Aftonbladet sänder damallsvenskan i tre år

Under förmiddagen har nyheten kommit att Aftonbladet har köpt exklusiva sändningsrättigheter till damallsvenskan för tre år.

På Aftonbladet kan man läsa om det här, här och här. Av texterna framgår att samtliga 132 matcher skall sändas på nya Aftonbladet Play. Vad det kommer att kosta hittar jag däremot inga uppgifter om.

Jag hittar inte heller några uppgifter om vad tidningen har betalat för de här rättigheterna. Men det verkar i alla fall som att de har betalat – vilket förstås är glädjande för de damallsvenska klubbarna. De senaste åren har ju tv-upplägget inte givit några intäkter till klubbarna.

Flera av frågetecknen kring tv-sändningarna lär säkert rätas ut ganska snart. Det är ju inte så långt kvar till avspark.

Medan det är goda nyheter för damallsvenskan i dag händer det mindre roliga saker på nivån under. I går kväll blev det klart att LB07 drar sig ur elitettan. Om jag fattat saken rätt saknades det tre miljoner kronor för att klara säsongen.

Det här ställer förstås till det för LB:s spelare. Klart är redan att Andrea Thorisson skrivit på för IFK Kalmar.

I stället för en sammanslagning på elitnivå kommer LB07 nu istället göra Malmö FF sällskap i division IV.

Det är förstås otroligt tråkigt att två lag nu känt tvingats till att dra sig ur elitettan. Jag skulle säga att det här helt enkelt är en historiskt stor kris för svensk damfotboll.

Jag har sett EDF:s generalsekreterare Tomas Hoszek uttala sig till Radiosporten. Men jag har inte sett en enda representant för förbundet säga något om en av de största kriserna svensk damfotboll någonsin drabbats av. När vaknar Karl-Erik Nilsson och de andra i förbundsledningen?

Jag såg att IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg också efterlyste aktion från förbundet. Till Barometern sa Nyberg så här:

”I en tid när damfotbollen tar enorma kliv i Europa lägger elitlag ner i Sverige, det är ren sorg att se och höra. Utifrån ett strukturellt plan: De som borde ta sig en riktig jävla funderare är Svenska fotbollförbundet. Föreningarna får för lite stöd, samtidigt som svensk fotboll blomstrar. De måste rannsaka sig själva ordentligt.”

Nyberg får frågan om det inte förs någon dialog med förbundet om de här frågorna. Svaret:

”När det gäller förutsättningar för elitfotboll: Nej, det är var och en för sig själv. Man borde ha en dialog, vill man att svensk fotboll ska överleva, måste det pumpas in pengar. Signalerna det här skickar till allmänheten, fans och näringslivet är att damfotbollen inte har en framtid.”

I nuläget består alltså elitettan av 13 lag. Frågan går nu till Sunnanå om att ersätta LB07. Tackar Skellefteklubben nej är det Dösjöbro som är tvåa i turordningen. Därefter är det fjolårets serietvåor i division 1 som får frågan. Om jag har räknat rätt är turordningen där: 3) Sandviken, 4) Notviken, 5) IFK Norrköping, 6) Rössö, 7) Telge United, 8 ) Eskilsminne.

Apropå elitettan noterar jag att Kungsbacka DFF nu börjat fylla på sin spelartrupp. Junioren Elin Flakberg blev första spelare att skriva A-kontrakt med klubben, och nyförvärvet Bupe Okeowo blev den andra. Det ljusnar i alla fall något i Kungsbacka.

 

23 tankar på “Aftonbladet sänder damallsvenskan i tre år

 1. Är det redan 1 april? Nej, klart att det är en positiv nyhet att Aftonbladet satsar på Damallsvenskan, men vilka pengar ger det till klubbarna i slutändan? Kanske försvinner de någonstans i skrymslena på förbundskansliet i Solna…

  Igår kväll blev det slut på velandet i Kungsbacka DFF. Det extra årsmötet klubbade beslutet att dra bort laget från spel i Elitettan och istället börja om i Div. 4. Som väntat alltså, fanns inga alternativ, eftersom sponsorerna har försvunnit. Idag finns det gott om ledsna och besvikna spelare i både Limhamn och Kungsbacka. Chans för ”storklubbarna” att plocka åt sig de gôttaste russinen ur kakan – och detta pågår redan med provspel och kontraktsskrivningar som följd. Prima tillfälle för andra klubbar att handla billigt – men också bra!

   • Ja, där pågår velandet oupphörligt. Tydligen är det många motstridiga viljor som drar åt olika håll, alltmedan spelarna ledsnar på kaoset och försvinner till andra klubbar. I fallet Kungsbacka var det ju i realiteten klart att det inte kunde bli något spel i Elitettan, det enda som återstod var ett klubbslag.

    • Var har du sett att Kungsbacka dragit sig ur elitettan? Från det jag har läst håller Kungsbacka på att skapa en trupp för elitettan, de verkar för tillfället inte ha några planer på att dra sig ur.

  • Vilka pengar klubbarna får ut av detta är en berättigad fråga.

