Göteborg lägger ner – Morön till damallsvenskan?

Jag var och handlade när det kom ett sms som jag trodde var ett aprilskämt. Men även om det är ett väder här i Borås som påminner om april så var det inget skämt.

I Göteborgs-Posten läser jag att svenska mästarinnorna Kopparbergs Göteborg FC lägger ner elitverksamheten. Det finns en vakant plats i damallsvenskan 2021. Grattis Morön BK, ni spelar i damallsvenskan nästa år – om ni vill.

Göteborgs ordförande Peter Bronsman säger till GP att orsaken till nedläggningen är att det här är bäst på lång sikt, eftersom herrfotbollsklubbarna i Göteborg har börjat satsa på damfotbollen.

Det låter i högsta grad ihåligt. Ingen av de där herrelitklubbarna har aviserat någon satsning mot titlar. Och ingen av dem spelar högre än division II.

Faktum är ju att det här gör att det blir ett enormt vakuum i damelitfotbollen här på västkusten. Plötsligt är klassiska Jitex återigen bäst i väst – de kom en poäng före Alingsås i elitettan i år. Vi får alltså gå ner på sjätte och sjunde plats i näst högsta serien för att hitta västkustens två bästa lag.

Ingen vet förstås vad som är bäst på sikt. På kort tid är det här förödande för västsvensk damfotboll. Hastigt och väldigt olustigt saknar alla talanger i Göteborgsområdet återigen ett lag att sikta mot.

Och plötsligt finns det ett 20-tal otroligt duktiga elitspelare i Göteborgsområdet som står utan klubb. Huggsexan om dem lär redan vara igång…

I bakhuvudet maler att Göteborg FC har levt på ordförande Bronsmans pengar. En ren gissning här är att orsaken till det här måste vara att Bronsman inte tycker att det är värt det längre. Att hans pengar gör större nytta någon annanstans.

Orsakerna kommer kanske att klarna under dagen.

53 tankar på “Göteborg lägger ner – Morön till damallsvenskan?

 1. Det verkar vara väldigt märkligt hanterat av klubben, om beslutet fattades 17 dec. Hade KGFC då gått ut med nyheten, så hade det åtminstone funnits fler ”lediga platser”i andra lag.
  Tycker synd om alla de spelare som nu måste riva upp sina liv och boenden för att kunna fortsätta sina karriärer. Hur många landslagsspelare finns inte i laget?
  Bronsman kan visserligen ha rätt i sak, men tillfället och handlingen är oerhört illa valt. Ingen klubb i Göteborg har pengar eller förutsättningar till det här. Inte ens häcken?

   • Många kontrakt brukar innehålla klausuler för att bryta/omförhandla kontrakt om man inte längre spelar kvar på högsta nivå. Det skulle förvåna om inte Göteborg har sådana klausuler

 2. Linköping får åter igen en gratisplats i Champions League, precis som efter säsongen 2013 då Tyresö lade ner elitlaget, eller hur blir det?

  • Morön behöver nog förstärka även för elitettan. Man har tappat många tunga namn.

   Men ekonomiskt borde det vara klart fördelaktigare att spela i damallsvenskan i år. Det är färre lag, alltså färre bortaresor, dessutom får man väldigt mycket mer i Efd-bidrag.

   • Hade det inte varit mer vettigt att ge platsen till Umeå IK som åkte ur Allsvenskan på målskillnad? Gissar att de har större chans att skapa ett slagkraftigt lag. Även om de förlorat några sina spelare så har de kvar flera av sina tunga namn som t.ex. Lisa Dahlqvist, målvakten Agnes Granberg, Emma Åberg-Zingmark, Sarah Mellouk och forwardlöftet Monica Jusuh Bah.

 3. En skandal utan motsvarighet så klart. Vi vet ju att lockdowns i Storbritannien framför allt torde ha slagit hårt mot Kopparbergs ciderbusiness. Börskursen har förvisso återhämtat sig men 2020 måste vara värsta året någonsin för Bronsmans business.

  • Första halvåret 2020 ökade Kopparbergs såväl omsättning som vinst med närmare 20 %, så jag tror inte problemet ligger i minskade resurser. Snarare minskad vilja att använda resurserna till damfotboll.

   • Ja, första halvåret… varav 2,5 månader var utan coronarestriktioner och maj-juni kom med lättnader.

    Sedan kom andra vågen, nya nedstängningar och dessutom Brexit.

 4. Finns ju en mycket tydlig trend i Europa att det är de stora herrklubbarnas satsning på damfotboll som vinner i längden. Inom fotbollen hamdlar ju numera allt om pengar så de ansvariga bakom Göteborg tyckte väl att det var mer attraktivt att sluta på topp än att år efter år pumpa in pengar i ett skepp som oundvikligen sakta men säkert kommer att sjunka. I Stockholm har ju herrklubbarnas satsningar vunnit och vi lär knappast se klubbar som Älvsjö eller Tyresö i toppen.
  En fundering är vad som händer i Skåne/Malmö på sikt!

