Här är min EM-trupp

Nu har alla förbundskaptener presenterat sina EM-trupper. Därmed är det dags för mig att presentera min. Och jag tar mig friheten att plocka spelare ur samtliga de tolv deltagande länderna.

Jag har försökt att bygga en trupp, och en startelva, som faktiskt också skulle fungera i verkligheten. Det innebär att jag alltså inte bara tagit med offensiva spelare. De positioner där jag känner att konkurrensen är sämst är målvakten samt egentligen alla positioner i backlinjen. Däremot vimlar det av duktiga ”tior” och vassa forwards.

I min drömtrupp finns det inte speciellt många platser för svenska spelare. Jag har faktiskt bara med två, varav båda kallas Lotta. Den ena Lotta är lite av ett önsketänkande. För om den svenska backlinjen skall fungera som vi vill måste nämligen Charlotte Rohlin hitta 2011 års VM-form. Och det hoppas och tror jag att hon gör.

Förhoppningsvis kommer det med betydligt fler svenska spelare i mitt dreamteam efter turneringen. För det vore ju fantastiskt kul om man då fick anledning att ta med exempelvis Kristin Hammarström, Nilla Fischer, Caroline Seger, Antonia Göransson, Kosovare Asllani och kanske någon till.

Nog om bakgrunden till min drömtrupp. Här är den:

Målvakter (3):
* Nadine Angerer, Tyskland
Rutinerad målvakt, som sannolikt dock har haft sin topp. Men som jag ser det är hon fortfarande Europas bästa på sin position. I varje fall känns det så inför EM…

* Sarah Bouhaddi, Frankrike
Spänstig, och jobbar gärna långt utanför straffområdet. Har en fantastisk högstanivå, men är fortfarande lite flaxig – och bjuder ibland på rejäla misstag.

Thora Helgadottir

Thora Helgadottir

* Thora Helgadottir, Island
Lite av Bouhaddis motsats. Är i och för sig duktig på fötterna, men håller sig oftast i eget målområde. En trygg och stabil sista utpost.

Backar (7):
* Alex Scott, England
Teknisk, offensiv ytterback. Kommer hela tiden i löpningar längs med långlinjen, men är ändå stabil i defensiven. En av mina favoritspelare.

* Wendie Renard, Frankrike
Lång, och ett riktigt stark i luftrummet. Således ett hypervasst vapen vid fasta situationer.

Charlotte Rohlin

Charlotte Rohlin

* Charlotte Rohlin, Sverige
Snabb, placerings- och brytsäker. Uttagningen är dock lite av ett önsketänkande. Höll världslagsnivå i VM 2011. Måste upp dit nu igen om det skall bli svensk succé.

* Stephanie Houghton, England
Ofta mittfältare i klubblaget. Används däremot som väldigt offensiv vänsterback i landslaget. En bra frisparksskytt. Målfarlig. Hängde bra med i skytteligan i OS.

* Saskia Bartusiak, Tyskland
Håller ihop den tyska backlinjen. Stark i luftrummet och placeringssäker.

* Luisa Wensing, Tyskland
Ung talangfull back, som både kan spela centralt eller som ytterback. Bra tajming i luftrummet, och således ett vapen vid fasta situationer.

Line Röddik Hansen

Line Röddik Hansen

* Line Röddik Hansen, Danmark
Elegant, passningssäker back med skön vänsterfot. Användbar både som mitt- och ytterback.

Mittfältare (9):
* Nadine Kessler, Tyskland
Wolfsburgs lagkapten har en stor arbetskapacitet. Är ett vasst vapen när hon kommer i sina djupledslöpningar. Har riktigt bra tajming i luftrummet, och nickar in en och annan hörna.

* Camille Abily, Frankrike
Ett spelgeni. Styr sitt lags anfallsspel med sitt fina passningsspel, och sin blick för spelet. Bra på att öppna kanterna. Och en bra skytt.

* Louisa Necib, Frankrike
Lagets tia – alltså hon som skall sticka in de avgörande passningarna. Har bra känsla i högerfoten, och slår således väl avvägda hörnor och frisparkar.

* Elodie Thomis, Frankrike
Hypersnabb ytter. Det finns inte många – om ens några – ytterbackar som vinner löpdueller med Thomis. Hade tidigare problem med bollkontrollen, men har förbättrat sin teknik rejält.

