Larsson till LFC och Kungsbacka till Varberg

Nu händer det grejer. Här i början av veckan har verkligen vår svenska silly season tagit fart. Det började i går och i dag har farten höjts ytterligare.

Linköpings värvning av Mimmi Larsson från Eskilstuna kan bli vinterns hetaste, om man inte räknar in Nilla Fischer. Eskilstuna har kontrat med att plocka in Fanny Andersson från Djurgården.

Utöver det har Matt Ross lämnat Vittsjö, och så har vi fått veta att Kungsbacka tvingas spela alla sina matcher i damallsvenskan på bortaplan.

Mimmi Larsson

Jag börjar med Mimmi Larsson, som skrivit på ett tvåårskontrakt med LFC. Det är förstås ett väldigt tungt tapp för Eskilstuna som tappar sin bästa målskytt. Nu blir det extra viktigt att förlänga med Loreta Kullashi.

För Larsson själv är klubbytet ett sätt att försöka ta en plats i VM-truppen. Hon var petad från senaste truppen, och jag tror att Peter Gerhardsson i dagsläget håller henne som trea på toppositionen bakom Stina Blackstenius och Anna Anvegård.

För Linköping var det livsviktigt att hitta en forward som gör mål. Även om jag kanske inte ser avslut som Larssons främsta egenskap så gör hon sina mål. Hon har legat kring tio per säsong under sina tre år i Eskilstuna. Det finns väl anledning att tro att hon skall kunna göra tvåsiffrigt antal mål i LFC.

Frågan är om den här värvningen innebär att LFC givit upp hoppet om att få hem Blackstenius i vinter. Larsson är ju nämligen lite av en kopia av Montpellierproffset.

Fanny Andersson

Eskilstuna kontrar alltså med att värva Fanny Andersson från Djurgården. Mittfältaren har skrivit på ett tvåårskontrakt. Utan att ha specialstuderat henne under året är känslan att hon var bättre i fjol i Örebro än hon varit i år i Stockholmsklubben. Kanske att flytten till Eskilstuna kan ge henne ett nytt lyft.

I Vittsjö finns det alltså numera en vakant tränarplats sedan Matt Ross lämnat. Thomas Mårtensson brukar ju numera vilja ha en till huvudtränare.

Så till Kungsbacka, där det verkar som att Tingbergsvallen inte kommer att upprustas så att anläggningen blir godkänd för damallsvenskt spel. Kungsbacka DFF:s klubbledning säger till Kungsbacka-Posten att det nu är klart att nykomlingen kommer att få spela sina hemmamatcher i damallsvenskan på Påskbergsvallen i Varberg, vilket är fem mil hemifrån.

Nu får Kungsbacka kommun en hel del skit för att man inte kan tillhandahålla en damallsvensk arena.

Det hela följer en mall som jag skrivit om flera gånger tidigare. Bland annat i det här inlägget från 2012. Även om inlägget har några år på nacken så kvarstår huvudfrågan – är det verkligen kommunernas ansvar att tillhandahålla elitarenor? Jag tycker inte det, och citerar mig själv från länkat inlägg:

”Det finns väl inget som säger att en svensk kommun är skyldig att hålla sina elitklubbar med superarenor.

När klubbarna sitter på konferens med SvFF och EfD och bestämmer om nya, svindyra arenaregler måste de väl vara beredda att betala priset själva?

Det är inte svårare än att klubbarna köper loss mark, och bygger sina egna arenor. Eller så får väl förbundet gå in och bekosta arenorna.

För som sagt, det är orimligt att förbund och klubbar kräver att kommunerna skall lägga upp miljontals kronor för att möta nya regler som kommunerna inte har fått vara med och påverka.

Men klubbar och förbund skäms inte för att ta beslut som andra skall betala. Efter sina möten går de raka vägen till sina kommuner och kräver stora ombyggnader. Och skulle kommunen säga nej, då gråter klubbarna ut i media och får det att verka som att det är kommunen som är den stora boven.”

 

19 tankar på “Larsson till LFC och Kungsbacka till Varberg

 1. Mmmm – Larsson till LFC. Kopia av Blackstenius kanske var att ta i. Dessutom hade Larsson sin spelstil innan Blackstenius blev känd för de flesta. Om man ser till Hurtig, Hashemi och Larsson är de i varje fall knappast kopior av varandra. Tja….får man inte tag på två 20-målskyttar kanske det får funka med flera 10-målskyttar. Värvningen av Larsson var kanske en av de bättre med en skral klubbkassa. LFC skulle nog ändå inte tacka nej till Blackstenius…..

