Står Tyresö för tidernas skandal inom damfotbollen?

Ju mer uppgifter som kommer fram om Tyresö, desto mer blir känslan att klubbens fantastiska resa kommer att sluta med tidernas kollaps.

Tyvärr har vi ju här i Boråsområdet haft ett antal krisklubbar i olika sporter de senaste åren. Och erfarenheten från de kriserna är att sponsorer inte är speciellt intresserade av att hjälpa de klubbar som är illa ute, utan tvärtom helst flyr sjunkande skepp. Ingen vill nämligen pumpa in pengar i ett konkursbo.

Jag har således svårt att se hur Tyresö skall kunna klara krisen utan konkurs. Det enda som skulle kunna tänkas vara räddningen är om någon miljardär nu direkt är beredd att kliva in och rädda verksamheten, som Dan Olofsson gjorde när LdB FC Malmö var illa ute i fjol.

För fattar jag rätt får inte Tyresös rekonstruktör chansa, och likt klubbledningen hoppas på att Champions League skall lösa allt. Han måste agera direkt. Och med en miljon kronor per månad i lönekostnader så är tiden knapp. För skuldberget riskerar ju att bara växa och växa. Jag tror att han tycker att 7,8 miljoner kronor är illa nog.

Här bör poängteras att den statliga lönegarantin bara är ett lån. Om bolaget överlever rekonstruktionen måste pengarna betalas tillbaka. Så även om det blir ett ackord där skulderna skrivs ner med 75 procent kommer lönebördan att vara riktigt tung för klubben framöver.
Visst blir den bördan nästan halverad när kontrakten för Marta, Veronica Boquete och Caroline Seger löper ut. Frågan är ju dock om klubben har råd att ens behålla Marta och Vero så länge. Lönegarantin har ju tydligen ett tak på knappt 200 000 kronor. Och risken är väl att det taket redan överskrids i den löneutbetalning som ligger tio dagar framåt i tiden.

Många frågor väcks kring den här soppan.

Och de senaste dagarna har vi presenterats ganska många svar. Inte från klubben, utan från media. Jag tycker att vi har fått se en väldigt balanserad, bred och totalt sett mycket bra mediebevakning av krisen. Det har inte varit något drev, utan alla artiklar har känts relevanta. Här skall nog Tyresö vara lyckligt att man sysslar med damfotboll och inte herrfotboll eller herrishockey – för då hade krisen inte skildrats så här återhållsamt.

Spontant känns det ju numera som att soppan kan bli ihågkommen som damfotbollsvärldens största skandal någonsin. Någon som kan komma på någon skandal som når upp till den här nivån?

Tänk er vilken katastrof det skulle vara för sporten om Tyresö vinner Champions League i maj, bara för att gå i konkurs någon månad senare.

Här har fotbollen ett problem. Det går alltså att fuska sig till den finaste av titlar utan att man kan bli stoppad på vägen. I andra sporter kan man diska segrare i efterhand, men sådana åtgärder går inte att ta till mot ekonomisk dopning inom fotbollen.

Gissa om någon i Uefas ledning önskar att Tyresö skall vinna Champions League? Knappast va. Jag är rätt säker på att många tummar kommer att hållas i smyg för att Neulengbach skall skrälla redan i kvartsfinalen, så att man slipper fokus på dålig ekonomi under resten av turneringen. Lika lite lär Svenska Fotbollförbundet önska att Tyresö skall vinna Svenska cupen eller damallsvenskan i år.

Jag såg att damfotboll.com i sin blogg tycker att Stockholmspressen tävlar om vem som är bäst på att ”kunna vrida runt kniven ytterligare varv i det blödande Tyresö FF AB.” Det är en vansinnigt dålig skrivning. Inte bara för att det inte finns något Tyresö FF AB. Som jag ser det är Tyresös egen klubbledning de enda som har vridit kniven. Den klubbledningen som i januari skrev så här på sin hemsida när man presenterade de ekonomiskt oförsvarbara värvningarna av fyra brasilianska landslagsspelare:

”Som supporter känner du till vår 7-års vision som där den sportsliga delen 2005 döpte till ‘Från lingonserien till Champions League’. En sjuårsplan där de viktigaste fundamenten var att ta oss tillbaks från div.3 till Allsvenskan från 2006 till 2010, vinna SM-guld 2012, konkurrera om slutsegern i Champions League 2013/2014 och säkerställa fortsatt spel i Champions League 2014/2015. En plan som vi med hårt arbete, kreativt tänk och såklart lite tur lyckades ro i land till fullo.”

