Damallsvenskan inte längre topp tre

I dag lade Uefa upp hur rankingen av klubblag och ligor ser ut inför den kommande Champions Leaguesäsongen.

När det gäller ligarankingen tappar damallsvenskan den tredjeplats vår högsta liga har legat på de senaste åren. Det är England som passerar, och förpassar Sverige till fjärde plats. Noterbart dock att damallsvenskan och WSL har exakt samma rankingpoäng.

Med tanke på att WSL tappar fler poäng än damallsvenskan till nästa år finns det en liten chans att återta tredjeplatsen till nästa år. Men känslan är att det ändå bara skulle vara tillfälligt, för de engelska lagen var ju klasser bättre än de svenska i fjol.

Däremot kan vi nog som sämst ligga kvar som fyra i några år, för ännu så länge är avståndet ner till femman Spanien rätt stort.

klubbrankingen återfinns FC Rosengård på en fin femteplats. I övrigt återfinns Linköping på 15:e plats, Tyresö på 16:e, Kif Örebro på 27:e och Eskilstuna på 33:e. I och med att rankingen enbart bygger på resultat från de fem senaste upplagorna av Champions League blir den lite udda.

Det är ju exempelvis rätt absurt att Tyresö ligger före lag som Montpellier, Arsenal och de två senaste årens spanska mästarinnor Atletico Madrid.

I dag har det spelats en träningsmatch med många svenska inslag. Montpellier besegrade Chelsea med 3–2 (2–1) på hemmaplan.

Det blev inga svenskmål. Hos Montpellier spelade Sofia Jakobsson den första halvleken medan Linda Sembrant och Stina Blackstenius spelade den andra.

För Chelsea startade Hedvig Lindahl och Jonna Andersson, medan Magdalena Eriksson började på bänken. Jag har inte sett några uppgifter på exakt speltid på Chelseaspelarna.

8 tankar på “Damallsvenskan inte längre topp tre

 1. UEFA:s ranking är självcentrerad och säger bara en del av ”sanningen”. Rankingpoängen utgår från deltagande och framgångar i deras egen tävling WCL och som ett underlag för lottning i kommande turnering. Visst är det absurt att Tyresö ligger där de gör, särskilt som de inte längre är ett elitlag.

  Om rankingen istället tog hänsyn till nationella prestationer och hade ett kortare tidsperspektiv skulle listan nog se annorlunda ut på flera sätt. Då skulle listan bli, i alla fall mer, rättvisande över olika lags nuvarande slagstyrka och kvalitet. Det är ett fåtal lag, exempelvis Lyon och Wolfsburg, som rätt konstant håller sig i topp både nationellt och internationellt. Efter sådana lags ranking blir det mer osäkert och föremål för diskussion. En viss eftersläpning är nog dock oundviklig. Med ett annat system vore Rosengårds placering som ”fin femma” nästan lika absurd som Tyresös placering. Det finns i dagsläget och troligen åtminstone senaste halvåret en handfull lag som borde placerats högre än Rosengård. Med både nationella och internationella meriter inräknade samt kortare tidsperspektiv (tre istället för fem år?) så skulle kanske Rosengård ligga runt tionde plats och Linköping rätt nära.

  Jämfört med den klubbranking bloggen Spelare12 brukade göra halvårsvis är den här UEFA-rankingen mindre väl överensstämmande med olika lags aktuella kvalitet och slagstryka. ”Udda” var ordet…..

  • Problemet med rankingen är att det maximalt är två lag från varje land som tävlar internationellt varje år. I herrarnas ranking har varje nation tre–sju lag vilket ger en betydligt mer rättvisande bild, både vad gäller klubb- och ligaranking.

   En utökning av Champions League, samt bildande av en damernas Europa League, skulle göra att allt blev mer rättvist. Jag hade också önskat att man fick poäng efter ligaplacering. Nu är tredjeplatserna i de stora ligorna värda noll poäng, vilket känns helt galet.

