Även Linköping tvingas lägga i backen

Jag har i flera tidigare inlägg skrivit om hur viktigt det är för svensk damfotbolls framtid att upprätthålla kvaliteten på damallsvenskan.

Därför är det klart oroväckande med den senaste tidens nyheter om klubbar som inte klarar ekonomin, utan måste backa i sin satsning.

Först var Kif Örebro, som räddades av Örebro kommun i somras. Men de är långt ifrån ensamma.

Det är inte länge sedan Umeå IK först berättade att de går mot en miljonförlust i år, och måste skära i utgifterna.
Häromdagen meddelade UIK att de tänker satsa på talangutveckling, och att de hoppas kunna bygga framtidens lag på egna produkter.

I dag är det Linköping som meddelar att de inte bara tvingas dra i handbromsen. De måste även lägga i backen.
Klubben har inte längre råd att köra en helproffssatsning. Och det finns inte ekonomi för att hålla dyra världsstjärnor som Manon Melis och Lisa De Vanna.

Klubbdirektören Anders Mäki är bekymrad. Så här säger han till Corren:

”Damfotbollen står och stampar, vi har hamnat i ett slags vakuum med för dåliga publiksiffror och för höga kostnader i förhållande till våra intäkter.”

Jag förstår att Mäki och övriga klubbledare i damallsvenskan har det jobbigt.

Klubbarna får cirka 1,5 miljoner kronor från EFD. Och i år, med det låga publiksnittet, lär de flesta lagen få under en miljon kronor i matchinkomster. Det är lätt att räkna ut att det krävs givetvis många sponsorsmiljoner för att kunna bedriva proffsfotboll.

Ändå känner jag att Umeås och Linköpings vägval är betydligt mer sunt än Malmös, som går ut på att gasa sig ur knipan. Jag tycker Malmö agerar ansvarslöst, och att klubbarna måste rätta mun efter matsäck.

En intressant sak är att EFD och förbundet höjer sina arenakrav till 2014. Jag har skrivit här vad jag tycker om det.

De höjda kraven är extra jobbiga för nya damallsvenska klubbar, som riskerar att behöva lägga rätt många miljoner kronor på sin arena. Pengar som de hade behövt satsa på att få ett slagkraftigt lag.

I morgon inleds det damallsvenska kvalet med Sirius–Mallbacken, och på torsdag spelar QBIK–Sunnanå. Samtliga fyra lag behöver minst tre–fyra etablerade nyförvärv för att ha en chans i damallsvenskan.

Men kommer de ha råd?

Jag vet inte hur det ser ut på Strandvallen. Men jag har svårt att tro att den klarar förbundets krav. Så skulle klassiska Mallbacken alltså gå upp måste de börja med att lägga alla sina pengar på sin arena. Det känns väl inte rimligt? Eller?

5 tankar på “Även Linköping tvingas lägga i backen

 1. Om alla lag i Damallsvenskan hade köpt spelare som dom ekonomiskt hade klarat av så hade AIK nog varit ett mittenlag och klara för allsvenskan, Nu åker man ner i Damettan bara för att man satsade på sina unga spelare

 2. Jag har fått intrycket att både AIK och Djurgården har tvingats dra ner på kostnaderna, på samma sätt som många andra klubbar lite yrvaket tycks göra nu. Att satsa på den egna ungdomsverksamheten är nog enda vägen när pengarna inte längre finns. Därför känns det som att de här två klubbarna är steget före sina konkurrenter, vilket är synd när man tittar på tabellen.

  Sen är det klart att alla hellre vill ha publiklag i Damallsvenskan, med stora stjärnor i startelvorna. Men då får ni väl se till att ha pengar till deras löner.

 3. Det känns givetvis trist att mitt favoritlag också har ett svårt ekonomiskt läge men det är endå positivt att man tar tag i problemet nu istället för att låta det gå till katastrof som andra klubbar gjort tidigare.

  Vad gäller hur ledningen agerat är jag starkt kritisk till tränarkarusellen och tror denna kan ha bidragit till att sponsorer varit svåra att locka/behålla då den gett ett oseriöst intryck. Om man väljer att satsa på Sjögren vilket det låter som måste man vara helt klara med att han ämnar fullfölja uppdraget och inte sticker om ett bottenlag i herrarnas Superetta hör av sig …

  Av de spelare som står under kontrakt känns de flesta som spelare man ändå borde ha kvar, möjligen undantaget Lollo Fors som har en för ojämn nivå i mitt tycke, riktigt bra när det stämmer men samtidigt rätt ‘svag’ när det inte gör det. Oavsett om man från ledningshåll var medvetna om problemen när man värvade Pernille Harder under säsongen så känns den värvningen helrätt då hon dels kanske varit den genomgående bäste spelaren i laget tillsammans med Melis och dels då hon bör vara ett ‘billigare’ alternativ än vad en ‘etablerad’ internationell toppspelare hade varit.

  Nu hoppas jag att LFC väljer att se sig om i närregionen för att hitta de potentiella fynd som kan tänkas finnas. Jag skulle gärna se att man så småningom kommer tillbaka till hur det var 2003 då stommen i laget hade östgötsk anknytning då jag tror det kan öka publikintresset samt hjälpa till att skapa en ‘stolthet’ att spela i ‘regionens’ lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.