Frågetecken för Sunnanås tränare

På lördag kan damallsvenskan avgöras. Vinner Tyresö mot Malmö så lär guldet bli kvar i de södra delarna av Storstockholm, och skånskorna får rikta in sig på att försvara andraplatsen.

Det borde bli en riktig folkfest på Tyresövallen. Och för publiksiffrornas skull finns det anledning att hålla på Malmö på lördag.

För om det blir ett spännande guldrace i höst kanske snittet kan höjas en aning. Men om Tyresö i praktiken säkrar guldet redan under första halvan av augusti lär höstspurten blir avslagen. Och då lär dagens publiksiffra på 712 åskådare bli vardag även i fortsättningen.

Dagens match mellan Malmö och Sunnanå var egentligen inte mycket till match. Klasskillnaden var alldeles för stor.

Det syntes redan efter ett par minuter att Malmö är ett damallsvenskt topplag, medan Sunnanå fortfarande spelare som om man vore ett topplag i ettan.

Det verkar inte som att Skelleftelaget har förstått att man har gått upp en division, och möter starkare motstånd. För det spelsätt man visade upp är inte av den typen som leder till framgång för en nykomling i en av världens bästa serier.
Sunnanå tryckte upp sin raka backlinje så högt man bara kunde. Man kombinerade det med att bara flytta över mittfältet, och inte sätta något större press på Malmös bollhållare.

Hade Malmös forwards varit beredda att ta några skrapsår i kväll hade det kunnat bli 10–0. Nu verkade Malmös offensiva linjer redan ha tankarna på Tyresömatchen. Men det gjorde inget, för två ytterbackar (Paula Radtke och Ali Riley) och två yttermittfältare (Katrine Veje och Therese Sjögran) fixade i stället målen i 4–0-segern.

Katrine Veje

Katrine Veje

För Sunnanå är läget hopplöst. Med tanke på att man sannolikt behöver ta 15 poäng på de tio matcher som återstår av årets serie så kanske det är lika bra att man fortsätter att spela som om man var kvar i näst högsta serien. För där lär man ju vara tillbaka till nästa år.

Angående Sunnanå satte jag i kväll ett stort frågetecken för tränare Martti Tikkanen. Och då tänker jag inte bara på spelsättet, utan även på skadesituationen. Inför matchen sa Tikkanen så här apropå alla skador som hans lag är drabbat av:

”Det är inget vi kan göra något åt.”

Jag hajade till av uttalandet, för skador kommer inte bara av en slump. Och det är ju tränare Tikkanens ansvar att se till att man tränar så att man minimerar risken.

Sannolikt menade Tikkanen att han i stunden inte kunde gör något år skadorna, och få tillbaka de spelare som är på skadelistan. Men när jag en stund senare såg hur han lät målvakten Susanne Nilsson stå kvar, trots att hon haltade, så kom orden tillbaka in i mitt huvud.

Och när Tikkanen i halvtid sa om Nilsson…

”Hon har lite problem med låret. Vi vet inte om det är en sträckning eller bristning eller vad det är.”

…då tappade jag tron på skadebehandlingen i Sunnanå.

Där lämnar jag Sunnanå, och byter fokus till Malmö. Serietvåan var alltså inte riktigt på tå i kväll. Ändå hade man fullständig kontroll från första till sista sekund. Sunnanå hade inte ens något som liknade en farlig målchans.

Therese Sjögran visade att hon konserverat den fina EM-formen och stod för ett mål och två målpass (fast hon är bara bokförd för ett assist…). Det var även intressant att få se Yoreli Rincon i startelvan. Colombias affischnamn spelade med lite väl små marginaler ibland. Men hon visade att hon har en härlig blick för spelet, och att hon har förutsättningar att bli en attraktion i damallsvenskan framöver.
Hennes djupledspassning till Katrine Vejes 1–0 var matchens prestation.

* Under matchen noterade jag i mitt twitterflöde att det framfördes synpunkter på hur TV4 väljer sina TV-matcher. Årets lista är klar till den 4 september, och på den förekommer Sunnanå tre gånger.

Däremot kommer inte Kristianstad, Vittsjö, Jitex eller Mallbacken att visas någon gång. KDFF skulle ha visats mot Tyresö i juni, men så blev det inte. Jag har fått uppfattningen att det berodde på Tyresö, och inte TV4.

Men enligt uppgift har KDFF spelat en tv-match under de senaste tre säsongerna. Även om det inte går att sända från Vilans IP så är det lätt att dra slutsatsen att laget alltid verkar komma i kläm.