* Eniola Aluko, England
Är precis som Thomis hypersnabb – och högerfotad. Men är ändå användbar till vänster, då hon både kan komma runt på kanten och kliva in och skjuta. Har nämligen ett väldigt bra skott.

Caroline Graham Hansen.

Caroline Graham Hansen.

* Caroline Graham Hansen, Norge
Norges bästa spelare 2012 är en fantastisk dribbler, och har dessutom bra skott med båda fötterna. Dribblar kanske lite väl mycket ibland. Men har megapotential, och kan få sitt stora genombrott i EM.

Anita Asante

Anita Asante

* Anita Asante, England
Mittbacken som har klivit upp i planen är en favoritspelare. Stark, löpstark och bolltrygg. Dessutom duktig i luftrummet.

Veronica "Vero" Boquete

Veronica ”Vero” Boquete

* Veronica Boquete, Spanien
Passningsgeni som är användbar i många roller. Agerar spjutspets i landslaget, används ofta som innermittfältare i Tyresö.

* Lena Goessling, Tyskland
Spelskicklig, defensiv innermittfältare med ett bra skott. Har även visat sig ha bra kapacitet som innerback i sitt klubblag, Champions Leaguemästarinnorna Wolfsburg.

Forwards (4):
* Celia Okoyino da Mbabi
Snabb, stark och gör mål både med fötterna och huvudet. Gjorde 17 på sju matcher i EM-kvalet. En av världens allra bästa forwards.

Lotta Schelin

Lotta Schelin

* Lotta Schelin, Sverige
Snabb och otroligt vass när hon kommer rättvänd. Duktig på att löpa in mot första stolpen.

* Dzenifer Marozsan, Tyskland
Otroligt teknisk och bolltrygg. Styr det tyska anfallsspelet, och är den som sticker in de avgörande passningarna. Bra högerfot för leverans av hörnor och frisparkar.

Pernille Harder

Pernille Harder

* Pernille Harder, Danmark
Teknisk, spelskicklig och utrustad med en riktigt bra känsla i högerfoten. Men är inte heller oäven med vänstern. Har fin arbetskapacitet – och är därmed tänkbar också i de flesta mittfältsrollerna.

Startelvan kommer enligt Lyonmodell att ställas upp 4-2-3-1 med snabba spelare på de offensiva kanterna, alltså: Angerer – Scott, Renard, Rohlin, Houghton – Kessler, Abily – Thomis, Necib, Aluko – Okoyino da Mbabi.

Några spelare som hamnat precis utanför truppen är Laura Georges och Amandine Henry (Frankrike), Leonie Maier (Tyskland), Anouk Hoogendijk (Holland), Sara Björk Gunnarsdottir (Island), Ada Stolsmo Hegerberg (Norge) och skadeförföljda Kelly Smith (England). De lag som blivit helt utan representation i truppen är Finland, Ryssland, Holland och Italien.

Nu väntar jag bara på era synpunkter på min trupp…

10 tankar på “Här är min EM-trupp

 1. Jag är betydligt oroligare för vår offensiva Lotta jämfört med den defensiva. Schelin har ofta haft svårt i de stora matcherna i Damlandslaget medan Rohlin tvärtom brukar vara som bäst när det verkligen gäller. Dessutom är jag rädd att Sundhages enorma fokus på just Schelin (och till viss del Seger) riskerar att sätta än större press på dom än vad som innan var fallet och svenska spelare brukar ju inte gilla den situationen.

  Jag hoppas och tror att detta blir mästerskapet när Kosse får täppa till truten på hennes belackare som inte ser längre än den kaxiga attityden och helt missar att vi har en fantastisk anfallare där med unika egenskaper som kan avgöra matcher på egen hand.

  Jag tror också att Göransson kan få ett roligt mästerskap OM Pia väljer att satsa fullt ut på henne, är lite orolig att bättre defensiva alternativ kan få företräde vilket vore synd.

  Slutligen får man ju hoppas att inte Harder får ett så bra mästerskap som jag befarar, hon är nämligen i mitt tycke bättre än någon av de offensiva spelarna i det svenska laget.

 2. Visst att jag kanske vurmar lite väl mycket för det franska landslaget, tycker således att Laure Boulleau och Gaëtane Thiney är givna i truppen. Ut med Harder och Wensing. 🙂

  • Då måste England hålla riktigt, riktigt låg klass. Hon platsade ju knappt i Linköping i höstas och fick lämna.

