Fanatisk disciplin i seriefinalen

I kväll är det seriefinal i damallsvenskan. Malmö har redan presenterat sin tänkta startelva, och det är till tio elftedelar samma spelare som startade vid segrarna mot Göteborg och Sunnanå.

Förändringen är att Malin Levenstad kommer in i mittförsvaret på Kathleen ”Paula” Radtke:s bekostnad. Det känns som en rimlig förändring. Även om Levenstad har haft en tung säsong så är hon snabbare än spelskickliga Radtke, och Malmö lär behöva snabbhet för att hänga med Christen Press, Marta och de övriga Tyresöspelarna.

Tyresö är i superform och har sedan den oväntade poängförlusten borta mot Mallbacken gjort 25–3 på fyra matcher – alltså fler än sex mål i snitt.

25 mål är för övrigt ett fler än vad Malmö har gjort totalt i serien. Det är således ingen tvekan om annat än att Tyresö går in i matchen som klara favoriter – trots att Malmö är otroligt starka på hemmaplan.

Men Tyresö vann guldmatchen i fjol på Malmö IP, och lär således få sköna vibbar när man återkommer till arenan där man säkrade sitt första SM-guld.

Malmös tränare Jonas Eidevall inser vad som krävs av hans lag. Så här säger han till Kvällsposten:

”Vi kommer att vara fanatiskt disciplinerade.”

Frågan är om det räcker. Men visst, det blir en intressant match. Kanske kan Malmö få ligga på kontring på hemmaplan. Och då blir det kul att se hur Tyresös backlinje klarar av kvartetten Katrine Veje, Anja Mittag, Ramona Bachmann och Manon Melis i omställningarna.

* Det spelas fyra matcher till i damallsvenskan i dag. Linköping och Göteborg känns som klara favoriter mot Umeå respektive Mallbacken. Vittsjö tar emot Jitex – två lag som har två raka segrar bakom sig – i en match där hemmalaget får favoritskapet, men bara med knapp marginal. Jitex med Annica Sjölund är ett mycket bättre lag än de var utan. Slutligen får Kristianstad räknas som knapp favorit borta mot Kif Örebro. Sedan Sarah Michael skadade sig har Kif nämligen spelat fyra raka matcher utan att göra mål.

* Conny Pohlers skall spela i NSWL för Washington Spirit den närmaste tiden. Hon är utlånad från Wolfsburg. Exakt över hur lång tid lånet sträcker sig har jag inte uppfattat. Men hon är tillgänglig nu direkt, och kan eventuellt debutera till helgen.

Två andra tyskor spelar redan i NWSL. Det är Sonja Fuss och Inka Grings som båda spelar för Chicago Red Stars. Jag såg för övrigt den andra halvleken i deras segermatch (1–0) mot Boston Breakers i helgen. Det var första gången jag fick se en dålig NWSL-match. För det var hafsigt passningsspel, och två utdragna lag som stundtals helt saknade mittfält.

4 tankar på “Fanatisk disciplin i seriefinalen

 1. Hej,
  jag skulle bli glad om du kunde höra av dig. Jag har ett samarbetsförslag gällande fotboll jag skulle vilja diskutera med dig.
  med vänliga hälsningar
  Jennie

 2. Malmö kommer till start med hälften utländska spelare. Rubensson värmer bänk.

  Är detta en utveckling du främjar? En utveckling som är bra för våra unga spelare? Det tror inte jag.

  • Om det bara är hälften av de startande spelarna som är utländska är det betydligt färre än det brukar vara i Malmö så det går ju åt rätt håll 😉

   För att bli lite allvarlig så kan jag säga att även jag som gillar att vi har duktiga utländska spelare i Damallsvenskan tycker att det gått för långt i Malmös fall. Tar man ett lag som Tyresö så har det i alla fall en svensk centrallinje som kryddats med utländska toppspelare.

   Idag känns det som att LFC och Umeå är två lag som hittat en bra balans, mängder av duktiga svenska spelare som sannolikt är en stor del av ett framtida svenskt damlandslag toppat med ett fåtal utländska spelare som verkligen LYFTER respektive lag ordentligt.

  • Ja, jag tror att det är väldigt bra för svensk fotboll om delar av världens största stjärnorna kommer till oss – som de gör på damsidan. Det är i varje fall otroligt mycket bättre än om våra svenska landslagsspelare måste flytta från Sverige för att få möta delar av världens största stjärnor – som de gör på herrsidan.

   Strukturen på damallsvenskan gör att 70-80 svenska spelare varje vecka spelar mot motståndare av världsklass. Hur många herrar har lika kvalificerat motstånd varje vecka? Tio?

   Skulle vi minska antalet utländska spelare sänker vi klassen på vår serie, och då får våra landslagsspelare sämre motstånd varje vecka. Till slut kommer fler än tre av dem att drivas utomlands.

   Visst kommer någon eller några talanger i kläm ibland. Men som jag konstaterat tidigare så är talang något som huvudsakligen sitter i huvudet. Riktiga talanger tar bänkningar proffsigt, och börjar träna ännu hårdare för att slå sig in i laget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.