  • AIK, Djurgården och Hammarby är väl inga herrklubbar utan fotbollsklubbar. De har drivit damverksamhet i 50 år, har stora ungdomsektioner på både pojk och flicksidan. De har dessutom drivit sina damsektioner på ett hyfsat hållbart sätt genom att faktiskt inte spendera mer pengar än vad sektionen kan dra in. Att Hammarby kan göra sin satsning nu beror på att de tack vare ett stort intresse för supportrarna fått in ansenliga publik och sponsringsintäkter. AIK har också kunnat öka sin satsning på affärsmässiga grunder.

   • Man kan väl diskutera vad man kallar klubbarna. Klart är att alla tre är väldigt herrfokuserade, och historiskt har låtit damverksamheten komma långt ner i prioriteringsordningen.

    Om inget har ändrats den senaste tiden ligger väl exempelvis herr- och damlag i olika föreningar i Djurgården och Hammarby. Damerna sorterar ihop med ungdomslagen, medan de prioriterade herrarna ligger separat. Vad jag känner till är det bara AIK som har både herrar och damer i samma förening, och det är relativt nytt.

    Men kul att Hammarby börjar visa ambition med sitt damlag. Det behövs.

    • Hammarbys damlag ingår sedan ett år tillbaka i Hammarby Fotboll AB. Vilket ska vara ett led i satsningen på damerna.

    • Hammarbys damer ingår sedan ett år i samma aktiebolag som bedriver herrarnas elitverksamhet. Ungdomsverksamheten ligger i föreningen, både herr och dam. Till för tre – fyra år sedan var damerna en separat förening under Hammarbys paraply, men alltså inte längre.

 5. I princip är ju Silly season över – iallafall har klubbarna fyllt på med de viktigaste nyförvärven. Nu yppar sig plötsligt möjligheten att handla billigt från utbudet på ”Valhalla Torg” i Göteborg. Ja, vad händer med alla övergivna och chockade spelare i guldlaget? Kan gissa att några av de bästa hamnar utomlands, i storklubbar som reservmaterial, först och främst, men också i satsande klubbar i – exempelvis – Sydeuropa. För FC Rosengård har väl inte resurser till att roffa åt sig alla?

  • Alltid intressant när en person vars verksamhet bygger på en lagom snuskig affärsidé (inkasso och fakturor) och som varit misstänkta för att underlätta penningtvätt sätter sig på höga hästar och vill framstå som moralens väktare. Saken är möjligen snarare den att KGFC nedläggning skapade merarbete för Wiberg och hans gäng. Heder till Wiberg? Mmmmm….det kan han kanske behöva mer av.

   • Han har rätt. Eller tycker du att han har fel? Att beslutet att lägga ned är professionellt och något att vara stolt över?

    • Jag har aldrig påstått att beslutet att lägga ner är bra. Min kommentar handlar bara om att det finns anledning för en del som nu snabbt ondgör sig över det inträffade att ta ett steg tillbaka och granska sig själva och sin egen verksamhet. Även den kan vara ”genant”, åtminstone ur moralisk synvinkel.

 6. Undrar om man tappat några större sponsorer? Det skulle göra att man hamnar ungefär i den ekonomiska situation som över hälften av seriekonkurrenterna befinner sig i. Då kanske styrelsen inte tycker det är så roligt längre.

 7. Det sägs ju att man ska sluta när man är på topp? Så fick ett gäng agenter lite senkommet julpyssel. Rosengård kan knappast ta emot alla arbetslösa spelare. Mellandagsrea för de som har lite i kassakistan. Nedläggningen är kanske helt logisk. Visst skulle KGFC, enligt dem själva för flera år sedan, spela final i WCL 2020? Efter att ha mött verkligheten i form av Manchester i två matcher har de naturligtvis sett hur långt efter de är, även som nyblivna svenska mästare (Rosengård når för övrigt knappast längre än kvartsfinal och skulle kanske delat KGFC:s öde lika tidigt om de inte haft tidigare rankingpoäng att leva på). Intressant att beslutet togs dagen efter andra förlusten mot Manchester. Hade de fortsatt ett tag till om de gått vidare? Att de fortsatt värva spelare på förvintern tyder på att beslutet tagits rätt hastigt och/eller att ytterst få känt till det i förväg. Beslutet visar också på hur känsligt det är med en huvudfinansiär som dessutom styr i klubben. Skyltfönstret KGFC var kanske färdigexploaterat för Kopparbergs?