Kreativt tänk…

Uefa och Svenska Fotbollförbundet ser garanterat helst att Tyresö löser sin kris i eftermiddag. För risken är annars att klubben kommer att förstöra hela den här säsongen för europeisk och svensk damfotboll.
Damallsvenskan lär Tyresö nog få svårt att vinna med en trupp där spelare efter spelare troligen kommer att tvingas lämna. Men den 6 (eller 7) augusti är det sannolikt så att klubben spelar final i Svenska cupen. Då kan förbundet tvingas fira en klubb som redan har dömts till tvångsnedflyttning för fusk.

I går började de hårda krönikorna om Tyresös fusk att dyka upp. Simon Bank i Aftonbladet skrev att ”idrottsmoraliskt är det inget annat än kriminellt”. Och Sydsvenskans Max Wiman tyckte att man måste agera mot den ekonomiska dopningen.

Att Tyresö i fjol tog hjälp av 4,5 miljoner kronor som inte fanns borde få konkurrenterna att koka av ilska. Nu har ju dock många andra klubbar liknande problem med ekonomin, fast i mindre skala. Det har gjort att opinionen hittills varit ganska lugn.

I går tog dock Vittsjös tränare Thomas Mårtensson bladet från munnen. I den här artikeln fördömer han Tyresös ledning, och han säger att han skall uppmana dem att söka till Lyxfällan…

Mårtensson har anledning att vara upprörd. För lagen i damallsvenskan riskerar att bli stora förlorare i den här soppan. Den tvångsnedflyttning som verkar oundviklig lär inte verkställas förrän inför nästa års seriespel. Förbundet kommer ju inte vilja göra om i serierna så här nära avspark.
Det gör just nu lagen i elitettan till soppans vinnare. Reglerna säger nämligen att det tvångsnedflyttade lagets plats – förutsatt att det har slutat topp tio – skall fyllas av det tredjeplacerade laget från elitettan.

Är tvångsnedflyttningen klubbad innan seriestart hoppas jag dock att förbundet och EFD här kan få till en tillfällig ändring, så att bara ett lag (utöver Tyresö då) flyttas ner från damallsvenskan i år.

* Fotbollsmässigt vann AIK med 5–0 mot Kvarnsveden i cupen i går. I en träningsmatch vann Umeå med samma siffror mot Sunnanå. Där var Emma Berglund målskytt.

* F17-VM drog i gång i natt. Resultat och tv-klipp därifrån går att se på den här länken.

12 thoughts on “Står Tyresö för tidernas skandal inom damfotbollen?

 1. Om inte mannen bakom Tyresö FF:s otroliga framfart tömmer sina privata bankkonton och pumpar in pengarna i företaget Tyresö Fotboll AB, har jag väldigt svårt att tro att en miljardär är villig att belöna detta storhetsvansinne som kommer at kasta mörka skuggor över hela damfotbollen i Sverige. Det är lite underligt att Nacka tingsrätt har beviljat rekonstruktionsförsöket, men Hans Ödén har ju sedan upptäckt att det är inte 4,5 utan 7,8 miljoner som saknas.
  Nästa vecka är det borgenärsförsamling inför Nacka tingsrätt. Vi får se om Skatteverket är villig att skriva av halva skulden eller mer. Men då får vi en ackord som enligt § 21 i tävlingsbestämmelserna leder till nedflyttning kommande år.
  När Marta och Vero och troligtvis även Seger försvinner nu efter våren minskar löneutgifterna med drygt 400.000 kronor i månaden. Lönegarantin upphör den 6 april. Efter det kan spelarna begära att företaget försätts i konkurs eftersom de inte får ut någon lön mer.
  Jag ser inget annat än konkurs på horisonten. SvFF borde göra allt för att stoppa den ”gula dopade lokomotiven” (Simon Bank) från spel. De vill inte eftersom seriesystemet ligger fast. Istället kan dde få en konkurs mitt under säsongen och en serie som fortsätter med 11 lag. Vi har upplevt detta 2011 i Söderettan.

  • Tror att du är rätt ute. Det är nog bara Hans Löfgren som kan rädda klubben från nedflyttning, och kanske även från konkurs. Och hans namn ser man inte i något sammanhang nu. Varför?

   Besserwissern i mig känner att jag vill komma med en liten rättelse. Dalsjöfors konkurs var sommaren 2012, när de ledde söderettan i stor stil.