  Undrar hur det egentligen står till med Kullashi. Det skulle inte förvåna mig om också hon lämnar United. Genombrott med dunder och brak i landslaget och sedan rätt tyst och rätt lite speltid i klubblaget.

  Kommuners ansvar och villighet att bidra till elitlag med både arenor och annat är nog mycket varierande. Kristianstad fick ny arena efter att ”potatisåkern” Vilan ratats. Linköping fick sin arena gissningsvis mycket tack vare EM 2013 efter att deras ”potatisåker” Folkungavallen ratats. Hammarby har haft en lång ”exil” innan de kunde återvända till ”Kanalplan”. Undrar hur det sett ut med kommunens (och kommuners i allmänhet) beredvillighet om det varit herrfotboll eller herrhockey?

  Ja Johan, undrar om du inte var mer radikal i dina kommentarer för sex år sedan.

  • Kullashi har, enlig Etuna-pressen, haft problem med skador under större delen av säsongen. Därav den ringa speltiden.
   Det gick fort för Kullashi och kanske hängde inte den 18-åriga kroppen med i utvecklingen med ny och betydligt tuffare träning.
   Hon behöver nog minst en säsong till på sig för uppbyggnad. Och kanske ännu en säsong för att vara redo att spela 25-30 matcher.
   Vägen till den absoluta toppen är ofta en aning krokig, även om media snabbt stakar ut den som spikrak.
   Men Etuna brukar ju leverera vidare till Rosengård….

  • Jag har för övrigt funderat lite över din slutkläm om att jag nog var mer radikal för sex år sedan. Mycket eftersom att det känns som ett faktum att jag hade fler åsikter på den tiden.

   Det var roligt att tycka till, vilket jag såg som min viktigaste uppgift på den tiden. Då fanns både damfotboll.com, Spelare 12 och Anders Nilssons blogg i Aftonbladet. Jag kände inte att jag behövde rapportera så brett som jag gör nu, utan jag kunde gå djupare in i de frågor jag valde att ta upp.

   Det tar tid att sätta sig in i frågor lite djupare. Men när man väl gjort det är det lättare att ha en bestämd åsikt. När man bara skummar på ytan har jag svårare att sticka ut.

 2. Jag kan i princip hålla med dig om allt du skrev i inlägget från 2012. Nej, varför skulle det vara kommuners skyldighet att bygga ”lekplatser” åt lokala idrottsklubbar för tiotals, kanske hundratals miljoner? I de lagstadgade uppgifterna för kommuner är det väl bara skola, vård och omsorg som har prioritet. Jo, visst bryts det mer än ofta mot detta, på ett eller annat sätt och på skattebetalarnas bekostnad. Det mest logiska är förstås att idrottsföreningar och sponsorer slår sina penningpåsar samman och bygger moderna arenor – eller bygger om gamla till användbart skick. I fallet Kungsbacka DFF undrar jag varför inte mer närbelägna Göteborg är alternativet, med de utmärkta arenorna Gamla Ullevi och Valhalla (nåja) om det går att samsas med Kopparbergs Göteborg om åtminstone några av hemmamatcherna. Som topplag i allra högsta serien kanske KDFF snart flyttar in på Nya Ullevi…

  • Blev lite konstigt där… Givetvis är det Kopparbergs Göteborg FC och INTE Kristianstads DFF som ska konkurrera med IFK Göteborg och herrlagen om arenorna!

  • Antar att Kungsbacka tror att de både får bättre förutsättningar och fler marginalåskådare i Varberg än i Göteborg. I Göteborg skulle de hamna långt ner på priolistan.

   • Jo, det är nog så. Förresten får vi då gratulera Varberg till att alldeles gratis ha fått ett damallsvenskt hemmalag! (Obs! Ironi 😉 )

 3. Transferperioden i Sverige brukar alltid vara som mest intensiv vid den här tiden på året: slutet av november till början av december. Alla spelare och tränare som flyttar på sig vill ha allt klart innan de åker till länder med varmt väder.