 8. Enligt bloggen blev Johanna Rytting Kaneryd klar för Göteborg 14 december eller strax innan. Varför värva spelare om man tar beslut om nedläggning några dagar senare?

   • Behövs det inte ett beslut på åsmöte/medlemsnivå för att en förening ska upphöra med hela satsningen? Kan styrelsen besluta det själva? Det är så mycket (läs allt!) som är konstigt med detta beslut. Tröttnade Bronsman när laget förlorade mot City och han insåg att de pengar han satsat inte räckte? Hade de skrivit bättre kontrakt som sträckte sig över december och då haft det laget som faktiskt vann allsvenskan i CL-mötet så skulle de haft större chans. Klantigt skött!
    Har de ens försökt att få någon annan sponsor för att täcka upp för Bronsman eller var han envåldshärskare? Det låter som en idé som ett tjurigt barn får när det inte blir som de vill.
    Lotta Schelin har lagt ut ett citat från Bronsman på instagram från slutet av okt som ser väldigt konstigt ut nu när han agerear helt annat 2 månader senare.
    ”Jag vill bygga upp någonting som kan stå på egna ben den dagen som jag inte är kvar. Den sämste ordföranden är den som säger: Där ser ni, när jag lämnade gick det åt skogen. En ordförande är där för att bygga för framtiden.” Peter Bronsman, DN 30 oktober 2020.
    Antar att han är sämst…

    • Enligt Bronsman själv kommer inte klubben att läggas ner, bara A-lagsdamerna försvinner. Kvar blir F17 och F19. Eftersom inte hela föreningen läggs ner krävs inget extra årsmöte. Däremot kan jag tänka mig att det behövs några stadgeändringar när elitfotbollen stryker på foten.

     • Just det att man behåller F19 och F17 gör ju för övrigt hela saken ännu konstigare. Drivkrafterna för att gå till KGFC:s ungdomslag försvinner ju med elitlaget. Så man undrar hur de tänkt sig.

      Vad är meningen med klubbens båda flicklag? Varför skall en talangfull Göteborgstjej gå till Göteborg FC:s F19?

    • Anna,
     jag håller med dig att det rimliga är att det krävs ett stämmobeslut när föreningens huvudverksamhet ska läggas ner. Jag har varit inblandad i en liknande situation på lägre serienivå och då var min slutsats att stämmobeslut krävs när ett representationslag ska läggas ner. Detta förankrade jag även hos dåvarande chefsjuristen i SvFF.
     Sedan är det en annan sak vilka som är medlemmar i KGFC. Det krävs en ansökan om medlemskap som sedan ”behandlas av styrelsen”. Ett udda sätt för att bli medlem i en idrottsförening. Men det kanske återspeglar en förening som har ”en stark man”?

   • Jag tänker i liknande banor. Det måste finnas något mer bakomliggande. Och kommer vi som älskar damfotboll någonsin få veta vad detta ”något” är?

    Det måste komma fram en ordentlig förklaring.

 9. Jag ser att ”styrelsen” nämns några gånger i inläggen ovan. Om jag inte har helt fel är den styrelsen på pappret fyra personer men i princip en person, dvs ordföranden Peter Bronsman.
  Bronsman har lagt sin själ o kraft (och pengar) under många år, men kanske som någon var inne på tröttnar när man ser hur långt ifrån CL-visionen man var. Beslut dagen efter förlusten känns dock väldigt förhastat och kan inte vara den enda orsaken tycker man. Om det ändå är orsaken så är det mycket märkligt.
  Satsningarna i herrklubbarna i Gbg har fortfarande några år kvar innan de är redo att, som Bronsman önskar, tar över. IFK ligger bäst till som jobbar från grunden men det tar tid.
  Annars hade någon av dem behövt ta över KGFCs verksamhet om någon av dem skulle vara en realistisk ”arvtagare”.
  Tills dess får Jitex o Alingsås stå för elitverksamhet i regionen, två klubbar med lång historia (om man räknar in Holmalund-tiden i AFCs historia).

 10. Med ordföranden Bronsmans resonemang i GP att KGFC inte kan mäta sig med klubbarna utomlands så kan även alla lag i herrallsvenskan läggas ner. Utom möjligen då Malmö FF.