   • Jag tror att Sundhage ser Fors som lite bekväm, d v s en spelare som inte gör skitjobbet i matcherna, och såna spelare verkar inte ha något att hämta hos henne. Mitt intryck av Fors från hennes tid i LFC var nämligen just detta, en riktigt bra spelare som dock pendlade enormt mycket i insatserna och ibland gav ett rätt lojt uttryck på planen.

    Till slut till de som vill ta bort Harder ur truppen: Det skulle inte förvåna mig det minsta om hon blir en av detta mästerskapets största profiler, hon skulle ju gå rakt in i den svenska startelvan i alla fall.

 3. Hej Johan!

  Din trupp ser bra ut och jag är glad att Thora Helgedottir får den publicitet hon förtjänar (har sett henne flera gånger under våren). Konkurrensen bland målvakterna är stor men hade gärna bytt ut Bouhaddi mot Hjelmseth då jag uppskattar sistnämndas målvaktstil bättre dvs lugn och trygg i första hand och spektakulär i andra hand.

  Idag köpte jag Expressens bilaga eftersom det utlovades en EM-guide som brukar utkomma till herrarnas mästerskap. (Jag vet inte om det förekommit under dam-mästerskap tidigare??)

  I denna EM-guide finns i alla falla stora reportage om Pia Sundhage (viktiga) Lotta Schelin (självklart) Kosse (roligt) och Caroline Seger (mer oklart). Jag har på denna blogg och i andra forum fört fram kritik mot Seger som en självupptagen och bekväm spelare med begränsad kondition som dessutom ofta slarvar bort passningar i kritiska lägen. I denna EM-guide lyfts hon fram som mittfältsmotorn, ”kreatören” och som livsviktig för det svenska spelet. Om inte jag minns fel spelade Sverige sina bästa matcher utan Seger under VM 2011 och även du, Johan, har lyft fram kritik mot hennes ork och bitvis bristande engagemang.

  Vad är då grejen???? Allt som oftast lyfts Seger upp som en av kanske två eller tre stora stjärnor i landslaget: är det så att folk är dåligt insatta i Segers prestationer och kanske fast i gamla hjulspår? Eller är det så att jag är ute och cyklar, och kanske även du, Johan? Jag blir mer och mer tveksam till min kritik mot Seger….

  Skulle uppskatta ett inlägg av dig som enbart är tillägnad dessa frågor: vad bidrar egentligen Seger med? Är hon en stjärna? Faller Sverige utan henne? (som bland annat Expressen verkar hävda.)

  Tack för en bra blogg och snart börjar det vi sett fram emot så länge!!!

  Kram
  Denise

  • Hej Denise, och tack för dina synpunkter.

   Jag måste erkänna att jag också funderat en hel del över Caroline Seger. Det är ju ingen tvekan utan att hon har en makalös bollbehandling – och talang. Trots det stämmer ju det som jag nyligen skrev, att Sverige har gjort bättre resultat utan henne i de två senaste mästerskapen. Som exempel är min starkaste minnesbild av Seger från OS inte speciellt positiv, det är nämligen att hon höll på att skänka bort poängen mot Japan genom att frispela Yuki Ogimi.

   Men samtidigt fortsätter hyllningarna av henne. De kommer både från lagkamrater, tränare och från en hel del journalister. Visst funderar man ibland lite över vad det är man har missat. På sistone har jag kommit fram till att det kanske är så enkelt att man hade fått en annan bild av henne om man sett laget inifrån. Att hon är en viktig ledare i gruppen. Hon verkar hursomhelst ha en väldigt hög status internt.

   Jag hoppas att mina – och dina – tvivel är borta om några veckor. För sannolikt måste Seger göra ett väldigt bra EM om vi skall få den fullträff alla hoppas på.

  • Hej. Tipset om Hjelmseth känns klockrent. Hittills har hon i högsta grad förtjänat en plats i min trupp. Som jag ser det är hon EM:s bästa målvakt så här långt.

   Och vem vet, Caroline Seger kanske också kan spela sig in i ett allstarlag tvärtom vad jag trodde för ett halvår sedan…

 4. Är det inte lite oroväckande att det svenska laget har så få stjärnor? Lotta Schelin och Rohlin är troligen de ända som håller världsklass, resten är verkligen mellanmjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.