 2. En fråga som inte ställts:
  Hur har Tyresö lyckats få elitlicens med så stora skulder (för allt uppstod knappast under vintern)?
  Så tillvida UEFA har koll på läget så torde detta nog innebära att damfotbollen får liknande finansiella besämmelser som gäller för herrlagen som deltar i UCL.

 3. Beviljades Tyresös styrelse ansvarsfrihet för år 2013 i samband med årsmötet? På vilka grunder?

 4. Tycker inte att tyresö har gjort mer fel än andra klubbar som skött sin ekonomi dåligt, ingen nämd och ingen glömd..och klubben har j spelare att spela med även när alla högavlönade är borta, i årets serie kanske dom kan klara sig kvar om dom tar dom 18.18 poäng som behövs för att undvika nedflyttning på ett normalt sätt, Hur många klubbar i damallsvenskan kan visa upp ett pluskapital, är det moraliskt mer fel att gå 8 miljoner back än 500000, när man ändå inte hade täckning, Jag vet att när denna storsatsning srartade så var dom flesta sansade människor skeptiska och det med all rätt, det finns ju i Tyresö ca 49 spelare i a.lag och dff laget , Dom som blir kvar får ju ialla fall spela allsvensk fotboll och det gynnar väl dom svenska spelare som inte har fått speltid, Tyresö är inte mitt lag men jag gillar att en klubb vågar att utmana Europa, väntar på att en allsvensk storklubbverkligen säger att nu satsar vi i 10 år på våra damer, och ger dom förutsättningar att bli stors i europa, och jag skulle i alla fall välkomna det franska systemet där man har en nämd som har full koll på alla lags ekonomi, som kan stoppa tex köp av spelare om det inte finns täckning i klubben

  • Om Tyresö klarar krisen utan tvångsnedflyttning håller jag med dig om att de kan likställas med andra klubbar. Jag håller även med om att det är kul med satsningar, och att Tyresö har varit ett lyft för svensk damfotboll de senaste åren. Inte minst när det gäller intresset. Men slutar satsningen med en totalkrasch så har tyvärr inte satsningen gjort någon större nytta. Snarare tvärtom.

   För jag tycker att det är betydligt mer moraliskt förkastligt att gå åtta miljoner kronor back jämfört med en halv. Fast som sagt, löser klubben det utan ackord eller konkurs så är det ok med mig.

 5. Hmm…. Vi har världslag i herrfotbollen som med externa pengar och kreativ bokföring lyckas undgå både konkurs trots 100-tals miljoner i operativa förluster och även dagens UEFA Fair Play regler. Här finns fina lag som Manchester City, PSG och Chelsea. Vi har även en fin finalist i Chamions League på herrsidan, Atletico Madrid, som hade gått i konkurs om inte spanska staten hade gått in och efterskänkt skulder. Vi har även Real Madrid där Madrids stad efterskänkte träningsanläggning med tillhörande mark för att rädda klubben från ekonomiska problem. Varför görs ingen riktig granskning av detta. Snacka om ‘dopade’ lag….
  Och riktigt trist att Sverige och svensk fotboll inte kan lyckas stötta världens bästa (nästbästa) damlag att få ihop 10 MSEK. Visar bara vilken enorm skillnad det är på herr och dam-fotboll. 10 MSEK är inte ens en månadslön för Zlatan…. Även om 10 MSEK är mycket också i svensk herridrott så pratar vi om svenska lag som på herrsidan inte ens går till Euroacupspel mot ett lag som är i Champions League final…. Lär väl tyvärr inte hända ett svenskt lag på många år igen…

  • När det gäller den ekonomiska stöttningen för lagidrott för damer i allmänhet och damfotbollen i synnerhet är jag den första att beklaga att den inte är större. För man vill ju att det skall gå att göra satsningar som den Tyresö har gjort. Att det inte går hänger nog delvis ihop med att engagemanget kring sporten och klubbarna är för litet. Och hur man skall få det att öka är en svårlöst gåta.

   När det gäller svenska lag i Champions Leaguefinal så känns chansen inte så jättestor de närmaste åren. Men det är ändå inte omöjligt. För med det udda seedningssystemet som Uefa kör så kan de franska och tyska lagen lottas mot varandra, vilket gör att det kan öppnas överkomliga vägar för svenska lag.

 6. Ping: Treårsdagen firas med herrfotboll | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.