 11. Detta är inget annat än en stor jävla skandal, Peter Bronsman!
  Det spelar ingen roll hur många miljarder du äger och med hur många miljoner du har sponsrat Göteborgs damlag. Det du gör nu saknar motstycke i svensk idrottshistoria!
  Ordet skandal är lindrigt!
  Du struntar fullständigt i ett 30-tal spelare och ledare som har vigt sina liv till den klubb som du äger. SM-guldet är vunnet och nu är de inget värda och du visar din makt genom att rasera allt för dina anställda.
  Peter Bronsman, du borde betala uppsägningslön till samtliga spelare och ledare under minst sex månader.
  Peter Bronsman, med ditt handlande visar du också din makt mot hela damfotbollen. Du skrattar åt dem – rakt i ansiktet!
  Så här svarade miljardären Bronsman till GP för någon dag sedan på frågan om han kände någon tomhet efter SM-guldet:
  – Nej, det är bara ett delmål. Vi har två stora mål kvar.
  En stor fet lögn till en av landets största tidningar. Han ljög för sina anställda spelare – rakt i facet. Spelare som redan hade börjat förbereda sig för att försvara sitt SM-guld 2021.
  Vad säger du till Johanna Rytting Kaneryd som nyss lämnat Rosengård för att ge allt för ”din klubb?”
  Vad säger du till Elin Rubensson som skrivit på ett långtidskontrakt med ”din klubb” och som beslutat sig för att bygga sin framtid i Göteborg?
  Känner en oerhörd ilska och avsky mot miljardären Peter Bronsman som kallar sig ”idrottsledare”.
  Lägg dina miljoner någon annanstans än på sport. Förresten så är den svenska idrottsrörelsen mycket större än vad du någonsin kommer att bli.
  Måste gå ut i hällregnet för att kyla av mig.
  Tack o hej.

   • Ja, frågan är vilken eller vilka klubbar som har förutsättningar att tacka ja till en damallsvensk plats. Uppsala gick upp ett år tidigare än de tänkt och det såg vi effekten av. Det lag som tackar ja på rätt kort varsel gör det litet på vinst och förlust. Om alla är införstådda med att det kanske bara blir en säsong i högsta serien och om alla kan se det som ett utvecklingstillfälle för spelare och lag är det kanske värt att chansa och ekonomin blir ju inte sämre (snarare tvärtom) av spel i Damallsvenskan. Gissar att Kalmar har bäst förutsättningar med rätt färska erfarenheter av Damallsvenskan i bagaget. Kanske ska inte heller Mallbacken, som gjorde en av sina bättre säsonger i Elitettan, räknas bort helt. I så fall tror jag det blir sjätte gången de tar steget upp.

 12. När Bronsman nu (SVT) säger att KGFC inte kan konkurrera med storklubbar i Europa och att det är en huvudanledning till nedläggningen, så är kan det knappast vara en nyhet för någon. Att Sverige tappar i klubbnivå är känt sedan länge. Med det motivet skulle alla andra svenska klubbar också kunna lägga ner, men uppenbarligen har de kommit till andra slutsatser och väger in andra saker i sina beslut. Det luktar litet Tyresö om det hela, fast på ett annat sätt. Tyresö körde ända in kaklet med WCL-final utan att egentligen ha ekonomi till det – ”ska det gå åt h-vete ska det gå med musik”. KGFC körde också längre än de borde kopplat till skrytsamma WCL-ambitioner. Ser man litet krasst på nedläggningen så myser man nog i Malmö – detta ökar ju Rosengårds chanser att prestera bättre än ett SM-guld på fem år, så grattis Rosengård!

 13. En, i mina ögon, något märklig motivering av Bronsman. Det luktar faktiskt lite av storhetsvansinne. Måste en damfotbollsförening ha som mål att konkurrera med storklubbarna ute i Europa? Räcker det inte med ambitionen att vara en toppklubb i Sverige? Räcker det inte med att Göteborg (och hela västkusten) behöver en damfotbollsklubb på svensk elitnivå? Vad har vi kvar om alla klubbar skulle resonera som Bronsman? Undrar dessutom vad det är för inkompetenta individer som sitter i KGFC:s styrelse. Varför låter de Bronsman bestämma? Nog borde det finnas möjlighet att hitta andra sponsorer. Även om man måste backa lite i ambitionerna så nog skulle man kunna behålla ett skapligt damallsvenskt lag. Kan inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig att relativt framgångsrika klubbar (sett ur ett svenskt perspektiv) som t ex KDFF och Vittsjö, eller för den delen LFC eller KIF Örebro, skulle lägga ner sin verksamhet bara för att man inte kan bli bäst i Europa. Nog handlar väl damfotbollen om betydligt mer än så?

  • Om klubbens hemsida stämmer sitter det bara fyra personer i Kopparbergs Göteborgs styrelse. Det räcker alltså om ordförande Bronsman har med sig en av de andra för att få igenom sin vilja. Det framstår alltmer som att Kopparbergs Göteborg FC har varit en enmansshow.

   • Money talks……och att KGFC varit Bronsmans lilla hobbyprojekt kan väl knappast vara någon nyhet för någon intresserad. Däremot finns det, som alltid när något uppseendeväckande händer, alltid rätt många som är beredda att framföra (uppdämd) kritik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.