   Sedan får du hålla isär äpplen och päron. EFD, alltså klubbarnas organisation sköter TV-rättigheterna för Damallsvenskan.

   Precis som bloggaren är inne på lär Aftonbladet iallafall punga ut någon krona, annars kunde ju upplägget med damallsvenskan.tv. och ett urval matcher i diverse media lika gärna fått fortsätta. Tror också att AB:s allmänna bevakning kommer att bli bättre när reportrarna får komma ut och se fler matcher.

   Som en bisak går det också att nämna att de seriesändningar (bandy) som synts i Aftonbladets regi liknat tidigare års i damallsvenskans webbtjänst – produktioner med en kamera os.v.

   • En annan berättigad fråga som du är inne på är hur den tekniska kvalitén på sändningarna blir. Det har varit lite si och så med detta under tidigare säsonger.

 2. Årets Groda av undertecknad! Ber alla och i synnerhet Kungsbacka DFF om ursäkt. I min iver, eller sinnesförvirring, blandade jag ihop begreppen r-e-j-ä-l-t! Hursomhelst tråkigt för alla i LB07, samtidigt undras om faran verkligen är över för Kungsbacka, trots de positiva tecken du har noterat här på bloggen, Johan.

 3. Tycker det är positivt att Sportbladet sänder samtliga matcher i DA, både Live eller pay-per-view och enligt uppgift kommer det att vara ”rimliga priser” om man vill se matcherna. Så oavsett är det positiva signaler att en ny kanal sänder och visar intresse för damallsvenskan och det oavsett om det genererar pengar till damallsvenskan, om det bara är en kamera och om kommentatorerna är en eller flera och kompetenta?

  Sån är jag :))

 4. Synd att inte MFF kunde marknadsföra den eventuella sammanslagningen mellan dom och LB07 bättre och på något sätt kunde kringå (den manliga) supportklubbens veto i sammanhanget på årsmötet, då hade vi haft ett MFF/LB07 i elitettan istf två lag i Div 4.

  Har för mig att styrelsen i LB07 hade ungefär samma synpunkter på dålig marknadsföring av MFF:s ledning i handläggningen av ärendet.

 5. Det låter ju bra att Aftonbladet kommer att sända alla matcherna i Damallsvenskan under 3 år. Förhoppningsvis får också klubbarna en slant. Vad som oroar mig är frågan om kvaliten på sändningarna. Damallsvenskan TVs sändnigar gjorde ju ingen glad.

 6. Mycket märkligt beslut av LB07. Men min erfarenhet av den klubben är att de sedan något år tillbaka lägger allt krut på herrsektionen. Sedan de började avancera från först fyran och efter ett år i trean nu gå upp i tvåan, så börjar herrarna kosta pengar. I Div 2 måste ju alla vara proffsregistrerade och då kostar det pengar. Detta kravet finns dock inte i Elitettan, så rent krasst är det än billigare serie än herrarnas div 2.
  Man har alltså gjort ett tydligt inriktningsbeslut att slopa dameliten för att satsa på herrarna. Det senaste jag läste i Sydsvenskan var att ordförande Lenir sa att det saknas en miljon för att genomföra serien i Elitettan, då kan man väl lägga ner herrlaget så har man ju miljonen?

  Ang. Kungsbacka så får man väl hoppas att de får ihop en trupp. Dock verkar det märkligt att de skulle få pengar till att ta in x antal utländska spelare eftersom de då måste betala den lönen de ska ha för att få arbetsvisum, om jag inte har fel för mig så är det 14500 kr i månaden. SvFF tillåter ju inte från och med 2020 att man tar in spelare från icke EU-länder som inte är professionella. Alltså kan de inte längre komma in på turistvisum. Det betyder att Kungsbacka med stor säkerhet måste ha in betydligt mer pengar än den miljonen de säger sig sakna. För lönen för säg 10 spelare, med arbetsgivaravgifter och så vidare kommer lätt upp i mycket mer än så…

  • Division två på herrsidan kräver inte längre att samtliga spelare är proffsregistrerade. Det kravet togs bort för ett antal år sedan och gäller nu enbart från division ett. I övrigt så får man instämma att LB07:s beslut är orerhört tråkigt. Men stämmer det att det saknades åtta miljoner har man inte så mycket andra alternativ. Problemet är ju hur det från början kan saknas så mycket pengar.

 7. Johan – Nu får du skriva lite om LB07 och avsaknaden av SVFF. Fan inte klokt att dinosaurien Karl-Erik Nilsson får sitta kvar. Han ankrar ju upp hela utvecklingen i Urberget där han har sin grotta.
  Helt otroligt att detta får fortgå år ut och år in.
  Världen runt oss tar storm steg i utvecklingen och här lägger lagen ner i näst högsta serien!?! SJUKT!
  VAR ÄR SVFF?! VAR HAR DE VARIT?!

  En serie som behöver ta in och fuska med utländska spelare där de behöver undvika skatt för att få det att gå runt. Samtidigt har vi ungdomsspelare i hela landet som skulle ge alla fingrarna på vänsterhanden för att få utvecklas och gå vidare inom sin idrott i Sverige. Istället söker sig de flesta utomlands…där finns möjligheten.

