Gör inte Sverige till guldfavorit

Jag tänker inleda det här året med att dra lite i handbromsen. För jag antar att ni redan har hört det sägas eller skrivas: ”2013 – året då Sverige tar EM-guld”.

Så länge meningen uttrycker en målsättning eller förhoppning är den förstås mer än ok. För vi hoppas självklart på svenskt guld, precis som vi gör i alla stora mästerskap. Och laget måste förstås ha som mål att gå hela vägen.
Men när så kallade experter börjar utmåla Sverige som storfavorit till EM-guldet är det dags att sätta stopp. För den som ser vårt gulblå landslag som guldfavorit är nämligen inte speciellt insatt i europeisk damfotboll.

Som jag ser det tillhör vi i högsta grad medaljkandidaterna, och med den lottning vi fått har vi bra chans att ta oss till final. Men guldfavorit? Nej, den pressen förtjänar vi definitivt inte.

Minns ni eftersnacket till OS-turneringen i somras? Då sades det att Japan och USA hade dragit ifrån de övriga länderna i världen.

Jag sade emot alla de experter som framförde den åsikten.

För de glömde ju bort en av damfotbollens riktiga stormakter – Tyskland.

Tysklands startelva

Tyskland – givna guldfavoriter i EM

Och visst var det lätt att glömma tyskorna i somras, eftersom de inte fick spela i OS. Men orsaken till att de missade OS var ju snarare att Europa har en usel modell för sitt kval, än för att laget inte var bra nog.
Ni minns säkert att det var Japan som spelade bort Tyskland från OS – och inte något av de övriga europeiska lagen som slogs om platserna.

Trots att tyskorna missade OS är de tveklöst Europas bästa lag, och de hör hemma i topp tre i världen tillsammans med USA och Japan. Under 2012 förlorade Tyskland inte en enda match. Och då mötte de ändå såväl Japan, USA, Sverige som Frankrike. Tyskland har genomgått en generationsväxling, och deras nya lag känns minst lika starkt som det dubbla VM-guldlag som bars av spelare som Birgit Prinz och Kerstin Garefrekes.

Är det förresten någon som minns när Tyskland senast förlorade en mästerskapsmatch (inklusive kvalmatcher) mot ett annat europeiskt land?

Man får ha bra minne.

För rätt svar är den 24 september 2000 – alltså snart 12,5 år sedan. Då föll tyskorna mot Norge med 1–0 i OS-semifinal.

Och skall man hitta senaste gången tyskorna förlorade en EM-match får man backa nästan 17 år – till den 5 maj 1996, då Norge vann med 3–1 i kvalet.

Faktum är att den matchen är den enda Tyskland har förlorat sedan EM började spelas vart fjärde år. I slutspel har tyskorna sedan dess noterat 18 segrar och tre kryss. Eller möjligen 19 segrar och två kryss, om man räknar in förlängningar. De har alltså inte en enda förlust i ett EM-slutspel. Inte en enda.

Visst har Sverige hemmaplan, men det hindrar inte att det är fullständigt självklart att Tyskland är gigantiska guldfavoriter i sommarens EM-slutspel.

Och att få slå ur underläge borde väl passa Sverige bra. Eller hur?

3 tankar på “Gör inte Sverige till guldfavorit

  1. Nej, för min del är Sverige solklara guldfavoriter. VM-trea och nu med the invincible Pia måste man för en gångs skull acceptera att man ska vinna guldet, allt annat vore ett misslyckande. Pia Sundhage har varit verksam i ett land där allt annat än guld är ett misslyckande.
    Mitt Tyskland däremot är outsiders. Efter åren av framgång med Prinz, Grings, Garefrekes är det en ny och ung generation spelare som visst vill göra så gott ifrån sig som det går, men Sverige med världsstjärnan Lotta Schelin i spetsen får bära favoritskapet. Vi är ödmjuka efter kvartsfinalförlusten i hemma-VM mot Japan.

    • Efter att jag hade sett Sverige, med nämnd världsstjärna, bli överkörda av det nya, unga Tyskland i Algarve i våras, så var inte direkt min första tanke att Sverige kommer att vara given EM-favorit. Men vi får se vad hemmaplan innebär. Bra lottning har vi i alla fall fått.

  2. Ett revanschsuget Tyskland måste ses som favoriter, allt annat vore helt fel. Utmanare är framförallt Frankrike trots de interna stridigheterna (vad är det egentligen för ‘fel’ med fransk landslagsfotboll) och såklart även Sverige om vi klarar oss från skador på nyckelspelare, Lotta Schelin blir den härförare och stjärna Pia Sundhage och resten av Sverige vill hon ska vara och framförallt Charlotte Rohlin är tillbaka i gammalt gott slag efter korsbandsskadan. Personligen hoppas jag våra grannar i väst Danmark kan ‘ställa till det’, kanske kan de hämta inspiration från herrarnas jätteskräll 1992 och göra något liknande ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.