Grattis Schweiz – klart för VM

Schweiz blev sjunde nation att säkra sin plats i nästa års VM-slutspel. Dagens kryss mellan Danmark och Island innebär nämligen att Ramona Bachmann och de andra schweiziskorna har säkrat gruppsegern, trots att flera lag i gruppen har fyra omgångar kvar att spela. Grattis.

Även Sverige säkrade i praktiken biljetten till VM-slutspelet. Det är ju nämligen inbördes möte som går före målskillnad i det här stadiet på kvalet. Det innebär att Skottland nu måste vinna med tre måls marginal i Sverige i höst – eller med 4–2, 5–3 och så vidare. Känns inte sannolikt.

Jag har varit bortrest och har inte sett Sveriges segermatch i Skottland. Den är dock inspelad, så jag återkommer med fler kommentarer kring den när jag hunnit titta igenom den.

I övrigt i helgen så föll Finland i Österrike med 3–1 – ett resultat som innebär att Finland troligen är borta från VM. Österrike vinner nämligen det inbördes mötet totalt mot finskorna – vilket i sin tur innebär att Andreé Jeglertz lag måste ta poäng av Frankrike för att kunna sluta tvåa.
Ska man dessutom få tillräckligt med poäng för att spela playoff behöver man nog vinna en match mot Frankrike. Jag tror inte att Finland kommer att ta en enda poäng av Frankrike, utan att finskorna får följa nästa års mästerskap från tv:n – eller möjligen från läktaren.

Nordens representanter i VM-slutspelet lär för andra gången i rad bara vara Sverige och Norge. Det oavgjorda resultatet mellan Island och Danmark innebär ju nämligen inte bara att Schweiz säkrade gruppsegern, utan att de båda lagen sannolikt spelade bort varandra från chansen att nå playoff.

Jag var ju inne på förutsättningarna i förra inlägget. Helgens resultat innebär att Israel, Tjeckien och Danmark med största säkerhet kan räknas bort från playoffspel. Chanserna har dessutom minskat radikalt för Island och Finland. Däremot ökade Hollands chanser till playoffspel med väldigt många procent den här helgen.

Vinner Holland hemma mot Portugal den 13 september kan bara en finsk seger mot Frankrike stoppa Manon Melis och de andra spelarna i Oranje Leeuwinnen från vidare kval mot Kanada-VM.

För så här är numera läget i kampen om de europeiska VM-platserna:

G1
Ryssland    6 matcher    –3p
Irland          6                 –8p
G2
Italien         8         –5p
G3
Island        6         –8p
Israel         6         –9p
Danmark   6         –9p
G4
Sverige       6        –0p – lär vinna gruppen
Skottland   7        –3p
G5
Norge      7         –0p – lär vinna gruppen
Holland    8        –5p
G6
England    7       –0p – lär vinna gruppen
Wales       7       –5p
Ukraina    5        –5p
G7
Frankrike   7       –0p – lär vinna gruppen
Finland     6         –3p
Österrike   7        –9p

Europas direktplatser kommer alltså att tas av Schweiz (klart), Tyskland, Spanien, Sverige, Norge, England och Frankrike.

De fyra lag som ser ut att få spela playoff är Ryssland, Italien, Skottland och Holland.

Slutligen ett par klipp från matcher i helgen:

* Skottland–Sverige 1–3
* Vitryssland–England 0–3
* Norge–Grekland 6–0

Och slutligen, USA–Frankrike 1–0:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.