   Håller med om att Rosengård ligger flera platser högre än deras sportsliga styrka. Samtidigt har de en åttondels- och tre kvartsfinaler på de fyra senaste åren i Champions League, vilket gör att det inte är helt orimligt att laget återfinns på topp åtta.

   Men visst, om jag skulle ge mig på att göra en Europaranking för vårsäsongen skulle toppen se ut så här:

   1) Lyon
   2) Wolfsburg
   3) Bayern München
   4) Chelsea
   5) Barcelona
   6) PSG
   7) Freiburg
   8) Atletico Madrid
   9) Manchester City
   10) Arsenal
   11) Turbine Potsdam
   12) Montpellier
   13) Essen
   14) Piteå

   • Fem tyska, tre franska, tre engelska, två spanska och ett svenskt lag. Tja, kanske det stämmer. Kul att du gjorde en lista som också tar hänsyn till det nationella. Men det hade varit fint med din bedömning av något fler svenska lag, både givet DA som liga och WCL – FCR, LFC, KGFC, Kristianstad – var skulle de hamna?

    • När det gäller topp tio känner jag att man har hyfsad koll på styrkeförhållandena. Men sedan blir det ju vansinnigt svårt eftersom lag längre ner i ligatabellerna aldrig ställs mot varandra.

     Är den damallsvenska sexan bättre än sexan i D1 Feminine? Och hur står sig de båda mot exempelvis åttan i Frauen-Bundesliga och ettan i danska ligan?

     Men eftersom det är jämna i toppen på damallsvenskan skulle nog både Göteborg och Rosengård kunna vara med på topp 25 och Kristianstad och Linköping strax därefter.

 2. Det är inte bara absurt och udda, det är också direkt löjeväckande att UEFA redovisar en lista där dagsländan Tyresö FF finns med. För övrigt visar sådana här rankinglistor att statistik väl inte är lögn och förbannad dikt, men att den ofta ligger en bra bit från kalla verkligheten. I exempelvis WCL figurerar klubbar från östligare eller sydligare delar av Europa, klubbar med lag som återkommer år efter år i WCL-grundspelet och som sällan eller aldrig når högre än till 1/16-final. Några av dem skulle få det kämpigt i möten mot lag från Elitettan.

  När det gäller nationsrankingen gissar jag att både Spanien och Italien fortare än man anar kan ”äta sig ikapp” Sverige. Lite bisarrt att Nederländerna, så starkt på landslagsnivå, är så uselt klubbmässigt, men så har man ingen egen, nationell liga, utan ingår tillsammans med Belgien i den s.k. BeNe League. Alla nederländska/holländska damer av någon högre klass spelar i utländska klubbar. En märklig situation, minst sagt.

  • Kollade lite på rankingpoängen, och det lär nog dröja åtminstone tre år innan Spanien kan vara förbi Sverige. Och sannolikt ytterligare några år innan Italien kan göra det. Så topp fyra lär vi ligga ett tag till.

   När det gäller Nederländerna så har de en egen liga igen, Eredivisie Vrouwen. BeNe League är nedlagd sedan något år tillbaka.

   Tittar man på den senaste nederländska VM-kvaltruppen var sju spelare av 20 från inhemska klubbar. Av dem har Stefanie van der Gragt nu lämnat Ajax för Barcelona. Men visst har du rätt i att alla bärande spelare är utlandsbaserade.

   Fast så är det ju nästan i Sverige också numera, även om vår senaste trupp innehöll 15 inhemska och nio utlandsbaserade spelare.

   • Ja, tyvärr tycks utvecklingen i Sverige gå mot det nederländska förhållandet. Fast det är nog inte unikt, globalt sett. Kan undra hur många av de allra bästa spelarna från afrikanska länder som just ju huserar i toppklubbar i andra världsdelar. Du har säkert kläm på den statistiken också, Johan! 😉

    Där ser man, dålig uppdatering. (Skäms på mig.) Hade ingen aaaning om denna nya liga, ”Damallnederländskan”. Gevecht, oranje vrouwen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.