Dyrköpt seger för Finland – och kanske för mitt guldtips

Det har blivit hög tid att sammanfatta gårdagens EM-kvalmatcher. Finland tog en viktig, men kanske kostsam seger hemma mot Slovakien.
Kostsam för att Linköpingsforwarden Linda Sällström drog av främre korsbandet i ena knät, och missar resten av EM-kvalet, och hela allsvenskan.
Därmed blir segern kanske även kostsam för mitt allsvenska guldtips. Men mer om det i senare inlägg.

Finland vann alltså trots allt toppmötet i grupp 5 mot Slovakien med 2–0 efter mål av Emmi Alanen i första halvlek och HJK:s 19-åriga talang Marianna Tolvanen på övertid i andra. Och finskorna leder nu gruppen på tio poäng – tre före Slovakien, Vitryssland och Ukraina.

I grupp 2 är Tyskland i praktiken klart för EM. De har kvar att möta i tur och ordning Rumänien, Kazakstan och Turkiet, och risken att de förlorar någon av de matcherna är obefintlig.
Igår besegrades Schweiz på bortaplan med 6–0 efter fyra mål från makalöst formstarka Celia Okoyino da Mbabi. Hon har nu gjort 14 mål på fyra landskamper – och det mot så starkt motstånd som Sverige, Japan, Spanien och Schweiz. Imponerande är inte ord nog.

Glädjande också att matchen sågs av hela 2,7 miljoner tv-tittare i Tyskland. Det är ett tecken på att VM ökat intresset för det tyska landslaget.
För Schweiz försvann not EM-chansen igår i Aarau. Det räcker nämligen inte med seger hemma mot Spanien, utan Ramona Bachmann:s lag måste ha hjälp för att nå playoff. Och chansen att Spanien går på någon mer mina i kvalet känns högst begränsad.

I grupp 4 hade Irland greppet om playoffplatsen bakom Frankrike i 82 minuter igår. Så länge betydde Denise O’Sullivan:s mål från den fjärde minuten irländsk ledning i Edinburgh mot Skottland. Men genom mål av Rhonda Jones i 86:e och inhopparen Christie Murray minuten efter så har Skottland återtagit kommandot i jakten på gruppens andraplats.

Vittsjömålvakten Loes Geurts släppte för första gången i EM-kvalet in mål, men Holland vann till slut mot Slovenien med 3–1. Tyresös Kirsten van de Ven gjorde 2–1-målet i 70:e minuten och Linköpings Manon Melis det sista elva minuter senare.
Och holländskorna behåller ledningen i grupp 6 fram till gruppfinalen borta mot England den 17 juni.

I grupp 7 vann Österrike hemma mot Portugal med 1–0 efter ett sent segermål från Bayern Münchens 19-åriga forwardstalang Laura Feiersinger. Resultatet gör att österrikiskorna går upp jämsides med Tjeckien i kampen om playoffplatsen bakom Danmark.

För svensk del var väl annars avancemanget till F19/93-EM gårdagens stora händelse. Och sättet den bärgades på väcker framtidshopp. För det är inte ofta svenska landslag besegrar Tyskland, ens på svensk mark.
Det blev 1–0 igår i Västerås, och jag kan inte säga att jag är någon expert på spelarna i vårt F19-landslag. Men det jag sett av Amanda Ilestedt, Fridolina Rolfö, Elin Rubensson och några till är riktigt lovande.
Nu får de åka till Turkiet 2–14 juli och mäta krafterna med Turkiet, Portugal, Rumänien, Serbien, Spanien, England och troligen också Danmark.

Till sist så fortsätter Japan att visa hög klass. De vann med 4–1 över Brasilien, och säkrade därmed segern i Kirin Challenge cup på fler gjorda mål än USA. Japanskorna var minst klassen bättre än Brasilien, och det sken av självförtroende kring lagkaptenen Aya Miyama och hennes lagkompisar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.