalnat av allt eftersom våren gått. Hon inledde urstarkt med fem mål på de tre första omgångarna. Men sedan dess har tyskan bara förmått göra ett mål.

Gårdagens nyhet i damallsvenskan var att det blev Hammarby som knöt upp Lotta Ökvist. Bajen har ju nyligen drabbats av en korsbandsskada på Cathrine Dahlström, vilket gjort att laget varit tunt på ytterbacksplats.

Det här kan således vara bra för båda parter. Ökvist har bra chans till speltid, och Bajen breddar sin bemanning i backlinjen.

Internationellt fortsätter Arsenal att hämta spelare från Turbine Potsdam. I går presenterades mångsidiga Tabea Kemme som nytillskott av Londonklubben.

Slutligen skrev nyss Elena Sadiku på sin Instastory om att Marija Banusic gjorde ett äkta hattrick i debuten för sin nya klubb, Beijing BG Phoenix FC.

Det är uppehåll i den kinesiska superligan, men cupen pågår. Och enligt agent Michael Kallbäck var det i en cupmatch som Banusic gjorde de tre sista målen när laget vann med 4–0. Kul att få rapportera om positiva nyheter kring Banusic.

14 tankar på “Snabba vändningar i damallsvenskan

  • Den ranking som finns är ju Uefas europeiska ranking, som bygger på Champions Leagueresultat under de fem senaste säsongerna. I höstas såg den rankingen ut så här. Gissar att Englands WSL kommer att ligga mycket nära damallsvenskan när även vårens resultat räknas in. Kanske till och med att WSL passerar.

   En annan lista där även utomeuropeiska ligor räknas in är den över de högsta lönerna. Den såg ut så här i vintras.

    • Eftersom lagen inte möter lag från andra ligor i några sammanhang är det vansinnigt svårt att göra en värdering av den kinesiska superligan som inte bygger på gissningar.

     Vill du ha en sådan gissning borde ligan hålla rätt bra klass. Det är ju bara åtta lag, och alla Kinas landslagsspelare, plus att ett tiotal utländska affischnamn spelar i ligan. Kanske att ligan är som norska toppserien, alltså något sämre än damallsvenskan.

 1. Överraskningslaget i första tabellen var väl Växjö, som flera tippade skulle åka ut direkt. Överraskningslaget i nuvarande tabell är möjligen Hammarby. De andra fem lagen är nog enligt mångas tips. Det som skiljer är ordningsföljden, där många hade Rosengård högre upp och Piteå längre ner. Kopparbergs Göteborg ligger närmast förhandstipsen i nuvarande tabell. Som tabellen ser ut tycker jag det är knepigt att utropa något tydligt bottenlag, förutom Kalmar, alltså inte heller Växjö.

  Det svänger snabbt också personligt och geografiskt. Banusic gick från småstaden och fattiga klubben till miljonstaden och rika klubben, från att ha varit bänkad till att göra succédebut. Nu återstår att se vad klubbytet innebär för Banusic på sikt, både som fotbollsspelare och i fråga om landslagsuttagningar.

  Strax får vi se hur Växjö fixar att försvara sig i 90+. För inte kan de väl rubba Rosengård…..?

 2. Efter första halvlek i Rosengård – Växjö ser det mer ut som att det är KGFC på besök (både spelmässigt och av dräkterna att döma) än ”bottenlaget” Växjö. Växjö har spelat smart – inga vansinnigt optimistiska offensiva äventyr, väl samlad försvarsinsats, tagit chansen att vila med bollen några extra sekunder när tillfälle ges samtidigt som de stört FCR:s speluppbyggnad. Dessutom har de inte varit ofarliga framåt. Jag tror de skaffat sig ett litet mentalt övertag på Rosengård första 45. ”Bevisbördan” ligger på alla sätt hos FCR och jag tror de känner av det. När Seger i 44:e minuten är framme och diskuterar med domaren efter en offsideavblåsning är det en indikation. Frågan är om Växjö orkar hålla ihop det i andra. Ett misstag mot Rosengård brukar kunna resultera i mål.

 3. På tal om spelarövergångar ställer jag mej frågande till att Jackie Groenen inte spelar i en toppklubb. Många av dom bästa klubbarna borde vilja värva henne. Men det kanske händer snart.

 4. Växjö fick 1-1 mot FCR vilket var starkt gjort. Ledde tom med 1-0. Nja FCR verkar inte vara i form. Fler jämna matcher är nog krstd mot Hammarby och Vittsjö mot Djurgården. Krstd har inte förlorat hemma tror jag och Hammarby är i bra form.

  • Det är tur att man inte satsar några pengar, för matcherna i årets serie är fullständigt omöjliga att tippa. Vem hade trott att Rosengård skulle följa upp segern i seriefinalen mot Piteå med att ta en poäng på vårens tre sista matcher?

 5. Hej. Försöker söka info om kinesiska ligan. Tycker det är svårt. Har du tips på sajt eller annan infokälla? Den börjar ända bli betydande. Tabitha Chawingas utveckling vore kul att följa. /Jonas

 6. Blev väl seger på knockout för Anvegård i din match i matchen. Snyggt mål och hårt jobb i presspelet från henne medan Mittag bortsett från den fina framspelningen till Troelsgaards friläge inte fick något vettigt gjort.

  Växjö imponerade även om inte Rosengård hade sin bästa dag på jobbet och man har några riktigt bra spelare i framförallt Anvegård och Boriero som skulle gå in i vilken startelva som helst i Damallsvenskan. Också häftigt att se Nordins utveckling från att hon lämnade LFC för numera ser hon riktigt stabil och säker ut i alla momenten på planen och vann även sin match i matchen mot Fiona Brown.

  • När man ser den vanligtvis goa & glada Caroline Seger stå och gestikulera och tjafsa med domaren om en bagatellgrej, ja, då finns symboliken där – och då kan det dessutom tolkas som att det är illa ställt med harmonin i det självutnämnda mästarlaget Rosengård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.