3 tankar på “Frågetecken för Sunnanås tränare

 1. Visserligen kan man till en viss grad förhindra att skador uppkommer med diverse uppvärmningar och övningar, ex. Knäkontroll, fast tränare Tikkanen kanske menade att man ådragit sig skador trots att man försökt förbygga dem, och i nuläget inte kan göra något åt det. Jag kan inte tänka mig att han skulle bagatellisera saken, och inte använda sig av alla medel som exempelvis förebyggande övningar. Du skriver att skador inte uppkommer av en slump, jag tror inte att du menar det helt ut. Har sett ett par skador som uppkommit helt ur tomma luften. Avslitna senor och muskler kan ju uppkomma när man gör en rush, trots bra uppvärmning, och att spelaren faktiskt tränar mycket. Wilhelmsson skadade sig just i en sådan rush under Portugal EM-et om jag inte minns helt fel. Man kan ju inte säga att han skadade sig pga av slarv.

  Håller däremot med dig när du reagerade på vad tränaren sade under pausen. Tycker att det är ens uppgift som tränare att åtminstone hålla sig underrättad vad som är galet med ens spelare. Dessutom nämnde han låret, jag tyckte att hon skadade sig under en utrusning, när hon rensade undan en boll in i straffområdet, och att det var foten som fick sig en smäll. Då jag inte är en expert på ämnet så vet jag inte om man kan fastställa 100 procentigt om det är en bristning eller sträckning under en halvtidspaus, men för att inte göra skadan värre, så skulle man väl kunna släppa in en utespelare som agerade målvakt? Visst, man riskerar mer insläppta mål, men det var ju glasklart efter 5 min, då Sunnanå knappt hade något som påminde om ett anfallsspel.

  Angående TV-tider så är det bara två klubbar som gäller för TV4, Tyresö och Malmö. Spelar ingen roll hur bra de andra lagen är. Sedan jag börjat följa Damallsvenskan igen, 2011, både på tv som i andra medier, så har det varit dessa två lag. Att Malmö visades (2011-2012) förstod jag direkt, då de vunnit serien och var ett topplag. Varför Tyresö prioriterades över Kopparbergs förstod jag inte. Visst Tyresö hade redan då mest media-flaire, men då spelade inte ens Marta, som ju är ett varumärke i sig, i alla fall inte i början. Jag förstår hypen med Tyresö, men tycker att det är för mycket favoriserande när det gäller dem. 2013, kanske det stämmer, då de trots allt är regerande mästare, men inte innan. Det är ju inte så att damfotbollen får sig en uppgång därför att man väljer att visa samtliga Tyresö matcher. Synd det där med de mindre lagen. Kommer ihåg två matcher jag sett med Kristianstad på tv. Däremot kommer jag bara på en med Jitex. Kanske minnet som sviker.

  Skickade faktiskt ett mail till TV4 för att förfråga mig hur de väljer sina matcher, och för säkerhets skull skickade jag även ett mail till svenskfotboll.se. Ett år senare har varken SvFF’s hemsida eller TV4 besvarat mitt mail.

  • Det är klart att man inte kan säga exakt när en skada uppstår. På så sätt är det ett inslag av slumpen som gäller. Men genom att känna av slitage, och genom att se till att truppen är gediget genomtränad så kan man förhindra ganska mycket. Och man brukar ju säga att vissa typer av skador förföljer vissa tränare.

   Men det kan fortfarande vara så att Tikkanen är en utmärkt tränare, och att han har en väldigt duktig medicinsk stab runt sig. Det var dock inte det intryck jag fick av Sunnanå i kväll.

  • Hur TV4 väljer sina matcher är väl uppenbart, dom är en reklamfinansierad tv-kanal som är beroende av höga tittarsiffror. Då spelar det ingen roll om laget är bra eller dåligt utan hur många tittare dom drar, och sannolikt drar Tyresö och Ldb klart flest. TV4 har mig veterligen ingen skyldighet att sprida ut tv-sändningarna på så många lag som möjligt, dom sysslar inte med välgörenhet. Tv handlar om pengar genom tittarsiffror som leder till reklamintäkter. Detta är inte på något vis specifikt för damfotboll. Jag är anhängare av Hammarby Fotboll som TV4 sänder i Superettan. Hammarby gör nu sin fjärde säsong i Superettan och har varit ett ett mittenlag större delen av tiden – under dessa fyra säsonger har samtidigt endast två matcher inte tv-sänds, trots mediokert spel och resultat. Tv4 Sport visar även franska ligan – av Zlatans PSG visades samtliga matcher förra säsongen, och väldigt få av andra lag. Varför, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.