  SVFF har stått inne i Karl-Erik Nilssons cateringtält och smörjt sina feta nackar och hyllat sin könsdiskriminering tillräckligt länge nu. Avät, avgå försvinn. Lämna plats åt framtiden. SVFF måste in i framtiden. Kapa kättingen till dinosaurien Karl-Erik Nilsson, större misslyckande är svårt att hitta.

  Alternativet jag tycker Svensk damfotboll ska göra är – Bryt med SVFF. Starta en ny egen organisation. Egna ligor, egna värderingar, egna bidrag från staten, egna TV-avtal.

  Det får fan räcka

 8. Angående resekostnader och Elitettan så är det ju inte mindre än 5(!) stockholmslag i år (Aik, bollstanäs, bp, hammarby och Älvsjö). Och lagen från de norra delarna i Sverige inte kvar. Borde ju leda till kraftigt minskade resekostnader i år. Framför allt för Stockholmarna men också för övriga eftersom Stockholm är nav både i tåg, flyg och till viss del vägtrafiken.

  • Jo Skellefteå ( Morön BK) är kvar och får väl räknas som ett norrlandslag. Till Stockholm från Skellefteå är det ca 80 mil. Undrar om dom har räknat på resekostnaderna ? Sen att LB07 drar sig ut är ju verkligheten som gör sig gällande. Enl Sydsvenskan fattades det ca 1 milj kr. Så är det bara, ingen kan trolla.!

 9. ”Under förmiddagen har nyheten kommit att Aftonbladet har köpt exklusiva sändningsrättigheter till damallsvenskan för tre år.”————————hur kan en tidning som i sin verksamhet levererar förluster, köpa något överhuvudtaget? En fråga för granskande journalist,, som du Rydén verkar inte hör till. Du har inte heller något fundering om hur en, i grund och botten, skvallertidning, tar ”rätten” för sig att kommentera damfotbollen och lägga fram det som absolut sanning..motivet, avsikten?
  Kommer damfotbollen köras till botten och vi alla att indoktrineras av kulturmarxistiska agenda Aftonbladet driver på?
  Själv tycker jag att 2 losers har hittat varandra, riktiga frågan är vem kommer dra nytta av denna umgänge, ett idrott starkt präglad av aktivism eller ett språkrör för globaliseringens fula tryne i form av en tidningsblaska
  ”Men jag har inte sett en enda representant för förbundet säga något om en av de största kriserna svensk damfotboll någonsin drabbats av. När vaknar Karl-Erik Nilsson och de andra i förbundsledningen?”———————————–jag har slutat undra om denna verklighet du lever i Rydén, kan jag erkänna..För ett tag sedan då skröt du om din exotiska semestern medan här i Sverige håll man på och kastade ut de gamla ut sina boende..visst har liberalismen nått sitt ände,
  Nu kritiserar du en fotbollspamp i ett sann populistisk anda utan att själv komma på den minsta möjliga förslag om hur skulle du göra eller tvinga fotbollsföreningar att stanna i en serie de har inte rådd till..

  • 1) Varifrån hämtar du uppgiften att Aftonbladet levererar förluster? Vad jag kan se gör Aftonbladet årligen vinster på mer än 100 miljoner kronor.
   2) Motivet för alla vinstdrivande företag är just ekonomisk vinst. Aftonbladet gör alltså troligen bedömningen att de kommer att göra en ekonomisk vinst på att äga sändningsrättigheterna till damallsvenskan i tre år.
   3) Det är Svenska fotbollförbundet, som leds av ordförande Karl-Erik Nilsson, som har uppdraget att leda svensk fotboll. Det är inte jag. När delar av fotbollsrörelsen är inne i en kris vore det klädsamt om förbundet åtminstone kliver fram och visar intresse för att försöka lösa problemet.

   • Tro ej på allt som står i tidningarna. särskilt inte om den heter AB..
    Att Blocket, Klarna, Prisjakt mm genererar pengar och vinst är ingen hemlighet, däremot Aftonbladet, nät och pappers upplaga gör inte det.
    Därmed de TV rättigheterna köptes av Blocket med de andra som pröjsar
    Hemlighetsmakerier- kring denna affär nästan bekräftar mitt påstående
    Att Aftonbladet tar nu bevakning av DA är verkligen olyckligt-…i sin verksamhet så har man drivit olika kampanjer som kostade förstörda liv för ett och annan. Stockholms teater chef tog sitt liv efter hänsynslösa ”metoo” skriverier med smutskastningen utan dess like
    Jag frågar mig kommer de på samma sätt driva någon fotbollstjej som faller inte in i deras ”värdegrund” till den yttersta stegen så att hon tar sitt liv då?
    Folk har tydligen kort minne vad AB är kapabla till
    Huruvida SVFF ska lösa ”fotbollsrörelsens” problem eller inte, faller i 60-talets kolchos samhället tankegångar, inte i dagens verklighet där själva sporten är en del av det ekonomiska systemet… I denna är reglerna ganska klara. Utöver detta återstår bara ett- destruktivt bidrag system som kommer inte leverera kvalitet, utan beroende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.