Senaste nytt om svenska krislag

Min slutsats häromdagen om att Uefa inte följde sina regler var felaktig. Den byggde på att det var Tyresö som hade dragit sig ur Champions League. Något som har stöd i texten på svenskfotboll.se:

”Tyresö, damallsvensk tvåa 2013, har avsagt sig sin plats kommande säsong i det europeiska cupspelet.”

Idag kommer dock nya uppgifter. Uefa skriver nämligen på sin hemsida att Tyresö blev utkastat ur Champions League, eftersom klubben inte uppfyllde de kriterier som finns.

Då hamnar allt i ett annat ljus. Därmed gäller inte längre paragraf 2.07, utan Uefa kan istället hänvisa till paragraf 2.09 i de regler som du hittar här. Den paragrafen öppnar den annars stängda dörren för ligatreor.

Hur det här än gick till i det här fallet så var det som sagt smidigt löst av Uefa, för Linköping förtjänar i högsta grad sin plats i turneringen.

Kristianstads DFF

Kristianstads DFF

Huruvida Kristianstad förtjänar sin plats i damallsvenskan nästa år är en mer öppen fråga. Dagens rop på hjälp i Kristianstadsbladet väcker stor oro. Ordförande Erica Buneck säger:

”Det ser inte jättebra ut, vi har ett prognostiserat minus på 1,5 miljoner om vi inte hittar nya intäkter, något vi jobbar hårt på.”

I slutet av augusti måste Kristianstad kunna visa upp plussiffror för att få behålla elitlicensen, och sin allsvenska plats. Självklart håller man tummarna för att klubben skall lyckas.

Samtidigt tycker jag att den här följetongen kring klubben börjar bli få långdragen. Det är verkligen dags att KDFF anpassar sin verksamhet efter den tillgängliga plånboken. Och kanske är det tyvärr så att en sådan anpassning bäst görs genom en omstart i elitettan.

För de lag som just nu slåss kring uppflyttningsstrecket i nämnda elitetta är dagens nyheter kring KDFF en signal om att det faktiskt kan bli uppflyttning även för serietrean. Alltså en extra morot för resten av säsongen.

Emmelie Konradsson

Emmelie Konradsson

I övrigt har uppladdningen inför lördagens hyperviktiga VM-kvalmatch verkligen kommit bakvattnet av någon herrturnering i Brasilien. Från Skottland noteras dock att Emmelie Konradsson anslutit till truppen eftersom Lisa Dahlkvist har knäproblem.

En annan nyhet från landslagstruppen är att Montpellier kommer att ha minst en svensk spelare även kommande säsong. Linda Sembrant avslöjade nämligen igår att hon skall spela för de franska ligafyrorna till hösten.

7 thoughts on “Senaste nytt om svenska krislag

 1. Har du koll på hur det blir med nedflyttning från Elitettan? De två översta serierna behöver 26 lag till nästa år. Det kommer 3 lag från division 1 och det finns i dagsläget 25 lag i Damallsvenskan och Elitettan. Dessa 28 ska bli 26.

  Ska det försvinna 3 och komma 4 nya (25-3+4=26) istället? Eller ska det bara försvinna 2 (25-2+3=26)?

  Det finns säkert paragrafer som reglerar sånt här. Men jag har inte luskat rätt på vilka de är.

   • Ojdå. Å ena sidan tycker jag att det är fel att seriesegrare måste kvala för att avancera uppåt. Å andra sidan har jag aldrig hört talas om att förlorare i kval anses ha kvalificerats. Så kanske kan två fel göra ett rätt. Men det lär inte bli någon gladfotboll i kvalet; 0-0 i två matcher är ju alldeles strålande resultat för samtliga inblandade.

    Mer rättvist vore kanske två trelagsgrupper där bara sistalagen får stanna i division 1. Men det fattar jag själv att det är lite sent påtänkt nu.

 2. Hur många år kan en klubb visa, i sin årsredovisning, att man har ett negativt eget kapital den 31 dec?

  Om jag har förstått elitlicensreglerna rätt, så har man ett negativt eget kapital den 31 dec, skall man lämna in en handlingsplan, som beskriver hur klubben, under innevarande kalender år, avser att eliminera det negativa egna kapitalet.

  Om man då även det andra året, trots handlingsplanen, visar ett negativt eget kapital igen den 31 dec. Har man då lyckats med sin handlingsplan att eliminera det egna kapitalet?

  I den analys som förbundet varje år utger, ang Damallsvenskans ekonomi, visar det sig att från 2008 och fram till år 2013 (6 redovisningsår) har Kristianstad redovisat negativt eget kapital, varje år.

  Någon sportchef, i ett allsvenskt hockeylag, sa för något år sedan att ”Göra en handlingsplan och få den godkänd är ingen konst, det kan vem som helst göra”.

  Det verkar som att så är fallet även här. Man kanske vänta på ett nytt Tyresö-fall?

  Sigge

 3. Fallet Tyresö är märkligt. Nämligen kriterierna som finns är egentligen bara att fylla i ett par papperslappar. Men om man inte fyller i dem och inte skickar in en ansökan måste det ju tolkas som att man har avsagt sin plats och då ges inte platsen till annat lag.
  Paragraf 2.09 som ger Linköping rätten att deltaga måste ju därmed inte bygga på antagningskriterierna som har att göra med att fylla i ansökningsblanketten och skriva under dopingbestämmelserna osv. Istället måste den bygga på 2.08 som kanske då tolkas som så att UEFA kan stänga av en klubb om så anses vara påkallat. Men det finns inte några finansiella bestämmelser eller dylikt som Tyresös utstängning skulle bygga på. Så anser sig UEFA nu då ha rätten att stänga ut en klubb på vilka grunder som helst om de så anser lämpligt?

  • Utestängningen bygger förstås på att de själva dragit sig ur den nationella serien.

   Inget lag kan spela i Europa om man inte deltager i en nationell serie.

   • Så kan man ju se det. Dock:
    1. Någon sådan regel finns inte utskriven i reglementet.
    2. Tekniskt sett deltar Tyresö FF visserligen i Div. 1. Det är frågan om samma förening oberoende av faktum att AB inte längre existerar. Med andra ord, skulle Div. 1 laget ta sig upp till Damallsvenskan och spela sig en plats i Europa skulle de ”ärva” de rankingpoäng Tyresö FF samlat in gångna säsongen eftersom det är samma förening.

    Således har jag svårt att se att det resonemang du anger skulle hålla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.