  Både Fischer och Blackstenius kommer till LFC efter VM? LFC är ju kända nu för tiden då de säger att det inte finns några pengar att värva/behålla kända/bra spelare för. Sedan kommer det ändå kända namn till klubben. Finns det pengar eller finns det inte pengar?

  • Detta med att ha eller inte ha ekonomiska resurser är uppenbarligen en sak som gärna framhålls för media, supportar, allmänheten i stort och inte minst för sponsorer, gamla som nya och hågade. Vankas det ”feta” och spektakulära värvningar finns det alltid någon liten källa att ösa ur… Och nu syftar jag självklart inte bara på Linköpings FC, ”Filip”!

 4. Jag tror E-United kommer att få det svårt långsiktigt, i alla fall så länge
  AFC Eskilstuna finns kvar. Eskilstuna är inte tillräckligt stort för 4 elitlag
  och det var tufft redan innan AFC kom hit.

 5. Så får än en gång ”Beta” Gunnarsdottir en kvinnlig kollega i OBOS Damallsvenskans tränarkår. Renée Slegers upphöjelse till huvudtränare för Limhamn Bunkeflos A-lag överraskar nog de allra flesta. (”Vem är hon?”) Om man däremot sett eller mött henne som aktiv i DIF och LFC är förvåningen mindre: Slegers är inte bara en duktig fotbollsspelare, utan också en person med utmärkta ledaregenskaper och dito organisatoriska talanger. Att hon dessutom varit i hetluften som spelare på hög nivå, både i Nederländerna och i Sverige, är knappast någon nackdel. Hon ledde Malmöklubbens F19-lag till ”SM-guld” i årets upplaga av Svenska Spel F19. Om Renée Slegers kan upprepa bedriften, men då med LB07:s damer, återstår förstås att se. Säker kan man aldrig vara…

 6. Nä, varför skulle det vara kommunens ansvar att fixa arenor?
  Jag har följt Kungsbacka DFF under många år och många gånger har det gråtits ut i media om än det ena än det andra. I det här fallet känns det som att pressetiken är på gränsen, återigen får Kungsbacka DFF gråta ut i media utan att någon bemöter det. Är det inte ekonomiska problem som är någon annans fel så är det arenan som är någon annans fel. När dessutom klubbchefen gnäller på att kommunen inte löser så deras klubbstuga är bättre, så blir det bara pinsamt. Klubbstugan ägs nämligen inte av kommunen utan av Kungsbacka IF, vilka hyr ut till kommunen så kommunen kan hyra ut till Kungsbacka DFF. Varför Kungsbacka IF inte hyr ut direkt till KDFF kan vi ju bara gissa, men antagligen känns ju kommunen som en säkrare betalare.
  Ska Kungsbacka DFF klara av mer än en säsong i högsta serien så är det dags att steppa upp, ta ansvar och sluta skylla på alla andra. De började sin resa 2012, så de har ju haft sex på sig att fixa en godkänd arena, varför har då inte föreningen ett enda förslag på hur det ska lösas, utan bara skyller på kommunen?
  Sören Bloom jämför Kungsbacka DFF med styvbarnet, vilket känns som en väldigt märklig jämförelse, lika märklig som att Dalsjöfors skulle vara ett starkare varumärke än Borås, vilket han förde fram i media när den klubben gick upp i Allsvenskan.
  Vad Kungsbacka DFF behöver är en styrelse som gör upp med allt gammalt gnäll och blir lösningsfokuserad i stället, annars dröjer det inte länge innan vi får ett nytt Tyresö eller Dalsjöfors och det mår inte svensk elitdamfotboll bra av generellt.

   • Ja, det kommer jag absolut, framför allt eftersom mitt egentliga lag, Böljan, åkte ur elitettan. Jag har inget emot Kungsbacka DFF, endast deras sätt att aldrig ta ansvar, men det är ju inte spelarna utan styrelsen. Och jag tror dessvärre att den attityden skadar damfotbollen.

    • Fin kombo: En Varbergsbo som egentligen håller på Falkenbergslaget Böljan som nu kommer att se alla matcher med Kungsbacka i Varberg. Du verkar vara en tapper supporter/åskådare eftersom mycket (just nu) talar för att du får uppleva en ny nedflyttning. Men du fortsätter väl följa Böljan också i ettan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.